6
aug
Seneste opdatering: 6/8-05 kl. 0442
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

en anledning til at minde om hvad Roland Huntford skrev om svensk politisk sprog i The New Totalitarians, hvis nogen kan fÄ fat i bogen (http://www.antikvariat.net/ eller bibliotek).
foto © webmaster
Jyllands-Posten 5. august 2005, kulturweekend,
VelfÊrdsstaten er presset, og efterhÄnden som de globale realiteter fjerner sig mere og mere fra vores fÊlles drÞm om tryghed og urÞrlighed fra vugge til grav, stilles der stigende krav til sprogets elasticitet, fordi ordene skal spÊnde over paradokser og modsÊtninger, der hele tiden truer med at eksplodere.
Af Niels Lillelund
Man skal kende en tid pÄ, hvad den forbyder, sagde en klog mand engang til mig. Han samlede pÄ censurerede manuskripter, vilde og oprÞrske tekster og proklamationer, der havde skaffet deres forfattere alskens problemer pÄ halsen, sendt nogle af dem i landflygtighed, andre i tugthus og nogle fÄ direkte i dÞden. Hans samling bestod i sagens natur af Êldre tekster, for censur kan som bekendt ingensinde indfÞres og er heller ikke blevet det siden. Derfor skal man heller ikke kende vores tid pÄ, hvad den forbyder, for den forbyder sÄ godt som ingenting. Ikke direkte. Vor tid kan man kende pÄ, hvad den ikke vil tale om, og det er ganske meget.
http://upl.silentwhisper.net/uplfolders/upload3/Essaysossesprog.doc


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.