29
jul
Seneste opdatering: 30/7-09 kl. 2255
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Modemedveten “muslimsk-look” är helt rätt just nu. Muslimskt mode verkar ha exploderat. Hur det kan komma sig?

– Som sagt, jag är själv förvånad. Det anade jag inte. Under stora delar av 1900-talet var sjalen något som var på väg bort i Mellanöstern, den var ofta kopplad till landsbygden. På sent 1970-tal blev sjalen ett mode som startade hos överklassen. I dag är sjalen ett antingen eller för de unga som är födda under 1980-talet, det är ett stort och viktigt beslut som ofta inbegriper en livslång ambition. De har ju aldrig sett någon annan slags hijaber än de som är vanliga i dag.

För närvarande är Leila Karin Österlind mitt uppe i en avhandling som handlar om kläder och migration. Målet är att disputera om fyra år vid Stockholms universitet. Jag är intresserad av ethnic chic och håller på med ett kapitel som handlar om haremsbyxorIslamic fashion – explosionen.

Avisen har en hel almendannende artikelserie der hedder Kampen om sjalen. Svensk tørklædeforskning befinder sig på et avanceret stadium: Islamic fashion: The emergence of Islam as a social force in Europe (Prof. Annika Rabo, forskningsassistenter Degla Salim, Leila Karin Österlind). Enthusiasmen deles ikke af visse i Falsterbo: “Jaha, nu har muslimerna hittat hit också…”Strandbesök slutade med polisanmälan, men hvad  ved Skånebønder om agurkesalat ?  – PS: Videoen har selvsagt ikke noget med forsker Österlind at gøre.

Skal man debattere med politiske modstandere ?

Statssubventionerede Expo´s svar gir´sig selv og Sveriges Radio istemmer “Att ta debatten med Sverigedemokraterna har länge varit väldigt kontroversiellt.” Jamen, det  er da enormt grænseoverskridende at være uenig og snakke om det lissom, ikke ? Svensk demokrati fungerede fint dengang 98 % var enige  om alt væsentligt. Det er nu, det skal vise om det er noget værd til det, det er tænkt som. Og det hidtil er gået, skal de oppe sig gevaldigt for ikke  at dumpe:

– Vi tycker det är väldigt viktigt att bemöta deras politik och tror att det är det rätta att diskutera med dom, så folk får veta vad vi tycker om deras åsikter och att deras åsikter får komma fram, säger Eric Ginér ordförande för MUF i Motala som arrangerar debatten.
Att ta debatten med Sverigedemokraterna om man ser sig som motståndare till deras politik tycker inte Kenny Hjälte, reporter på Tidskriften EXPO, som skriver om rasism och främlingsfientlighet, är en bra metod. Han anser att Sverigedemokraterna helt enkelt inte är ärliga när dom debatterar. MUF debatterar med Sverigedemokraterna

Ja tak til en “morally distasteful strategy”

Fremtidsprognoser er fascinerende, og dem vi gerne omtaler her fokuserer ikke overraskende på konflikter mellem kulturer. Ikke mindre spændende er det at se scenarier der først og fremmest udspiller sig mellem stater og samfund der er klassificeret efter økonomiske kriterier, og prøve at sammenholde dem med de kulturelt og politisk betonede. Economist-bloggeren Charlemagne omtaler her en udgivelse fra EUs udenrigspolitiske tænketank the European Union Institute for Security Studies, specielt et kapitel af Tomas Ries fra the Swedish Institute of International Affairs. Akronymerne SMS, PMS og AMS står for grupper af stater kaldet “Localisers”, i modsætning til den rige, globaliserede verden som vi tilhører:

[…] – Struggling Modern States (SMS), defined as “much of the Arab world”

– Alienated Modern States (AMS), defined as “North Korea, Burma, Russia?”

– Premodern Societies (PMS), defined as “The Bottom Billion”, or put another way, the poorest people from countries accounting for 65% of the world’s population […]

According to Dr Ries, by 2020 we can expect EU foreign and security policy to need to perform several tasks. These include offering crisis resolution and peace support assistance to the SMS, and support for state building in PMS. Dr Ries is clearly pretty gloomy about Russia, because under the AMS rubric, he says the EU should be preparing “a capability to support hard power politics, both for Clausewitzian influence and possible direct military confrontation.”

The less developed parts of the world may, he fears, need “barrier operations”, or operations to “shield the global rich from the tensions and problems of the poor.” Growing tensions between the two groups will probably not be solved by curing dysfunctional societies, at least by 2020, he predicts. If technology is turning the world into a global village, it is a “village on the brink of revolution”, for reasons of inequality and competition for ecological resources like water, fuel and usable farmland.

Thus the EU will need to pursue the “morally distasteful, losing strategy” of strengthening our barriers, if it cannot solve the problems of global misery at their roots […] Globalisers v. localisers, a grim prediction for 2020

Vendingen “shield the global rich from the tensions and problems of the poor” og forudsigelsen i sidste sætning, er hvor man spidser ører. I en af EUs egne tænketanke ser man en kommende nødvendighed af at holde de fattige og de førmoderne væk fra vores dørtrin, selv om det anses for håbløst i længden. Paradoksalt nok handler EU i dagens verden på en måde der helt unødigt vil forværre og fremskynde denne udvikling, idet man ønsker at fordele fattigdomsflygtninge fra Middelhavslandene til hele Europa, i stedet for at handle proaktivt og slå fast at den hjælp disse stater mod syd skal modtage ikke inkluderer import af deres befolkningsoverskud. Det er vist ikke at sætte situationen ret meget på spidsen at påstå, at den kritik vi og andre uanstændige fremfører i høj grad er på linje med EUs egen intellektuelle elite – import af fattige er ødelæggende for vores egne samfund (LFPC).

En dommer taler ud

Judge Ian Trigger has described Britain’s immigration system as “completely lax” and claimed it partly contributed to rising national debt.

“People like you, and there are literally hundreds and hundreds of thousands of people like you, come to these shores from foreign countries to avail themselves of the generous welfare benefits that exist here.
“In the past 10 years the national debt of this country has risen to extraordinary heights, largely because central government has wasted billions and billions of pounds. Much of that has been wasted on welfare payments. “For every £1 that the decent citizen, who is hard-working, pays in taxes in this country, nearly 10 per cent goes on servicing that national debt. That is twice the amount it was in 1997 when this government came to power.” Immigration rules are a drain on the country, says Judge Ian Trigger, Judges fury

Imens siges der kønne ord i Stockholm, men ud af sidebene pibler  desperationen:

Earlier this week Barrot warned that “the migration flows to come are terrible and the danger is that Europe is shortsighted.” “This situation risks destabilising democracies like Greece if it’s not resolved,” he warned. [..]  “Two issues are the most important: one is the creation of a common European asylum system, which would mean that we would have increased solidarity between member states and more shared responsibility,” Sweden’s migration minister Tobias Billstrom, who chaired the informal meeting, said. “The second thing is the question of legal migration: we need to open more ways for people to come to Europe and work here,” he said. EU grapples with Mediterranean migrant influx, EU urges member states to share burden of asylum influx.

Løsningen er sådan set ligetil …

Det helt store, af mainstreammedierne ignorerede, perspektiv: Europæerne bliver mere ‘højredrejede’ og ‘fremmedfjendske’, og herboende arabere og nordafrikanere jamrer over undertrykkelse og diskrimination, men befolkningsstrømmene går altså fra dem til os, ikke den anden vej, og selv om de jamrer skal de ingen steder, undtagen altså på ferie og genopdragelsesophold. Via Europe News (LFPC):

Moroccan immigrants in the Netherlands are the least happy of any Moroccan immigrants in Europe and their children are even more dissatisfied, the NRC reports on Monday. […] Moroccans in Holland are most unhappy

Germany: Kurdish-Lebanese criminal clans

Via Europe News:

They despise everything which doesn’t belong to their cultural sphere: in Berlin, Bremen and Essen, Kurdish-Lebanese clans dominate entire streets – and even threaten the police. […]

Dieter Kopetzki says these crimes are not uncommon. He heads the department for organized crime in the Bremen Police. For years he and his colleagues of the Landeskriminalamt (national criminal investigation unit) are occupied by a very specific clientele: Members of the Kurdish-Lebanese clans dominate the cocaine market and the red-light district. They provide a ‘focal point of crime’, as Kopetzki puts it – not only in Bremen, but also in Essen and particularly in Berlin. These three cities are the German headquarter of the clans. […]

Although half of the refugees now have German citizenship, most never really ‘arrived’ in their new home. On the contrary, they isolate themselves more and more. Ghadban says that by now the second generation of Lebanese immigrants constitute a danger to social peace. From their ranks come many of the multiple-offenders, young men who already in primary school took up a criminal career.

The disastrous consequences of this development for the urban society can be seen in Berlin: in 2008 the police registered 1,200 such ‘multiple offenders’, 71% of which were of immigrant background, and of those the Lebanese were disproportionally represented.

Proper ghettos have emerged in the Neukölln and Wedding districts. Here the clans rule, state regulations and laws barely apply. Disputes are judged privately – or, as in Bremen, decided with weapons […] Germany: Kurdish-Lebanese criminal clans

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Janne
Janne
12 years ago

sorry, men har lidt travlt.

underkedes = underkendes skal der stå

Janne
Janne
12 years ago

underkedes = underkedes

Janne
Janne
12 years ago

Jeg mener at der bør lovgives mod den praksis. Intet menneske skal underkedes på grund af religiøst tilhørsforhold eller på grund af ikke-religiøsitet.

Janne
Janne
12 years ago

Religion.dk er pinlig at formidle sådan en voldsom intolerance:

“Som muslimsk kvinde må man dog kun ægte en anden muslim. Her er bogens folk udelukket. Trodser man forbuddet, er ens ægteskab islamisk set ugyldigt. Forholdet mellem kvinden og manden vil derfor blive betragtet som zina (hor), hvilket er en stor synd i islam.”

h t t p://www.religion.dk/artikel/330628:Spoerg-om-islam–Kan-en-muslimsk-kvinde-gifte-mig-med-en-ikke-troende

Føj et grimt og intolerant syn på ikke-muslimer.

bl
bl
12 years ago

http://www.tobiasbillstrom.com/migration.asp

“För den som får avslag finns ett ekonomiskt stöd som kan vara till hjälp vid en omstart i ursprungslandet.”
Ja, hvis det var realiteten.

Manden er “migrations”minister. Migration kan jo være både ind- og udvandring, hvis man forstår det ordret. I realiteten er det newspeak og betyder indvandring.

Mosemanden
12 years ago

Sådan har min kone .

Men hun gå kun med den i privaten selv jeg har sagt den måske kunne være karrierefremmede hos div chefer .

Thomas Bolding Hansen
12 years ago

“Moroccan immigrants in the Netherlands are the least happy of any Moroccan immigrants in Europe and their children are even more dissatisfied, the NRC reports on Monday.”

Så er det jeg savner Kimpolina til at sige “Jammerlapper”

PP
PP
12 years ago

“Revurka”, thats made my day…
Herligt att se en så kort og kraftful markering…

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x