1
okt
Seneste opdatering: 20/10-21 kl. 1743
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Om digteren Morten Nielsens død. Indfald på en tur med hunden.

(Skrevet 1 oktober, men først publiceret idag den 20.) Silkegade er en af Københavns ældste gader, og kun godt 150 meter lang. Jeg kom igennem den igår på tur med min hund, og kom i tanker om en DR podcast, jeg hørte for nylig om digteren Morten Nielsens død i 1944. Han døde af et formentligt vådeskud i en dæklejlighed, Holger Danske Gruppen havde i nummer 11 på første sal. Det har været den hidtidige forklaring.

Vi ved faktisk ikke, hvem der affyrede skuddet, for der var kun to til stede i lejligheden da de skete, ham og Citronen, modstandsmanden Jørgen Haagen Schmith. Citronens udlægning var, at det var et vådeskud af den våbenukyndige Nielsen selv. Han skulle blot aflevere nogle pistoler til Morten Nielsen.

Der er imidlertid flere muligheder. Morten Nielsen kan have begået selvmord, ikke ret sandsynligt. Citronen kan have skudt ham, da den dameglade Nielsen havde en affære med hans kone, og Citronen desuden var under et stærkt nervepres på tidpunktet kort inden sin egen død 15 oktober 1944.

En mand mod flere hundrede tyskere

Her opholdt han ene mand med et skud i lungen en stor Gestapo- styrke i flere timer på samme måde som den ubegribeligt, heltemodige officer Svend Paludan-Müller havde gjort i Gråsten tidligere på året. Citronen kendte Paudan-Müllers enestående bedrift. (Se En Helts Død i 1944.) Det gad man se Kunstakademiets elever gøre,som ikke kan holde ud at se Negerkongen Uwe Max Jensen. Når islam rigtig folder sig ud i Europa, får de kam til deres lyserøde hår.

Posthumt blev Jørgen Haagen Schmith sammen med sin makker Bent Faurschou Hviid i 1951, tildelt den amerikanske medalje og udmærkelse Medal of Freedom af Præsident Harry S. Truman. Den blev givet til civile allierede af de amerikanske styrker for fortjenstfulde handlinger imod fjenden

Hør selv Speditørens død – Mysteriet om Morten Nielsen med mange gode medvirkende, blandt andre Gunnar Dyrberg, der arbejdede sammen med Flammen og Citronen og overlevede krigen, og Ole Christian Madsen, der lavede filmen, og studerede Flammen og Citronen i hele ti år inden filmen.

Jeg  benyttede anledningen til at gense den om aftenen. Den var meget bedre, end jeg huskede den.

Man kan blandt andet se den på Filmstriben, hvis man er låner på et dansk bibliotek.

Frihedskæmperen Gunnar Dyrberg på Gyldendals årlige reception i 2010 og arbejdede sammen med Flammen og Citronen. “Vi skød alt for få landsforrædere” sagde han, men antydede at han skød flere end de to, da han jo overlevede dem. Foto Snaphanen.

Gunnar Dyrberg Flammen og Citronen som de virkelig var

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x