17
maj
Seneste opdatering: 27/11-14 kl. 0255
19 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Syrian Poet Adonis: “Religious Ideology Negates Democracy,” Al-Arabiya TV – April 20, 2011. MEMRI.

Man kan også gøre skidt uret, og med skidt og underlødig propaganda, mener jeg selvfølgelig som antydet nedenfor SVT og SR. Men selv den tonedøve må nødvendigvis af og til ramme en ren tone. SVT sendte den 4 marts den fascinerende film, “Min far, Adonis”, som hans datter Ninar Esber har lavet om den store syriske fødte digter, der bor dels i Beirut og dels i Paris. Ali Ahmad Said Asbar, kendt under pseudonymet Adonis eller Adunis (f.1930), kan vinde en Nobelpris, uden at ret mange har hørt hans navn før, men hvem havde også hørt om Naguib Mahfouz i 1988?

Samme Mahfouz beskriver i et interview i The New Yorker i 1990, hvorfor denne europæisk prægede åndstype er nær uddød. Harold Bloom har Adonis med i sin Western Canon. Han er intellektuel af en type, der ikke er megen plads til i nutidens Mellemøsten, en mand som jeg bedre kan forestille mig høre til i det parisiske Beirut, jeg så inden borgerkrigen, og han omtaler ikke noget “arabisk forår”, tro det hvem som kan. Jeg kan desværre ikke finde datterens film online (kan nogen?), men det korte MEMRI klip ovenfor giver et fint, koncentreret indtryk af ham ikke som digter, men som beskriver af Mellemøstens mentale misère, der ikke bare har evighedens præg, men også metastaserer sin cancer ud i omløb.

Chet Baker & Van Morrison, “Send in the clowns”, Ronnie Scott’s, 1986

Den var væk længe, sikkert af copyright grunde. Hør den mens den er her. (Ronnie Scott´s.UK)

Ariane Mnouchkine: Scène de la mort de Molière

Også tilbage, egen upload. Køb den, lån den, stjæl den, se filmen. Scenen her er en gengangerdrøm/marerdit, som næsten alle af uransagelige grunde kender. At løbe og løbe og løbe – på stedet. Jeg er sikker på, at jeg har set alle mine hunde sove, og drømme  den samme drøm.

Its climax is contained, very theatrically, in a stairwell, with the players in Molière’s company carrying their tubercular actor-manager up to a destination that will never be reached. One gets the distinct impression, watching, that the players are running up and down and up and down on the same two or three steps, the way one might perform such a scene onstage. Molière’s death is one of the most famous ever recorded in the annals of the theatre. He was in the middle of a performance of Le Malade Imaginaire, a play about a hypochondriac, when he collapsed onstage, coughing up blood. He got up and completed the performance before collapsing again and being carried home to his death, still in make-up and costume. Ryeberg.

Film: Molierére: Theatre du Soleil, 1978. min 255. Musik: Henry Purcell: The cold genius,“What Power art thou, who from below….Let me breathe again.” Opera King Arthur.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Den store syriske digter Adonis, har været favorit til at vinde Nobelprisen i nogle år. Jeg havde fat i ham i maj 2011. […]

trackback

[…] Se også: »Min far, Adonis« […]

Vivi Andersen
Vivi Andersen
11 years ago

Alle de der har så travlt med at indføre halal-mig-her-og-der-allevegne gad vide om de har tænkt på, at sådan noget som demokratiet IKKE er halal – set ud fra Shariaén ?

Og hvad mon så sker, når demografien er på plads for muslimerne ?

Bye, bye demokrati og hallo Sharia ?

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago

Jamen, så er det da vel nok godt, at vi har Institut for Menneskerettigheder til at opdrage os og især vore stakkelse uskyldige poder i, hvad vi og de må tænke, sige og skrive … 😉 Hmm, hvad er det nu lige det her minder mig om? Noget med et årstal og noget Churchill en gang sagde … ? Kronik i dagens JP via Hodja: “Medborgerskab kræver øvelse” – en omgang mageløst, lallenaivt og virkelighedsfjernt PK-vås fra Institut for Menneskerettigheder, som mener, at deres eksistensberettigelse er at kontrollere, at bla. danske skolebørn bliver opdraget til dialog i den rette multikulti-ånd,… Read more »

Peter Andersen
11 years ago
Reply to  Bjovulf

Det er egentligt meget sjovt Bjowulf men, hvis du læser hele kronikken som omhandlende muslimer, giver den faktisk en vis mening. For det er jo dem der står for uligheden, diskriminationen og hadet. Om det så er dem IMR sigter til er jo svært at vide, men man kunne jo prøve, at spørge dem direkte. For det ville da være helt fint hvis de forsøgte, at lære netop dem om menneskerettigheder og de danske værdier. Så ville selv DF sikkert ønske, at styrke dem.

Men så må de være lidt mere klare i spyttet!

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago
Reply to  Peter Andersen

Ja, just præcis 😉 Men I de frelste, gloriepudsende kredse er det jo ALTID minoriteter, der er ofre for racisme og diskrimination overalt i det danske samfund, hver gang der er noget, der ikke passer dem, eller der bliver stillet nogle rimelige krav – det kan pr. definition stort set aldrig være omvendt, uanset hvor meget deres religion og kulturer så indeholder netop den slags intolerante, racistiske og voldelige elementer, som vi efterhånden ser det overalt. Det svarer lidt til, at hvis en lille gruppe briter kommer og kræver at få lov til at køre i venstre side, fordi deres… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
11 years ago
Reply to  Peter Andersen

Det hedder “klar i mælet”.
Noget andet er at “være lang i spyttet” (=sendrægtig).
mvh
G. Biering, Foreningen til bekæmpelse af ulækre udtryk

Iøvrigt enig.

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago
Reply to  Gunnar Biering

😀

Prudentius
11 years ago

“Why a nation like the arabs who has build a great civilisation…” Nu skal Adonis passe på han ikke forveksler et imperium med en civilisation, “Thi hvad gavner det et menneske om han vinder den hele verden, men må bøde med sin sjæl?” (Mat 16:26), civilisation er ånd, den rette ånd vel og mærke, ikke kalifat! “however, turning religion into an ideology, exploiting it politically” Hvilket lige præcis er hvad Muhammed gjorde, resultat er islam, der jo netop er “din wa dawla” tro og stat i unitarisk enhed, ja, ja jeg ved godt Adonis ikke kan sige det lige ud,… Read more »

Hammersmeden
11 years ago

Problemet ved en privat virksomhed er jo, at den udelukkende har penge/profit for øje. Hvis overgangen til halal medfører øget indtjening, så vil en privat virksomhed gøre dette, for hvis et succeskriterium udelukkende hedder at maksimere profitten, så er man ligeglad med hvordan dette gøres og hvor pengene kommer fra. “Penge lugter ikke” som det smukt hedder i de kredse. Derfor er vigtigt at man har forståelse for hvad man i grunden mener med “vi” når man siger “vi må bevare den europæiske kultur fra islamisk magtovertagelse”. Hvem er “vi”? Der er jo faktisk nogle europæere, navnlig blandt de finansielt… Read more »

Peter Andersen
11 years ago
Reply to  Hammersmeden

Så må man bare lave et “halal-mærke” man kan sætte på varen. Så kan vi jo hurtigt konstaterer om det er rentabelt.

Hvis kunderne går udenom de “halal-mærkede” varer, dropper firmaerne nok hurtigt dén idé…

Hammersmeden
11 years ago
Reply to  Peter Andersen

Jamen dette kan jo netop ikke lade sig gøre, – det er jo det, som er selve pointen. For det ville jo kræve statslig indgriben fra politikernes side med lovkrav om at kødet skulle mærkes på den måde. Men så ville mange (etniske) danskere jo lade være med at købe kødet, som du også selv antyder, og dermed ville virksomhederne miste indtjening. Og da “vores” politikere er i lommen på det private erhvervsliv, ville de sørge for at en sådan lov aldrig kom igennem.

Prudentius
11 years ago
Reply to  Hammersmeden

“Men så ville mange danskere lade være med at købe kødet”

Gu ville de ej!

Alle vores lørdagskyllinger er halal-mærkede, så muslimerne roligt kan proppe dem ned, velvidende at de er blevet ofret til måneguden først.

Danskerne kunne ikke være mere stang ligeglade.

Hammersmeden
11 years ago
Reply to  Hammersmeden

Hmm, ok: Jeg ville i hvert fald holde mig langt væk fra det. Og jeg ved at der er andre. Så hovedsagen må vel være at der er en vis procentdel, der vil reagere sådan på det. Og det er nok til at det vil kunne mærkes på omsætningen.

Prudentius
11 years ago
Reply to  Hammersmeden

Hørt, hørt, hørt! Der er tale om den mest tænderskærende dyremishandling overhovedet! Jeg vil lige tilføje at jeg er hel ok med at skære halsen over på dyr, hvis man på grund af primitiv teknologi ikke har andre måder at dræbe på, MEN DET HAR VI, DET HAR VI, DET HAR VI, DET HAR VI!!! Endda meget effektive måder, der blot tager et splitsekund. Slam!!! Overstået!!!! Hvor svært kan det være??? Uendeligt svært for et erhversliv der ingen moral har, nej jeg forventer det heller ikke, de ville sælge slaver imorgen hvis de kunne komme til det og tilmed føle… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago

Har I set denne? Helt utroligt som visse vestlige firmaer er villige til at lægge sig på maven for alle islamisternes vanvittige krav Og prisen på varerne stiger vel også, når alle deres forskningsresultater og allerede opbyggede metoder, produktionsapparater og distribution skal omstilles til at være halal? Og det så endda helt uden, at man synes, det er nødvendigt at oplyse alle os halal- skeptikere i vesten om omstillingen til og den evige leflen for islamisternes krav. Vi burde begynde at boykotte den slags firmaer, indtil de fatter budskabet: “NUL leflen for islams vanvid og intolerance!” Mine enzymer skal være… Read more »

Emeritus
Emeritus
11 years ago

Gutenberg staves med ét -t- og bibelen med e i anden stavelse ud af tre.

Med venlig hilsen

Emeritus
Emeritus
11 years ago

Adskillelse af KIRKE og STAT. Adskillelsen lod sig med møje gennemføre i Europa (Danmark formelt undtaget, men ikke reelt. I Danmark står Kirken nærmest under STATENS konstitutionelle og svækkende beskyttelse). Adskillelsen har haft meget at gøre med styrken i de sekulære kræfter i Vesten. Men ikke kun. Forløsningen kom med Guttenberg og Luther. Siden den religiøse kode blev brudt med oversættelsen af Biblen fra Volapyk til folkeligt brugssprog, afsløredes løgnen i den klerikale påstand om, at Vorherre blander sig i statens såvel som den enkeltes liv. Det gør han netop ikke, siger Jesus! Hvis du endelig vil anråbe ham, kan… Read more »

Ulla Lauridsen
Ulla Lauridsen
11 years ago

Det svenske filter virker ikke på digtere. De kan få lov at sige hvad som helst, og det er helt fint med mig. Vi burde så alle have samme status.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x