8
apr
Seneste opdatering: 9/4-18 kl. 1727
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Dette er Oxford Street i lÞrdags og dyre schweizer-ure, der forsvinder ved hÞjlys dag. Den formentlig vigtigste indkÞbsgade i London og Europas travleste med en halv million besÞgere dagligt. Machete moped gang attack Oxford Street jewellers before fleeing with luxury watches.

Svensk dumhedsforskning

Eller som Mats Alveson skriver pĂ„ Lund Universitets hjemmeside: “My current research projects focus on leadership, functional stupidity in organizations and experiences of bureaucracy and managerial work in universities.” Sverige skulle have haft en omfattende dumhedsforskning for cirka fire Ă„rtier siden. I dag kan man forslĂ„ to umiddelbare forholdregler: Erstat alle genusforskerne med dumhedsforskere, og skĂŠr antallet Riksdagsmedlemmer ned med 4/5 del til 70. Der er alligevel kun ti, der bestemmer noget, resten er flomme. Alvesons debatartikel er ikke sĂ„ dum, den er sĂ„ lidt dum, at den bare for to Ă„r siden aldrig ville vĂŠre trykt i dumhedens hoforgan Aftonbladet. Der er grĂžde i den svenske dumhed, 45 Ă„r for sent. Mats Alvesson, organisations, lednings och dumhetsforskare vid Lunds Universitet:

JĂ€mfört med mĂ„nga andra samhĂ€llen prĂ€glas det svenska inte minst av försiktighet, följsamhet, feghet och – som en följd av detta – förljugenhet. Dessa Fyra F Ă€r centrala i offentlig verksamhet och samhĂ€llsliv.

Man gör som alla andra. Att ta reellt ansvar för att skola, sjukvÄrd, polis, socialtjÀnst och sÄ vidare fungerar vÀl blir mindre viktigt. Viktigare för varje organisationsledning Àr att följa de fyra F:en. Att visa integritet och tala klarsprÄk Àr riskabelt.Enklast kanske följsamhet och förljugenhet pÄvisas genom 180 graders-svÀngningen inom flykting- och invandraromrÄdet.

Nu bejakar de flesta i stort sett samma ”svenskhets”-dyrkande stĂ„ndpunkter och restriktiva asylpolitik som SD och kör med hyckleri i toppklass: man tar avstĂ„nd frĂ„n och bedriver SD-liknande politik. Och betonar svenska vĂ€rderingar, vilka tidigare förknippades med unken nationalism.

Att tĂ€nka sjĂ€lvstĂ€ndigt och visa integritet gynnas knappast i dagens samhĂ€llskultur och arbetsliv, sĂ€rskilt inte i offentlig sektor. KarriĂ€ren riskeras. HĂ€r gĂ€ller försiktighet, följsamhet och feghet – och en talang för förljugenhet, dĂ€r man inte ser avstĂ„ndet mellan det uttalade och det praktiserade. Svenska vĂ€rderingar slutar i rent hyckleri

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x