10
maj
Seneste opdatering: 10/5-08 kl. 1945
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

GanlÞse- Slagslunde.  Foto Snaphanen  (fuld  stÞr.)

FlyktingmotstÄndet ökar i Sverige

“LĂ€ser att varannan svensk, 49 procent, tycker att det Ă€r ett bra förslag att ta emot fĂ€rre flyktingar, detta enligt SOM-rapport nr 43, Göteborgs Universitet, pdf 1 side, vilket Ă€r en ökning med tre procentenheter sedan mĂ€tningen i fjol. Man rapporterar vidare att det Ă€r första gĂ„ngen sedan 2004 som flyktingmotstĂ„ndet ökar.

Nu kan man ju förledas att tro att resterande 51 procent anser motsatsen, det vill sĂ€ga att det Ă€r ett dĂ„ligt förslag att ta emot fĂ€rre flyktingar, men andelen Ă€r inte högre Ă€n 26 procent. GrĂ„zonen Ă€r stor, hela 25 procent anser att förslaget Ă€r “varken bra eller dĂ„ligt”. Denna siffra kan man naturligtvis spekulera kring, men det Ă€r min fasta övertygelse att en majoritet av dessa 25 procent har en kritisk instĂ€llning i frĂ„gan. Även om vi rĂ€knar bort denna grĂ„zon pĂ„ 25 procent, visar undersökningen med tydlighet att vĂ„ra femtekolonnare i riksdagen inte har folket med sig i sin hutlösa invandringspolitik. “

Richard Jomshof og Lögn, förbannad lögn och statistik der beskĂŠftiger sig med de “familiesammenfĂžrte” – 500.000 i Sverige de seneste 17 Ă„r, smĂ„ 30.000 om Ă„ret. Men hvem bryder sig om hvad europĂŠerne synes? StĂ„r ret for EU: The European Year for Intercultural Dialogue 2008 in Sweden, overstatslig propaganda i sĂŠrklasse.

“Afhoppet” ekstremist arresteret som terrormistĂŠnkt

Hassan Butt var medlem af al-Muhajiroun, en udbrydergruppe fra Hizb ut-Tahrir, og hvervede terrorister til al-Qaeda. Hvis dette kunne blive en lĂŠrestreg for mainstreammedierne ville noget godt mĂ„ske komme ud af det. Mediernes velkendte mangel pĂ„ kritiske spĂžrgsmĂ„l til hvad ‘moderat’ egentlig betyder nĂ„r man taler om muslimer, og spĂžrgsmĂ„let om mulig taqiyya med udspring i bl. a. Muhammeds ord “krig er bedrag”, afspejler uvidenhed og berĂžringsangst. Vi sĂ„ for nylig i historien om den danske afhopper, at der blev taget meget let pĂ„ afgĂžrende spĂžrgsmĂ„l om demokratisk sindelag, afskrivelse af sharia og lovskolernes supremacisme, og at journalisterne tilsyneladende stillede sig tilfredse med at afhopperen lagde afstand til HuT. Dermed ikke vĂŠre sagt at den danske afhopper ogsĂ„ bedrager, men at undlade at forholde sig til muligheden er helt uansvarligt i virkelighedens verden (LFPC). Via Jihad Watch:

A muslim author who admits being a former al-Qaida recruiter was today being questioned by anti-terror police. Hassan Butt, who penned a book on his terrorist past – was detained at Manchester Airport yesterday afternoon. Mr Butt, 31, is understood to have arrived at Terminal 2 and bought a ticket to Lahore, Pakistan, 45 minutes before the Pakistan International Airlines flight was due to leave.

He is being questioned by Greater Manchester’s regional counter terrorism unit. Since his arrest, police have searched his home in north Manchester and two other properties nearby and two cars were last night taken away for forensic examination. […]

Mr Butt has renounced a past in which he admitted raising tens of thousands of pounds for terror networks. He has also spoken of his determination to work against extremism. […]

Anti-terror police arrest Muslim author and former al-Qaida recruiter as he boards flight to Pakistan

Del 570: Musikalen ej hÀrbÀrgerad

”Jaqg ĂŠr inte intresserad av att bli en del i din massmediastrategi. Jag ĂŠr intresserad av konst och inte spektakel. Du kan se detta meddelande fĂžr vad det ĂŠr. Jag ĂŠr inte lĂŠngre intresserad av att hĂŠrbergera Dig hĂŠr pĂ„ konsthallen.” Vilks

Jacob Hougaard (S): Mad, farverigt samvÊr, og medvind pÄ cykelstien

SĂ„ skal det nok gĂ„ altsammen. Det kan godt vĂŠre jeg bare er kynisk og misantropisk – det er jeg, og tillige uanstĂŠndig – men hellere se virkeligheden i dens trĂžsteslĂžse grĂ„ farve, end gĂžre som Jacob Hougaard (S), integrationsborgmester i KĂžbenhavn, gĂžr: 1) Leve pĂ„ en rĂžrende naiv livslĂžgn der muligvis giver ham selv en fĂžlelse af tilfredshed, og 2) bruge denne livslĂžgn til yderligere at forplumre en debat der kredser rundt og rundt om den varme grĂžd, i mangel pĂ„ evne til at formulere problemerne korrekt og prĂŠcist. I stedet dette – fluffy-bunny-illusioner om mad mod jihad, en stillen sig tilfreds med at den der har munden fuld af halalslagtet lam ikke begynder at rĂ„be ‘allahu akhbar’ mens han leder efter udlĂžsersnoren. Hvilken infantil fortrĂŠngning, hvilken uvidenhed, hvilken vammel new age-naivitet der smykker sig med feelgood-plusord, og ikke tĂžr artikulere at det stĂžrste “skel” der her er tale om er skellet mellem troende og ‘vantro’. Hvilket sprogligt og intellektuelt armod der afslĂžres i sĂŠtninger som “NĂ„r man taler med unge indvandrere i Tingbjerg eller pĂ„ Amager, kan de fĂžle sig meget udenfor. Det er vigtigt at tale om tingene, inden der pludselig sprĂŠnger [sic] en bombe, som vi har set i andre lande”. MĂ„ man foreslĂ„ ‘integrationsborgmesteren’ at fortsĂŠtte i samme spor, og inddrage Transcendental Meditation, krystalhealing og auralĂŠsning i rundkreds pĂ„ gulvet. Det vil vĂŠre mindst lige sĂ„ virkningsfuldt. I guder.

[…] Den sĂ„kaldte Eid-fest, som kendetegnes af mad i rigelige mĂŠngder, finder sted den 1. oktober 2007.Det sker som led i en tre Ă„r lang kampagne, der skal bringe danskere og indvandrere tĂŠttere sammen.

– Jeg er Ă„ben over for alt. Man skal ikke lukke Ăžjnene for religionens betydning for mange af de etniske grupper. Det er vigtigt, at man kender hinandens kultur, siger Jacob Hougaard, der stĂ„r bag kampagnen.Kampagnen ved navn VI KBH’R skal gĂžre danskere og udlĂŠndinge til venner for at undgĂ„ marginalisering og i sidste ende et eventuelt terrorangreb mod KĂžbenhavn.

– Det er ret alvorligt, at vi lever i et samfund med skel. NĂ„r man taler med unge indvandrere i Tingbjerg eller pĂ„ Amager, kan de fĂžle sig meget udenfor. Det er vigtigt at tale om tingene, inden der pludselig sprĂŠnger en bombe, som vi har set i andre lande. Og hvis der en dag skulle sprĂŠnge en bombe, skal vi ruste os menneskeligt og forholde os til, hvad man gĂžr, hvis det sker? siger Jacob Hougaard. […] KĂžbenhavn vil fejre muslimsk fest

“Jeg er Ă„ben over for alt”. Mon dog? Noget tyder pĂ„ at manden i hvert fald ikke er Ă„ben over for at konfrontere ubehagelige kendsgerninger. Og siden hvornĂ„r har det vĂŠret noget prisvĂŠrdigt at vĂŠre Ă„ben over for “alt”? (LFPC)

Irakisk tolk nĂŠgter at lade sig skille

Den irakiske tolk, som kom til Danmark med to koner, nĂŠgter at oplĂžse sit ene ĂŠgteskab. Hvis ikke familien kan flytte til England, ender sagen derfor for en dansk domstol. Den bliver den fĂžrste sag af sin art herhjemme. KrD

“Dine hunde provokerer os”

Men “hundarnas” nĂ€rvaro behövdes, för stökigheterna i rĂ€ttssalen fortsatte. Medan det var förhĂ„llandevis lugnt pĂ„ lĂ€ktaren med ett knappt tiotal Ă„hörare som kom och gick, sĂ„ var det mindre lugnt bland de Ă„talade. Snack sins emellan, höga kommentarer nĂ€r de tilltalade hördes, ljudliga suckar och gĂ€spningar var nĂ„gra av ingredienserna. Och de femton verkar inte ett dugg obehagade av att stĂ„ inför rĂ€tta. TvĂ€rtom visar de upp mĂ„nga glada flin.
Audio Video-Ätalade flinade glatt i rÀtten Kosovoalbanere for en svensk domstol

“Pensionsredderne”

hedder det lidt syrligt i Sverige:

»De seneste syv Är er der kommet rundt regnet 50.000 flere indvandrere i job. Det reelle problem ligger i, at nÊsten halvdelen af indvandrerne fra ikke-vestlige lande slet ikke stÄr til rÄdighed for arbejdsmarkedet,« siger arbejdsmarkedspolitisk chef, Mette Rose Skaksen og fortsÊtter: »Der er nok mere brug for at spÞrge jobcentrene om, hvad de kan gÞre for at fÄ flere indvandrere ud pÄ arbejdsmarkedet. Berlingske

“Half the harm”

“Half the harm that is done in this world is due to people who want to feel important. They don’t mean to do harm — but the harm does not interest them. Or they do not see it, or they justify it because they are absorbed in the endless struggle to think well of themselves.” T.S Elliot

Editor behind Muhammad cartoons says international free speech in jeopardy

During a talk Wednesday at Cubberley Auditorium, Rose addressed the continued fallout from the cartoons while railing against what he described as an international increase in hate-speech laws, including prohibitions in some countries against Holocaust denial theories.

“These insult laws—blasphemy laws that are intended to protect religious symbols or religious sensibilities—in fact are being used to silence critical voices around the world. I think we have to remove them. I think the only laws that are needed to be kept on the books when it comes to speech are laws that criminalizes incitement to violence.” Stanford News

Är detta det bĂ€sta mĂ„ngkulturalismen har att erbjuda?

För okÀnd gÄng i ordningen har den lilla smÄlÀndska kommunen Gnosjö blivit utropad till ett integrationspolitiskt föredöme. Denna gÄng av tidningen Fokus.
Den sÄ kallade Gnosjöregionen har pÄ senare Är överösts med lovord ifrÄn alla politiska lÀger pÄ grund av sina integrationspolitiska resultat och regionens kommuner turas om att inneha utmÀrkelsen som landets bÀsta integrationskommun. Medan invandringen och mÄngkulturen skapar enorma problem i merparten av landets övriga kommuner hÄlls Gnosjö fram som ett rÀddande exempel och som ett sista försvar för tesen om att det inte Àr invandringen och mÄngkulturalismen det Àr fel pÄ utan endast den svenska integrationspolitiken. Om bara Gnosjöandan fÄr gÄ pÄ export, sÄ vÀntar det mÄngkulturella paradiset runt hörnet.

NÀr tidningen Fokus förra Äret utsÄg VÀrnamo till Ärets integrationskommun, utropade, Richard SlÀtt, den f.d vÀrnamobon och chefredaktören pÄ tidningen Expo följande pÄ sin blogg:

Tidningen Fokus hittar receptet pÄ integration, verklig integration. VÀrnamo slÄr till och med Gnosjö numera, det trodde jag inte. Mycket fin mÄndag detta

Som av en hÀndelse arbetar jag just nu med en fallstudie om just Gnosjöregionen och integrationen. TyvÀrr Àr den Ànnu inte helt fÀrdig, men nedan följer ett axplock av uppgifter som kanske kan bidra till att nyansera bilden av Gnosjöregionen som ett integrationspolitiskt föredöme och mÄngkulturalismens stora hopp:

Till att börja med kan det vara vĂ€rt att kĂ€nna till att tidningen Fokus granskning endast omfattar en liten del av det som man normalt menar med integration. De enda kriterier man tittat pĂ„ och det som Richard SlĂ€tt alltsĂ„ menar Ă€r det “verkliga receptet pĂ„ integration” Ă€r: Andel utrikes födda, flyktingmottagande, absolut och relativ sysselsĂ€ttning samt absolut och relativa ohĂ€lsotal. Granskningen sĂ€ger alltsĂ„ ingenting alls om interaktionen mellan olika etniska grupper, invandrarnas sprĂ„kkunskaper eller delaktighet i samhĂ€llslivet. Och det Ă€r nog tur för Gnosjö och VĂ€rnamo…

Gnosjöandan

Gnosjö och VĂ€rnamo fĂ„r höga integrationspoĂ€ng dĂ€rför att man har en stor andel invandrare och för att en mycket stor andel av dessa har ett arbete. Förklaringen till Ă€r den sĂ„ kallade “Gnosjöandan” Ă€r i första hand följande faktorer:

– En mĂ„nghundraĂ„rig industritradition

– En mycket stark kristendom, (andelen Gnosjöbor som Ă€r aktiva i en frikyrka Ă€r mer Ă€n fem gĂ„nger större Ă€n riksgenomsnittet) som skapat starka inofficiella nĂ€tverk med frikyrkan som bas och upprĂ€tthĂ„llit en traditionell protestantisk etik med hög arbetsmoral, pliktkĂ€nsla och lojalitet mellan företag-anstĂ€llda-bygden.

– Stark social kontroll.

– Kombination av konservativ grundinstĂ€llning/försiktighetsprincip med nytĂ€nkande och oortodoxa lösningar.

– Mer kontroversiella delförklaringar som florerar Ă€r att det i Gnosjö skall rĂ„da en patriarkal anda, som gör det möjligt för mĂ€nnen att helhjĂ€rtat satsa pĂ„ karriĂ€ren medan kvinnorna tar hela ansvaret för hem och familj, att den starka guds- och ödestron ger en optimism/framĂ„tanda som bland annat skapar förutsĂ€ttningar för en ökad riskbenĂ€genhet, dĂ„ man menar att utfallet ligger i guds hĂ€nder.

Det krÀvs ingen raketforskare för att inse att summan av dessa faktorer inte gÄr att exportera till landets övriga kommuner.

Unik tillgÄng pÄ okvalificerade arbetsuppgifter

Den frÀmsta förklaringen till att sysselsÀttningsgraden Àr sÄ hög bland invandrarna i Gnosjöregionen Àr tillverkningsindustrins otroligt dominerande stÀllning i förhÄllande till andra brancher. Detta ger en helt unik tillgÄng pÄ relativt okvalificerade arbetsuppifter som inte krÀver nÄgra större kunskaper betrÀffande sprÄk och kultur.

Unik invandring

Gnosjöregionen utmÀrker sig ocksÄ genom vilka invandrare man attraherar. Till skillnad frÄn övriga landet sÄ Àr den helt dominerande invandrargruppen i Gnosjö och VÀrnamo vietnameser. BÄde i i sverige och i andra lÀnder som t ex USA har den vietnamesiska och östasiatiska gruppen gjort sig kÀnda för flitighet, för att snabbt bli sjÀlvförsörjande och för att ha en lÄg brottslighet i förhÄllande till andra invandrargrupper. Samtidigt har de ocksÄ uppvisat starka isolationistiska drag. Förklaringen till de förstnÀmnda faktorerna kan med stor sannolikhet sökas i den vietnamesiska kulturen, som i stor utstrÀckning Àr influerad av den samhÀllstillvÀnda konfucianismen, med dess betoning av familj, plikt och naturliga hierarkier. Det faktum att det finns stora likheter mellan den konfucianska och protestatiska etiken och att den vietnamesiska invandringen har varit sÄ exceptionellt stor till just GnosjöomrÄdet, som Àr landets starkaste protestantiska fÀste, kan knappast vara en slump.

BetrĂ€ffande övriga invandrargrupper sĂ„ Ă€r det rimligt att tĂ€nka sig att det i första hand Ă€r de invandrare som prioriterar arbete och sjĂ€lvförsörjning framför nĂ€rheten till landsmĂ€nnen i storstĂ€dernas förorter som flyttar till Gnosjöregionen. NĂ€r Gnosjö kommun för en tid sedan erbjöd nyanlĂ€nda irakier att flytta frĂ„n SödertĂ€lje till Gnosjö för att arbeta, sĂ„ var det ca 50 personer av totalt 2400 som sades ha visat intresse. Det sĂ€ger en hel del…

HĂ„rda tag

Ytterligare en faktor som sÀrskiljer Gnosjö frÄn mÄnga andra kommuner Àr att man stÀller hÄrda krav pÄ invandrarna och att man inte har nÄgot överseende med dagdriveri. SamhÀllets litenhet, den stora tillgÄngen pÄ arbete och den starka protestantiska etiken gör att den som inte arbetar och gör rÀtt för sig snabbt blir illa sedd av sina grannar.

Gnosjö har stora problem med sprĂ„kbrister bland invandrare. MĂ„nga börjar jobba innan de lĂ€rt sig svenska och det leder till isolering. År 2006 hamnade kommunen i blĂ„svĂ€der för att man drog in bidragen till de invandrare som inte ville lĂ€ra sig svenska.

Runt 15 personer nekas varje Är socialbidrag i Gnosjö eftersom de inte lÀrt sig tillrÀckligt med svenska.

– Är det sĂ„ att man inte Ă€r fĂ€rdig med sin SFI-utbildning (Svenska för invandrare) och inte har ett arbete och kommer hit och söker socialbidrag sĂ„ blir det nej, sade Anna Engström, chef för individ- och familjeomsorgen i Gnosjö i en intervju med Sveriges radio.

Sprickorna i fasaden
– segregation, motsĂ€ttningar, bristande sprĂ„kkunskaper och etnisk maffia

Trots att Gnosjöregionen alltsÄ har helt unika förutsÀttningar för att uppnÄ en lyckad integration, sÄ Àr man ÀndÄ lÄngt ifrÄn att uppnÄ det mÄngkulturella paradis som etablissemanget drömmer om och i vissa fall redan tror existerar i regionen.

Gnosjö och VĂ€rnamo Ă€r prĂ€glade av en stenhĂ„rd segregation som Ă€r vĂ€rre Ă€n i de flesta andra kommuner. I det statliga NUTEK:s rapport: “Integration, mĂ„ngfald, tillvĂ€xt”, sĂ€gs det bland annat att:

“NĂ€r det gĂ€ller Gnosjö framhĂ„lls ofta kommunen som ett föredöme för integration av invandrade. Med detta menas att de flesta har jobb. Samtidigt Ă€r Gnosjö en tydligt segregerad kommun nĂ€r det gĂ€ller invandrades position pĂ„ arbetsmarknaden, boende och del i olika nĂ€tverk. FĂ„ av de utrikesfödda har del i de nĂ€tverk som sĂ€gs ligga bakom bygdens framgĂ„ngar (Wigren 2003).”

Den invandrade f.d vÀrnamobon, Sevko Kadric, skriver följande om segregationen i en artikel i Stockholms Fria Tidning:

“Jag bodde i ett omrĂ„de i VĂ€rnamo som heter Svalörten (men det kallas Lilla Rinkeby ibland). För bara 13 Ă„r sedan bodde det 95 procent svenskar dĂ€r, men i dag Ă€r 90 procent invandrare.”

NĂ€r VĂ€rnamo förra Ă„ret utsĂ„gs till Ă„rets integrationskommun skrev den bloggande vĂ€rnamobon “Caroline” följande:

“I VĂ€rnamo finns omrĂ„det doktorn, ett bostadsomrĂ„de byggt under 1970-nĂ„ngĂ„ng, med dĂ„lig status dĂ€r den absoluta majoriteten av de boende Ă€r invandrare. Eftersom sĂ„vĂ€l Svenska Dagbladet som Fokus verkar tycka om att dela upp saker och ting i svart och vitt kan nĂ€mnas villakvarteret Amerika, pĂ„ andra sidan stan, som har gott rykte med sina stora villor, av vilka en mycket liten andel Ă€gs av invandrarfamiljer.

NÀr jag för fyra Är sedan gick pÄ stadens dÄ enda gymnasieskola, Finnvedens Gymnasium, kunde man skÀra grÀnsen mellan invandrare och svenskar med kniv. Skolans cafédel, kallad café Ugglan, Àr cylinderformad och i mitten, ungefÀr som nÄgon hade ritat ut diametern av byggnaden, gick en knivskarp linje för var invandrarna satt och var de svenskfödda satt och fikade. FÄ, om nÄgon, ifrÄgasatte detta.

Uppdelningen mellan svenskar och invandrare fortsÀtter: svenskar handlar pÄ Kvantum, invandrare pÄ Lidl, svenskar badar vid NÀsudden en bit utanför stan, strax intill en konferenslokal, invandrare badar pÄ Osudden, med gÄngavstÄnd till stan.

Uppenbarligen Àr det sÄ att invandrare i VÀrnamo har lÀtt att hitta jobb. Det tvivlar jag inte pÄ. Men vi bör akta oss innan vi drar nÄgra slutsatser av detta, likt dem Svenska Dagbladets P J Anders Linder gör nÀr han tackar vÀrnamos borgerliga majoritet för stadens lyckade integration.Att ha ett jobb, kunna försörja sig sjÀlv och kÀnna sig sjÀlvstÀndig Àr viktigt. DÀrmed inte sagt att allt Àr frid och fröjd, att invandrarna som kommer Àr integrerade i staden.

(…)PĂ„ arbetsplats efter arbetsplats finns det uppdelningar likt den i cafĂ© Ugglan. PĂ„ flera av de industrijobb jag haft i gnosjöregionen fanns det sĂ€rskilda “invandraravdelningar” eller “invandrarteam” – outtalat, givetvis – men alla visste ju att det var sĂ„ nĂ€r avdelningen lĂ€ngst bort pĂ„ lagret bara bestod av invandrare medan de andra lagen bara bestod av svenskar. “De jobbar bĂ€ttre sĂ„” sĂ€gs det.

I slutet av Fokus artikel berÀttar man om
“Rörstorpsskolan i VĂ€rnamo, dĂ€r över hĂ€lften eleverna har invandrarbakgrund, och Ă€r kĂ€nd för sina goda resultat, satsningen pĂ„ hemsprĂ„ksundervisning och sin nolltolerans för svordomar och »dĂ„lig svenska«. ” Vad Ă€r detta för bild!!? Det vet ju alla att det Ă€r invandrarbarnen som kommer och svĂ€r, pratar DÅLIG SVENSKA (sug pĂ„ den, Zanyar Adami!) och inte kan uppföra sig!

Om man framöver kommer att kunna lĂ€sa VĂ€rnamo under Integration i SAOL fĂ„r jag helt omvĂ€rdera min förstĂ„else av detta begrepp…”

I en intervju med Filosofie doktor Katarina Pettersson, verksam vid de kulturgeografiska institutionerna pÄ Uppsala och Stockholms universitet och Ekonomie doktor Caroline Wigren, forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som 2002 respektive 2003 lade fram sina doktorsavhandlingar som ur olika synvinklar betraktar Gnosjö och gnosjöandan, kan man bland annat lÀsa följande:

NĂ€r jag var i Gnosjö hade man Ă€nnu inte sett ett enda ”blandĂ€ktenskap”, alltsĂ„ mellan invandrare och svenskar. Det förvĂ„nade mig mycket.

– Ofta pratar man om att samhĂ€llet Ă€r duktigt pĂ„ att integrera invandrare. MĂ„nga invandrare har jobb, och det Ă€r fantastiskt. Men mĂ„nga avböjde ocksĂ„ att stĂ€lla upp pĂ„ en intervju för att de inte kunde det svenska sprĂ„ket.

I Gnosjö finns gott om jobb som man kan utföra utan att kunna tala svenska. De lÄga arbetslöshetstalen imponerar, men kineser och gnosjöiter bor inte i samma omrÄden.

– Jag hörde berĂ€ttelser som var alldeles fruktansvĂ€rda. De gör att jag inte tycker att vi kan prata om integration bara utifrĂ„n fina siffror. Vi mĂ„ste se vad som hĂ€nder i vardagen ocksĂ„.

En av faktorerna bakom den pĂ„stĂ„tt lyckade integrationen i GnosjöomrĂ„det sĂ€gs ofta vara att företagare och politiker har en “öppen” instĂ€llning till invandrare, att man “ser invandrare som en resurs” och att man Ă€r mer “fördomsfri” och “vĂ€lkomnande” Ă€n pĂ„ andra stĂ€llen. Den bakomliggande tesen bakom dessa pĂ„stĂ„enden Ă€r naturligtvis att om svenskarna bara blev snĂ€llare mot invandrare sĂ„ skulle integrationen och syselsĂ€ttningen fungera bĂ€ttre. I detta perspektiv kan det vara intressant att lyssna till en intervju med industriföreningens ordförande i Gnosjö, Erland Kold, som sjĂ€lv invandrat frĂ„n Danmark:

“(Reportern) – Invandrare har haft det lĂ€ttare att fĂ„ jobb hĂ€r. Är företagarna i Gnosjö mindre fördomsfulla Ă€n pĂ„ andra stĂ€llen?

(Kold)– Nej, det tror jag inte. HĂ€r finns fördomar. En faktor Ă€r att man har behövt folk, en annan Ă€r att det finns ganska mĂ„nga invandrare.

Avgörande var nog, att vi fick rÀtt sorts invandrare, om man fÄr vara litet provocerande. Jag vill inte nÀmna folkslag eller namn, men vi kunde fÄtt andra invandrare, som inte hade haft samma företagande i blodet. Jag menar att de var vÀldigt utÄtriktade och gick pÄ och ville ha
jobb, ville klara sig sjÀlva.

TvÄ stora grupper har varit invandrarna frÄn Vietnam och frÄn Bosnien och bÄda har varit mycket aktiva nÀr det gÀllt att skaffa sig jobb.

– Men det Ă€r klart att det finns fördomar, helt klart. Sen Ă€r det positiva ringar som spritt sig, nĂ„gra har kommit in och banat vĂ€gen för andra. Det visar sig att det Ă€r litet gnosjö i dem. Kulturen igen. De söker hellre jobb pĂ„ femhundra företag Ă€n att de gĂ„r till socialen. De vill klara sig sjĂ€lva

(Reportern) – Ett Ă„ldrande Sverige kanske behöver fler invandrare? Nu har vi haft flyktingmottagning men ingen arbetskraftsinvandring sen sjuttiotalet.

(Kold)– Det kanske ska vara sĂ„ ocksĂ„, nĂ€r man fĂ„r sĂ„ stora vĂ„gor av invandring, som den vi sĂ„g frĂ„n Balkan. Det kanske ska vara sĂ„, att man inte med automatik fĂ„r uppehĂ„llstillstĂ„nd. Det kanske ska finnas möjligheter att Ă„terföra dem.

Trots risken för brist pÄ arbetskraft Àr han tveksam.

– Om vi tar till exempel vietnamesiska invandrare, sĂ„ kommer de vĂ€ldigt lĂ„ngt bortifrĂ„n. För det första Ă€r det skitkallt hĂ€r pĂ„ vintrarna, för det andra kan de inte kommunicera med oss. Vi ser att deras förĂ€ldrar
eller morförÀldrar gÄr hÀr som analfabeter. De kan inte lÀsa tidningen, de kan inte sprÄket. Det Àr tragiskt. Det finns ocksÄ invandrare, som bara Àr i trettioÄrsÄldern och som blir som analfabeter hÀr. Vi stÀller sÄna stora krav.

– Vi har vĂ„rt eget Chinatown i Gnosjö. NĂ€r de Ă„ker hem frĂ„n jobbet, dĂ„ pratar de bara vietnamesiska. Det Ă€r ett stort dilemma. Och en stor uppgift för kommun och företag nĂ€r det gĂ€ller att ordna utbildning sĂ€ger han.

– Fördelarna med det lilla samhĂ€llet Ă€r tycker jag att alla blir tydliga. DĂ€r Ă€r ingen som kan gĂ„ och gömma sig. Speciellt tydligt för Gnosjö Ă€r att det Ă€r ett rent helvete att vara fullt arbetsför och inte ha ett arbete!

– I princip Ă€r det sĂ„ att företagaren kan sitta pĂ„ sitt kontor och titta ut och se folk gĂ„ förbi dĂ€rutanför mitt pĂ„ dan. VaddĂ„, han Ă€r ju inte sjuk?!

Det Àr klart att dÀr finns fördomar ocksÄ, det fÄr vi absolut inte blunda för, Àven om folk oftast Àr vÀlmenande. Det behöver inte gÄ sÄ himla lÄngt, innan man fÄr problem. Vi ser nu att en del kineser köper
villor. DĂ„ fĂ„r plötsligt folk nya grannar. Jag tror att det inte Ă€r helt fel att du förstĂ„r din granne, inte bara i sprĂ„ket utan Ă€ven i kulturen. Vi ska ocksĂ„ lĂ€ra oss 
 Vi vill gĂ€rna ha dem som kunder i vĂ„ra affĂ€rer, dĂ€r hĂ€lsar vi dem vĂ€lkomna. Men som granne
 oj dĂ„.

FÄ av senare tiders invandrare finns bland företagarna i Gnosjö. Inte heller tidigare invandrare som jugoslaver eller greker.

– Det Ă€r inte sĂ„ mĂ„nga som stannat kvar hĂ€r, konstaterar Industriföreningens ordförande.

(Reportern) – Vi talar mycket om etnisk mĂ„ngfald och fördelarna med mĂ€nniskor med olika bakgrund i arbetslivet. Vilka Ă€r dina erfarenheter?

(Kold) – Jag vill inte omedelbart skriva under pĂ„ att det Ă€r ett plus. Åh nej. Det finns företagare i Gnosjö, som hellre skulle gĂ„ i graven Ă€n anstĂ€lla en invandrare. Jag ser vissa problem med det ocksĂ„. NĂ€sta gĂ„ng vi behöver folk, vill jag inte anstĂ€lla en invandrare. Det kanske lĂ„ter dumt, men en arbetsplats Ă€r ocksĂ„ en form för socialt liv. DĂ€r finns raster, dĂ€r alla Ă€r tillsammans. De flesta arbetsgivare tĂ€nker ocksĂ„ pĂ„ att man gĂ€rna vill försöka bibehĂ„lla nĂ„gon form av social samhörighet. Det Ă€r lĂ€tt att den splittras, det blir »vi och dom«. Framför allt om det inte gĂ„r att förstĂ„ varann.

(Reportern) – Kan inte en mĂ„ngfald, nĂ€r det gĂ€ller bakgrund, ge fler infallsvinklar, nya idĂ©er, öka kreativiteten?

(Kold) – Inte sĂ€kert, möjligen ibland. DĂ€rmed inte sagt att folk mĂ„ste bli som alla de andra, för de andra Ă€r ju olika ocksĂ„. Kulturell mĂ„ngfald Ă€r inte enbart positiv heller. Det Ă€r till exempel mĂ„nga som retar sig pĂ„ att
man vill bygga en moské.

(Reportern) Det Àr vÀl nÄgot som frikyrkorna borde ha erfarenheter av om man ser det historiskt, att kÀmpa för att bli accepterade och slippa fördömandet frÄn den dominerande kyrkan?

– MĂ„ngfald kan ocksĂ„ bli förfall. Och framför allt mĂ„ste man ge mĂ€nniskor tid. Det hĂ€r fĂ„r inte gĂ„ för fort, för dĂ„ fĂ„r man de dĂ€r igelkottsreaktionerna. DĂ„ behövs det inte mycket för att det ska börja brinna. Det hĂ€r gĂ€ller i alla sammanhang sĂ€ger Erland Kold.”

Även nedanstĂ„ende uttdrag ur en intevju med ordföranden i Gnosjös kommunstyrelse, Göran Aronsson, torde vara intressant i sammanhanget:

“– Nu Ă€r det bosnier och vietnameser och de jobbar jĂ€ttebra. Men industrin sĂ€ger idag att fĂ„r dessa inte höja sin kompetens, sĂ„ riskerar de att slĂ„s ut. Med det hĂ€r certifieringssystemet som Ă€r idag mĂ„ste man kunna lĂ€sa. Det rĂ€cker inte att sĂ€ga att man har förstĂ„tt. De mĂ„ste kunna skriva ner vad de gjort. DĂ„ gĂ„r det inte att ha ett arbetslag pĂ„ tolv man och tvĂ„ som inte kan detta.

– Jag tror inte det Ă€r det, att de inte vill, men de har inte kunskapen, sĂ€ger kommunstyrelsens ordförande.

Idag kommer fÄ nya flyktingar, dÀremot en del familjeanknytningaroch bekanta till invandrade gnosjöbor, som hört att det finns jobb i kommunen.

– De flyttar in hos slĂ€kten och bor tio i en lĂ€genhet ett tag. Och dĂ„ sĂ€ger socialen, att bygger vi tjugo lĂ€genheter till, sĂ„ Ă€r de fulla imorgon. FrĂ„gan Ă€r hur vi knĂ€cker den nöten. Vilka vi bygger för
 Alla som kommer försörjer sig inte sjĂ€lva.

– De kommer frĂ„n alla möjliga hĂ„ll och de har hoppat av sfi
 Det kom ett antal nerifrĂ„n Blekinge, dĂ€r hade de sagt att det fanns jobb hĂ€r. Vi hade ett elĂ€ndes elĂ€nde, för vi tyckte att de skulle göra fĂ€rdig sin sfi dĂ€r först. Annars blir det samma om igen.

Om man rÀknar bÄde den invandrade generationen och deras barn som Àr födda i Sverige, sÄ utgör de 26 procent av befolkningen i Gnosjö.

– Vi har ungefĂ€r 1 000 vietnameser, det Ă€r tio procent.
Avarter finns alltid, i alla grupper sÀger Göran Aronsson. NÄgra har socialförvaltningen nyligen haft pÄ sitt bord. En stor grupp invandrare frÄn Vietnam har satt försÀkringsbedrÀgerier i system. De har skilt sig
pÄ lÄtsas, hustru och barn har fÄtt socialbidrag och mÀnnen har tagit hit nya hustrur, unga vietnamesiskor som fÄtt betala dyrt för invandringen till Sverige. De inblandade Àr polisanmÀlda och i och med det kan
Invandrarverket försöka bromsa den hÀr kvinnoimporten

Problemet kan vara nÀr de Àr sÄ mÄnga som vietnameserna Àr hÀr, att de vill bo tillsammans med sin egen grupp. Det Àr inte konstigt egentligen. Men dÄ behöver de inte prata sÄ mycket svenska.

– FrĂ„gan Ă€r hur lĂ„ngt man ska gĂ„? Vi ser svĂ„righeter i att rekrytera dem till det politiska arbetet. Vi har bara nĂ„gra stycken med invandrarbakgrund, en i fullmĂ€ktige som Ă€r frĂ„n Iran och sĂ„ nĂ„gra finlandssvenskar och en italienare. Det Ă€r inte mĂ„nga. Vi har vĂ€l som parti erbjudit dem, men de Ă€r vĂ€ldigt skeptiska. De har en annan syn

Det krÀver mycket resurser pÄ grund av att vi har sÄ mÄnga invandrare. Vi har satsat mycket pÄ skolan och pÄ lÀrartÀtheten

– Inom fotbollen finns en del och i Missionskyrkan. Det finns ocksĂ„ en finsk förening. Men visst, det har alltid varit ett litet dilemma att fĂ„ in invandrarungdomarna.

Bor olika etniska grupper segregerat?
– Vi har ett stort bostadsomrĂ„de, dĂ€r mĂ„nga invandrare har bott under mĂ„nga Ă„r. Men mĂ„nga av vietnameserna har acklimatiserat sig. BĂ„tflyktingar köper villor och bilar och driver egna företag”

Som en kommentar till Aronssons sistnĂ€mnda uppgift kan det vara intressant att notera andra kĂ€llor uppger att företagandet bland invandrare Ă€r förhĂ„llandevis lĂ„gt i Gnosjö, att de befintliga företagen framför allt finns inom restaurangnĂ€ringen och nĂ€rliggande brancher och att segregationen och trĂ„ngboddheten fortsĂ€tter Ă€ven efter att vietnameserna flyttat in i villor eftersom mĂ„nga invandrarfamiljer gĂ„r ihop om en villa och dessutom köper villor i samma omrĂ„de. Tidningen Fokus uppger sjĂ€lva i sin artikel om VĂ€rnamo som Ă„rets integrationskommun att det villaomrĂ„de dĂ€r vietnameserna bor, i folkmun gĂ„r under beteckningen “Ho chi min-leden”

Trots det jag tidigare skrev om den vitenamesiska invandrargruppens relativt lÄga brottslighet, sÄ har invandringen till GnosjöomrÄdet medfört stora problem Àven pÄ detta omrÄdet. I en artikel i Göteborgsposten angÄende ett dubbelmord sÀgs det att den lilla orten VÀrnamo nu har blivit ett ledande fÀste för den vietnamesiska maffian, som Àr pÄ vÀg att etablera sig i Europa. Maffian sysslar med knark- och mÀnniskosmuggling, illegalt spel och utlÄning till ockerrÀntor. Det sÀgs ocksÄ att ett fyrtiotal personer har mördats i Berlin bara de senaste Ären i samband med schismer och hÀmndaktioner inom den vietnamesiska undre vÀrlden.

Flera uppgifter talar ocksĂ„ om problem med “ungdomsgĂ€ng” och massslagsmĂ„l i VĂ€rnamoomrĂ„det. Ingenstans sĂ€gs det rakt ut att dessa problem Ă€r kopplade till invandringen, men det blir ganska uppenbart om man tittar pĂ„ sammanhanget och lĂ€ser mellan raderna i textstrofer som de hĂ€r:

“Trenden Ă€r att allt fler invandrare köper bostadsrĂ€tter och villor vilket bryter bostadssegregationen. Givetvis finns ocksĂ„ problem, till exempel med ungdomsgĂ€ng som brĂ„kar”

“Jag vill att vĂ„r församling skall vara en kyrka för vĂ€rnamoborna, dĂ€r alla fĂ„r plats. Även de udda och utslagna. För de finns. Vi skall finnas dĂ€r mĂ€nniskornas behov finns, sĂ€ger han, och talar om drogproblem bland en del unga, om konflikter i Ă€ktenskap och familjer, om ungdomsgĂ€ng och bristande kontakt med invandrare.”

Precis som i storstĂ€dernas invandrarförorter, har man pĂ„ senare tid, i mindre skala, börjat fĂ„ problem med brĂ€nder kopplade till “ungdomsgĂ€ngen”.

2006 kastade nĂ„gon in en molotov-coctail genom fönstret till kaffestugan i Appladalen…

Är detta det bĂ€sta mĂ„ngkulturalismen har att erbjuda?

Karlssons blogg

KĂ€llor:

http://rattochslatt.blogspot.com/2007_05_01_archive.html
http://jonkoping.expressen.se/nyheter/1.1086126/flyktingar-erbjuds-flytt-till-gnosjo
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnosj%C3%B6andan
http://www.gnosjo.se/download/18.147c02a411306a316a88000901/Kommunfakta_2007_SCB.pdf
http://fm.nutek.se/forlaget/pdf/info_081-2007.pdf
http://www.esbri.se/referat_visa_b.asp?id=39
http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=419130
http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=776982
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/3492
http://taingenskit.blogg.se/1180389292_r_detta_integration.html
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_231721.svd
http://www.mkc.botkyrka.se/biblioteket/Publikationer/hemortkap15.pdf
http://66.102.9.104/search?q=cache:bNcioekdtxcJ:www.mkc.botkyrka.se/biblioteket/Publikationer/hemortkap14.pdf+%2Bgnosj%C3%B6+%2B+bosnier&hl=sv&ct=clnk&cd=1
http://www.fokus.se/2007/05/varnamo-bast-pa-integration/
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=334990
http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,65885045_852__,00.html
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1237&Itemid=26
http://www.centerpartiet.se/defaultnormal.aspx?id=54375
http://www.sr.se/cgi-bin/isidorpub/PrinterFriendlyArticle.asp?artikel=1010597&ProgramID=91

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Janne
Janne
15 years ago

“Den irakiske tolk, som kom til Danmark med to koner, nĂŠgter at oplĂžse sit ene ĂŠgteskab. Hvis ikke familien kan flytte til England, ender sagen derfor for en dansk domstol. Den bliver den fĂžrste sag af sin art herhjemme.”

Det er ganske enkelt degeneration af vores civiliserede samfund.

Janne
Janne
15 years ago

Uheldig udvikling og signal at sende at hvis der laves ballade i KĂžbenhavn: brĂŠndes biler og anden privat ejendom af sĂ„ fĂ„r byen en betalt religiĂžs fest – ny tradition. En anden gruppe fĂ„r efter en masse ballade et nyt ungdomshus.

Socialdemokraterne er langt ude. Mere ballade og vold giver mere religion og dyrkelse af samme i offentlige bygninger. Det er fandeme uhyggeligt du.

Vivian Clayborn
Vivian Clayborn
15 years ago

The State Department said the 18,000 pages covered some three reprocessing campaigns by the North Koreans.

The pages will contribute towards a declaration on past nuclear activities.

“The United States and the other parties continue to press [North Korea] to fulfil its declaration commitment,” said the State Department statement.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x