20
jan
Seneste opdatering: 21/1-11 kl. 1458
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jag har varit presschef på barnrättsorganisationen BRIS i tolv år, dessförinnan har jag långvarig erfarenhet som reporter vid Sveriges Television och som socialarbetare.Efter att ha sökt en utannonserad tjänst som vikarierande pressansvarig på Statistiska Centralbyrån (SCB) kallades jag i november förra året till två anställningsintervjuer. Efter intervjuerna var jag enda kvarvarande sökande.
Löneförhandlingen klarades av med den rekryteringsansvarige mellanchefen och det som återstod var ett möte med generaldirektör Stefan Lundgren. Emellertid, innan det mötet hann komma till stånd, lät han via ombud meddela att han, efter att ha läst mina debattartiklar i media, ”inte hade något förtroende för mitt sätt att skriva”. Någon närmare motivering angavs inte.
Vad var det då som gjorde att SCB-chefen inte ville anställa mig? I anställningsintervjuerna var jag öppen med att jag under mina senare år som frilansjournalist verkat som opinionsbildare, men att jag avsåg att avhålla mig från det under den tid jag skulle vara på SCB.
De fyra debattartiklar jag har skrivit behandlar de känsliga ämnena asyl och migration och har publicerats på några av Sveriges största och mest respekterade debattsidor (DN Debatt, GP Debatt och SVD:s Brännpunkt) samt på debattsajten Newsmill.

Sammantaget har jag uttryckt min oro över konsekvenserna av vad jag ser som en ansvarslös asylhantering. Om detta är ett legitimt skäl för att neka någon anställning i stat, kommun eller landsting har i praktiken Sveriges grundlagsstadgade åsikts- och yttrandefrihet upphävts. Då har vi – paradoxalt nog – accepterat ett förbud för en person att arbeta inom offentlig förvaltning på grund av att denne använt sig av sina medborgerliga rättigheter.

För att få en kompassriktning har jag gjort en anmälan till Justitiekanslern, som granskar ärenden som berör myndighetsutövning och yttrandefrihet. Förhoppningsvis kan JK komma med ett klargörande om vad som är tillåtna åsikter för den som söker ett statligt jobb.Gunnar Sandelin, 59, Stockholm. Socionom och journalist i Aftonbladet.

I Danmark har vi ikke rigtig noget ord for politisk ansættelsesforbud, så vi måtte låne det tyske “berufsverbot.” (1933, 1945, 1975) Svensk har sit eget ord. Det er glimrende at Gunnar sandelin tager dette op, for han taler på mange andres vegne. det er næppe nogen nyhed for ham, det er heller ikke nogen nyhed for danskere, at der er sindelagskontrol i Sverige. F.eks. skrev Karen Jespersen allerede i 2005 om flere tilfælde i Berlingske Tidende: Har Sverige ytringsfrihed ?

GZ Mosque: Imam Rauf ude af billedet – for mange lig i lasten

Der kan næppe være nogen tvivl om at det er blogverdenens fortjeneste at Ground Zero-imam Feisal Rauf blev for stor en belastning for dette ‘centers’ branding som brobyggere og healere post-9/11. Dette er det velkendte og veletablerede forløb: I en verden der hylder transparens, og hvor græsrodsjournalister har nem adgang til elektronisk kommunikation og informationssøgning, er det ganske enkelt ikke muligt at opstøve en islamisk leder eller talsmand der opfylder elementære krav til spiselighed og stuerenhed – man må slække på kravene, og vænne sig til at deres levetid i rampelyset ikke er lang. Nu handler det om Raufs efterfølger på posten, og snavset er såmænd allerede ved at komme frem i lyset (LFPC).

“I’m not a politician,” replied Rauf. “I try to avoid the issues. The issue of terrorism is a very complex question. … I’m a bridge builder. I define my work as a bridge builder. I do not want to be placed, nor do I accept to be placed in a position of being put in a position where I am the target of one side or another.” Interview hvor Rauf kløjs i afstandstagen fra Hamas : illustration fra NewsReal Blog: “Feelings” – Care2 Celebrates The Imam we Hardly Knew

Koranafbrænding nu en “raceforbrydelse”

Igen: Spørgsmålet er ikke om det er rigtigt eller forkert at brænde det pågældende papir påført tryksværte af bestemt tilvirkning. Spørgsmålet er hvordan vi bedst forholder os til den kendsgerning at vores samfund altid vil hvile på et skrøbeligt fundament der til enhver tid kan rystes af irrationel vrede over denne banale handling. En handling der ikke kan forhindres for tid og evighed, uanset hvad man mener om den sag (LFPC).

A man has been arrested after a Koran was allegedly burned during an anti-Islamic rant. Police confirmed a man had been held. He had reportedly been standing in Carlisle city centre yesterday, loudly making pronouncements against the Muslim religion in front of a large crowd.

The man is then alleged to have set fire to the Koran he was holding before discarding it on the floor and hurrying away. Officers arrived at the scene a short time later and are now investigating. […]

‘Police have seized the remains of the book and a 32-year-old male has been arrested on suspicion of using racially aggravated threatening words or behaviour. […] Man arrested after ‘burning Koran in city centre’

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar Biering
11 years ago

Det er interessant, at Kurt Westergårds tegning af bomben i turbanen nu har fået international, ikonisk status, jfr. Imam Rauf.

Iøvrigt forstår jeg ikke, at politiet ikke af egen drift griber ind over for HuT-mødet i Det Kgl. Bibliotek, f.eks. i henhold til Straffelovens §119 om vold mod personer i offentlig tjeneste.

Robin Shadowes
11 years ago

Fick höra från en initierad källa tidigare att några inom psykiatrin tänker skriva en bok om problemet med muslimer. Frågan är om något svenskt förlag vågar publicera den…

LFPC
11 years ago
Reply to  Robin Shadowes

Man kunne foreslå ham/hende at publicere som Julia Caesar gør?

Peer Pedersen
Peer Pedersen
11 years ago
Reply to  LFPC

Oavsett vad; att publicera under synonym ger inte samma tyngd som att skriva under eget namn, något jag har upptäckt efter att jag övergav “peerpede” för mitt riktiga namn Peer Pedersen och förövrigt är jag den enda i Sverige med detta namn, lite av en risk när man som jag är SD-politiker.

Arvid Bengtsson
Arvid Bengtsson
11 years ago

För att våga säga sanningen om massinvandringen måste man i Sverige vara ekonomiskt oberoende, dvs ha en privatförmögenhet eller vara pensionär. Och sedan får man hoppas att vänsterns stormtrupper, “anti-fascisterna”, inte knackar på dörren.

Peer Pedersen
Peer Pedersen
11 years ago

Berufsverbot lever kvar i bäste välmående och att utöva denna, snart gamla disciplin mot oliktänkande är inte alls främmande i Sverige.

Goten
11 years ago

Är du förvånad, Gunnar Sandelin?

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x