2
apr
Seneste opdatering: 2/4-22 kl. 1235
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Vil fastfrysningen af de russiske reserver i Vesten føre til et nyt internationalt monetært system?

af Bitten-Kirsti Nielsen

Den 26. februar beslaglagde det kollektive Vesten alle Ruslands Centralbanks valutareserver, som var blevet anbragt i vestlige lande, og den 24. marts blev sanktionerne mod Rusland sat i kraft samtidig med, at Europa, USA og Canada indledte en embargo mod russisk olie og benzin,

Det blev desuden bestemt, at russiske statsreserver i euro, dollars og amerikanske statsobligationer skulle være værdiløse som betalingsmiddel for russisk gæld til udenlandske kreditorer, og da den Russiske Centralbank også blev sanktioneret, ville det ikke være muligt at købe varer, energi eller råvarer med transaktioner gennem banken. Det blev også til udvisning af syv russiske banker fra SWIFT’s finansielle clearingssystem.

Omfanget af skaden på Rusland kender ingen endnu, for Rusland har allerede påbegyndt etableringen af et nyt system for samhandel nemlig Den eurasiske, monetære union, EAEU*, som vil inkludere landene Rusland, Kazakhstan, Kirgisistan, Hviderusland og Armenien i den uafhængige frihandelsaftale. Ligesom Kina med sit system Cross-Border Interbank Payment System (CIPS) har Rusland allerede i 2014 etableret sit eget SWIFT system SPFS, som er et net, der forbinder mere end 400 finansielle virksomheder, hvoraf de fleste er russiske.

Vi kender dollaren som basis for handelssystemet, hvormed det har været muligt for USA at udøve sin jurisdiktion over handel i dollars gennem clearing-processen. Men nu er dollaren kommet under pres pga. inflation, hvortil kommer USA’s store handelsunderskud. Derfor er der tegn på, at en gruppe lande som modreaktion vil fremskynde en allerede overvejet afkobling af den amerikanske dollar som verdens mest dominerende reservevaluta, og det kan naturligvis blive et springende punkt i verdenshandlen.

For også den kinesiske yuan og den russiske rubel repræsenterer en sikkerhed, for Ruslands vedkommende med landets store guldreserver og værdier i andre råvarer.

Zoltan Poszar, kendt økonom og analytiker, har i den forbindelse forklaret det således: Så længe råvarepriserne svinger forudsigeligt inden for et kortere interval, fungerer det nuværende monetære system, men kommer der for meget slinger i dollaren alt for længe, kan det føre til skyhøje priser på varerne, hvilket vil kunne skabe mistillid til systemet.

Sergay Glazyev, Ruslands førende økonom og tidligere rådgiver for præsident Putin, udtaler, at da Kina er en magtfuld eurasiatisk magtfaktor ligesom Rusland, må disse to lande koordinere deres strategier for at omgå USA’s “unipolare” system. Den nye internationale, dominerende valuta vil højst sandsynligt være den kinesiske yuan, som vil indtage pladsen som reservevaluta og beregningsredskab af indeks i deltagernes nationale valutaer og i priserne på råvarerne.

EAEU forventes at kunne blive et seriøst bud på en uafhængig samhandelsordning, da den også vil kunne tiltrække lande, som er medlemmer af flere sammenslutninger (Kazakhstan er f.eks. også medlem af BRI**), men også blandt hovedaktørerne i ASEAN*** og De vestasiatiske aktører, Iran, Irak, Syrien.

Denne omvæltning kommer imidlertid til at handle om mere end Rusland og dollars, for store olieproducenter som Saudi-Arabien overvejer at handle med Kina i renminbi, og Indien har allerede firedoblet sin import af russisk olie, og vil gerne handle i rubler og indiske rupi.
Men sandheden er, at ingen rigtigt ved, hvad der kan ske med den globale økonomi, når en af de største råvareproducenter på planeten, Rusland, straffes så hårdt.
Salg af råvarer

Det er usikkert, hvordan Rusland vil forholde sig over for embargoen, men landet har selv de basale råvarer, som er nødvendige for at klare sig igennem. Ej heller behøver Rusland at være henvist til selvforsyning af andre varer, da størstedelen af verdens lande er parate til at handle med Moskva.

Hvad angår Ruslands salg af råvarer har Indian Oil Corporation (IOC), som er et enormt raffinaderi, netop købt 3 millioner tønder olie af Rusland til levering i maj. Heller ikke meget tyder på, at det er slut med udenlandske investeringer i Rusland, rublens død, en total handelsembargo eller udelukkelse af Rusland i nationernes samfund.

På G7 møde torsdag den 17. marts kalkulerede deltagerne med, at russerne ville blive tvunget til at sælge guld for at kunne betale for deres import. Det er formodentlig kommet som en overraskelse, at Rusland ikke vil betale med guld, men købe guld og fremover som bekendt kun vil handle i rubler – og guld. Der har i øvrigt været sået tvivl om, hvor det russiske guld befinder sig. Ligger det i Bank of England eller i Schweiz? Er det i så fald konfiskeret? Eller ligger det i den russiske centralbank? Det er lidt af en gyser, men kræver et kapitel for sig.

Kina er den nye partner. Verden styres i fremtiden fra Beijing

Bestræbelserne på at tilpasse resten af ​​det internationale samfund bag sanktionerne mod Rusland er stort set mislykkedes, for det meste af ​​verden synes at ville gå sine egne veje. Og Vesten skal næppe heller forvente, at Kina svigter Rusland totalt, selv om kineserne ikke er blinde for den bommert Putin tilsyneladende har begået.

Der er fjendskab i luften, når heftige meningsudvekslinger og skældsord fyger om ørerne på dem, som drister sig ind i en meningsudveksling med et nuanceret synspunkt og der er mange ubesvarede spørgsmål. Ingen her kan sige, hvordan denne konflikt i virkeligheden er skruet sammen. Putins krig? Ja sikkert, men hvad er forhistorien, hvem spiller med fra kulisserne, og hvilken interesse har Vesten i Ukraine?

Gennem mainstream pressens tunnelsyn har vi i Danmark ikke en kinamands chance for at få forklaret en større sammehæng i konflikten. Her præsenteres vi for de onde og de gode. Men ude i verden vrimler det med information, når uafhængige økonomer, forskere, analytikere øser af deres viden. Jeg ved ikke, om det gør meget klogere, men det åbner for en forståelse af, hvor kompliceret denne krig er. Først langt senere vil sandheden komme for en dag, men sådan er det vel altid med krig.
——————————–

*Den Eurasiske Økonomiske Union med fri bevægelighed for varer og arbejdskraft mellem medlemstaterne.Wikipedia
Eurasien er betegnelsen på den sammenhængende landmasse Asien og Europa, som dominerer den østlige og nordlige halvklode og kan anses være et superkontinent …

**BRI Tne Belt One Road projekt. Projektet One Belt One Road binder de kinesiske målsætninger sammen om at bygge en interkontinental netværksinfrastruktur mellem Europa, Afrika, Asien og Kina. Projektet startede i 2013. “Den nye silkevej” er en del af OBOR. Wikipedia

***ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), brings together ten Southeast Asian states – Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam – into one organisation. Wikipedia
…………………………………………………
https://thecradle.co/Article/columns/7975

All That Glitters Is Not Necessarily Russian Gold

LA « GRANDE NARRATION » ET LE NOUVEL ORDRE MONDIAL


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.