29
jul
Seneste opdatering: 30/7-11 kl. 1836
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

For en ti års tid siden var jeg på vej tilbage til Danmark i bil fra Venedig. På vejen havde vi boet nogle dage på D.H. Lawrence´s Hotel du Lac, boet i Lawrence´s værelse, da vi kunne vælge frit i det tomme hotel, og brugt tid på Gabriele D’Annunzios Il Virrotiale lige ovenfor, et mirakuløst sted. Den fangede hurtigpressen, vi sværmer for fascistiske digtere.
Vi landede i Rødby sent. DR havde dengang et program, jeg kan ikke huske hvad det hed, men højt kvalificerede musikere bedømte seks forskellige indspilninger af det samme værk i detaljen. Den nat var det Mozarts Serenade nr. 10 adagioeni bilradioen. At høre dem bedømme de forskellige indspilninger, var nok til at holde os vågne de sidste timer ind til København gennem de regnfulde forstæder, der fremkalder en tilstand, der ikke kan skelnes fra en akut depression. Udsøgt, vidunderlig radio som akkompagnement til Ishøj og Brøndby i oktober efter Venedig, Verona og Padova. Allerede når man krydser Brenner, er man i efterårets Nordeuropa, temperaturen falder fra 20 til 9 grader på en halv time, som man kører ned i Bayern, livsånderne falder lige så brat. I filmen Amadeus er dette stykke:

Antonio Salieri’s first encounter with Mozart is at a performance of this work. Salieri has not been impressed with Mozart’s boorish behavior before the performance, but as he looks at the music on the page, he describes the beauty and delight of the solo oboe’s entry soon thereafter followed by the clarinet’s line (in the third movement), leading him to say, “This was no composition by a performing monkey. This was a music I’d never heard. Filled with such longing, such unfulfillable longing. It seemed to me that I was hearing the voice of God.

Fri debat er demokratiets ilt

Af Helle Merete Brix og Uwe Max Jensen, journalister og samfundsdebattører

Norge blev fredag ramt af en forfærdelig tragedie, da en terrorist angreb regeringskvarteret i Oslo med en bilbombe og efterfølgende udførte en skudmassakre på en nærliggende ø. Vores tanker går til de døde, efterladte og den norske nation i denne for landet ekstremt smertefulde stund.

Knap er ligene fra massakren blevet kolde, inden vi må konstatere, at danske medier og meningsdannere forsøger at bruge tragedien i en hjemlig politisk fløjkamp. Således skrev Berlingske Tidende:

”Terroren i Norge rejser uundgåeligt også spørgsmålet om, hvornår en nødvendig og åben samfundsdebat også om multikulturalismens udfordringer og problemer bliver så firkantet, grov og fjendtlig, at forskruede sjæle kan finde på at omsætte de rå ord til konkret handling. Debatten om debatklimaet kommer vi til at tage – også i de medier, som også lægger debatuniverser til indlæg, der kun kan betegnes som ekstremistiske.”

Men hvem er disse ”debatuniverser”? Netstedet Document.no, som Breivik en overgang postede kommentarer på, beskrives nu i medierne enten som ”højreorienteret” (blandt andet i denne avis) eller ”højreekstremt”. Men der er ikke noget ekstremt ved hverken Documents redaktør Hans Rustad, som vi begge kender, eller bloggen, som vi begge læser. Rustad gjorde det eneste fornuftige, da opmærksomheden blev rettet mod netstedet: Han lagde alle Breiviks kommentarer ud.

Breivik skriver i sit manifest positivt om blandt andre Churchill, Naser Khaders Demokratiske Muslimer, Anders Fogh Rasmussen, bloggeren Fjordman og religionsforskeren Tina Magaard. Mens han på Facebook lister Lars von Triers Dogville som en af sine yndlingsfilm. Det gør næppe nogen af disse mennesker til ekstremister.

En fri debat om vitale samfundsanliggender er nødvendig for et demokrati. Den fri debat er demokratiets ilt. Lige så vigtigt er det med en presse, der fortæller os, hvad der sker i samfundet og ikke viger tilbage for at dække kontroversielle sager. Her har danske blogs som Uriasposten og Snaphanen – der nu også udråbes til at være højrebetændte – været af vital betydning for os begge i vores arbejde som skribenter. Derudover er det værd at bemærke følgende: At ingen, bortset fra ekstreme islamiske grupper, danske nynazister og enkelte forvildede sjæle i kommentarsporet på diverse blogs, har udtrykt ringeste forståelse for ugerningerne i Norge. I et demokrati kæmper man med ord, ikke med vold og terror. – (Debatindlægget er sendt til Berlingske Tidende, men afvist.)

Sass: OK at være “rasende” på muslimer, dog ikke for “højreorienterede”

En selvmodsigelse der vist ikke har været bemærket før. I det første citat er vreden legitimt begrundet i selvoplevede erfaringer. I det andet er der tale om brug af syndebukke. Vi har de sidste dage rost Henrik Sass Larsen for hans mod til at udtale sig så klart og direkte som i det første citat. Men i sandhedens interesse burde man måske overveje muligheden for at ordene er fremsat i den forventning at de var uden for referat? Integritet er ikke det ord der falder først på tungen her (LFPC).

»Da jeg boede i Taastrupgaard, var der ingen indvandrere i opgangen. I dag er der kun indvandrere. Der var ingen indvandrere i min skoleklasse. I dag er der kun invandrerbørn på den skole,« siger han. »De mennesker, jeg kender og taler med, lever sammen med flygtninge og indvandrere, som fucker deres liv op: i sportsklubben, i skolen, i alle mulige sociale sammenhænge. Og det er de rasende over. Men de får at vide, at det må de ikke være, at de skal holde op med at være racister. Den holdning irriterer mig helt grænseløst, og den kommer ofte fra De Radikale. De mangler i den grad social empati.« Portræt: Magt: Jern-Henrik (Weekendavisen 4.9.2009 [kræver login])

[…] Du godeste, hvor er folk vrede derude. Der rases mod udlændinge, folk, der måtte have ment noget venstreorienteret, velfærdssamfundet, skattetrykket og forløbet af besættelsen af Danmark under Anden Verdenskrig. Det kræver virkelig god forberedelse og inddragelse af al til rådighed stående god karma at komme i godt humør igen oven på sådan en oplevelse.

Efterfølgende er det værd at spekulere over, hvad der driver dem? […]

Og integrationen af nye borgere har været en drønende fiasko og et studie i, hvordan man ikke skal føre politik – alene det faktum, at VKO har været ude af stand til at få bugt med ghettoer over de 10 år, de har siddet der, taler sit eget bedrøvelige sprog.

Den højreorienterede desillusion over manglende resultater projiceres i høj grad over i angreb på debatsider, på grupper og enkeltpersoner, uden at disse har siddet ved magten.

Vreden og forbitrelsen skyller ind over det ene indlæg efter det andet med forbløffende intensitet.

Også det kan undre, med mindre det simpelthen er en del af den højreorienterede anatomi at anvende højt og hadefuldt aggressionsniveau på grupper og enkeltpersoner som politisk drivkraft. […] Henrik Sass Larsen: Debat: Desillusion på højrefløjen

Lars Hedegaards racismedom skal prøves for Højesteret

I et brev til advokat Karoly Németh, der er forsvarer for Trykkefrihedsselskabets formand, Lars Hedegaard, meddeler Procesbevillingsnævnet den 28. juli, at Hedegaard får adgang til at indbringe sin racismedom for Højesteret.[..]

Lars Hedegaard ønsker ikke at udtale sig. Advokat Karoly Németh siger til Sappho, at han opfatter Procesbevillingsnævnets afgørelse som en underkendelse af Landsrettens begrundelse for domfældelsen af Lars Hedegaard. Procesbevillingsnævnets afgørelse kommer midt under en kampagne mod Lars Hedegaard i flere førende medier, der har anklaget ham for at være moralsk ansvarlig for massemordene i Norge. Sappho.

Oversett side ved ytringsfriheten

Af HANS RUSTAD, Document.no

I diskusjonen om hvor grensene går for anstendig debatt, med fokus på kommentarfelt og anonymitet, er det en annen side som ikke er nevnt: den sensur som allerede foregår, bla. på Facebook og på trådløse nettverk.

Dette må være en helt essensiell sak, for stadig mer av informasjonen vil foregå over wi-fi nett på offentlige steder. Der vil det konkret settes en standard. Hvor man legger listen vil ha innflytelse på folks oppførsel på nett, og – må man anta – hva de tør å si offentlig.Hvis man får et rødt flagg når man laster opp et nettsted med beskjed om “upassende innhold”, vil det påvirke folks holdninger til hva man kan si.

En leser fortalte for en tid tilbake om et besøk på et bilverksted i Sverige hvor en slik beskjed kom opp da han ville lese document.no. For ikke lang tid siden skjedde det samme med en advokat som var på Rygge flyplass. Vedkommende skrev til Rygge og klaget. Blokkeringen rammet også honestthinking.org.

Siden mange av slike møteplasser er del av kjeder, vil blokkeringen ha preg av å være knesatt politikk. NSB har nylig åpnet for wi-fi på sine tog mot registrering, og det samme er ved å skje på flyene. Hvis brukerne opplever at visse nettsteder er blokkert vil det være et viktig politisk signal om hvor grensen for den offentlige debatt går. Det er merkelig at dette tema ikke er tatt opp for lengst, for her krysser den teknologiske utvikling behovet for spørsmålet om politisk anstendighet.

En blokkering vil også være en klar markering overfor de ansatte. Her går grensen for hva der er lov å lese.

Det er tankevekkende: for noen år siden ville det vært porno, nå er det politikk der er brennbart. Er det snaphanen.dk, uriasposten.net og document.nos skyld, eller er der snakk om noe der sker med samfunnet? Spørsmålet burde ikke være vanskelig å besvare.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] går viste Snaphanen et læserbrev som var blevet afvist af Berlingske Tidende. ”Fri debat og demokratiets ilt”.  Samme dag bringer avisen kroniken “Lad os bruge Anders Breivik […]

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago

“Kulturberigelsen” i USA skrider planmæssigt frem – “sjovt nok” så skulle vi ikke se og høre ret meget om denne ellers i høj grad bemærkelsesværdige episode i TV-nyhederne. Nogle ubefæstede seere og lyttere kunne jo ligefrem risikere at få ikke-stuerene ideer … http://jp.dk/udland/usa/article2500223.ece Muslimsk soldat ville bombe Fort Hood Af ANNE SOFIE NIELSEN BITSCH Offentliggjort 28.07.11 kl. 20:59 Han er sigtet for besiddelse af børneporno. [!!!] Nu har Naser Jason Abdo også indrømmet attentatplaner. FBI har fundet en større mængde ammunition, ni kilo sukker, fire magasiner og en trykkoger på et hotelværelse nær den militære base Fort Hood [!!!] i… Read more »

EH
EH
12 years ago

Den frie debat…. For nogen tid siden rejste Sass krav om “indgreb” mod den højreorienterede presse. Naturligvis var denne påstand om pressens tilstand fuldstændigt til grin, med mindre man udelukkende koncentrerede sig om økonomi. Her fik vi demonstreret en desperat venstrefløj, som ikke kunne presse økonomerne, stort set hverken fjender eller venner, til at sige god for opositionens 2020 plan. Men hvem fanden tænker i dag udelukkende i økonomiske cirkler? Ytringsfrihed og demokrati er truet. Hvad er oppositionens og mediernes svar? Flere forbud og mere kontrol med den besværlige gruppe, som insisterer på den grundlovssikrede ret til at ytre sig… Read more »

EH
EH
12 years ago

Sass har været koblet sammen med forskellige mindre heldige ting. Med dette forvirrede indlæg er man tilbøjelig til at tro der kan være noget om snakken. I hvert fald er hans hukommelse og virkelighedsfornemmelse kraftigt medtaget. Hans tåbelige langen ud efter regeringen for ikke at have styr på ghettoudviklingen, svarer til at bebrejde brandvæsenet for manglende mulighed for at kunne slukke en brand, som efterhånden har sit udspring i hver eneste afkrog af landet. Et formildende træk ville have været en erkendelse af egen skyld i denne omfattende brandstiftelse. Hvad mon vi kan forvente når denne fløj kommer til magten?… Read more »

Vagn Henning
Vagn Henning
12 years ago

Hr. Sass-Larsen har i hvert fald for mit vedkommende ret hvad angår desillusionen. Jeg tager det sidste årti som empirisk bevis på at borgerlig politik ikke længere kan gennemføres i Danmark. Er det så underligt hvis jeg en gang i mellem er nødt til at sukke højlydt?

Men i øvrigt lyder han som en mand der er blevet indhentet af et uheldigt citat fra sin fortid. Pinligt for dem der har troet på ham…

PBr
PBr
12 years ago

Ting vi så heller ikke taler om, en af elefanterne i lokalet.

Antallet af aborter er siden 2005 steget fra 15.295 til 16.205 aborter om året.

2010 – 303 dræbte i trafikken

Mange mister livet i trafikken. På europæisk plan er der tale om over 40.000 dødsfald om året.

Emeritus
Emeritus
12 years ago

Det ekstreme er at ville foreslå ytringsfriheden indskrænket nu. Hvorfor i alverden ikke på grund af alle mulige andre hårrejsende begivenheder begået i andre navne end dem, man kan finde i Briviks manifest. Berlingske burde for længst have været på banen eller blive helt væk nu. Utallige bombemænd og bombebæltemænd har i årevis drevet deres spil over hele Verden. Der er intet specielt ved den ufattelige tragedie i Norge – måske lige bortset fra, at Breivik ikke var hverken muslim, kommunist eller nazist, men en skandinavisk korsfarer. Det er en ekstrem handling at slå nordmænd ihjel – blandt så så… Read more »

Tim
Tim
12 years ago

Hvad med de ekstremistiske højre muslimske sider? Jeg har ikke hørt dem nævnt 1 gang Dawahbærer i Danmark http://www.facebook.com/pages/Dawahbærer-i-Danmark/131688573536268 Dagens Hadith/Dagens Quran Vers Masjed.dk 
Masjed.dk Kvinder 
Siyasah.dk
 Broderskab Søskende, (Søskende) Hizb ut tahrir Fra en af siderne: Ammar Al-Ansari En homo-parade i Jerusalem samler flere tusinde homoseksuelle…. Jerusalems hellige jord, skal nu være skueplads for mennesker der har manipuleret deres instinktive behov? Hellig islamisk jord skal være vidne til homoseksuelle der fejrer deres bestialske tilbøjeligheder? Hvor er muslimernes regenter til at forhindre disse ulækre individer fra at fejre deres kufr tilbøjeligheder? Eller er det ikke fordi at deres blik er… Read more »

moif
12 years ago

Guilt by association is always the tactic used by zealots. Now we can see just how many zealots are lurking in Denmark’s political landscape.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x