8
apr
Seneste opdatering: 9/4-18 kl. 1727
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Dette er Oxford Street i lørdags og dyre schweizer-ure, der forsvinder ved højlys dag. Den formentlig vigtigste indkøbsgade i London og Europas travleste med en halv million besøgere dagligt. Machete moped gang attack Oxford Street jewellers before fleeing with luxury watches.

Svensk dumhedsforskning

Eller som Mats Alveson skriver på Lund Universitets hjemmeside: “My current research projects focus on leadership, functional stupidity in organizations and experiences of bureaucracy and managerial work in universities.” Sverige skulle have haft en omfattende dumhedsforskning for cirka fire årtier siden. I dag kan man forslå to umiddelbare forholdregler: Erstat alle genusforskerne med dumhedsforskere, og skær antallet Riksdagsmedlemmer ned med 4/5 del til 70. Der er alligevel kun ti, der bestemmer noget, resten er flomme. Alvesons debatartikel er ikke så dum, den er så lidt dum, at den bare for to år siden aldrig ville være trykt i dumhedens hoforgan Aftonbladet. Der er grøde i den svenske dumhed, 45 år for sent. Mats Alvesson, organisations, lednings och dumhetsforskare vid Lunds Universitet:

Jämfört med många andra samhällen präglas det svenska inte minst av försiktighet, följsamhet, feghet och – som en följd av detta – förljugenhet. Dessa Fyra F är centrala i offentlig verksamhet och samhällsliv.

Man gör som alla andra. Att ta reellt ansvar för att skola, sjukvård, polis, socialtjänst och så vidare fungerar väl blir mindre viktigt. Viktigare för varje organisationsledning är att följa de fyra F:en. Att visa integritet och tala klarspråk är riskabelt.Enklast kanske följsamhet och förljugenhet påvisas genom 180 graders-svängningen inom flykting- och invandrarområdet.

Nu bejakar de flesta i stort sett samma ”svenskhets”-dyrkande ståndpunkter och restriktiva asylpolitik som SD och kör med hyckleri i toppklass: man tar avstånd från och bedriver SD-liknande politik. Och betonar svenska värderingar, vilka tidigare förknippades med unken nationalism.

Att tänka självständigt och visa integritet gynnas knappast i dagens samhällskultur och arbetsliv, särskilt inte i offentlig sektor. Karriären riskeras. Här gäller försiktighet, följsamhet och feghet – och en talang för förljugenhet, där man inte ser avståndet mellan det uttalade och det praktiserade. Svenska värderingar slutar i rent hyckleri

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x