23
aug
Seneste opdatering: 24/8-08 kl. 1614
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Politikens flagellanteri er et mega hit på DN, der labber den skarpe analyse i sig som honning fra en krukke:     “Här finns inget att se, inget att göra, vädret är eländigt, folk är ovänliga och så är det skitigt. Lägg så till en aggressiv utlänningspolitik “. Som bekendt har vi tralvt  med at baske amerikanske turister , der kommer  her for at leve på nas  og “stjæle vores piger” – det ved  enhver. Det er nu ikke den historie min ven turistguiden  fortæller mig.  Hans gæt er  enklere: tilstundende lavkonjunktur  og – her er for dyrt. Virkeligheden udkommer i mange  versioner, og DN og Politikens er  desværre to af dem:

 Den danska utrikes- och utlänningspolitiken har drabbat turistströmmen till landet.  “Det beror på den ändrade bilden av Danmark i omvärlden”, säger två ledande marknadsföringsexperter

– Vi har fått profilen som en av de mest restriktiva nationerna när det gäller invandrare. Sverige är som en stor mänsklig bamsefar i jämförelse. Det är en politik som legat på kanten till både det lagliga och etiska. Vi har fått en status av främlingsrädsla och då är det inte lätt att framstå som ett land med mysiga småbyar. Lars Thykier är även övertygad om att Danmarks image i omvärlden påverkat turisternas lust att besöka landet.- Men visst har Danmarks varumärke tagit skada av den nya politiken. Danmark handlar om hygglighet, närhet och vänliga människor. Vår restriktiva invandringspolitik och Muhammedkrisen är händelser som är värre för Danmark än om det inträffat i till exempel Norge, där det är natur och storslagenhet som säljer. Då gör det inte lika mycket om profilen på landets invånare plötsligt ändras. […]   Frederik Preisler har sitt kontor alldeles invid Ströget i Köpenhamn. Han är direktör på den ansedda reklambyrån Propaganda McCann, som bland annat marknadsför Tivoli. Han är övertygad om att det är Danmarks nya image som ligger bakom fallet i turistsiffrorna.

– Danmark uppfattades tidigare som ett frisinnat, diplomatiskt och mycket mänskligt land. Nu är vi närmast där Österrike var för några år sedan med Jörg Haider i spetsen. Vi uppfattas nu som ett litet aggressivt land, som gärna förklarar krig mot muslimer och det mesta av den arabiska världen. Och ett land som inte tycker om utlänningar.     Turisterna flyr danskt främlingshat

Gudskelov er der stadig nogen, der ikke har det fjerneste imod at komme:

»De stramninger, vi lavede i 2002, er blevet en sovepude for regeringen,« siger Vesselbo, som hævder, at regeringen ikke har undgået tvangsægteskaber eller arrangerede ægteskaber: »Man siger, at når de kommer for at læse eller arbejde, så er det stærke indvandrere. Men ud fra de meldinger jeg får fra konsulenter og organisationer, er vi på samme niveau med arrangerede- og tvangsægteskaber som i 2001. Det er et stort problem, som vi må kigge på. Det var jo det, vi ville bremse.«

Svensk polis : »Jag kan säga att det redan är försent gott folk«

     –  I en kommentar af “Fleckis” (22 aug 2008 kl 10:12) til artiklen “Politiker – ta tag i problemen nu!”.  For ikke længe  siden, ville en sådan kommentar blive  slettet med det  samme. Det kan nås endnu:

“Jag är själv polis i landets största stad. Av de värsta yrkeskriminella vi har så är ungefär 80-90 % av utländsk härkomst. Det är sanningen och det är bara att acceptera. Förra gången jag nämnde detta här så blev mina rader borttagna av den som sköter denna spalt. Jag kan säga att det redan är försent gott folk. Vi har röstat fram politiker som inte representerar folkviljan. Samtidigt vet inte de flesta politiker hur det egentligen ser ut i våra förorter och inne i centrum. Vi har 1:a, 2:a och även 3:e generationens invandrare som fullständigt skiter i vårat samhälle. De är inte intresserade att studera och få vanliga jobb. I stället är det rån och andra brott som de lever på. Vad tror ni problemen i skolorna med att tjejer behandlas illa beror på? Var hora ett vanligt skällsord i skolan för 20 år sedan? Jag har varit i åtskilliga skolor med stor del invandrarungdomar och titta bara på den gängbildningen man ser där. Vi blev tillsagda av ledningen att åka till dessa skolor och sätta oss i cafeterian mitt bland gängen för att störa dem. Är det polisjobb ??? Sköta skolans problem? Pratar vi sedan det nya fenomenet gruppvåldäkter så är nästan 100 % av gärningsmännen av utländsk härkomst. Personrån är väl siffran 90 %. Jag kan hålla på hur länge som helst, men mitt inlägg blir väl raderat IGEN !!! Nej, det är faktiskt försent, jag har satt mina ungar i en skola utanför stan, har långt att pendla till jobbet. Men det är det värt. Mina barn ska inte betala priset för en misslyckad integration.

Jo, en sak till… Massmedia siktar in sig på MC-brottsligheten. Som om det är vårat största problem? Jag kan inte annat än skratta åt det. Visst det är också ett problem. Men det stora problemet är faktiskt alla brottslingar som skapas dagligen p.g.a. att vi tillåter immigration i en sådan mängd och sedan inte ser till att de anpassas i samhället. Så vi har det samhälle vi förtjänar. “

Kan 30 % af nordmændene  være  “unorske?”

Socialdemokraten Jagland om Norges  nye  arbejderparti FrP. Det lakker mod enden for Norges  rød-grønne  koalition:

Stortingspresident Thorbjørn Jagland tar et knallhardt oppgjør med Martin Kolberg og Aps jakt på den såkalte «Frp-koden». Det har bidratt til Frps vekst, mener Jagland.Jagland er også imponert over partiets sterke organisasjon.
– Frp har i lang tid bygget opp partiet. De er snart like gode som Ap var i sine beste dager, sier Jagland – som også har mange år bak seg som partisekretær i Ap. Slakter Kolbergs Frp-taktikk

Norge har størst asylvekst i verden

Tallene fra UNHCR viser at Norge nå ligger helt øverst når det gjelder vekst i antall asylsøkere for 2008, og at Norge er i en særklasse hittil i år, sammenlignet med andre land som nå stenger dørene etter flere år med økt flyktningstrøm.
I første halvår mottok Norge 5.765 asylsøkere. Det er 2.949 flere enn i første halvår i fjor. På plassen etter Norge kommer Nederland, som har en vekst på 2.732 asylsøkere. Selv store land som Canada, Tyskland, Tyrkia og Frankrike har mindre vekst i antall asylsøkere enn Norge. VG  og  HRS: Rekordstor innvandring til Norge – igjen

Lars Åberg møder Lars Hedegaard

Hur pratas det om religion och yttrandefrihet i Danmark? Lars Åberg besökte Köpenhamn och fann en författare som ratats av danska PEN.Det är solvarm eftermiddag i tidningen Politikens utrymda tryckerilokal nära Rådhuspladsen i Köpenhamn och debatt inför en glassätande publik på temat “Hur värdefull är dansk kultur?”.´[..]
Varje gång jag kliver av tåget i Köpenhamn påminns jag också om hur fastlåst förutsägbara diskussionerna om integration är, både på den danska och den svenska sidan. Termen invandrare används i båda länderna som omskrivning för muslim, men i Danmark är det mainstreampolitik att de ska anpassa sig, i Sverige att de ska skyddas mot diskriminering.
Och yttrandefriheten stelnar till grimas inför schablondebattens käpphästar: å ena sidan islamofobin, å den andra den politiska korrektheten.
När jag ringer på hemma hos Lars Hedegaard möter jag en man, som har stövlarna på i kulturkampen och som anser att Sverige med sin islamofobi-fobi redan är bortom allt hopp. Överst i bokhögen på hans matbord ligger Bruce Bawers kontroversiella While Europe slept, med undertiteln How radical Islam is destroying the West from within.

-” Islam utgör det främsta hotet mot yttrandefriheten och demokratin. Det är en totalitär ideologi helt i linje med nazismen och stalinismen. Man kan inte begära skydd för sina vanvettiga tankar för att man påstår att de kommer från någon helig bok eller profet eller från Gud. Vuxna människor måste själva ta ansvar för sina åsikter.”

För några år sedan nekades Hedegaard – historiker, före detta chefredaktör på Information och nu kolumnist i Berlingske Tidende – medlemskap i danska PEN. Tveksamheten gällde hans islamkritiska bok I krigens hus. Men hur kan en organisation som vill försvara yttrandefriheten hålla ifrån sig en person som använder sig av den?
– “Yttrandefriheten ska inte brukas för att misstänkliggöra eller kränka eller hota minoriteter, svarar PEN-ordföranden Anders Jerichow, redaktör på Politiken och skribent med särskilt intresse för Mellanöstern.”
Hedegaard och hans meningsfränder, bland dem medförfattaren Helle Merete Brix och skådespelaren Farshad Kholghi (som spelade lärare i tv-serien Brottet), bildade då i stället Trykkefrihedsselskabet. Med sina prisutdelningar och debattmöten – i början av juni bjöds den holländske högerpolitikern Geert Wilders in under stort säkerhetspådrag – håller sällskapet en hög profil.
Den danska striden har på så vis formaliserats och engagemanget fått åtminstone två huvudfåror. PEN vill ägna sig åt litteratur och interkulturell dialog och motverka hate speech. Trykkefrihedsselskabet tar sig an dem som väckt muslimsk vrede, från Wilders till Lars Vilks till Kurt Westergaard. Den senare, Muhammedtecknaren, har dock protesterat mot att Wilders använde bomben i turbanen i sin antiislamfilm Fitna.
Jerichow är mån om att tona ner konflikten och hävdar att det bara är bra om det finns flera föreningar som värnar yttrandefriheten. Hedegaard hävdar att PEN leds av politiskt korrekta gutmenschen, ständigt beredda att urskulda hot med fundamentalistiska avsändare.
Enligt den förre är yttrandefriheten inte hotad i Danmark. Allt blir sagt, menar han, men Trykkefrihedsselskabet tar fel när det framställer islam som entydigt och totalitärt:
– Jag tycker att de emellanåt har varit ett hate speech-sällskap.
En öppen debatt med kritik av islam och Koranen har ingenting med hate speech att göra, svarar Hedegaard:

– “Vi har rätt att fråga alla sorters antidemokrater vad deras politik egentligen går ut på. Vår historiska erfarenhet är att ett samhälle blir rått och elakt inte när man har yttrandefrihet utan när man saknar den.”

År 2000 kände sig varannan dansk med invandrarbakgrund välintegrerad. I dag är motsvarande siffra över två tredjedelar. Då uppfattade sig var sjätte som dåligt integrerad, nu bara var tjugonde. För åtta år sedan var den danska politiken mer lik den svenska, påpekade Weekendavisens Arne Hardis när han i somras krönikerade kring den jämförelsen. Implikationen var att toleransen ökar när saker sägs högt och politiken stramas åt.
Det är förstås en tveksam slutsats, men det är ju även den svenska som går ut på att integrationsproblemen beror på de inföddas fördomar.
I praktiken har yttrandefrihet kommit att tolkas som att vi bör prata och skriva på olika sätt om olika grupper i samhället. Ord som respekt, tolerans och mångfald har getts nya och motstridiga innehåll. Oron för att säga fel skapar inte bara försagdhet utan också politiskt undertryck. Om någon för tjugo år sedan hade förutspått den religiösa känslighet som numera påverkar debattklimat och myndighetsutövning hade det avfärdats som ett overkligt, omöjligt kliv bakåt.
Det mest förvånande som hänt med yttrandefrihetsdebatten i Europa de senaste åren är den vänsterpolitiska flirten med det konservativt muslimska. Själv väntar jag på att den logiska kombinationen – en progressiv samhällssyn parad med religionskritik – ska göra sig mer påmind igen.

LARS ÅBERG Yttrandefriheten stelnar till en grimas

 

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Ja, tak for det Steen
Man kan vist kun håbe der er noget i ordsproget: “Af skade bliver man klog”. Gerne snart.

Noget andet. Angående den manglende turisme, kunne man så ikke spørge hvorfor der refereres mere fra eksperters side end fra de potentielle turisters side så man også hørte deres udlægning af problematikken ved siden af diverse eksperters?

Janne
Janne
13 years ago

Jeg tror at der er en del turister der holder sig væk fra bl.a. Danmark og Sverige på grund af de mange overfald, ildspåsættelser, bandekrige, skyderier, røverier, knivstik, religiøs intolerance og mangel på ligestilling mellem mænd og kvinder samt de mange voldtægter i Sverige.

Disse problemer er med til at ødelægge nordiske landes omdømme som fredelige og åbne lande.

Mette
Mette
13 years ago

I mine år i Stockholm var Danderyd især forbundet med omtale af børnefødsler. Det er måske stadig tilfældet, selv om hospitalet åbenbart også er blevet til noget, der ligner et krigslazaret.

Ak, så forandret. Stockholm og omegn var sådan et dejligt sted og bliver det vel aldrig igen.

Emeritus
Emeritus
13 years ago

Det siger siger sig selv, at samfund, som tør holde fast i sig selv og tør fastholde, at en spade er en spade og i hovedsagen nægter at falde for letbenede meninger og godtkøbsargumenter, har de bedste chancer for, at sunde, mere gedigne standpunkter efterhånden trumfer gøglet. Alle vil på en eller anden måde gerne tages alvorligt, og jo mere gennemtænkte og gedigne rationaler slår igennem, desto større prestige får de, og desto hellere vil man som wannabe yde noget bedre end det helt ringe og uigennemtænkte, værdibaserede sludder, der er så meget af i omløb nu, og som vi… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

At indlægget i Göteborgs Posten står lige over en lille notits hvori det nævnes at flere og flere kommer til Sahlgrenskas – et stort hospital i Göteborg, muligvis ikke skrevet korrekt- skadestue med svære skader som skud- og knivsår , og disse patienters behandling er belastende for hele systemet patienter som personale, siger lidt om – de svenske tilstande.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x