11
feb
Seneste opdatering: 12/2-09 kl. 1939
22 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Tale af chefen for Den Kongelige Livgarde oberst, kammerherre Lasse Harkjær , chef for »Verdens ældste regimentsforening«  oprettet af Kong Frederik 3 den 30. juni 1658.(video Snaphanen)

350 års dagen for svenskernes  storm på København, da  Danmark hang i et stykke kinesertråd og på nogle få centimeter is. Feberredninger, en altid populær, dansk nationalidræt, der er ikke synes at ville gå af mode. Den har altid været abbonenter, der har villet  forny den. 1848, 1864,1920 da de Radikale forærede Flensborg bort.1983, da de var på færde igen og tvang Schlüter ud i smatten, og da de ni år senere gjorde samme senere med Nyrup. You name it. En sejr har tusind fædre, nederlaget er forældreløst. Vi kan dog med  lethed navngive vores ulykkers fædre og mødre.

En reception i Tøjhusmuseets Kanonhal blandt tyske V-1 raketter og engelske feltkanoner fra Montgomerys´Ørkenrotters  Nordafrikakorps, let brugte, givet til den danske hær i 1945, er der ikke mange kunstgallerier, der kan hamle op med, og måske er der slet ingen samtidskunstnere, der kan matche. Og øl og flæskesværd dertil. Hvem fejrer sine spinkle sejre og selvforskyldte nederlag så flot som vi, en nation af drømmere, der hidtil er vågnet op  i næstsidste og sidste sekund ? Der har aldrig været mangel på folk, der enten ville gamble med eller direkte forrråde deres land, som Corfitz Ulfeld dengang. Det er måske magtens, og nu om stunder især demokratiets grundvilkår, at leve på kanten og bringe sig selv i fare med  jævne mellemrum, som den pris man betaler for sin tillid til øvrighedens sunde dømmekraft, idet man anser den for det mindst mulige af onder. Måske det passer. Vi er ikke imponerede af den, hverken dengang eller nu. Men vi blogger for at afdække og spørge, sjældnere end for at svare og dømme. Vi dokumenterer hellere end at spekulere, selvom det sidste ikke kan undgås, når man selv bestemmer og tager “weblog” delvist bogstaveligt – en uundgåelig, subjektiv netdagbog. So be it !  ( klik fotos.)

1659-300-aar-054

1659-300-aar-066

1659-300-aar-092

Den egentlige mentale og folkelige grænse mellem Danmark og Sverige går, som Palle Lauring sagde, der hvor den gik i 800 år rent fysisk: melllem den skånske  slette og de svært forcerbare smålandske skove, hvor man måtte  transportere sig på vandvejen Lagan, Helgeåen osv. Nordfor er Upp-Sverige, det uendelige udland, ja, främlingar vil vi driste os til at kalde dem. På nations-, elite- og medieplan, går grænsen i dag  midt ned gennem Øresund (på den forkerte side af Ven, desværre), til manges stadige beklagelse  på begge sider. Vi lever med det, vi har 350 års øvelse. 

landet diskuterar skånsk dialekt, och gör mer eller mindre avancerade försök att härma skånska ord. “Apejävel!” säger de. Sedan försöker de med “blattajävlar”.

De fraser som polisen använde i Rosengård “är omöjliga att tänka utan att göra det på dialekt”, skrev Aftonbladets kulturchef Karin Magnusson i söndags. Hon beskrev poliserna i filmen som “en ny urban variant på rasse-skåningen att lägga till dem vi redan känner: de främlingsfobiska Vellingemoderaterna och de inkrökta bönderna i Sjöbo.”Vi kan tycka vad vi vill om det. Många pratar så här om Skåne nu.

När jag flyttade till Skåne för snart tolv år sedan slogs jag av den vitala diskussionslusta som finns här. Det är liksom en högre nivå på det offentliga samtalet än i Östergötland. Vassare och ofta blixtrande intelligent. Folk tycks inte lika konflikträdda heller.Motsättningarna ligger mer i öppen dager. Att Sverigedemokraterna valts in i kommunfullmäktige i 32 av 33 skånska kommuner är ett tecken på det. I Region Skåne slåss partiet för att hålla den skånska dialekten fri från “ovälkomna avarter i form av brytning på arabiska och serbokroatiska”. Sydsvenskan (se kommentarerne til artiklen)

“Man skulle kunna tro att vi lever i en rasistisk förtryckarregim som ständigt kränker de mänskliga rättigheterna. Nu får vi väl ändå stå upp för vårt välfungerande demokratiska system, istället för att ständigt kritisera det sönder och samman,”  menar Annika Borg, som fått nog av den svenska masochismen. Präst i Svenska Kyrkan: Svensk polis är snäll och ungdomarna på Rosengård inga söndagsskolebarn

Idag markeres i København 350 års dagen for svenskernes mislykkede storm på København i 1659. Både hæren og kommunen deltager, for belejringen grundlagde byens magistratstyre. Også de dansk skånske foreninger deltager, både den der vil ha Skåne  hjem til Danmark, og den der “bare” vil have skånsk selvstændighed. Desværre er begge dele en umulig drøm, men de holder da  idet mindste den historiske hukommelse vedlige. Skåningene  blev yderst brutalt og blodigt forsvenskede, da vi mistede dem. Virkede det ? Aldrig  helt.Vold har sine naturlige begrænsninger. Men der er næppe nogen tvivl om, at skåningene selv, ville have  foretrukket at Stockholm leverede krigsbyttet tilbage – det rigeste kulturlandskab i Norden, – fremfor at forære det til palestinensere, albanere, gamibianere, irakerne, somaliere, eller  hvem der ellers nu terroriserer lokalbefolkningen i den forlorne Riksdagshumanismes navn . SE Et kig tilbage på stormen på København 1659 og Stormen på København 11 feb. 1659. 

Svenskernes tab af menneskeliv var  stort, omkring 3000 mand, i modsætning til danskernes som end ikke nåede 100 mand. Stormgade og Stormbroen, som senere byggedes her, fik navn efter begivenhederne. Datoen – 10-11 februar – er skrevet på broen, og i Stormgade på Nationalmuseets mur er der en mindetavle. Stormen mindes desuden på Christiansborg i portgangen.

Dagens begivenheder her:

Onsdag d. 11. februar: Højtidelighed på Christiansborg i anledning af Stormen på København 1659

Onsdag den 11. februar 2009 i Kongeporten på Christiansborg; fremmøde senest kl. 16.15.

Efterfølgende reception på Tøjhuset

Dansk-Skaansk Forening er af Akademisk Skytteforening (AS) blevet inviteret med til mindehøjtidelighed for stormen på København på selve 350-årsdagen. Alle Dansk-Skaansk Forenings medlemmer er velkomne til at møde op.

AS har hvert år siden 1918 markeret dagen for svenskernes storm natten mellem 10. og 11. februar 1659. I år markeres 350-året med et større arrangement end sædvanligt, og udover Dansk-Skaansk Forening er følgende foreninger/enheder inviteret til at deltage: Tambourkorpset, Kongens Livjæger Korps Skydeselskab, hjemmeværnskompagni Kastellet, Motoriseret Infanterikompagni City og Studenterforeningen af 1820.

Højtideligheden foregår som en uformel parade, idet hver forening/enhed er opstillet for sig. Der 

føres ikke militær kommando, men der beordres »giv agt« og »rør«. 

Opstilling finder sted i Christiansborgs Kongeport, hvor mindetavlen for byens forsvar findes.

Deltagerne skal være fremmødt og på plads i porten senest 16.30.

(Kongeporten er hovedporten mellem Slotspladsen (med statuen af Frederik VII) og den indre slotsgård 

(ud mod Ridebanen og statuen af Christian IX)).

Arrangementet forløber derefter således:

16.30: Alle deltagere opstillet og på plads. Æresgæsten (endnu ukendt) modtages ved porten mod slotspladsen og føres forbi de opstillede deltagere. Derefter tale (v. AS’ formand) og kranseophængning – 

AS ophænger første krans. Dansk-Skaansk Forening lægger også en krans.

17.00 (ca.):Afgang til reception i Kanonhallen på Tøjhuset, publikumsindgangen, Tøjhusgade 3

19.00 (ca.): Receptionen slutter.

Vi håber, at mange af Dansk-Skaansk Forenings medlemmer har mulighed for at møde op.

Adam Wagner, Dansk Skånsk Forening

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Casper | Borgerlig bums

Jonny > Jag har aldrig någonsin hört uttrycket “svenskesvin”. Det lär vara uppstått i någon svensks fantasi.

Casper | Borgerlig bums

P.S. Det som de nationale danske kredse håbede på i 1920 var antagelig ikke at få Flensborg indlemmet i Danmark, men måske Flensborg med en slags neutral, internationaliseret status. Det ville næppe have været fornuftigt med endnu et Danzig eller Memel, og heller ikke rimeligt over for det tyske flertal.

Casper | Borgerlig bums

Godt med et historisk emne på bloggen. Men jeg må lige anholde denne sætning: “1920 da de Radikale forærede Flensborg bort” Der var 75 % tysk flertal i Flensborg i 1920 – i modsætning til valget i 1867, første valg under prøjsisk herredømme, hvor der var dansk flertal. Det skyldtes bl.a. den store tilflytning af industriarbejdere, som var sket mellem 1864 og 1920. Så Flensborg var tabt, og det var kun nogle få nationalkonservative kræfter i Danmark som ikke ville acceptere det. Man kan ikke beskylde de radikale for dette, selv om de har skyld i meget. Der var tale… Read more »

Magga
Magga
12 years ago

rettelse: Selv tak. :)))

Magga
Magga
12 years ago

Sekv tak Anna. Vi må holde fast i perspektiverne, og det er meget væsentligt at være aktive i denne tid, hvor kulturkampen er gået ind i en mere åben og hidsig fase, men det ved du jo alt om. Jeg føler mig så tæt på dem, der kom før os, for jeg har læst meget om det, der skete med dem, og alligevel er der en masse, som aldrig vil komme frem, fordi man bed det i sig. Vi ved, at mange kvinder blev voldtaget under Svenskekrigene, men hvad enten de var hustruer, mødre eller døtre er dette næsten usynligt… Read more »

JensH
JensH
12 years ago

Steen skriver om de Radikale:

“1983, da de var på færde igen og tvang Schlüter ud i smatten”

Jeg formoder du tænker på udlændingeloven af 1983. I så fald, spå kunne du fra samme periode have nævnt fodnote-politiken, hvor de Radikale og venstrefløjen tvang regeringen til at føre en pro-Sovjetisk politik i NATO, lodret imod landets sikkerhedspolitiske interesser. Vi blev jo tilsidst af vore allierede set som “Sovjets stemme i NATO”.

Anna Lyttiger
12 years ago

Tak for den historiske gennemgang, Magga!

HelgeD-H
HelgeD-H
12 years ago

112-dag, Folketinget diskuterer sikkerhedsforanstaltninger og effektiviseringer heraf – det var også dagsordenen i dag.
Hvad der kom ud af det ved jeg ikke, men det var noget om at kunne tacle
Schalburgtage i Danmark for fremtiden.

Magga
Magga
12 years ago

1600-tallet kaldes tit Sveriges århundrede, og den svenske hærs march over Storebælt må være noget af det mest dristige, der findes i militærhistorien. Den franske ambassadør kørte i slæde efter den svenske hær over Storebælt, og i hans rapport står der, at det sidste stykke over isen stod vandet stod en halv meter op over mederne. Danmark kom i en rædselsfuld forfatning og Skånelandene endnu mere. Omkring en fjerdedel eller mere af befolkningen i det sydlige Jylland døde af de sygdomme og epidemier, der altid følger med krigr og store hære..Der var ikke den krise,med der ikke stod i fuldt… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

Og har du (blod)penge så kan du få, men har du ingen så må du gå..:

“Jemens ambassadør i Norge sier at et rettsoppgjør med blodpenger er ett av to alternativ for å straffe den antatte gjerningsmannen i Martine-drapet.”

h t t p://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=546970

Dette barbariske land er også medlem af FN der vil forbyde os at kritisere barbari.

Jonny
Jonny
12 years ago

@ Morten Mitt förra inlägg fastnade visst i spamfiltret… Du känner väl även till vad de “svenska” härarna gjorde nere i Tyskland? Nu var ju det i och för sig inga “skandinaviska broderfolk”. Å andra sidan tvivlar jag starkt på att den svenske kungen och hans adelskamrater på 1600-talet såg dansk eller skånsk allmoge som “broderfolk”. “Svenskarna” gjorde inte ett skit, om du inte med “svenskarna” menar den svenska staten (ledd av en kung av guds nåde). Och vad “danskarna” skulle ha gjort om de hade tagit t.ex. Götaland får vi aldrig veta. Men helt klart, det är smärtfriare att… Read more »

AN
AN
12 years ago

Stockholm lader til at have et mærkeligt forhold til Skåne. Et sted langt væk, på samme måde som vendelboen Hausgård, dengang han var Hausgård og sang om atomkraften – på Sjælland eller også på Fyn i den østre ende. Først lægger stockholmerne et atomkraftværk langt nede i Barsebäck klods op ad København. Og derefter lægger de Sveriges største kæmpeghetto og r….rede langt nede i Malmø klods op ad København.

Jorgen
Jorgen
12 years ago

Uffe Østergaard er leder af Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Alene af de grund er det interessant, hvad han har skrevet om forsvenskningen af Skåne: “Nationstaten … ekspanderede ved hjælp af krig; men p.g.a. den kulturelle homogenitet i Europa var det oftest muligt at inkorporere erobrede områders befolkninger, som da Sverige efter den skånske krig 1675-79 i løbet af halvanden generation svedicerede en dansk befolkning, der i 1670’erne massivt havde gjort oprør mod de nye herrer” Og andetsteds skriver Uffe Østergaard: “Svediceringen var resultat af en historisk enestående denationaliseringsproces” og et eksempel på “et succesfuldt gennemført skifte i national… Read more »

Jonny
Jonny
12 years ago

@ Morten
Är det Skåne du talar om? Fanns svenskar och danskar i vår mening då? Har dagens svenskar och danskar något ansvar för 1600-talskrigen?
“Danskdjävlar och svenskesvin”
http://www3.lu.se/info/lum/LUM_12_95/LUM12_08_svenskesvin.html

Nå, så här blir det alltid när man diskuterar historia. Det är därför européerna bör fokusera på nutiden istället, för här finns nog med problem.

Morten - - -
Morten - - -
12 years ago

P. S.

Er arkiverne desangående i Stockholm blevet åbnet ? Vistnok ikke alle … for de indeholder oplysninger af en art, som “ingen i dag kan have interesse i at se”.

– – –

Morten - - -
Morten - - -
12 years ago

@ Jonny Der findes ingen modvægt til begivenhederne i 1600-tallet. De er enestående i Nordens historie, idet de var et forsøg på folkemord på et andet skandinavisk folk. Epoken er forvansket i svensk historie på det hæsligste, og stort set udredigeret i dansk. Men det er muligt selv at opsøge fakta. Du har ret i, at der findes masser af tragedier. Og tusindvis af bønders død i forholdsvis ukendte slag er iblandt dem. Dem har vi også en hel håndfuld af i Danmark. Det helt specielle her, er at svenskerne gjorde noget i 1600-tallet, som intet andet nordisk folk ville… Read more »

Jonny
Jonny
12 years ago

Kan väl bjuda på en historisk “motvikt” till “storm på København i 1659”: De tusentals svenska bondesoldater, som stupade i det blodiga Långfredagsslaget i Uppsala 1520, begravdes troligen först sent på hösten. Det förklarar varför det nästan inte finns några hela skelett i den massgrav som upptäcktes i Slottsbacken sommaren 2001. Det skriver arkeolog Bent Syse på Upplandsmuseet i boken Långfredagsslaget, en arkeologisk historia, som kommer ut på Skärtorsdagen. Massgraven i Slottsbacken innehåller en stor mängd skelettdelar där förruttnelsen gått så långt att benen fallit isär i lederna. Detta och färgen på benen visar att de stupade måste ha legat… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

JensH

Det er lidt svært at forvente andet end ros til Irans præstestyre i en minaret-avis som Information. :o)

JensH
JensH
12 years ago

Pamfletten Information: Islamisk revolution i Iran har skabt “bemærkelsesværdige fremskridt” http://www.180grader.dk/nyheder/Information_Islamisk_revolution_i_Iran_har_skabt_bem_rkelsesv_rdige_fremskridt.php Men hvad kan man forvente sig af en ‘avis’, som da Formand Mao døde i 1976 udkom med sørgerand. Dengang i 1970’erne var Marxismen det helt store på venstrefløjen, og idag er det så blevet islamismen man hylder. Der må virkelig være et sandt had mod vesten og demokratiet i de kredse. Hele Informations artikel kan læses her: http://www.information.dk/182263 Og her er en lille smagsprøve på apologien: “Over 80 procent af befolkningen i Iran kan læse og skrive, sammenlignet med blot 20 procent før 1979. Der er også et… Read more »

Janne
Janne
12 years ago

“Nu får vi väl ändå stå upp för vårt välfungerande demokratiska system, istället för att ständigt kritisera det sönder och samman,” menar Annika Borg, som fått nog av den svenska masochismen.”

Ja tak. Godt at der enkelte steder begynder at vise sig noget rygrad i Sverige.

Jonny
Jonny
12 years ago

Leve Sviþiúð! 😉

Magga
Magga
12 years ago

“När jag flyttade till Skåne för snart tolv år sedan slogs jag av den vitala diskussionslusta som finns här. Det är liksom en högre nivå på det offentliga samtalet än i Östergötland. Vassare och ofta blixtrande intelligent. Folk tycks inte lika konflikträdda heller. Motsättningarna ligger mer i öppen dager” Dette synes jeg er virkelig interessant, og jeg husker det jo fra min tid på Lidingö. Småspydige bemærkninger i vores to stockholmsaviser, der gang på gang påpegede, at nede i det landlige Skåne mente folk tit noget andet, end godt var. Og hvor jeg også husker forskellen, når vi havde været… Read more »

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x