22
dec
Seneste opdatering: 23/12-13 kl. 0148
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Red. i Aftenposten-TV og Dagsnytt 18 via Tobbe.

Multikulturen har nått vägs ände

Mens Sveriges demografi flytter sig med lynets hast, flytter debatten sig i luntetrav. Dette drejer sig vist om den canadiske multikulturmodel, som Camereon og Merkel har undsagt for år siden uden at man har set nogen konkrete resultater af det.

I stället för multikultur som blandning har vi fått konformistiska monokulturer som lever bredvid varandra, till exempel Kreuzberg i Berlin, Rosengård i Malmö och enklaverna i Södertälje. I Sverige, där vi alla tidigt fick lära oss att segregation och apartheid är något oönskat, firar segregationen i dag triumfer. Det är dags att ta farväl av multikulturen, skriver statsvetare Lisbeth Lindeborg.

Medan man exempelvis i Tyskland – mitt ena hemland – nu befinner sig i konfliktstadiet så är man i Sverige – mitt ursprungliga och andra hemland – kvar på segregationsstadiet där man ofta undviker varandra. Till skillnad från Tyskland är det påfallande lågt i tak när det gäller att diskutera det problem som invandringen är för både ursprungsbefolkning och för invandrarna. I Tyskland däremot hoppas man att genom en intensiv och konstruktiv diskussion, där alltfler tabun nu slängs över bord, att slippa hamna i samma situation som Holland, Danmark och Sverige med ett högerpopulistiskt parti i tyska Förbundsdagen.

För tre år sedan publicerade den kända turkisk-tyska juristen och författarinnan Seyran Ates, som själv har utsatts för mordförsök av islamister, sin bok Der Multikulti-Irrtum (det multikulturella misstaget). Även om boken väckte uppmärksamhet är det först nu, då politiken ger integrationsfrågan prioritet, som hoppet finns om en konstruktiv lösning. I första hand handlar det om att integrera – inte assimilera – de invandrare som bor i landet och kämpa för ett ansvarsfullt samhälle. Ty, sammanfattar Ates i sin bok: Multikulti, som det hittills praktiserats, är inget annat än organiserad ansvarslöshet. Multikulturen har nått vägs ände

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x