12
sep
Seneste opdatering: 12/9-18 kl. 2029
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

“Det er gået for langt – Løbet er kørt, det gamle Sverige kan ikke genskabes”

Den svenske journalist og forfatter Ingrid Carlqvist, Niels Ivar Larsen, journalist ved dagbladet Informations udlandsredaktion og Karsten Skjalm, tidligere forsker ved bl.a. Aarhus Universitet med speciale i international politik. Jalving styrer debatten om det svenske valg.

Det er tre vidende mennesker Jalving samlede i formiddags. Man lægger mærke til, at Larsen og Skjalm begge er betænkelige for Sveriges fremtid, Larsen også for velfærdsstatens beståen. Det er altså dansk centrum-venstre, der nu siger det. Hvis den forsvinder, er der kun den politiske enhed Sverige tilbage – så længe det varer.

Sverige befinder sig midt i en rivende flod med lige langt til begge bredder

Men hvem kan spå om dette gigantiske eksperiment, som ingen har lavet en computermodel for. Det var blot en idé i nogle politikeres hoved for 45 år siden, der er gennemført med bulder og brag efter tegningerne 1:1 uden smålig skelen til virkeligheden. For svenske politikere får kun gode ideer. Hvis du synes, de er dårlige, er det dig, der er noget galt med.

Sverige befinder sig midt i en rivende flod, med lige langt til begge bredder, hvis vi forudsætter, de overhovedet kan nås. Det er arven fra Oluf Palme, hvis vi sporer den tilbage til 1975. Sverige er en rigtig katastrofe i svøb, men kun den der lever om nogle generationer, ved hvor slemt det bliver.

Man må døje med indringere, sådan nogle skal sådan et program åbenbart have. Det bliver ikke bedre radio af det.  Skjalm skriver på Punditokraterne. Som main-stream radio fås det ikke  bedre.

Læs og hør Jan Sjunnesson

Jan Sjunnessons FOLKET RÖSTADE RÄTT er den mest tankevækkende analyse af valget, jeg har set endnu. Hør ham i København på lørdag.

Genhør med Flykten från Sverige

I 2004 så jeg skriften på væggen og forlod Sverige (ikke af politiske grunde alene). En indfødt har naturligvis en højere tærskel for at forlade skuden, end en torpare som jeg.

Ét eller andet sagde mig her efter valget, at jeg måtte høre dette igen. En ung, svensk familiefar med børn under skolealderen, fortæller om, hvorfor han emigrerer fra Sverige. Han er artikuleret, veluddannet og velinformeret. Han ved, hvad han gør.

Han fortæller blandt andet, hvor langt eller kort der er til egentlig voldelig konflikt i Sverige: Nemlig når svenskerne begynder at slå tilbage på den vold, voldtægt og terrorisering, de selv er udsat for i flere årtier. Det kan altså gå frygtelig galt temmelig hurtigt, for man skal huske, svenskerne har to mio. lovlige våben.

Dette ved de kvikkere af politikerne naturligvis godt, og de frygter det tidspunkt. Derfor lyver de især om indvandreres kriminalitet. Men hør Martin, programmet er stadig lige fængslende:

Martin gör det som vi så många har tänkt på – flyttar ifrån Sverige för sina barns skull. Varför gör han detta? Vad var brytpunkten? Vad behöver man tänka på när man flyttar?  (først blogget august 2016)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x