13
aug
Seneste opdatering: 13/8-18 kl. 1044
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

En af de foreløbig sidste sommerdage førte os syd for København, hvor der er lige så meget eller mere at opleve som nord for. Den tyve kilometer lange klint, der nu er en del af UNESCOs verdensarv, det atomsikre Stevnsfortet, Højerup Kirke (1250), hvis kor styrtede i havet i 1928, Vallø Slot fra 1256 og Gjorslev Slot (1396), der ifølge min ven turistføreren er Danmarks største intakte middelalderbygning, og endelig Rødvig på nordsiden af Faxe Bugt. Stevns er også Martin A.Hansen og Søren Ulrik Thomsens land. Jeg ville gerne have nået til Thorvaldsens Nysø, men der var jeg dog i 2010, da jeg boede på egnen i et lille år.

66 mio. år – de sætter ens egen vigtighed i et vist relief. Lider man af indbildskhed, er det nok kuren at tænke på dinosaurernes pludselige endeligt. Forklaringen er her:  (fotos © Snaphanen.dk, klik for helskærm)

Midt på klinten er et 5-20 cm lag af fiskeler, der er 65,5 millioner år gammelt og skiller to tidsaldre. Laget markerer som et gyldent søm grænsen mellem Kridttiden og Palæogen. Fiskeleret er et askelag, der markerer det tidspunkt, hvor en meteor slog ned i Chicxulub på den anden side af Jorden i Mexico og spredte død og ødelæggelse over hele verden. Dette meteornedslag menes at være årsag til masseudryddelsen, der bl.a. udslettede dinosaurerne. Stevns Klint,“Unesco Verdensarv – se en 66 mio år gammel klimakatastrofe”, Chicxulub-krateret.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x