21
apr
Seneste opdatering: 22/4-10 kl. 0138
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Vi har berørt udtrykket (host! host!) et par gange. Nu har Freie Universität Berlin lavet en database over alle de over 20.000 kunstværker nazisterne beslaglagde. Det kunne såmænd lige så godt have været onkel Stalin, der havde beslaglagt dem. Despoter og barbarer har samme afsmag, Vasilij Kandinskij for eksempel. (Edvard  Munch: Forårspløjning, 1916-1920.)

NASA’s New Eye on the Sun Delivers Stunning First Images

NASA’s recently launched Solar Dynamics Observatory, or SDO, is returning early images that confirm an unprecedented new capability for scientists to better understand our sun’s dynamic processes. These solar activities affect everything on Earth.Some of the images from the spacecraft show never-before-seen detail of material streaming outward and away from sunspots. Others show extreme close-ups of activity on the sun’s surface. The spacecraft also has made the first high-resolution measurements of solar flares in a broad range of extreme ultraviolet wavelengths.

“These initial images show a dynamic sun that I had never seen in more than 40 years of solar research,” said Richard Fisher, director of the Heliophysics Division at NASA Headquarters in Washington. “SDO will change our understanding of the sun and its processes, which affect our lives and society. This mission will have a huge impact on science, similar to the impact of the Hubble Space Telescope on modern astrophysics.” NASA med mere info+video.

Mosaisk begravelsesplads Møllegade, Nørrebro

Det er ikke mange der kender den, eller overhovedet har været der. Erik Mørk og Svend Wiig ville optage en  film derinde for mange år siden. Jeg ved ikke om den nogeninde blev lavet, men det var da jeg fik den beskrevet første gang. Her gravstene fra bagsiden lige efter en midsommerbyge. Der gives højt kvalificerede omvisninger !

En million kroner fra Københavns Kommune gør det muligt at åbne jødisk begravelsesplads for offentligheden

Etableret i 1693. Senere udvidet otte gange. Begravelses-pladsen, som er fredet, blev indhegnet allerede i 1700-tallet på grund af chikane af begravelsesfølger, der gik fra København og “ud på landet” til det nuværende Nørrebro.

Blandt de kendte jøder, der ligger begravet på den jødiske begravelsesplads, er Abraham Wolf, der var overrabbiner i det meste af 1800-tallet, Victor Borges farfar, store dele af Melchior-familien og grundlæggerne af Bing & Grøndahl. I alt er 5500 jøder begravet på stedet gennem flere århundreder. Der er 3000 gravsten tilbage. Den sidste begravelse fandt sted i 1967, fordi gravstedet var reserveret til det.

5500 jøder er fra 1693 begravet på den lille jødiske begravelsesplads på Nørrebro i København. I dag er den lukket for offentligheden, men det vil Mosaisk Troessamfund og Københavns Kommune i fællesskab ændre til flere ugentlige åbningsdage. På billedet er det i midten formand for Det Jødiske Begravelsesselskab af 1810, Allan Niemann, der lægger ser på M.L. Nathansens sten. Nathansen grundlagde begravelsesselskabet. — Malene Korsgaard Lauritsen


– Pas nu på, siger Erik Henriques Bing.

Den engagerede, historieinteresserede forfatter, der har vist rundt på den jødiske begravelsesplads på Nørrebro i mere end 10 år, er ikke helt tryg ved, at Mosaisk Troessamfund nu sammen med Københavns Kommune vil åbne begravelsespladsen i Møllegade på Nørrebro i København for offentligheden.

Københavns Kommune har givet en million kroner til istandsættelse af begravelsespladsen, og ifølge overrabbiner Bent Lexner skal der foregå et større oprydnings- og restaureringsarbejde, før stedet kan åbnes. Her er 5500 jødiske grave, hvoraf de ældste er fra slutningen af 1600-tallet.

Åbningstiderne bliver begrænsede, og vagter kommer til at holde øje med, at en vigtig del af dansk-jødisk historie ikke udsættes for hærværk.

Erik Henriques Bing, der snart fylder 70 år, erkender gerne, at hans modstand er meget følelsesmæssig. Her ligger hans tiptip- og tipoldeforældre i gravsteder, som efter jødisk tradition aldrig må sløjfes.

– Og den ligger jo på Nørrebro, hvor der lige på den anden side af Nørrebrogade er nogle forvirrede unge, der ikke kender forskel på danske jøder og israelere. Så der er ingen grund til at gøre opmærksom på, at der ligger jøder begravet her, siger han.

Det bekymrer ham også, at de jødiske traditioner omkring det at færdes på en begravelsesplads næppe kan opretholdes, hvis offentligheden lukkes ind.

– Ved rundvisninger beder jeg mændene tage en kippa (jødisk hovedbeklædning) på af respekt for stedet. Det kan jo i hvert fald ikke opretholdes, hvis begravelsespladsen åbnes. Praktiserende jøder ville ikke drømme om at gå ind på en begravelsesplads uden kippa, og har de ikke været på begravelsespladsen i 30 dage, er der også en bestemt bøn, der skal siges, forklarer han.

Den fredede begravelsesplads i Møllegade blev lukket for offentligheden engang i 1970?erne, forklarer overrabbiner Bent Lexner.

Det var på det tidspunkt, hvor dele af den danske offentlighed blev meget Israel-kritiske, og jøderne i Danmark frygtede hærværk på gravene. Og hvornår præcis den åbnes igen, kan Bent Lexner ikke sætte dato på.

– Vi er blevet forsinket af vinteren, og det skal også afgøres, om nogle af de store træer skal fældes, så vi ikke risikerer, at de vælter, siger han.

Frygt for hærværk på jødisk begravelsesplads

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Andersen
Peter Andersen
11 years ago

Nu har jeg tilfældigvis haft udsigt til denne kirkegård de seneste 17 år og har set hvordan den har udviklet sig fra et decideret vildnis, af vildtvoksende græs og buske til nu, hvor den faktisk er blevet ganske pæn Jeg har dog lige en bemærkning til Erik Henriques Bing. Hvis du går så meget op i de jødiske traditioner for den jødiske gravplads (hvilket jeg med rette kan forstå) Så ville du faktisk også vide, at den forrige opsynsmand som bor i den tilhørende bolig, hver dag, luftede sine to hunde på kirkegården, hvor de faktisk pissede op ad gravstenene.… Read more »

HelgeD-H
HelgeD-H
11 years ago

Flot foto af den Mosaiske gravplads, lige noget for muslimerne at jævne med jorden.
Selv i døden skal den vantro efter deres overbevisning ikke have fred, men lide.
Muslimerne tager sagnet om de sorte engle med blå øjne Munkar og Nakir meget bogstaveligt.
Det er en dyd for muslimen at ødelægge alt hvad vantro har kært.
Men hvis vantro til gengæld skænder muslimernes gravpladser skal de nok komme efter os!

JensH
JensH
11 years ago

Snaphanen er nævnt på Morten Uhrskov Jensens seneste blog-indlæg på JP.dk:

http://blogs.jp.dk/setfrahoejre/2010/04/21/intellektuel-uh%c3%a6derlighed/#comments

Liva
Liva
11 years ago
Reply to  JensH

Det kan jeg godt forstå. Det vestlige frihedsdynamiske kultur- og historiebevidste blik på Vesten er skubbet ud i periferien af vestlig kultur – bl.a. af betonfeministiske kredse som Kvinfo – og af kulturradikale – der har gjort sig tragisk afhængige af islam. Og af rodløse MSM der ikke mere aner hvem de selv er. Hvordan gøre det vestlige (og – også maskuline) historie- og kulturbevidste blik mere synligt og give det mere indflydelse? Det gøres bl.a. ved at stå sammen og insistere på at der ER et vestligt blik på Vesten og på verden, som ikke ønsker islamisering – og… Read more »

Liva
Liva
11 years ago

Meget dejligt foto snaphanen har taget af den jødiske kirkegård. Der findes flere af slagsen – pittoreske og smukke jødiske gravpladser – i Danmark.

Jødiske begravelsespladser skal ikke skjules, men være synlige. De er en vigtig del af den vestlige kultur og selvforståelse. Vi skal også væk fra at den jødiske synagoge i København skal indhegnes. Hvad er det da for noget!

Tim Pallis
Tim Pallis
11 years ago

Jeg er ganske enig med Universalgeniet. Den går bare ikke. Kommunen forstår det ikke, og det gør Bent Lexner heller ikke. Man skal heller ikke spørge Melchior familien om deres mening, for de har jo meldt ud, at de opfatter islam kritikerne som de egentlige racister. Jeg tror man skal lytte til min gamle skolekammerat Erik Bing formaninger. Put lidt mønt i at pleje det smukke sted og så sikre det bedre.

Christina
Christina
11 years ago

Apropos ‘Sverige Sjunker’

Malmö funderar på att bygga bostadsöar utanför stranden… 🙁

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article793477/Malmo-vill-bygga-skargard.html

“Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson har studerat liknande projekt i Dubai.”

Skåning
11 years ago
Reply to  Christina

“Malmö väntas få ytterligare 100 000 invånare till 2030.”

Det är ju bara det att dessa förväntade 100 000 invånare, snarare är av den sorten som bränner soptunnor och kastar sten på brandkåren, än den sorten som har social och ekonomisk kapacitet att bo i exklusiva skärgårdsbostadsrätter.

Universalgeni
11 years ago

Jeg tror heller ikke på ideen. Jeg synes, det er synd. Tiden er ikke til det. Nørrebro er ikke til det. Det ender ikke godt.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x