23
sep
Seneste opdatering: 23/9-18 kl. 1846
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Europas eliter – frem for alt EU – er blevet vanvittige. Se for eksempel den italienske diplomat Filippo Grandi i går. Denne vågne afrikaner har set den kommende krig på lang afstand, som de sender alle vore børn ud i, i heldigste fald vore børnebørn. Hans hensigt er at forhindre den. Long-Time African Immigrant in Italy: Above All Else, Close the Borders

Economist: “Den herskende klasse lever i en boble”

Jeg havde ikke troet, jeg nogensinde skulle citere The Economist for noget trekvart fornuftigt. Dette er på nær et par sætninger Europas mentalt indavlede eliter. Min tese er, at de selvindbildte kosmopolitter i virkeligheden er stangprovinsielle. De tror, at hele verden inderst inde er som hjemme i deres overklassekvarterer på Södermalm og i København K., så sandt som masseindvandringen er overklassernes krig imod deres egne underklasser. En krig de ikke fører af ondskab, men af indskrænkethed og sentimentalitet, for viden om virkelighedens verden, kan man ikke studere på noget universitet. Men det er stadig proletariatets døtre, der bliver massevoldtaget som i England og Sverige, ikke deres egne.

Den opmærksomme kan nok finde det i artiklen, jeg ikke abonnerer på:

“Success has turned liberals into a complacent elite. Europe and America are in the throes of a popular rebellion against liberal elites, who are seen as self-serving and unable, or unwilling, to solve the problems of ordinary people. Western voters have started to doubt that the system works for them or that it is fair.

Yet over the past few decades liberals have become too comfortable with power. The ruling liberal elite tell themselves that they preside over a healthy meritocracy and that they have earned their privileges.

The ruling class lives in a bubble. They go to the same colleges, marry each other, live in the same streets, and work in the same offices . Loyalty to mainstream parties is corroding. In the first election in unified Germany, in 1990, the traditional parties won over 80 % of the vote; the latest poll gives them just 45 %, compared with a total of 41.5% for the far right, the far left and the Greens.

Instead people are retreating into group identities defined by race, religion or sexuality. Identity politics is a valid response to discrimination but, as identities multiply, the politics of each group collides with the politics of all the rest. Leaders on the right, in particular, exploit the insecurity engendered by immigration as a way of whipping up support. The result is polarisation. Liberals need to spend less time dismissing their critics as fools and bigots and more fixing what is wrong .

They must rediscover their belief in individual dignity and self-reliance – by curbing their own privileges. They must stop sneering at nationalism, but claim it for themselves and fill it with their own brand of inclusive civic pride. Liberals should embrace criticism and welcome debate as a source of the new thinking.” Economist: The Economist at 175. A manifesto for renewing liberalism.

Med tak til Lars Hässler.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x