4
dec
Seneste opdatering: 4/12-07 kl. 0954
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Et genganger-cirkus. Sensitive folk med  fingeren på  pulsen, de kuratorer. Forleden blev Uwe Max Jensen forment  adgang  til Aros´Hirsi Ali arrangement. Begrundelse: han har tisset op af  murværket  for  tre år siden = karantæne  på ubestemt  tid. Nu er det så en kvinde, meget  smuk og tidligere  fra Teheran. Hun skal nok ikke vende tilbage. Må vi så be´om Uffe-Birthe -tonen………………… 

Hague museum pulls offensive Muslim art
The city museum of The Hague has decided not to include in an exhibition a work of art that may offend Muslims, it was reported on Monday.

The picture, made by Iranian artist Sooreh Hera, is entitled Adam and Ewald and shows two gay men wearing masks of the Muslim prophet Mohammed and his son-in-law Ali.It is part of a photoseries the Gemeentemuseum has included in the 7up exhibition due to open on December 15.The Gemeentemuseum’s director Wim van Krimpen told reporters the museum is interested in purchasing Hera’s complete series, which he called “high quality works of art”.

sooreh_20hera_024.jpg

However, he added he will not exhibit Adam and Ewald in the next few years because “certain people in our society might perceive it as offensive“.Hera responded she was “disappointed” and added “apparently a Muslim minority decides what will be on display in the museum”.   Liberal-rightist Freedom Party (PVV) leader Geert Wilders, condemned the museum’s decision, adding it was “based on fear”.Wilders has requested a reaction on the matter from Education and Culture minister Ronald Plasterk.Meanwhile Siebe Weide, director of the Museum Association, told reporters “all Dutch museums are free to choose what they exhibit and what not”.

Fotoserie  og  video med den forsonlige, tolerante,  dialogorienterede titel  “Allah på bøssebar“.
Museum Denies Self-Censoring due to Fear of Muslims , The Age – tip GoV

Dr. Wafa Sultan: »Islam has  never  been misunderstood«

at David Horowitz’s Restoration Weekend, Palm Beach, Florida, dec. 2007 (via  Hodja)

»Jag var tvungen att provocera« og »Så ska moskén se ut«

Göran Johansson ångrar inte förra veckans omdebatterade utspel om att hitsmugglade flyktingar ska utvisas direkt. Han ser det som en provokation som tvingat fram en nödvändig debatt i Sverige. Nu hoppas han att den håller i sig och leder till ett mer rättvist system.

Visste du att ditt uttalande skulle väcka reaktioner?

– Ja, det var meningen. Det är en sån svår fråga som är tabubelagd i Sverige. Så fort man säger någonting som går utöver det normala smäller det till.

Varför tycker du att hitsmugglade flyktingar ska avvisas direkt?

– Migrationsverket säger att det kostar 100 000 att smugglas hit. Jag vet att det inte är lagligt att inte låta flyktingar söka asyl, men om vi säger att smugglade inte är välkomna, då har vi i alla fall markerat ett avståndstagande mot finansieringen.

Så du vill inte att ”Maria” som smugglats hit ska köras ut utan att få söka asyl?

– Nej, det har jag aldrig velat. Men jag var tvungen att provocera hela systemet. Då får man utstå en hel del men man får igång en debatt.

Vad tycker du då?

– Det är systemet jag vill åt. Om två personer söker svensk asyl i Damaskus får de nej. En av dem, som har pengar, kan ta sig hit. Den som inte har pengar kanske har ett större behov men får inte en chans.

Hur ska det lösas?

– Genom att vi hittar ett system där människosmugglare inte bestämmer vem som ska prövas för asyl. Det är behovet som ska styra, inte pengarna.

Såväl partikamrater som allianspolitiker kritiserar ditt förslag. Hur tar du det?

– Det var likadant -98 när jag gick ut och sa att flyktingar borde placeras ut i kommunerna så att de kan möta det Sverige de nu bara får höra talas om. Då var alla emot mig. Nu är debatten i alla fall lite mer nyanserad.

Har du fått något stöd för din åsikt?

– Jag har fått ett farligt stort gensvar, inte minst i olika bloggar. Det visar att om man tiger ihjäl de här frågorna så spelar man Sverigedemokraterna i händerna.

Det har sagts att du banar väg för just Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

– Jag tror att det är precis tvärtom. Hade man lyssnat på det jag sa -98 hade vi inte haft de problem vi har i dag. Om vi inte gör något i tid vänds grupper i samhället mot varandra, det är då vi ger utrymme för sverigedemokraterna att växa.

Göteborg tar emot mer än 1 000 flyktingar per år. Är det ett för stort ansvar?

– Ja. Nu pratar jag inte om pengarna. Men när folk bor tio stycken i en liten lägenhet, då är det ingen bra miljö.

Vad ska man göra åt det?

– Många små kommuner i Sverige skulle vilja ta emot flyktingar men får inga. Vi måste fördela ansvaret, dels inom Sverige men också inom EU.

Ångrar du ditt utspel?

– Nej. Jag tror inte den här debatten är över på två dar. På sikt tror jag att vi hamnar i en diskussion som är ganska bra, framför allt för flyktingarna. Det är jag glad för även om jag fått mycket skit och blivit idiotförklarad.

Karolina Vikingsson, Aftonbladet 

Det er det sædvanlige  borgmesteren er opppe imod :

“Half the harm that is done in this world is due to people who want to feel important. They don’t mean to do harm — but the harm does not interest them. Or they do not see it, or they justify it because they are absorbed in the endless struggle to think well of themselves.”  

  T.S. Elliott (med tak til Ming)

»Så ska moskén se ut«

Visse svenskere  synes at tro, at wahhabisterne  bygger en forpost i Göteborg for deres  blå øjnes skyld. Naiviteten kender  ingen  grænser. Borgmester Johansson vil komme til at opleve, hvad det vil sige “når  grupper vender sig mod hinanden”:

Saudiarabien går in med 44 miljoner. Första spadtaget tas i vår.Ritningarna på den nya moskén har godkänts av Sveriges muslimska stiftelse. Byggnaden är uppdelad i två husvolymer med en minaret som föreslås bli 25 meter hög. Arkitekten bakom förslaget är göteborgaren Björn Sahlqvist.

– Arkitektoniskt är det en blandning mellan skandinavisk stil och traditionell moskéarkitektur, säger han. Den saudiska staten som står för merparten av finansieringen, förhandlar just nu med olika entreprenörer. Men hittills har bara en offert kommit in.

– Vi hoppas naturligtvis på att det blir en svensk byggherre, säger Ahmed Mohammed, styrelseledamot i Sveriges Muslimska stiftelse.

Börjar byggas till våren
Den planerade byggstarten för den första etappen är våren 2008. Bygglovet blev klart redan för 16 år sedan men det var först i april i år – när det blev klart med finansiering från Saudiarabien – som planerna kunde ta fart på allvar.

Det är första gången som ett moskébygge i Sverige finansieras av en annan stat. Saudiarabien går in med närmare 44 miljoner kronor i bygget. Den totala kostnaden beräknas landa på drygt 50 miljoner.

Kritik mot saudisk sponsring
Kritiker menar att de saudiska myndigheterna köper sig inflytande över Göteborgs muslimer och att Sverige muslimska stiftelse hamnar i en beroendeställning.

– Det är klart – ju mer man kan finansiera själv, desto mer egenstyrning har man. Men än så länge har det bara funnits formella krav från saudierna, inte några religiösa, säger Åke Sander, docent i religionsvetenskap på Göteborgs universitet.

Saudierna har bland annat krävt att moskén ska vara inbjudande för både muslimer och icke-muslimer. Vem som får den viktiga posten som imam för den nya centralmoskén är ännu inte klart. Moskén beräknas vara klar 2009.
Fakta om moskébygget
Moskén byggs i Brämaregården på Hisingen. Tomtens yta är 5 200 kvadratmeter. Området gränsar till Keillers park vid foten av Ramberget.

Moskébyggnaden är enligt arkitektförslaget uppdelad i två husvolymer: en högre del som innehåller Masdjid, bönehus som riktas mot mecka och en lägre del som är tänkt att gå parallellt med Myntgatan.

Minareten föreslås bli 25 meter hög och bönehuset är en 16 meter hög kupol.

Sedan 1976 finns en moské i Göteborg. Den tillhör ahmadiyyarörelsen och godtas därmed inte av de flesta muslimer.

AB

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] også :  “Fornærmelig kunst” – smagfuld selvcensur, igen, igen ) Iransk-hollandsk kunstner modtager dødstrusler. Hendes billeder kan ikke udstilles.Haags […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x