19
feb
Seneste opdatering: 23/12-17 kl. 1907
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Foto Rødovre, 1993, Snaphanen

Tilrejsende til Esbjerg hilses fra søsiden velkommen af Svend Wiig Hansens monumentalskulptur “Mennesket ved Havet”, der blev rejst i anledning af, at Esbjerg i 1994 kunne fejre 100 års jubilæum som selvstændig kommune. Den blev afsløret den 28. oktober 1995.Skulpturen skildrer det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen. Mennesket som det var, da det kom ud af mors liv. Mennesket før det rejser sig og begynder at handle. Det er først da, sagde Wiig Hansen, at det går galt. Først da får mennesket “snavs” på fingrene.Dette møde har Wiig Hansen skildret ved at skabe en universal skulptur med en tempelstemning, en akropolisstemning – en skulptur med en sakral udstråling. Den sakrale udstråling opnås ved menneskefigurernes stive udseende, der får betragteren til at tænke på Memnonstøtterne eller Ramses II, der skuer ud over Nildalen ved Abu Simbel. Heller ikke Påskeøens hemmelighedsfulde stenfigurer kan undgå at falde betragteren ind. Esbjerg. (foto:© Snaphanen Rødovre, 1994, fra diapositiv.) Den færdige skulptur, foto Kirsten Damgaard.

Kvindetorso

Wiig var rastløs. Tit sad han med en klump halvvåd ler og æltede den, selv til bedre middage. Nogle blev støbt i gips. Denne er  8-9 cm lang, lige til en stor, hul hånd.

Palle Nielsen

Mig skal intet fattes. Palle Nielsens billeder. (foto: Palle Nilesen på Den Frie Udstilling til den årlige kunstnerfrokost for færdiggjort ophængning, 1994.)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] om det svundne. Jeg ville gerne have skrevet det følgende om Björling, som også var min ven Svend Wiig Hansens store kærlighed. Svend var til hans danske koncerter i 1950’erne.  Men da jeg ikke gjorde […]

Niels Hansen
Niels Hansen
11 years ago

Hehe jeg kan ikke lade være, prøv lige at læs disse vers fra vores forfædres religion, Vølvens Spådom: 39. En Sal så hun stå fjærnt fra Solen på Ligenes Strand med Låge mod Nord. Edderdråber faldt ind gennem Lugen; af Slangerygge er Salen snot. 40. Der så hun vade i tunge Vande mensvorne Mænd, mordgriske Ulve, den, som lokker en andens Mø til Elskov. Dér suged Nidhug de døde Lig. Ulven i Mændene sled. Véd I nu mér eller hvad? ——— 41. Øster i Jernskov den ældgamle sad. Fenres fule Slægter hun fostred. Af dem alle skal én omsider, svøbt… Read more »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x