11
jan
Seneste opdatering: 11/1-13 kl. 1943
13 kommentarer - Tryk for at kommentere!

For many Londoners, the summer is a chance to escape the noise and bustle of the capital in search of relaxation and sun overseas, but as the Brits hit the beaches, London becomes the top destination for super-rich Arab tourists and their supercars.This documentary provides an insight into the influx of supercars and their wealthy owners in central London each summer.Swapping the searing heat of their homes in the Middle East for the cool of the UK, increasing numbers of super-rich Arabs are packing their bags and cars for their annual vacation in the capital.

Million-pound Bugatti Veyrons and extravagant Koenigsegg supercars have become a common sight on the streets of London but it has divided the opinion of the residents.These elite supercar owners, often young Arabs in their twenties, enjoy showing off their motors but many of those living in Knightsbridge and Chelsea are less enthusiastic; they say summer in the city has become unbearable. The locals are complaining about sleepless nights caused by revving engines and speeding cars racing down the narrow streets, leaving the police with no choice but to clamp down on noise offences and reprimand those driving without the correct insurance, tax and number plates. Channel Four, 3 januar 2013.

Carl Rudbeck: Islam och liberalismen (Timbro)

Af Thomas Nydahl

Carl Rudbeck, journalist med mera, har i många år skrivit om både sådant som kretsar kring eller som direkt rör religionen islam i tidnings- och tidskriftsartiklar. Han har också skrivit mycket om islamismen, det vi kallar politisk islam, och allt vad den innebär av vardagliga konflikter och terrorism, såväl i islams egna länder och då särskilt i Pakistan och Afghanistan som i Europa och USA.

Jag har egentligen aldrig blivit riktigt klok på var Rudbeck står när det gäller islam som religion och politik. Hans nya bok läser jag därför med mycket stort intresse. Men den gör mig ställvis också konfunderad eftersom de olika ståndpunkter man kan inta alla tycks sväva över hans text. Essän Islam och liberalismen sägs syfta till att ”hyfsa en debatt” och möjligen bidra till att ”sätta frågetecken i kanten på den skrämselpropaganda” han tycker förekommer. Jag är dock inte så säker på att det han betecknar som skrämselpropaganda alltid ens är propaganda. Med de senaste trettio årens utveckling måste vi utgå ifrån att människor är rädda för islam. Rädslan dämpas inte heller av den stora inflyttningen av muslimer till våra länder, här i Sverige tänker jag konkret på den stora somaliska inflyttningen, liksom tidvis också omfattande människoströmmar från Irak och Palestina, och nu senast från Syrien.

Förekomsten av islam i svensk vardag orsakar mycket oro och rädsla, inte minst förstärkt av varje nytt moskébygge och den mediala kampanj som säger att all kritik mot islam ska betecknas som ”islamofobi” och ”främlingsfientlighet”. Dessvärre hakar Carl Rudbeck i hög grad på denna vilja att stävja en opinion och förse den med giftstämpel. Och samtidigt som han varnar för slentrianmässiga anklagelser om ”islamofobi” mot minsta kritik, säger han att kritiken – ”den islamofoba diskursen” – ingår i en nästan tusenårig tradition. Därmed påstår han de facto att våra dagars islamkritik står på en diffus kristen grund och ansluter till korstågen och den kristna kyrkans krig mot islam. Det är ett fåfängt försök att lura in opinionen i en fålla den aldrig ens tänkt sig höra hemma i. Opinionen vi ser varje dag stammar då mer ifrån ett sekulariserat samhälles alldeles förnuftiga förväntan om att stat och religion är två helt olika storheter och en självklar känsla av att ingen, vare sig i Europa eller USA, vill låta sig styras av en medeltida hederskodex i ett modernt samhälle.

När Rudbeck diskuterar olika muslimska teologer blir det svårt att se hur hans tanke ser ut. Han förmår visserligen visa att en visa att Tariq Ramadan är en europeisk muslim som talar med kluven tunga, men han drar inga slutsatser av det. Finns det skäl tro att Ramadan gör så därför att han är en svårt begåvad ättling till Muslimska brödraskapets grundare Hasan al-Bana, och att han vet att den stora muslimska befolkningen i Europa inte rakt på sak kan redovisa alla sina framtidsdrömmar utan att de måste gå försiktigt fram och gärna tala med européer på européers vis och med muslimska bröder på islamiskt vis? Rudbeck skriver:

”Det är lätt att mobilisera islamkritiska röster när islam representeras av Abu Hamza al-Masri och Abu Qatada men det blir betydligt svårare när Tariq Ramadan gör det. Men han har många kritiker som menar att under hans demokratiska fernissa döljs en mer hårdför islamist”.

Jag frågar mig därför om det inte är just predikanter som Ramadan som måste granskas, debatteras och kritiseras? Att bara lyfta fram de till det yttre mest extrema bidrar inte till en djupgående islamkritik. I just detta sammanhang blir jag djupt oenig med Rudbeck när han säger att kritiken ”måste som sagt, komma inifrån islam. När icke-muslimer formulerar den kan den lätt avfärdas som resultat av bristande förståelse eller till och med som ett utslag av islamofobi”. Det kunde inte vara mer fel, eftersom varje religiös rörelse i människans historia dels reformerats inifrån, men förändrats också som ett resultat av omgivningens kritik. Varför skulle det vara annorlunda med islam? I vårt eget land bestod den stora vågen av kristendomskritik av röster både från kristna och ateistiska miljöer. När vi talar om kristen anti-semitism så är det naturligtvis inte ett problem som judar ska behöva anstränga sig att kritisera, det är också och i lika hög grad en angelägenhet för hela det sekulariserade samhället. Samma sak måste gälla muslimskt judehat. Ska vi vänta på Tariq Ramadan för att få exponera och kritisera det, eller får vi lov att agera självständigt och nu?

Rudbecks resonemang är bitvis av sådan karaktär att man själv måste argumentera emot dem för att framställningen ska te sig meningsfull.

Rudbeck går noggrant igenom såväl islam som liberalismen, men det är svårt att se att de två någonstans skulle mötas. Tvärtom visar hans text att islam, i samma utsträckning som andra religioner, vill vara sanningen med stort S, och därmed omöjlig att förena med en liberal samhällssyn. Han redovisar såväl pessimistiska som optimistiska framtidsscenarier. Reformering av islam tycks inte nära förestående och den lever i en civilisatorisk stagnation, vilket Rudbeck menar ha många orsaker. De orsakerna går jag inte in på här, utan nöjer mig med att säga att den stora fördelen med den här lilla boken är att den sätter igång en tankeprocess hos läsaren. Så sker inte minst när författaren vill övertyga mig om att islam kommer att leva i en form av sämja med de sekulära i Europa. Det kommer att ske, avslutar han sin bok med att säga, när muslimerna argumenterat för sin sak. ”Framtiden är inte skriven utan vi får skriva den själva och då helst tillsammans.” Jag har mycket svårt att se att ett sådant ”tillsammans” är möjligt ens inom en ganska avlägsen framtid. Alltför mycket talar för att det blir tvärtom.

Release: Islam och liberalismen – en ny skrift av Carl Rudbeck

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
Angela
9 years ago

Som ni kan se i artiklar här rapporteras idag om ny gängvåldtäkt i Indien och Stockholm. Bänka er vid SR, P1 för dokumentären Fastspänd flicka kl 15.00. Hur mycket skall behövas för att folk skall reagera?

Angela
Angela
9 years ago

Det är en mycket insiktsfull krönika som Thomas Nydahl skrivit som jag rekommenderar att ni läser. Rudbecks syfte med boken är med att skuldbelägga oss alla som kritiserar islam. Argumenten är de vanliga i debatten som “korstågen” och de kristnas krig mot islam. Hans försök att hjälpa till att skuldbelägga oss i det mångkulturellas och globaliseringens namn, fastän han i själva verket knappast är så förtjust i islam gör nog att man precis som du säger får uppfattningen att man inte vet var han står själv. Han blir otydlig för att han inte själv tror på det han säger. Hela… Read more »

Chris
Chris
9 years ago

Thomas Nydahl, jag läser med behållning det du skriver och kommenterar här på bloggen. ”Framtiden är inte skriven utan vi får skriva den själva och då helst tillsammans.” Som jag minns det är det så, men med andra ord, som Huntington avslutade sin bok. Han argumenterade för en ny världsordning baserat på civilisationer. Jag delar din åsikt. Mycket svårt att tro att ledare inom Islam är intresserade av detta. De försöker med alla medel inom olika FN-organ att begränsa yttrandefriheten, vilken är själva grunden för det som vi vill ha. Det är ingen yttrandefrihet i Kina och Ryssland,, men den… Read more »

Angela
Angela
9 years ago

Jag kan ta ett exempel till. I Studio Ett debatterade två centerpartister, mannen var emot det nya partiprogrammet, kvinnan var förespråkare. Typiskt nyliberal runt Federley och Lööf. Men mannen förstod ingenting. Hade ingen som helst politisk kunskap. Landet är fullt av dessa politiska analfabeter som verkar som poltiker. Hela världen är full av dem. Mannen anförde inte ett enda sakskäl vargför han var emot partiprogrammet utan bara antydde hela tiden att de kunde förlora röster och falla ur riksdagen. Det är det som är farligt. Sedan satt han och flinade som de andra som inte lämnat “kiss och bajsstadiet” ännu.… Read more »

Angela
Angela
9 years ago

Se hur det är i Afghanistan. Hur Kasai redan börjar fjäska för talibanerna.Kvinnorna är vettskrämda och det har alla kvinnor i Sverige och hela västvärlden rått att vara. Den rädslan är befogad i sanning! Detta är precis likadant. Att tänka innebär att kunna överföra skapad kunskap på nya situationer i tid och rum. Detta händer ju nu när man lägger sig platt för “talibanerna”. Om de heter talibaner eller nyliberaler är egalt. Vem har ingen betydelse för essensen utan VAD. Bard är farlig därför att han kan det här. Han är beteendevetare. Han vet exakt vad han skall göra och… Read more »

Angela
Angela
9 years ago

Sr Ekot:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=540625 6

Besvikelse över stoppade idéer i C
Publicerat: kl 18:10 , Ekot Dela

Vill inte att frågor utesluts. Debatten om hur liberalt Centerpartiet ska vara går hög och torsdagens besked från partiledare Annie Lööf blev en besvikelse för Stureplanscentern.
Roligare om medlemmarna fått diskutera
I fredagens Bohusläningen fanns den kritiserade insändaren. Foto: Victor Jensen
Lokal debattartikel “grund för uteslutning”

Lööfs stab: “Helt förkastligt”. 15 centerpartister i Färgelanda får skarp kritik. Angående förslaget om fri invandring skriver de: “Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer”
CUF: “Åsikterna helt medeltida”

Angela
Angela
9 years ago

Vill det sig riktigt illa har vi den situationen nu. I Sverige. Centerns senaste partiprogram har väckt uppståndelse och ilska inte bara inom Centern. Och tvingade hem partiledare Lööf från semestern i Thailand. Det som väckt ilska är bl kravet på månggifte. Faktum är att flera av 7-klöver partierna har månggifte inskrivet i partiprogrammen. Skrämmande. Precis det som motståndarna till samkönade äktenskap varnar för i Frankrike och Storbritannien där frågan är aktuell nu med lagar som tillåter samkönade äktenskap. . De menar att samkönade äktenskap är inkörsport för månggifte. I Sverige har samkönade äktenskap varit tillåtna länge. Nästa steg blir… Read more »

PisseNisse i Hökarängen
PisseNisse i Hökarängen
9 years ago
Reply to  Angela

“Får de fäste ute i Europa så är det kört. Situationen är mycket obehaglig.” Det senare håller jag med om, det förra tror jag vi inte behöver oroa oss särskilt mycket för. Centern kan inte ens styra sig själva, förhoppningsvis är de ute ur RD redan 2014. Vi får se: KD, C och FP är alla avvecklingskandidater och kanske är det KD som skall gå först. Men det vore onekligen en bonus med C ute ur leken. Kanske tom frk Elfred E. Neuman slutar dia skattepengar och skaffar sig ett riktigt privat jobb (hennes första isf), sånt som nyliberaler väl… Read more »

Angela
Angela
9 years ago

Läs atikeln ovanför. Folkförflyttningarna och “landgrabbing” är redan ett faktum. De europeiska folken får svårare och svårare att försvara sig. Med hjälp inifrån som sopar mattan åt dem blir det än värre. Jag skall inte orda mer om det nu. Men situationen är oerhört allvarlig. De här människorna är fruktansvärt farliga. C kan inte ens styra sig själva, säger du. Precis det är det som är det allvarliga och oerhört farligt. Politikern i Östergötland la sig platt efter samtal med Lööf. Förmodligen förstod han inte själv hur allvarligt det var. Än värre när 15 centerpartister i Färgelanda viker sig när… Read more »

Robin Shadowes
Robin Shadowes
9 years ago
Reply to  Angela

Julen 2011 var tydligen Federley i Mexiko av hans twittrande att döma. Om det var semester eller en officiell resa vet jag fortfarande inte. Hur som helst så twittrande han en dag om sin solbränna, som han uppenbarligen inte var riktigt nöjd med. Han tyckte han såg ut som en kokt kräfta, hans egen formulering. Jag följer inte twitter så där jättenoga utan råkade mer eller mindre bara få se detta. Tyckte det personligen inte bara var oerhört fåfängt men även en aningen infantilt. Visserligen står det var och en fritt att twittra om vad man vill och känner. Men… Read more »

Angela
Angela
9 years ago
Reply to  Angela

RE: Robin Shadowes. Hej, mina tankar…jag skrattar…man kan inte annat..lättare naturligtvis om man inte själv råkar ut för psykopaterna. “Intresseklubben antecknar”. 😀 Det var roligt. Även om han blockade dig så tror jag ändå man måste göra så och inte låta dem härja fritt. Man får ta smällen. Det viktiga var att du visade motstånd. De måste ha det. Ja, vad skall jag säga mer. Du har ju redan konstaterat en hel del. Och du lika väl som jag bryr oss inte om i fall vi blir “blockade” eller ej av sådana människor. 🙂 Vi kan gott vara utan dem.… Read more »

Angela
Angela
9 years ago

Så jag är beredd nu att hålla med Julia Cesar i hennes krönika tidigare att Reinfeldt är farlig. Hela kontexten av nyliberaler som häckar i Stockholm.

Johannes Brahe
Johannes Brahe
9 years ago

Intressant inslag. Fredagkväll och det bästa på “TV”. 🙂

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x