14
jun
Seneste opdatering: 14/6-09 kl. 0614
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Alla sanna demokrater i Sverige mÄste nu krÀva att vi fÄr en enda valsedel i vÄra vallokaler. I alla andra lÀnder, utom i Sverige, har man nÀmligen en enda valsedel med alla partinamn pÄ. Och sÄ kryssar man för det parti som man röstar pÄ. DÄ kan ingen utföra valsabotage mot de partier man inte gillar. Men det kan man i Sverige dÀr alla partier har egna valsedlar i vallokalen. Det gör att vem som helst gÄ in i vallokalen och stjÀla andras valsedlar.

I programmet Konflikt ( SR P1) tog man upp detta problem idag. Det gÀllde sabotage mot Piratpartiets valsedlar. Men man nÀmnde inte ett ljud om att andra partier systematiskt utsatts för samma attentat vid varenda val under de senaste 20 Ären. Det Nya Partiet utsattes för detta (1998), Sverigedemokraterna utsÀtts för detta vid varje val och nu senast var det Àven Piratpartiet som rÄkade ut för sÄdana aktioner vid EU-valet. Vem eller vilka de Àn Àr som utför dessa valsabotage har ingen betydelse. Det stor problemet Àr att sÄdana valsabotage överhuvudtaget gÄr att utföra. Och svenska media har systematiskt undvikit att berÀtta om dessa kriminella aktioner tidigare. Utom nu nÀr det gÀller det nya Piratpartiet och detta mycket tack vare att Piratpartiet pÄ ett föredömligt sÀtt spridit uppgiften pÄ nÀtet.  LÊs videre

Se ogsÄ i dag: Expos och DN:s hets mot Sverigedemokraterna av Inger-Siv Mattssonn og Per Gudmundssons Integration enligt Clint Eastwood, der er  omtrent sÄ vovet man kan blive  i en svensk avis.

Unge omgĂ„r “den sĂ„kaldte”  24-Ă„rs -regel

Unge indvandrere under 24 Är gifter sig stadig med unge fra hjemlandet, selv om den sÄkaldte 24-Ärs-regel skulle hindre det, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten sÞndag. De officielle statistikker viser, at antallet af Êgteskaber blandt 18-23-Ärige indvandrere er faldet drastisk, siden regeringen indfÞrte reglen i 2002. Men ifÞlge sundhedsplejersker i flere kommuner bliver mange unge indvandrere gift i traditionel forstand i deres hjemland, uden at det bliver registreret i Danmark.

Sundhedsplejerskerne mĂžder stadig oftere unge mĂždre med deres bĂžrn, hvor ĂŠgtefĂŠllen opholder sig i familiens oprindelige hjemland. Han kommer kun pĂ„ besĂžg pĂ„ tre mĂ„neders besĂžgsvisum to gange om Ă„ret, fortĂŠller sundhedsplejersker. I IshĂžj siger den ledende sundhedsplejerske, sundhedsfaglig konsulent Anne-Dorthe Roland til avisen, at bĂžrnene kaldes for “pendlerbĂžrn”.

De hĂžrer ikke rigtigt til nogen steder og bliver flyttet mellem Danmark og MellemĂžsten. Mange af disse bĂžrn ender med at komme til at bo i vores land alligevel, men de kommer bagud fra start, fordi de ikke er knyttet til vuggestuer eller bĂžrnehaver, siger hun. Berlingske

EU-valet: Överraskningar i Stockholm

Sverige och svenska medier har problem med demokratin i valrörelsen. Precis som i Ryssland döljer man vissa partier inför vÀljarna.

Av FREDE VESTERGAARD, Weekendavisen

I Sverige betydde EU-valet liksom i Danmark adjö till Junilistan. Och i stĂ€llet goddag till Piratpartiet. Piratpartiet fick pĂ„ allvar vind i piratskeppsseglet – som Ă€r partiets logo – tidigare i Ă„r, nĂ€r personerna bakom den svenska fildelningstjĂ€nsten Pirate Bay dömdes för piratkopiering och brott mot upphovsrĂ€ttsreglerna.

De fyra Ätalade dömdes för tvÄ mÄnader sedan till ett Ärs fÀngelse och dÀrutöver ska de betala en miljonersÀttning till en rad film- och skivbolag, bl.a. över 10 miljoner kronor till 21 Century Fox och över fem miljoner kronor till MGM och Columbia.

Domen resulterade i en starkt ökande anslutning till partiet frÄn sÀrskilt unga mÀnniskor. Partiets medlemsantal steg under sex veckor frÄn ca 15 000 till drygt 49 000 medlemmar som har betalat medlemsavgift om 5 kronor.

Partiprogrammet gÄr frÀmst ut pÄ att patent och privata monopol Àr skadliga för samhÀllet, att de Àr skadliga för kulturdistributionen och att den personliga integriteten ska skyddas mot avlyssning och registrering av mail etc.

Vallokalsundersökningrna visade att var fjÀrde förstagÄngsvÀljare röstade pÄ Piratpartiet. 7,1 procent av rösterna och ett EU-mandat blev det. NÀr Lissabon-fördraget antas fÄr Sverige ytterligare tvÄ parlamentsmedlemmar och av dem kommer Piratpartiet att fÄ det ena. Piratpartiet stÀllde ocksÄ upp i riksdagsvalet 2006, men dÄ blev det bara 34 918 röster och 0,63 procent.

Partiet Àr ett sÄ kallat enfrÄgeparti och det stÄr klart i partiprogrammet att det inte tar stÀllning till fördelningspolitiska frÄgor eller andra frÄgor som inte berör partiets överordnade mÄl.

Medan Piratpartiet kom in föll det EU-kritiska partiet Junilistan ur Europa-parlamentet. Lett av Nordbanken/Nordeas tidigare chefsekonom, euro-motstĂ„ndaren Nils Lundgren, fick partiet för fem Ă„r sedan – helt ovĂ€ntat enligt opinionsmĂ€tningarna – hela 15 procent av rösterna och 3 mandat. I söndags blev det 3,6 procent och inga mandat.

Den andra stora överraskningen i det svenska valet var Miljöpartiets stora framgÄng. Det fick en fördubbling av sin röstandel till 10,9 procent och dÀrmed tvÄ mandat i parlamentet. Partiet var ursprungligen emot ett svenskt medlemskap i EU, men lÀmnade förra Äret sitt krav pÄ en ny folkomröstning.

Med sina 5,6 procent mer Àn halverades i gengÀld VÀnsterpartiet, som bÀst kan jÀmföras med Enhetslistan i Danmark.

De fyra regeringspartierna gick som helhet en smula framĂ„t och blev sammanlagt en smula större Ă€n de tre oppositionspartierna, men för det största regeringspartiet, statsminister Fredrik Reinfeldts konservativa Moderaterna, blev valet en besvikelse med 18,8 procent av vĂ€ljarna, inte minst mot bakgrund av att opinionsmĂ€tningar i början av maj tydde pĂ„ uppemot dubbelt sĂ„ mĂ„nga röster. Partiet fĂ„r dock fyra mandat, dĂ€ribland Carl Bildts italienska hustru Anna Maria Corazza Bildt, som var nummer Ă„tta pĂ„ partiets nomineringslista, men genom ett mycket stort antal personkryss blev nummer tvĂ„. Även Kristdemokraternas förre ordförande Alf Svensson, som stod lĂ€ngst ner pĂ„ partiets lista, fick genom personkryss partiets enda mandat.

Även för Socialdemokraterna var valet en besvikele, trots att det med 24,6 procent klarade sig bĂ€ttre Ă€n i vĂ„rens katastrofalt dĂ„liga opinionsmĂ€tningar. Den ökande arbetslösheten – som i april hade stigit till 8,5 procent, men till 25,2 procent för personer under 25 Ă„r – gav dock inte den respons för socialdemokraterna som man kunde ha förvĂ€ntat sig. I Stockholm blev partiet endast det fjĂ€rde i storlek.

De tvÄ övriga partierna, feministpartiet Feministiskt Initiativ och det invandringskritiska Sverigedemokraterna, fick respektive 2,2 och 3,3 procent av rösterna och alltsÄ inga mandat. I fem lÀn kom SD dock över spÀrren pÄ 4 procent. I Blekinge nÄdde stödet upp till 7,9 procent och i SkÄne 6,6 procent. I ett enskilt valdistrikt, AlmgÄrden i Malmö, nÀra det invandrartÀta RosengÄrd-omrÄdet fick partiet 24 procent. Vallokalundersöknignar visade att en betydande del av Piratpartiets vÀljare skulle ha röstat pÄ Sverigedemokraterna om inte Piratpartiet hade stÀllt upp.

SjĂ€lva valets förlopp Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rt genom att det – fortfarande – inte Ă€r fair play gentemot nya partier eller partier utanför Riksdagen. I Danmark förekommer det inte att registrerade partier utanför Folketinget förhindras delta i valdebatterna i TV före ett folketings- eller EU-val. Men sĂ„ tillgĂ„r det i Sverige.

Sverige Àr naturligvis en demokrati, men nÀr det gÀller valsystemet och i kampen mellan olika politiska Äsikter har Sverige ett demokratiskt problem. Systemet med en valsedel för varje parti som man tar vid ingÄngen till vallokalen medför att valet i realiteten inte Àr hemligt, eftersom andra kan se vem man röstar pÄ om man nöjer sig med att ta med ett enda partis valsedel in i valbÄset.

Och precis som i Ryssland försöker mÄnga medier dölja partier som inte redan sitter i Parlamentet, bl.a. hÄlls de ute frÄn TV. Och de etablerade partierna tolererar det.

Varken Piratpartiet, Sverigedemokraterna eller Feministisk Initiativ tillÀts delta i partidebatter och utfrÄgningar i TV och radio. SÀrskilt drabbades Sverigedemokraterna, som systematiskt betecknas som frÀmlingsfientligt eftersom det pekar pÄ problem med invandringens storlek, nÄgot som de flesta journalister betraktar som rasism som man ska skydda vÀljarna frÄn att diskutera.

Den politiska eliten och de svenska nyhetsmedierna, dÀribland Sveriges Radio och Sveriges Television, lÄtsas som om Sverigedemokraterna inte existerar, trots att partiet Àr representerat i hÀlften av de svenska kommunerna och i flera landsting. Det Àr symptomatiskt att SVT pÄ söndagskvÀllen gjorde intervjuer med ledarna för Piratpartiet och Feministiskt Initiativ om valresultatet, men inte med ledaren för Sverigedemokraterna, som fick fler röster Àn Feministiskt Initiativ.

Till detta kommer de autonomas [= ungefÀr AFA] ofta vÄldsamma överfall pÄ sÀrskilt Sverigedemokrater, nÀr de hÄller politiska möten, utan att de etablerade politikerna tar klart avstÄnd frÄn det politiska vÄldet. Den svenska motsvarigheten till PET, SÀpo, sade i tisdags att det under valkampanjen hade varit omkring 20 fall av vÄld mot Sverigedemokrater, men ocksÄ Folkpartiet och Moderaterna, sade chefsanalytiker Johan Olsson till den svenska telegrambyrÄn TT.

Senast hÀnde det sent pÄ lördagskvÀllen i Stockholm, nÀr Sverigedemokraternas pressekreterare och hans sambo överfölls av ett tiotal ungdomar pÄ vÀg hem efter ett restaurangbesök och blev slagna med knogjÀrn. En sammanstötning mellan högerextrema och vÀnsterextrema hette det dagen efter i svenska Dagens Eko. TvÄ unga kvinnor Àr nu gripna.  (Weekendavisen 12 juni 2009)

Oversat af RĂ€knenissen

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sune
Sune
14 years ago

Det ligger en lĂ„ng tids strategi bakom valen … De politiskt korrekta gör vad de kan och samarbetar. “Vallokalundersöknignar visade att en betydande del av Piratpartiets vĂ€ljare skulle ha röstat pĂ„ Sverigedemokraterna om inte Piratpartiet hade stĂ€llt upp.” AlltsĂ„ gĂ€llde det att fĂ„ sĂ„ mĂ„nga unga vĂ€ljare över till PP. Ett parti utan program som tar stĂ€llning till varje frĂ„ga som kommer upp och sedan ansluter sig till det parti som “smörar” bĂ€st. MĂ„nga som röstade pĂ„ PP röstade mot den orĂ€ttvisa som de ansĂ„g det var att förbjuda fildelning och att hĂ„rt och kostsamt döma Pirate Bay-grundarna. Och allt… Read more »

Elefanten
Elefanten
14 years ago

Hvad betyder det at vĂŠre “gift i traditionel forstand”? I de muslimske lande betragter man ĂŠgteskabet som en aftale imellem to familier. Der bliver indgĂ„et en kontrakt, og imamen inddrages ikke nĂždvendigvis. Derimod skal ĂŠgteskabet registres hos myndighederne. I Tyrkiet og i Marokko ser man strengt pĂ„ manglende registrering.

SÄ enten er de pÄgÊldende blevet gift i hjemlandet eller ogsÄ er de udsat for falske imamÊgteskaber.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x