23
mar
Seneste opdatering: 24/3-11 kl. 1132
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

interview with 12-year old Tamar Fogel

Den sidste mohikaner i Helsingborg

På Helsingborgs Dagblad är omständigheterna nästan unika, men trivsamma. Jag är tillsatt av tidningsstyrelsen (familien Ander) för att leda en självständig kulturredaktion och för att driva åsiktsjournalistik om kulturen för att det anses vara viktigt av dem som äger den här tidningen. Det är ett sätt att se på kultur och kulturjournalistik som tyvärr inte är särskilt vanligt. Jag känner mig nästan som den siste mohikanen.(kulturchef Gunnar Bergdahl, Helsingborg Dagblad i seneste nummer af Journalisten.se)

Helsingborgs Dagblad lukker debatten: Avisen vil gerne bringe Malin Waaks kritik af TFS, men ikke læsernes kritik af Waak. Smagsprøve på svensk debatklima: Efter at Malin Waak er blevet udsat for læserkritik i kommentarfeltet, sletter Helsingborgs Dagblad alle kommentarer og lukker af for yderligere debat. Den slags sker ”vældig ofte” meddeler avisen Sappho.

Interessen på den anden side Sundet for sidste uges debatmøde i Trykkefrihedsselskabet er stor. Over 9.000 har på You Tube set Ingrid Carlqvists oplæg og også Malin Waaks ”En sørgelig samling danskere”-reportage i Helsingborg Dagblad har udløst livlig debat i kommentarfeltet.Mange har ytret stærk kritik af Waaks gengivelse af mødet, også medlemmer af Sapphos redaktion har kommenteret og lagt link til Sapphos dækning af aftenen.Men onsdag morgen var alle kommentarer pludselig slettede. Sappho har kontaktet Helsingborgs Dagblad for at spørge, hvor den web-debatten blev af, og hvorfor avisen vælger at fratage læserne muligheden at kommentere Waaks artikel. I første omgang kontaktede vi kulturjournalist Johan Malmberg, der var anført som kontaktperson i forbindelse med Malin Waaks kronik. Malmberg henviste os til nyhedschef Sandra Jakob, som det efter flere forgæves opkald lykkedes at komme igennem til. […]

Det virker som om, jeres kronikører gerne må anvende en hård tone, mens jeres læsere ikke må. Ville det ikke være rimeligt, at tillade læsere – som for en dels vedkommende var dem, der blev angrebet i kronikken – at være ligeså kritiske som kronikøren?

Nej ikke rigtigt…vi vil forsøge at holde et vist niveau på kommentarerne. Vi vurderer kronik og kommentarer hver for sig.

Så kronikøren behøver ikke være respektfuld, men læserne skal?  [..]    Sappho

En ikke-nyhed
Svenske medier havde ikke denne historie den 14 marts.

Sverige var förra året ett av de länder i Europa som flest människor sökte asyl i. Frankrike och Tyskland följt av Sverige var de tre länder där flest människor lämnade in asylansökningar. Det visar färsk statistik från IGC*.Statistiken omfattar de 14 länder i Europa som ingår i IGC. Sammanlagt sökte 240 648 personer asyl i dessa länder under 2010, vilket var ungefär lika många som året innan. Som helhet låg alltså antalet sökande på en oförändrad nivå. Men det finns variationer mellan länderna.
Flest sökte sig till Frankrike, drygt 52 000, vilket är en ökning med tio procent jämfört med 2009. Tyskland var det land där den största ökningen skedde. I förhållande till 2009 ökade antalet från 26 836 till 41 332, en uppgång med 54 procent. I Sverige ökade antalet asylsökande med 32 procent till 31 819 jämfört med 24 194 året innan. Sverige gick därmed från fjärde till tredje plats bland de länder som flest människor sökte asyl i. Sverige — tredje största landet för asylsökande i Europa

Men ikke engang Migrationsverket kan servere nyheden, så den kommer i et forståeligt perspektiv. Pr. næse er Sverige det land i Europa der modtager langt flest asylsøgere. Det er i nøgne tal, det “kun” er nummer tre, eller sagt på en anden måde: For hver asylsøger der kommer pr. franskmand, kommer der fire pr. svensker. Eller: for hver gang der kommer én pr. dansker, kommer der syv pr. svensker. Det er kommer der af “at have et godt rygte i udlandet.” Og øgningen med hele 32 % fra 2009 til 2010 skulle nemt kunne overgås, nu hvor Reinfeldt-regeringen har gjort det attraktivt at opholde sig illegalt i landet.

Krav, krav, krav

Af Britta Mogensen, antropolog

Mon ikke vi alle husker tamil-sagen og justitsminister Ninn Hansen, der måtte gennem en rigsretssag, efter at have brudt loven ved ikke at tillade de tamilske flygtninges familier at komme til Danmark? Måske er der også stadig en del, der husker de tamilske flygtninges reaktion, da justitsministeren blev retsforfulgt. De mente, at de var ”skyld” i rigsretssagen, og de gav udtryk for, at de var meget kede af det og var bange for, at danskerne skulle se skævt til dem på grund af dette. Tamilerne var tydeligvis helst retssagen foruden og så hellere, at familiesammenføringssagerne blev ordnet uden videre ballade.

Anderledes ser det ud i 2011. Denne gang er det ikke en lov, der er blevet overtrådt, men en FN-konvention, der kræver af de underskrivende stater, at de skal forære statsløse (læs: palæstinensere) indfødsret. Det er blevet nævnt, at konventionen tilsidesætter Grundlovens § 44 om, at indfødsret kun kan gives ved lov. Det er nok ikke helt korrekt, at konventionen tilsidesætter Grundloven, idet den påtvungne indfødsret også ville blive givet ved lov. Det virkelig problematiske er, at underskrivelsen af konventionen forbyder Danmark at kræve noget som helst af disse ansøgere, før denne gave fra det danske folk bevilges. Derfor skal sagerne heller ikke behandles af Indfødsretsudvalget. Palæstinenserne skal blot meddele, at de ønsker at blive danske statsborgere, så skal de sættes på listen over dem, der skal have indfødsret ved lov.

Vi så på TV en palæstinensisk ung kvindelig frisør, som blev spurgt om, hvorfor hun da ikke bare havde taget indfødsretsprøven, og så var den ikke længere. Som født og opvokset her i landet med en dansk skolegang bag sig, skulle det vel ikke være et stort problem. Uha da da. Det var det skam. Hun havde nemlig hørt, at prøven var svær, så hun havde givet op på forhånd. Mikrofonholderen undlod at fortælle hende, at når masser af udlændinge, der er kommet hertil for omkring 10 år siden, som aldrig har gået i en dansk skole, som ikke har en dansk uddannelse, som slet ikke har den unge frisørs baggrund, og hvis danske ofte er ”kioskdansk”, der kan gøre det svært at forstå teksten i det lille hefte, som alle ansøgere læser, inden de går til prøven, klarer indfødsretsprøven flot og bliver danske statsborgere, ja så kunne hun vel også.

Lykkeligvis kom Information den unge dame til hjælp efter at have konstateret, at integrationsministeren åbenbart havde begået årets internationale forbrydelse og var selvskreven til en rigsretssag (hvorfor ikke bare en standret?). Så nu behøver frisøren – sammen med andre herfødte palæstinensere – ikke gøre andet end at vente på, at det danske pas kommer flyvende med en rød sløjfe om.

Og er disse palæstinensere så lykkelige for, at det er blevet afdækket, at en flok tumpede politikere med hovedet under armen har underskrevet en konvention, der er helt ude af trit med nutiden, så deres krav på dansk pas kan blive imødekommet? Bestemt ikke, for nu står kravene i kø for at blive indfriet.

Formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening og SF’eren Fatih El-Abed var hurtigt ude med et krav om erstatning til alle de unge mennesker, som altså har ment, at prøven var for svær. Så han oprettede lynhurtigt en Statsborgerforening. Det må så være gået op for ham, at erstatning kun kan fås ved et dokumenteret tab. Som Rønn Hornbech så morsomt (nogenlunde ordret) er citeret for at sige: ”Så må de komme med deres bon’er”.

Da der måske ikke var så mange af den slags liggende i skufferne, måtte El-Abed finde på et andet krav. Valget faldt på krav om betaling for tort, ligesom Thule-beboerne fik i 1999. Og selvfølgelig var der også et krav om, hvem der skal betale for torten. SF-ledelsen har nok hvisket ham i øret, at det ikke er så smart at lade skatteyderne betale, så nu vil han bestemme, at dommeren skal bestemme, at kravet om tort må Rønn-Hornbech betale ud af egen lomme. At sammenligne Thule-beboernes kranke skæbne med en flok mennesker, der, på trods af modstand i en stor del af befolkningen mod deres tilstedeværelse, siden fødslen er blevet puslet om og har kunnet hygge sig i Dannevang, er så skamløs, at der ikke findes ord for det. Det må være nok at sige, at fremgangsmåden har været forventelig.

Og nu ser vi forskellen på de personer, vi har tilladt at tage ophold her i landet. Mens tamilerne følte sig meget dårligt tilpas over al den furore, deres sager vakte, vælter palæstinensernes krav ned over os. Som om det ikke var nok, at skatteyderne har måttet betale for offentlige ydelser, børnetilskud, læger, skoler, hospitalsophold, retssager, forsvarere, fængselsophold – you name it. Retfærdigvis må det nævnes, at en bitte håndfuld såmænd også evnet at tage en uddannelse – gratis.

El-Abed kalder behandlingen af de statsløse herfødte for retsstridig. Det var sandt for dyden også retsstridigt at give afviste palæstinenserne evighedshusly i 1992. Hvad kan danskerne kræve i tort for det?

Britta Mogensen

Se også: Konventionen der fældede Rønn Hornbech

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

24 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
11 years ago

Tamar Fogel er Israels fremtid. Og flere er på vej. Stærke og viljefaste. Det kræver styrke at få Yehuda og Shomron tilbage til Israels land. Noget som de fleste politikere mister når de betræder de bonede gulve. Bibis ord er dog stærke. De slår ihjel og vi bygger. For hvert stærkt menneske araberne slår ihjel, kommer der to til som vil kæmpe for Israel. Araberne kan aldrig vinde med våben, for de ved at de kæmper en tabt sag.

Jonny
Jonny
11 years ago

Kvinnor som inte beskyddas av (familjens/släktens) män ses som “lovligt byte” i Libyen: Rapporter fra Kirkens Nødhjelp på grensen til Libya forteller rystende beretninger om kvinner som voldtas og mishandles på sin vei over grensen. – Vi er svært bekymret for kvinner og barn på flukt både inne i Libya og ut av landet. Vi har allerede fått rapporter om voldtekter av kvinner som krysser grensen fra Libya, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til VG Nett. Han forteller at de nordafrikanske landene er preget av store kjønnsulikheter og diskriminering av kvinner på bakgrunn av kulturelle og religiøse lover… Read more »

JensH
JensH
11 years ago

31.819 asylansøgere er jo den rene bagatel i Sverige. I 2007 tog de vist op mod 40.000 asylansøgere, og da Friggebo i årene 1991-94 åbnede Sveriges grænser på vid gab modtog de vist betydeligt flere. Så der er ikke noget at sige til, at de Svenske medier ikke ‘flader i svime’ over sølle 31.819 asylansøgere.

Thomas Nydahl
Thomas Nydahl
11 years ago

Det är skakande att se den unga flickan Tamar berätta. Inget kan rättfärdiga dessa mord, dessa barbariska mord på familjer, barn, spädbarn. Men samtidigt känner jag att hon tidigt i livet fått lära sig ideologiska och politiska slagord som står i vägen för det grundläggande mänskliga. Hennes förtvivlan kan vi inte förstå eller ens sätta oss in i, den är naturligtvis för stor för det. Jag önskar bara att hon släpper fram den och inte låter ideologin stå ivägen. De avslutande scenerna från begravningen är också uppfordrande. “Har vi begärt för mycket?” frågar man. Det är en fråga som inte… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
11 years ago

Et andet, helt dugfrisk eksempel på de danske mediers – eller snarere Ritzaus – måde at vinkle nyhederne på: Det fremgår af de seneste tal fra Danmarks Statistik, at statens underskud i 2010 var ca.50 milliarder kr. og ikke som hidtil anslået 94 milliarder kr. Dette er jo i sig selv en fantastisk god nyhed. Tænk, at vi i den værste krise siden 30’erne ikke har større underskud, end at vi er inden for EU og Euro-samarbejdets ønskede ramme på 3% af BNP! (Og godt for mig selv: Jeg har fået trykt 10.000 valgbrochurer til det kommende Folketingsvalg, hvor jeg… Read more »

Olav
Olav
11 years ago

“vi vil forsøge at holde et vist niveau på kommentarerne”, svarer den ansvarlige i redaksjonen i HD. Den norske Dagsavisen.no anvendte presis samme motivasjon på en total omlegging av sitt kommentarfelt, som de stengte for anynyme innspill, til at kun de som var registrert med fullt navn, adresse, mob og epost fikk kommentere. De anmodet også om at hver bidro med passfoto, som ville anskueliggjøres sammen med navn på hver kommentar. Fra å være en meget livlig nettavis, der vanlige mennesker kommenterte, er der nå nærmest stendødt. En liten pålest “menighet” har overtatt de få kommentarer som er, bare imøtegått… Read more »

Sven Olsen
Sven Olsen
11 years ago

Når EU (som sedvanligt) anser sig for at väre overhöjhed, som kan give fuldständigt fanden i medlemslandenes egne love og forordninger, og politikerne er alt for villige til at gå med på nye narrestreger fra denne kolods på lerfödder, så kan der jo bare findes et eneste alternativ – at gå ud af den politiske forening til indbyrdes beundring, som koster de små medlemslande ikke bare uhyrlige summer, men også fjerner deres integritet med underlige og som i ovennävnte sag direkte ulovlige varianter på “lovgivning”. Danmark og måske i endnu höjere grad Sverige har intet godt at vente sig fra… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
11 years ago

En særlig art af hykleri, ikke udelukkende observeret i Sverige, er når man udtrykker sin forargelse over andre, andres holdninger med videre og samtidig gør mulighederne for optagelsen af andre end redaktionelt på forhånd udvalgte eller producerede ytringer svær, eller umulig, eventuelt ved fuldstændigt at udelukke kommentarer. Envejs- kommunikation var det benævnt en tid. Er der noget om det breder sig, også til steder hvor det ofte tidligere var muligt at kommentere?
Her tænkes især på fjernelse af muligheder samt manglende mulighed for kommentarer til ledere, kronikker og andre artikelformer i JP & Berlingske?

Sven Olsen
Sven Olsen
11 years ago
Reply to  Peter Buch

Det har vi masser af i Sverige – Helsingborgs Dagblad, Kristianstadsbladet, Aftonbladet – for bare at nävne 3 “aviser” hvor man har begränset eller fjernet muligheder for at kommentere – og man bruger argumenter som at tonen er lav – den er truende – den retter sig mod individer – den er rasistisk – etc etc – altså udelukkende argumenter mod det frie ord, mod den latterlige politiske korrekthed, mod den uhämmede indvandring. Dette er ifölge den svenske presseombudsmand, som bl a burde beskytte läsernes rettigheder, helt i orden, da det er vigtigt at man ikke spiller de rasistiske elementer… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
11 years ago
Reply to  Peter Buch

Jvf. eksempelvis ( på denne computer?) manglende mulighed for kommentar til
http://jp.dk/opinion/kronik/article2379218.ece

JensA
JensA
11 years ago
Reply to  Peter Buch

Forståelig at JP ikke giver mulighed for at kommentere på det vås. Hvis de tillod kommentarer på den slags, ville det let komme til at kompromitere JP.

Anonymous
Anonymous
11 years ago

En særlig art af hykleri, ikke udelukkende observeret i Sverige, er når man udtrykker sin forargelse over andre, andres holdinger med videre og samtidig udelukker kommentarer. Envejs- kommunikation var det benævnt en tid. Er der noget om det breder sig, også til steder hvor det ofte tidligere var muligt at kommenterer?

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago

Så fik PK-storinkvisitorerne i England endnu en gang deres vilje, og Politiken fik lejlighed til igen-igen at vinkle en bekvem historie i en meget ubehagelig og komplet vanvittig retning med grove påstande, der overhovedet intet har med sagen at gøre. Mageløst! Salig Sankt Tøger ville sandelig have været stolt … Barnaby-producer (Brian True-May) stopper efter racismeballade http://politiken.dk/kultur/tvogradio/ECE1232385/barnaby-producer-stopper-efter-racismeballade/ Medier 23. mar. 2011 KL. 20.46 Anklager om racehygiejne [ !!!!! – Øh ?!?!? – hvornår var det nu lige? ] i den populære krimiserie får produceren til at trække sig. AF Charlotte Branner Netop som den nye hovedrolleindehavers første afsnit af krimiserien… Read more »

Magnus A
Magnus A
11 years ago

Apropå den siste mohikanen, ett lysande klipp av Galne Gunnar!

http://www.youtube.com/watch?v=6UKFXywsFmQ

mariastuart
mariastuart
11 years ago

Jag såg bara respektfulla kommentarer hos Helsingborgs Dagblad. Detta trots att Malin Waaks krönika var totalt respektlös. Beslutet att radera alla kommentarer är ett rejält självmål.
Antagligen hade man väntat sig att alla skulle jönsa med i detta bottennapp till journalistik.

Peter Andersen
11 years ago

Med al den snak der er omkring den “danske syge” og den “fremmedfjendske tone” i debatten, er det vel endt med at blive helt principielt for Sverige, at tage så mange ind som overhovedet muligt.

Så god fornøjelse og held og lykke!

Enra
Enra
11 years ago

Sverige har blivit ett sjukt land. Tack och lov så lämnade jag landet för många år sedan.

Sven Olsen
Sven Olsen
11 years ago
Reply to  Enra

Det är nog på tiden att snapphanerna besöker Sverige igen………
Jag håller med dig, att Sverige som politisk nation är sjuk – och tyvärr ligger det inte till svenskerna att gå ut på gatorna, blockera Rosenbad, eller i det hela taget protestera.
Här i Kristianstad har lokala blaskan, Kristianstadsbladet, nu tagit bort möjligheter att kommentera artiklar, utom sådana, där det inte kan verka anstötligt på alla PK-idioterna. Bladet har en avdelning, som skämtsam kallas “Debatt” – utan kommentarsmöjlighet, så borde den väl heta “Monolog – PK Style”.

Marit
11 years ago
Reply to  Enra

Bjovulf : Takk for alle dine gode råd mht. svenskegrensa ! Jeg skal bringe dem videre til høyeste, politiske hold. Vi ønsker slettes ingen flere “kulturberikere”.Vi fjellaper trives best for oss selv.

Hans L
Hans L
11 years ago

Jeg ønsker Svenskerne alt mulig held og lykke fremover.

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago
Reply to  Hans L

Ja, det allerværste er, at vi her i Danmark bliver allernærmeste
nabo til det næste Beirut eller Kosovo. Det skal nok blive “muntert” …

Marit
11 years ago
Reply to  Bjovulf

Desverre for oss nordmenn har vi en laaang og åpen grense til Sverige.

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago
Reply to  Marit

I / dere kan jo bare sætte op en masse højttalere langs hele grænsen, som spiller
nerveflænsende hadangerfele-musik, vanvittige norske håndboldkommentatorer
og infernalske koklokker døgnet rundt – meget højt! 😀

Det burde vel egentlig være nok til at give enhver eventyrlysten “svensk” “kulturberiger”
PRÆtraumatisk stress ved tanken om, hvilket helvede der venter ham på den anden side
af den norske grænse og få ham til lynhurtigt at vende snuden tilbage mod Al-Malamo,
Södergazi eller Sahlinalabad, det tidligere Stockholm 🙂

Altså en yderst fornuftig investering, der vil tjene sig selv ind på nogle få måneder 😉

Jonny
Jonny
11 years ago
Reply to  Marit

Äh, där är mest skog och fjäll. Och de människor vi talar om tillhör grupper som icke “går på tur”. Spräng småvägarna så är det inga problem… 😉 Apropos musik i högtalare, så är mitt råd att spela “sionistisk” eller “satanisk” musik istället: Farid traced the roots of the underground music to a Zionist movement. He said that a group of people adhering to Zionist ideology has used the medium to conceal their objectives of world domination. “At the end of the day, it will sow conflict among Muslims themselves,” Farid said. … He cited the lyrics of John Lennon’s… Read more »

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x