3
apr
Seneste opdatering: 5/4-18 kl. 0308
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Hjemløse pensionister spiser i suppekøkkener og kører i bus og tunnelbane hele natten,  for ikke at fryse ihjel. Det er gamle, der har arbejdet hele livet, og ikke har råd til at gå til frisør og blive klippet. For bedre lydkvalitet klik her.

Down and out in Stockholm: Det rystende velfærdstab for svenske pensionister

Finansminister Andersson siger i starten af SVT’s video: “Vi har jo en høj tilvækst, højere end i andre lande.” Det er en halv sandhed, og derved en halv løgn. Sveriges samlede tilvækst øger, men den kommer kun de rigeste en til fem procent til del. Almindelige svenskeres velstand fladede ud omkring 1975, mens de rigestes fortsatte med at stige.

Et rigt land med fattige borgere

Sveriges  BNP pr. capita er i frit fald de sidste fem år. Medianvelstanden pr. voksen svensker, er bortset fra Portugal, den laveste i Vesteuropa ifølge Credit Suisse. Den er nu lavere end i Finland. Sverige bliver kun rigere, fordi de i forvejen rige, bliver endnu rigere. Alle andre er blevet relativt fattigere, og selvfølgelig ved finansministeren det. Hun er bare magtesløs, og så er det bedre at tie.

Magdalena Andersson er jo i reklamebranchen. Almindelige svenskere er absolut ikke velhavende mere. De sociale kløfter i Sverige er blevet voldsomme, og for en del betyder det altså den nøgne nød, noget der er os helt fremmed i nabolandene. I Stockholm er antallet gamle hjemløse vokset med 35 procent siden 2015. (Det skyldes naturligvis også, at Sverige mangler 700 000 boliger de næste fem år.)

Normalt har dette ført til revolution

Grafikkerne stammer fra Om globaliseringens konsekvenser – den ökande skuldsättningen. “Normalt har dette ført til revolution,” hedder det på linket, altså når det rammer nogle flere end cirka 250 000 fattigpensionister. Gamle og syge starter ikke revolutioner.

Svenskere med lidt mere overskud og overblik, er forlængst flyttet til Norge og Danmark. Når David Trads, Stine Bosse og Uffe Elbæk siger, ‘det går så godt i Sverige,’ har de ingen anelse om, hvad de taler om, de er nu én gang bare i snakkebranchen. Man kan se videoen i en bedre lydkvalitet her: Två nätter med Stockholms hemlösa pensionärer. Se også: Äldreboende sparar in på sötningsmedel till kaffet. Marcus Birro skriver om det: I så fall är Sverige bara en liten lort…

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x