28
okt
Seneste opdatering: 28/10-10 kl. 1548
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det gudgivne firmament blev levende, og han så det med det blotte øje, tyve år inden kikkerten. Fysikeren og Mars-forskeren Jens Martin Knudsen – asteroiden Jensmartin er opkaldt efter ham, – skrev:

“Jeg har tænkt meget på, når nu jeg går på pension, at skrive en danmarkshistorie. Den skal indeholde fire kapitler: Et om Tycho Brahe. Et om Ole Rømer. Et om H.C.Ørsted, og et om Niels Bohr. Og så vil jeg slutte med at skrive, at resten bare er “footnotes”. Det vi kalder den moderne, vestlige civilisation tog sin begyndelse med Tycho Brahes opdagelse af en supernova den 11. november 1572.”


Gipsafstøbning af hans kranium taget ved åbningen af graven i Prag 1901. Det afhuggede næseben og resterne af overskæg ses. Nationalmuseet. (2010: Tycho Brahes fysiske rester graves op.)

“Øresundsintegration”
Dagens lille case-study, der er nye hele tiden:

Københavns Politi jagter her til aften en sølvgrå Mercedes på svenske nummerplader.Bilen har været indblandet i et røveriforsøg mod en juvelerbutik på Nørrebrogade 61 omkring klokken halv syv.Tilsyneladende stormede fire personer, der beskrives som sigøjnere, ind i forretningen og slog ejeren ned.Den sølvgrå Mercedes er for kort tid siden set på Tagensvej på vej ind mod byen. Den har en nummerplade, der hedder RFF 639. Politi jagter svensk bil efter røveri

Øresundsbron deltager nu i Sydsvenskans ”Vi elsker Malmø”-kampagne mod skyderierne i Malmø og viser sin støtte med en vignet på en annonce og på hjemmesiden. Øresundsbron donerer også 50.000 svenske kroner til Brottsofferjouren – en forening, der tager sig af voldsofre i Sverige. Vi tror ikke, at skudepisoderne påvirker danskernes lyst til at tage til Malmø. Men vi synes, det er en god kampagne, som vi ønsker at støtte, siger Caroline Ullman-Hammer. Øresundsbron støtter kampagnen ”Vi elsker Malmø”

“Danskernes lyst til Malmø”, ork nej, min var borte inden. Da Øresundsforbindelsen blev vedtaget midt i halvfemserne, var svenskere stadig i ret bekvem majoritet i de tre større sundbyer, der vender mod Danmark. Nu 15 år efter har det drastisk ændret sig. I dette årti bliver de i mindretal i Malmø. Om tyve år bliver de i mindretal i Landskrona og Helsingborg, forudsætningerne for øresundsintegration har derfor også drastisk ændret sig, og det er derfor helt legitimt at ændre sin holdning til den drastisk. Et arabiseret Malmø bliver en fjendtligsindet nabo for København. Man må formode at Københavnske politikere, Øresundsintegrationsforskere, Centrum for Danmarksstudier og lign., er blandt de sidste der opdager det. Nogle af de første, der opdagede at “svensk multikultur” i virkeligheden var arabisk monokultur, var de chilenske flygtninge på Möllevången. De absenterede sig. Jeg skal heller ikke nyde noget, hvis jeg mod forventning lever til den tid, og hvis københavnere i al almindelighed opdager, hvad svensk multikultur er, så bliver der ingen integration i Øresund, men lige tværtimod. Da disse linjer er skrevet ca. 20 år for tidligt, forventer jeg ikke at blive bespist på rådhuset. Jeg kan tage til takke med den glimrende kantine i rådhuskælderen. Svenskar i minoritet år 2050.

Thilo Sarrazin zu Gast bei Stern TV, 27.10.2010
I første del ser man bla hvordan almindelige borgere standser Sarrazin på gaden og takker ham. I 2 og 3 del spidser en debat til en en kvindelig, arabisk gynækolog, der “har læst uddrag” af hans bog, der nu har solgt 1.1 mio eksemplarer.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] En rigtig smuk ide, som jeg først kom forbi den 15 december, hvor jeg skrev: Stjernehimlen i gaden. De sidder rigtig nok fast i gadebelægningen, skønt Tycho Brahes virkelige revolution var opdagelsen af, at himlen ikke var et firmament, som troet af alle indtil Tycho så den nye stjerne den 11. november 1572. Det blev også en åndelig revolution, det givne er ikke så givet, det uforanderlige ændrer sig, og det utænkelige kan nu tænkes. Siddende på ryggen af én mand uden en kikkert foretager menneskeheden et kvantespring, der nu har ført os så langt ud i universet, at… Read more »

Emeritus
Emeritus
11 years ago

Til Steen. 2007. Øv. Jeg regnede bestemt med, at jeg var der først!! Jo. Du har ret. Og JMK var en hvorfor-mand . – Hvordan? er den videnskabelige håndværkers standardspørgsmål, mens spørgsmålet – HVORFOR? er dybsindigere. Siden arven efter Einstein – Bohr æraen har hovedspørgsmålet været – hvordan? Det er man kommet langt med på basis af kvantemekanikken og relativitetsteorien. Men man står stadig på skuldrene af teoretikerne fra forrige århundredes første halvdel. Nu arbejder man så på GUT. Men stadig kun med et hvordan? – hvordan forener man det mindste og det største? Alt for få forskere i dag… Read more »

Vivi Andersen
Vivi Andersen
11 years ago

PS

Vi måp holde øje med d. 15. november, når videnskabsfolkene tager Tycho Brahes rester frem i Prag.

Det bliver rigtig interessant hvad de finder ud af for siden T.B.s levninger sidst blev undersøgt må man i dag have langt bedre metoder at kunne tage i anvendelse.

Jeg kan ikke lige her og nu huske hvornår det sidst var man undersøgte de resterende rester af T.B.

Men hvis det ikke er for tæt på nutiden så må metoderne formodes at være bedre i dag ?

Vivi Andersen
Vivi Andersen
11 years ago

Jeg savner JMK rigtig meget. Hvis nogen er “skyld” i min store glæde ved at kigge stjerner bl.a. i smadder kolde vinternætter, pakket ind fra top til tå i fåreskind og lammeuld, er det bl.a. JMK ! Og når jeg hilser på Mars sender jeg samtidig en hilsen til JMK . Hvordan kan det være at der er nogle mennesker, selvom man overhovedet ikke kender dem personligt, man kan savne rigtig meget ? Det er virkelig et tab når folk som JMK ikke er mere. Og ja, det var trist han ikke nåede at få skrevet sin version af Danmarks… Read more »

Emeritus
Emeritus
11 years ago

Til Steen.
Jeg har mødt JMK. En elskelig, meget levende og enthusiastisk personlighed, der den aften tilfældigvis havde valgt at underholde os om Mars i over en time.
– – –
Og hvornår tog du det udmærkede billede af Tosterup slot?
Jeg kom selv forbi i 2008 og benyttede den dag naturligvis lejligheden til at bevæge mig rundt på slotsarealet. Selve slottet var desværre ikke tilgængeligt.
Interesserer man sig for Thycho Brahe er Hven (Uranienborg) og Tosterup slot (meget velholdt) oplagte besøgsmål i nabolaget.

Me venlig hilsen

Emeritus
Emeritus
11 years ago

O.T. Kasper Støvring er igen min mand – nu også i ghettodebatten. Måske stammer min glæde fra den selvglæde jeg føler, fordi jeg grundlæggende er enig med Kasper i de synspunkter han fremlægger i sit blogindlæg, og fordi jeg ikke kan lade være at nyde at se egne synspunkter forfægtet af en anden. Som at sige goddag til gode venner. KS afviser blankt postulatet om, at der skulle være tale om sociale problemer som årsag til ghettodannelsen. Problemerne er kulturelle hævder han. Med beboersammensætningen i vore ghettoer skal man også være både blind og døv og venstreorienteret for at kunne… Read more »

Nils
Nils
11 years ago

Vi elsker Malmø. Og det gælder ALLE!

Mette
Mette
11 years ago

Synd at Jens Martin Knudsen aldrig fik skrevet sin danmarkshistorie. Jeg fatter ikke, at det er 5½ år siden, at han døde, synes ikke at det er mere end et års tid siden, at han berettede begejstret om min yndlingsplanet Mars.

Om Tycho Brahe kan der også skrives kriminalromaner.En slægtt med stærke rødder på den anden side af Øresund.

Victor
Victor
11 years ago
Reply to  Mette

Du gav mig en idé. Hvis DR radio ellers kendte sin besøgelsestid, fik de Carsten Overskov til at lave en serie om store danskere som Brahe, Rømer og Bohr. Mine unger har lige – med lidt faderlig skubben – opdaget hans gamle serier. Så nu ligger de hver aften og hører hans historier… Indslaget om hotelstaben på Maldiverne fik mig til at huske en hundemorsom oplevelse for et par år siden i en københavnsk butik med pakistansk indehaver. Jeg var derinde med en norsk bekendt, som er vokset i Indien og forstår urdu. Anyway, den pakistanske ungersvend snakker med en… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
11 years ago
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x