30
jul
Seneste opdatering: 30/7-11 kl. 2346
82 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Julia Caesar

Copyright Julia Caesar, Snaphanen, HRS och document.no. Citera gärna delar av texten men iaktta gott bloggskick och länka till Snaphanen!

Terrordåden i Norge den 22 juli sänder chockvågor inte bara över Norge utan över hela världen. Sjuttiosex döda, varav merparten ungdomar, i en massaker som saknar motsvarighet på våra breddgrader under fredstid. Ord som ”ufattelig” räcker inte för att beskriva en tragedi som är bortom normal mänsklig fattningsförmåga. Som alla terrordåd väcker även detta avsky och bestörtning över att så satanisk grymhet kan rymmas i en mänsklig hjärna.

Men var tragedin omöjlig att förutse? Är den omöjlig att förstå? Nej. Grunden för extremistiska terrordåd är för länge sedan lagd genom politikens utformning i de nordiska länderna – en splittringspolitik som bygger på en hejdlös och potentiellt explosiv blandning av vitt skilda kulturer, religioner och etniciteter. Historien slutar inte med Anders Behring Breiviks masslakt på sina egna landsmän. Vi kommer att få uppleva fler terrordåd; vänsterextremistiska, islamistiska, högerextremistiska – och dåd som begås till synes utan någon begriplig orsak alls.

Europas befolkning är hårt pressad av de kulturella, sociala och ekonomiska påfrestningar som massinvandringen från framför allt muslimska länder innebär. Från historien vet vi att alla försök att få islam och kristendom att leva sida vid sida har resulterat i krig, förföljelse, blodiga konflikter och död. Om de styrande eliterna framhärdar i att driva samma politik som hittills mot folkets vilja, samtidigt som de predikar ensidig tolerans och öppenhet – då fortsätter man också att tillhandahålla en konfliktfylld jordmån för fler terrordåd.

Det är inte klädsamt när just de som i årtionden har drivit fram det mångkulturella samhället nu står som fågelholkar över terrordåden i Norge. De om några har anledning att inse att ”det oväntade” händer och kommer att hända igen. Oväntat är det bara för den som lever med tjocka skygglappar och inte har haft modet eller viljan att avläsa och reflektera över de dramatiska och konfliktfyllda samhällsförändringar som massiv utomeuropeisk massinvandring har medfört i våra länder. Eller som inte kan avlyssna debattklimat och politiska och andra ideologiska strömningar i sin samtid, allt som pågår där vanliga människor lever sina vanliga liv, vid köksbord och på arbetsplatser i det så kallade folkdjupet.

Fluffiga utopier har manövrerat ut verkligheten

Den mångkulturella politiken utgår ifrån att människan bara är ett tomt skal, med psykologen och författaren Steven Pinkers ord ett ”oskrivet blad” som går att forma och anpassa till vad som helst.

De enda egenskaper som förutsätts följa med i leveransen är tolerans och godhet. Allt annat, som kulturellt och etniskt ursprung, politisk, religiös eller annan ideologisk övertygelse, har relativiserats bort. Fluffiga utopier har tillåtits manövrera ut verklighet och kunskap om människans natur. Men människan är inget oskrivet blad som låter sig skrivas med vad som helst som för tillfället anses ideologiskt lämpligt. Vi är biologiskt anpassade till den region där vi föds, vi är bärare av olika kulturer, ideologier, religioner och andra sammanhang. Vi är kort sagt olika. Drömmen om ”den nya människan” hör hemma i de gamla kommunistiska skräckväldena Sovjet, Kina och DDR. Där trodde man på allvar sig kunna stöpa om den mänskliga naturen till kommunistiska idealmedborgare i den totalitära staten. Hur det gick vet vi.

Jag tror att vi är många som är djupt berörda av terrordåden i Norge men inte förvånade över att de kunde hända. Det kunde lika gärna ha hänt i Sverige, där de samhällsförändringar som Anders Behring Breivik sagt sig vilja bekämpa (mångkultur, utplåning av den egna kulturen och islamisering) på många sätt har gått ännu mycket längre än i Norge.

Ondskan finns

Ondskan finns. Den finns i människan, lika självklart som godheten. Ingen är renodlat ond eller god. Vi rymmer båda, och alla nyanser däremellan, inom oss. Ändå blir vi lika chockade varje gång ondskan visar sitt nakna ansikte. I synnerhet svenska politiker verkar tro sig kapabla att radera ondskan ur det mänskliga känsloregistret, i enlighet med drömmen om det oskrivna bladet. Trodde vi att den skulle utrotas i takt med civilisationens utveckling? Lite beprövad svensk social ingenjörskonst som quick fix så ordnar sig allt?

Så enkelt löser man inga problem. Det vi måste börja med att besinna är att brutala terrordåd kan hända igen. Att det kommer att hända igen. Och människor kommer att säga samma sak som de brukar säga när terrordåd och andra tragedier inträffar: ”Inte trodde vi att sånt kunde hända i Sverige/Norge/Danmark.” I trygghetsnarkomanernas Sverige ingår inte terrordåd i föreställningsvärlden. Ändå är det bara ett drygt halvår sedan den irakiske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, 29, sprängde sig i luften mitt i julhandeln i Stockholms city. Det var bara teknisk klantighet som gjorde att han inte tog mängder av andra människor med sig i döden. Något borde vi ha lärt oss.

”Moraliska argument biter inte på omoraliska motståndare”

”Norgeattacken är en av flera som kommer i Europa och det får ni lära er leva med så länge ni ger politikerna frikort att riskera era liv hur de vill. Sveriges misstag är att inbilla sig att moraliska argument biter på en fullkomligt omoralisk motståndare” skriver Jan Kallberg, svensk debattör boende i Texas, USA, på Dagens PS.

”Det är lika poänglöst att söka moraliskt nedmontera politiskt våld med argument eftersom de som utför våldet redan har slutat lyssna. Mot hemodlad extremism har vi svårt att skydda oss eftersom de har lättare att röra sig i samhället och enskild som bestämmer sig för att göra terroristgärningar utan samverkan med andra. Det är svårt att avslöja någon som inte talar med någon.

Däremot, om vi möter internationell terrorism är det en motståndare som ser mjukhet som vekhet och en blotta, en motståndare som helt ignorerar varje mänsklig moralisk grund i syfte att ha ihjäl för ett politiskt mål. Så när det svenska samhället ignorerar terrorismen i en källarlokal nära dig bygger det på tron att någon form av moralisk insikt skall kliva in och förändra de skäggiga alternativt helrakade männen i källarlokalen så att de kramas på Fryshuset och börjar läsa feminism på ABF. Det kommer aldrig att inträffa. Det är tragiskt naivt. Det är nästan motbjudande naivt.”

Marionetterna gör jobbet

Anders Behring Breivik kan känna sig nöjd. Den 32-årige norske massmördaren har lyckats med sin plan. Isolerad i häktet behöver han som en demonregissör bara sitta passiv medan marionetterna gör resten av jobbet åt honom, precis som han har förutsett.

Om han inte vore avskuren från all mediekonsumtion skulle han antagligen njuta ohämmat av det som nu pågår i media när journalister och diverse andra ”experter” lika lydigt som förutsägbart axlar sina roller och bidrar till ökad polarisering och splittring. I Sverige med frontalfigurer som Lisa Bjurwald, Annika Hamrud, Daniel Poohl och Alexander Bengtsson från vänstertidningen Expo, Anna-Lena Lodenius och Lena Sundström, som verkar se sig själva upphöjda till objektiva ”experter på främlingsfientlighet” och anlitas som sådana av media, trots att det är uppenbart att de har en egen politisk agenda. Drevet går. Häxjakten är i full gång. Hyckleriet når nya höjder. Det sunda förnuftet lyser med sin frånvaro, liksom den eftertanke William Shakespeare talar om i Hamlets tredje akt:

”Så går beslutsamhetens friska hy
I eftertankens kranka blekhet över.”

”Högern är som skrämda råttor”

Det är eftertanke vi behöver. Tid för reflexion och begrundan. Men när vargflocken känner vittring av blod finns ingen plats för eftertanke. Här yppar sig ett fantastiskt tillfälle att positionera sig själv och legitimera sin självpåtagna expertstatus. I den svenska statsradion sitter vänsterextremisten och SD-hataren Täppas Fogelberg som programledare och kallar högern, det vill säga allting till höger om honom själv, för ”skrämda råttor” i direktsändning av Ring P1.

”Högern är ju som skrämda råttor! Till och med Sverigedemokraterna börjar snart bli invandrarkramare i pur rädsla för att sammanblandas med det här (terrordådet i Norge). Råttorna kryper ned från ljuset.”

Allting är med andra ord Sverigedemokraternas fel. Precis som vanligt. Om ett terrordåd inträffar i Norge är det Sverigedemokraternas fel. Om en irakier spränger sig till döds i Stockholm är det Sverigedemokraternas fel. Sverigedemokraterna är sedan valet 2010 ett demokratiskt invalt parti i riksdagen med 5,7 procent av väljarnas röster, men de har effektivt utestängts från politiskt inflytande av övriga sju partier. Ändå är allting på något märkligt sätt deras fel. Tala om häxprocesser och sandlådetaktik.

Och samma drev gör allt för att genom höggradigt patologisk guilt by association dyvla över skuld på de källor Anders Behring Breivik nämner vid namn i sitt 1 516 sidor tjocka manifest. Han nämner att han tycker om opera – Mozart, Verdi, Wagner. Anständigheten kräver att räfst och rättarting utkrävs av dessa döda kompositörer. Är de prostituerade kvinnor som han har frekventerat också medskyldiga till hans brott?

”Under fernissan finns det primitiva barbariet”

”Terrordådet påminner oss om att vår civilisation är en tunn fernissa, och under den finns det primitiva barbariet. Väldigt nära” skriver bloggaren Dick Erixon på Dagens PS.

I Dagens Nyheter får Lisa Bjurwald oemotsagd sprida insinuationer och anklagelser mot alla som andas att det kan finnas problem med multikulturalismen. Genom att diskutera integrationen har man stimulerat till terror. Detta synsätt underkänner John Stuart Mills argument för en öppen och fri debatt. Lisa Bjurwald omyndigförklarar alla i samhället, eftersom det uppenbarligen inte kan hantera en öppen debatt utan att tillgripa våld. Hennes ståndpunkter leder logiskt till att allmän censur ska införas och en totalitär stat upprättas som håller ordning på medborgarna, så att de inte för “fel” debatter.

Det är självfallet en avgrundsdjup skillnad på att öppet diskutera integrationens misslyckanden i syfte att finna lösningar inom den demokratiska beslutsapparaten, och att avrätta dem som inte delar de egna åsikterna. Att medierna nu försöker sudda ut den här skillnaden är allvarligt. Det skadar det öppna samhället. Och därmed går man Breiviks ärenden.”

Gigantisk evakuering av skuld

När en tragedi som den i Norge inträffar utlöser det chock- och krisreaktioner inte bara hos de närmast berörda. Terrordådet sänder tryckvågor av chock ut över hela världen. En yttring av kris och chock är skulden. Skuld är en av människans mest outhärdliga känslor. Den som överlever en katastrof där många andra omkommer drabbas ofta av smärtsamma skuldkänslor – ”varför fick just jag överleva?” De ungdomar som klarade sig levande från massakern på Utöya kan inte förväntas jubla av lycka över att de överlevde. Inte än. Först måste de ta sig igenom skulden – som läggs ovanpå den tunga sorgen över förlusten av vänner som mördades.

Den som anar att han/hon har ansvar och skuld för något gör ofta allt för att bli kvitt den obehagliga känslan genom att evakuera skulden, vräka den på någon annan. Det som nu pågår i media är evakuering av skuld i gigantisk omfattning, i både Norge, Danmark och Sverige. Häxjakt pågår på allt och alla som kan associeras med Anders Behring Breivik, i synnerhet systemkritiska bloggar som han uppger att han har läst. I Norge document.no, i Danmark Snaphanen och Uriasposten, i Sverige Politiskt Inkorrekt. Syndabockar utses på löpande band i lika ohederliga som desperata försök att rentvå sig själv från skuld och delaktighet. Det är gyttjebrottning på så låg nivå att skammens rodnad borde färga kinderna på alla dem som nu kryper fram ur sina hålor med smutskastning som verktyg för att uppnå politiska mål. De som nu tjuter med ulvarna är samma människor som inte ens står ut med att andra människor har andra åsikter än de själva. I sin iver att korsfästa bloggvärlden kastar de all eventuell kvarvarande hederlighet över bord.

Bloggvärlden är en reaktion på ett inavlat debattklimat

Men det är inte Internet och bloggvärlden som har skapat det rådande debattklimatet. Bloggvärlden är en reaktion mot det inavlade debattklimat som i minst fyra årtionden har styrts med järnhand av en politisk och massmedial elit. Allra värst är det i Sverige. Denna elit med sina ständiga påbud om tolerans tolererar inga andra åsikter än sina egna och skyr inga medel att hålla oliktänkande borta från debattens arenor. Det är denna elits förgrundsfigurer, de som med största självklarhet har tillskansat sig både tolkningsföreträdet och megafonerna, som nu försvarar sina positioner genom energisk evakuering skuld. De skulle aldrig medge att de vill förhindra debatt i ämnen där de själva anser sig sitta inne med den absoluta sanningen. Men de är i praktiken yttrandefrihetens vaktkonstaplar och dödgrävare, uppfyllda av sin egen rättfärdighets salighet.

I Sverige sköts debatten huvudsakligen av ett begränsat antal proffstyckare som låtsas debattera med varandra men i praktiken är eniga om det mesta i enlighet med det rådande konsensustänkandet. Någon har sagt att om världen störtade samman och hela befolkningen försvann ned i ett bråddjup skulle debattproffsen inte märka någon skillnad. De skulle bara fortsätta debattera med varandra som om ingenting hänt.

Gammelmedia mörklägger

Ingen av de systemkritiska bloggar som Behring Breivik citerar i sitt manifest har såvitt jag kan se någonsin uppmanat till våld. Däremot skildrar och kritiserar de konsekvenserna av massinvandringspolitik och anpassning till islam i de berörda länderna, som en kraftigt ökande och alltmer brutal våldsbrottslighet där invandrare från framför allt Mellanöstern och Nordafrika är påtagligt överrepresenterade, en havererad integration, importerad heders- och skamkultur, barn- och tvångsäktenskap, islams syn på kvinnor som andrahandsvarelser, Europarekord i anmälda våldtäkter (i Sverige), ett snabbt växande antal bidragsförsörjda etniska enklaver som lever i självvald avskildhet från det övriga samhället och ständiga nedskärningar i välfärden till följd av invandringens oredovisade kostnader.

Det här är en verklighet som gammelmedia inte har lust att rapportera om. Bloggar och nätsajter tar det ansvar att spegla historiens största samhällsomvandling som etablerade media vägrar ta. Hellre än att riskera att ses som ”främlingsfientliga” smusslar gammelmedia undan sanningen och bokför invandringspolitikens sociala, kulturella och ekonomiska kostnader på mörklagda konton. Att följa med i de ideologiska svängarna i den statligt anbefallda mångkulturalistiska politiken är för dem oändligt mycket viktigare än att ge sina läsare/lyssnare/tittare korrekt och saklig information. Vi har aldrig någon gång i historien haft en journalistkår som så till den grad sviker sitt professionella ansvar.

”Det största journalistiska sveket”

SVT-journalisten Janne Josefsson, känd för sina orädda konfrontationer med makthavare i Uppdrag Granskning och Debatt, är en av ytterst få journalister som utåt vågat visa en kritisk hållning till sin yrkeskår och inkludera sig själv i kritiken. I Helsingborgs Dagblad säger han:

”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle. Jag tillhör dem som försvarar det mångkulturella samhället. Men vi som försvarar det har ju förskönat det. Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på dem som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar och invandrare.”

”Han ser två hot mot den seriösa undersökande journalistiken. Den första är att den politiska makten nu anlitar pr-konsulter för att försvåra den undersökande journalistik de i andra sammanhang hyllar. Den andra är det låga förtroendet journalister har hos allmänheten. Han menar att det beror på den bristande rapporteringen från baksidan av det mångkulturella samhället.” (Helsingborgs Dagblad 10 februari 2008.)

Att vara kritisk är en demokratisk rättighet

Markus Jonsson skriver i en ledare i Östgöta Correspondenten:

“Att vara kritisk till kulturmarxism, multikulturalism eller till den invandringspolitik som förs i Västeuropa är inget brott, utan en demokratisk rättighet. Nu höjs röster som påpekar att terrordådet i Norge beror på att dessa frågor överhuvudtaget diskuteras, på internet och numera även i vissa kulturtidskrifter, och att den debatten nu måste tystas. I realiteten är problemet att det legat ett lock av politisk korrekthet över dessa frågor i många år. Vettiga, men frustrerade, människor har knuffats ut i nätets mörkermarker där de sammanväxlats med foliehattar och rättshaverister, som är stående inslag i dessa elektroniska samlingar.”

Det är företrädare för det mediala etablissemanget som klämmer upp säkerhetspolis och övrig polis mot väggen med hätska frågor om varför de inte kände till den blivande terroristen Anders Behring Breivik och kunde stoppa honom. De fakta som har framkommit hittills tyder på att Behring var en enstöring som ensam arbetade målmedvetet på sin fasansfulla plan i nio år, utan att yppa den för någon. Han var medlem i Oslo Pistolklubb men sa eller gjorde inget uppseendeväckande där. Han skrev kommentarer på nätet som av flertalet bedömare har ansetts inte kunna förebåda hans handlingar.

Omöjligt att pejla in en ensam särling

Den obehagliga sanningen är att det är omöjligt att pejla in en ensam särling som inte på något sätt avslöjar sig utåt. Knappast ens i en kontrollstat som DDR hade Anders Behring Breivik kunnat upptäckas. Svenska Säpo hade heller ingen aning om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. Även han gled utanför alla sammanhang. De enda som möjligen skulle kunna upptäcka något i sådana här fall är terroristens sociala nätverk, ifall han har något. Men historien visar att grannar och familj sällan ser någonting. De ser bara det de vill se. Deras häpnad när terroristen avslöjas brukar vara monumental. ”Det kunde vi aldrig tro om honom. Han var så trevlig och hälsade alltid.” ”Svärmorsdröm” är ett annat ord som brukar användas flitigt i sammanhanget.

Det märkliga är att exakt samma människor som skriker i falsett om ökad kontroll är desamma som skulle gasta om ”kränkt integritet” och ”övervakningssamhälle” om staten ökar sin kontroll av medborgarna. I en krönika i Svenska Dagbladet med rubriken ”Ökad övervakning är inte lösningen” påminner journalisten och medieanalytikern Anders Mildner om FRA-debatten 2008 och skriver:

”Det problematiska med dagens diskussion är att den bygger på ett falskt antagande. Akta oss för att inte gå för långt? Vi HAR ju redan ett övervakningssamhälle. FRA blev starten för det sluttande plan som många varnade för.

Dåden i Norge var ofattbart vidriga. De lämnar oss andlösa av sorg. Att det ur denna tragedi kommer rop på övervakning måste man ha förståelse och respekt för. Men ökad övervakning skapar inte ett bättre samhälle – och heller inte en motkraft mot dem som vill gå till attack mot det. I själva verket är det precis tvärtom.”

Självrannsakan är nödvändig och avgörande

Efter terrordåden i Norge behöver alla, och i synnerhet journalister och politiker i de nordiska länderna, reflektera över begreppet ansvar. Det duger inte att vräka skuld på bloggare och andra som sig själva ovetande nämns i Anders Behring Breiviks manifest. Det finns en enda gärningsman som är ansvarig för bombdådet i regeringskvarteret i Oslo och massakern på Utöya. Det är Anders Behring Breivik.

Men en djupare självrannsakan i maktens boningar är nödvändig och avgörande för framtiden. Varje politiker som förmår vara ärlig måste, samtidigt som man fördömer Behring Breiviks handlingar, ställa sig frågan om hans motiv. Han riktade sina attentat mot arbeiderpartiet som han menar bär ansvaret för islamiseringen av Norge och utplånandet av den norska kulturen. I media kallas det ”en attack mot demokratin”. Men var det det? Det var ett skoningslöst angrepp på socialdemokratin. Men socialdemokrati är inte detsamma som demokrati.

Våra länder befinner sig i en politiskt iscensatt, snabb och djupt omvälvande förändring som saknar historisk motsvarighet. Den mångkulturella politiken har visat sig vara ett katastrofalt fiasko, liksom alla utopier som utgår ifrån önskedrömsideologier och inte från verklighet och faktisk kunskap.

I Sverige råder demokratur

I Sverige har det mångkulturella samhället genomförts i största samförstånd av samtliga sju gamla riksdagspartier över huvudet på den svenska befolkningen. Grunden var ett enigt riksdagsbeslut 1975 om att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle. Sedan har alla ytterligare riksdagsbeslut om invandringspolitik och mångkultur varit eniga.

I ett land där samtliga riksdagspartier är helt eniga om den förda politiken – vilka möjligheter till inflytande har den enskilde medborgaren? Väljarna har aldrig tillfrågats om de vill ha massinvandring och ett mångkulturellt samhälle. Eller om de vill utsättas för en samhällsomdaning som utgår från en ideologi sprungen ur 600-talets arabiska sandöknar. Islams syn på demokrati och jämlikhet mellan könen i ett sekulärt samhälle har aldrig problematiserats i den offentliga debatten. De svenska väljarna har ställts inför fait à accompli. De har aldrig av några partiprogram eller röstsedlar informerats om denna utopiska politik. De har körts över totalt i det största demokratiska nederlaget någonsin i historien. Kalla det vad som helst, men kalla det inte demokrati. Demokratin har ersatts med demokratur.

Författaren Vilhelm Moberg har skrivit:

”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar ska släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.”

”Marginaliserade norrmän blir inte hörda”

Utvecklingen i Norge liknar den svenska, även vad gäller politisk konsensus. Arbeiderpartiet regerar i koalition med socialistisk venstreparti och senterpartiet. I stortingsvalet 2009 fick det invandringskritiska fremskrittspartiet 22,9 procent av rösterna men lämnas utanför regeringen.

Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest om en av de saker han anser att han har förlorat på grund av den mångkulturella politiken, sin hemstad Oslo:

“Oslo used to be a peaceful city. Thanks to the Norwegian Marxist multicultural regime they have transformed my beloved city into a broken city, a bunkered society and s***hole where no one is safe.”

Helge Lurås vid norska utrikespolitiska institutet sa i en intervju i Russia Today den 22 juli, samma dag som terrordåden begicks:

”Marginaliserade norrmän känner att deras röster inte blir hörda av det politiska etablissemanget, att det norska folket i demokratisk mening aldrig har blivit tillfrågat om de vill ha invandring eller inte. Det politiska etablissemanget är en elit som själv bor i helt vita etniska områden, och det är de lägre klasserna bland norrmännen som upplever att invandrarna tränger sig in i deras områden, dumpar deras löner etc, och att de inte har något sätt att spela med de demokratiska spelreglerna. Jag tror att det är motivationen bakom ett sådant här terrordåd.”

”Livsfarligt att manipulera med kulturell identitet”

Sörine Gotfredsen, dansk präst och journalist, går i lördagens upplaga av Berlingske Tidene till hårt angrepp på dem som säger sig inte förstå varifrån Anders Behring Breiviks hat kommer.

”Vissa tongivande röster har aldrig på allvar erkänt hur svårt det är att blanda olika kulturer, varpå de efter ett angrepp som det nyligen ser förbluffade ut och frågar varför människor gör något sådant. Saken är den att vi utmärkt väl vet varför, och vi har vetat det länge. Så när hela det fina läger som drömmer om en multikulturell framtid hävdar att hatet är framprovocerat av retoriken och de grova generaliseringarna, understryker de bara vilken enorm ovilja de fortfarande när mot att förstå den verkliga omfattningen av problematiken.

Vi vet mycket väl varför Breivik hatar, vilket han ju för övrigt själv utförligt har förklarat. Han hatar i protest mot förvandlingen av det norska och västeuropeiska samhället. (…) Och vi har i årtionden blivit varnade för det av dem som i respekt för historien har påmint oss om att våld kommer att bryta ut när islam och kristendom kolliderar.”

Anders Behring Breivik illustrerar, menar Sörine Gotfredsen, för det första att det är livsfarligt att manipulera med människans kulturella identitet. För det andra att vissa mönster i världshistorien upprepar sig. Breivik ska användas till att förstå hur farlig människan är när han/hon känner sig pressad, och att vi i denna multikulturella tidsålder pressar människor mer än som är klokt.

Det tysta samhället är farligast av alla

Alldeles oavsett Anders Behring Breivik kommer den mångkulturella verkligheten att fortsätta i de nordiska länderna med allt vad den innebär. Det finns inga tecken som tyder på en ändrad politisk kurs, bort från ett historiskt fiasko. Den sorgliga innebörden av det är att politikerna är beredda att med öppna ögon utsätta sina befolkningar för fortsatt uppenbar fara. Mångkulturalismen är en draksådd som kommer att kräva många tribut. Terrordåd kommer att inträffa igen.

Vill man öka trycket och frustrationen hos invånarna tar man tillfället i akt att använda tragedin i Norge som alibi att strypa åsikts- och yttrandefriheten ytterligare. Men ett samhälle där kritiska röster kvävs och tystnad råder är det farligaste av alla.

Af Julia Caesar

Tidligere kronikker af samme forfatter

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

82 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Muhammad Solehuddin
Muhammad Solehuddin
2 years ago

thank you for nice information
visit our website: https://uhamka.ac.id/

Last edited 2 years ago by Muhammad Solehuddin
trackback

[…] Om de styrande eliterna framhärdar i att driva samma politik som hittills mot folkets vilja, samtidigt som de predikar ensidig tolerans och öppenhet – då fortsätter man också att tillhandahålla en konfliktfylld jordmån för fler terrordåd, skriver Julia Caesar (Läs mer). […]

Invandrare 1957
Invandrare 1957
12 years ago

När man bygger upp ett samhälle eller planerar ett samhälle. Så ska dårarna som Anders Behring Breivik ha en plats utan att flippa ur. annars så bygger man upp ett väldigt konstigt samhälle. Det svenska ordet som är så hatat (lagom) det är vad som gäller. Sen kan man ha egna åsikter men samhället ska fungera för alla.

Beundrare
Beundrare
12 years ago

Fantastisk text.
Jag avskyr alla -ismer = paranoida kontrollsamhällen.

Pelle Plutt
Pelle Plutt
12 years ago

Orkade inte heller läsa klart. Du glömmer, Julia Ceasar, att vi alla är människor. Gränser har överbryggats och kommer att överbryggas. Dina åsikter samt de flesta andras här ovan bär på samma bottenölösa hat mot dina medmänniskor som Breivik bär på. Du kommer inte att bidra till en bättre värld eller ett bättre Sverige med dessa åsikter. Människor som du känner sig alltid hotade, du kommer aldrig bli nöjd aldrig eller känna dig trygg förrän du utrotat varenda människa på jorden.

Robin Shadowes
Robin Shadowes
12 years ago
Reply to  Pelle Plutt

Och människor som dig kommer inte heller vara nöjda förrän alla svenskar är utrotade från jordens yta, nationen Sverige ej existerar längre och dess kultur på sin höjd finns på museum om ens det. Svenskar är bara 0,7% av jordens befolkning. Vi borde därför räknas som minoritet men tydligen inte i vårt eget land som ej längre är vårt.Ni har gjort det till en global allemansrätt för hela världen för alla utom oss svenskar. Vi duger inte till annat än att vara slavar åt resten. Om det är någon som lider av gränslöst hat så är det ni. Ni är… Read more »

M Capensis
M Capensis
12 years ago
Reply to  Pelle Plutt

Och du glömmer, eller har aldrig vetat? att människans identitet är något som tar mycket lång tid att bygga. Dess lägsta nivå är familjen och släkten. Att lyfta den till högre nivåer tar århundraden av envist arbete. Och grunden i det arbetet är att skapa förtroende för varandra, utanför de personliga släkt- och vänskapsbanden. Utan det förtroendet skapas ingen högre identitetsnivå. Det tog hundratals år att gå från att se oss som folkungar och skilfingar, via götar, svear, väringar och blekingar, till att i första hand betrakta oss som svenskar. Men sönderfallet av en identitet kan ske inom en generation.… Read more »

Oskar
Oskar
12 years ago

Faktum är att jag inte riktigt orkade läsa klart. Jag ska nog ge mig i kast med andra halvan av texten så småningom. Jag skulle vilja se mer källor och statistik samt mindre skjutande från höften och tyckande. Du gör precis samma sak som du anklar TV-sofforna för, spekulerar vilt och tycker fritt. Precis som TV-sofforna hänvisar du bara till vad andra tyckare och tänkare hävdar (tyckare och tänkare som stöder din hypotes vill säga). Jag skulle önska en mer saklig forskning samt bättre problematisering Politik bör bygga på vetenskapliga meteoder (statistik, matematik) samt etik/moral. Etik/moral kommer från filosofi. Med… Read more »

Nordbo
Nordbo
12 years ago
Reply to  Nordbo

Ett tillägg. Putnam skriver i E Pluribus Unum att “In the long run immigration and diversity are likely to have important cultural, economic, fiscal, and developmental benefits.” Att det kommer att ge “developmental benefits” är en obevisad trossats som många inom “etablissemanget” verkar dela, men bland folket som ofta lever i mångkulturen och möter den dagligen verkar allt färre köpa den trosvissheten (“högerpoplistiska” partier går framåt i hela Europa). Det är ett experiment som politikerna har utsatt oss för där hela länder ingår, och om de troende har fel, och problemen snarare kommer att förvärras istället för förbättras framöver så… Read more »

Totto
Totto
12 years ago

Tack Julia du är en god människa och samhällsmedborgare.

Emeritus
Emeritus
12 years ago

Ja, LarsM, hvis Mette har ret, og det tyder noget på, tegner der sig et mindre flatterende og mere konsistent billede af en konform, internationationalist og socialdemokratisk tungt forankret Stoltenberg. Hvad det kulturelle angår, noget i retning af: Monokultur eller multikultur, bare der er ro på bagsmækken, kan det vel være ét fedt, hvad der menes i moskéen. – Er det ikke mere sådan, han fremstår – og politisk sentimental? Det var trods alt partikammerater og deres børn, der var ramt – ikke det norske folk som sådan. Men han samlede politiske behændigt alle nordmænd og gjorde dem alle til… Read more »

Emeritus
Emeritus
12 years ago

Tak for hjælpen med mobilen, Bjovulf. Der har givet været tale om begge dele. Jeg er dog nu tilbage på min pind og et godt nok lidt tricky tastatur. Tiden med papir og blyant var meget nemmere. Det værste, der kunne ske, var at stiften knækkede. Nu leder jeg blot derimod efter et flueben, der kan fjerne ordbogens dumme forslag og voldelige ændringer af mine synspunkter til noget, den synes, jeg burde mene – fuldstændigt som visse politikere gør forsøg på.

Med venlig hilsen

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Emeritus

Haha, ja, det er jo nok bare en del af deres sammensværgelse imod os 😉

Hmm, på min basis-Nokia kommer du frem til det ved at holde #-tasten nede
et par sekunder ( når du er i besked-tilstand ) – eller ved at klikke på den flere gange.
Måske kan det være til hjælp? ( Andre mobiler har mig bekendt noget lignende ).

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Bjovulf

Jeg har lige prøvet efter.

Man kan nemt slå T9-ordbogen til og fra ved at trykke hurtigt 2 gange på #-tasten. Det er nok sådan, man af og til kommer til at slå den til uden at ønske det 😉

mette
mette
12 years ago

Nu til dags går det meget hurtigt med at ophøje folk til statsmænd eller at pille dem ned igen. Da jeg under Muhammedkrisen fulgte nøje med i det norske forløb og også modtog mange breve fra nordmænd om deres syn på sagen, må jeg nøjes med at skrive, at Stoltenberg klarede krisestyringen flot i de første dage, førend der gik valgkamp i den, og at jeg meget gerne ser, at en dygtig dansk journalist en skønne dag bevæger sig ind bag kulisserne for at få et indblik i Stoltenbergs handlinger i 2006-2007, hvor han også var statsminister og havde Jonas… Read more »

Axel
Axel
12 years ago
Reply to  mette

En stærk tale af Selbekk – tak for linket, Mette.

mette
mette
12 years ago
Reply to  Axel

Selv tak, Axel. Ja. ikke sandt, det er en stærk tale og især på baggrund af, hvad den mand har gennemgået af umenneskeligheder.

Jeg synes, at det er helt i orden, at Selbekk fortæller om indholdet af de e-mails han modtog. Hvilken barbarisk og udspekuleret ondskab! Den norske presse koncentrerede sig i 2006 mest om at latterliggøre hans udseende.

Lars M
Lars M
12 years ago
Reply to  mette

Mette ynder å pille ned stadsmænd. Det kan jo være en morsom hobby, ved brug av selekterte kilder. Jeg er enig i at håndteringen av Muhammed-striden I Norge ikke var noe flatterende, absolutt ikke. På den annen side har Stoltenbergregjeringen stått steinhardt på for Afghanistan-engsjementet og detronisert sin regjeringsparnter SV i denne sak. Krav om at Hijab skulle kunne brukes av muslimske politikvinner er blitt kontant avvist. Stoltenberg ble utskjelt som “brutal” i Stortinget da han nektet å særbehandle en avvist asylsøker som oppholdt seg ulovlig i landet og skrev bok. Osv. Det koker jo ned til det gamle: Man… Read more »

LFPC
12 years ago
Reply to  Lars M

“den inflatoriske bruken av dramatiske ord og vendinger som JC og Snaphaner benytter“. Vi får ellers gerne at vide at vi er de pæne salon-antijihadister. Har du overvejet, Lars, at der faktisk kunne være god grund til at være vred og bruge stærke ord – og at den verbale fremstilling er langt mindre væsentlig end den virkelighed ordene er en respons på? Har du overvejet, som jeg foreslog dig i min lange kommentar forleden, at DU har al mulig grund til at være vred over at dit land modtager så mange mænd der kvitterer for gæstfriheden ved at voldtage dine… Read more »

Lars M
Lars M
12 years ago
Reply to  LFPC

Problemet er at budskapet ikke når noe videre frem dersom man kaller sine politiske motstandere forbrytere, landsforrædere, og ikke tilkjenner dem noen menneskelige egenskaper i det hele tatt. Hvorfor skal man bure seg inn i sin egen boble av mistro, håpløshet og aggresjon ? Meningsmotstandere, som i demokratiske valg faktisk får folkets stemmer, tegnes med grov penn som forrædere. Og dessuten dermed håpløse, umulige å diskutere med. Og så ender man opp med å si at bare vent, terroren kommer igjen ! Poenget er: Da har man egentlig gitt opp. Da nøyer man seg med å skrive for en indre… Read more »

Vivi Andersen
Vivi Andersen
12 years ago

Forøvrigt Jutta

Du var, så vidt jeg husker, også årsagen til jeg kom igang med den tyske blog P1

Hvilket jeg er glad for, da den er rigtig god!

Vivi Andersen
Vivi Andersen
12 years ago

JUTTA

Hej med dig – det er lang tid siden jeg har læst noget fra din hånd !

Forhåbenligt har du det OK !

Det er vist helt fint det er på tysk om ikke andet kan vi så genopfriske vores tyske.

Ps. fik netop på grund af dig og dine tidligere skriverier anskaffet mig et nyt eksemplar af Dansk-Tysk, Tysk-Dansk ordbogen.

Den gamle var fra min skoletid og altså ved at være temmelig ældre, samt at dens omslag hang i laser.

Jutta
Jutta
12 years ago

Julia Caesar, mange tak for dit inlaeg!
Det er min gode soendag!

Jutta
Jutta
12 years ago

Det her er et meget godt svar til vores medier i sagen Brejvik. Undskyld at det er paa tysk. Men det er meget vigtig for os alle i vores faelles Europa. Vi maa da staa sammen!

http://www.pi-news.net/2011/07/post-von-schneider/#more-203752

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago

Og så af alle steder i Poltiken, hvor man – og mange af læserne med – ellers elsker denne type vanvittige konspirationsteorier. Hvor mange gange har vi dog ikke måttet høre om Niels Harrits “sensationelle” fund, om manglende fly ( incl. passagerer! ), der så viste sig at være missiler etc. og om hvordan den frelste venstrefløj i DK var mere end beredvillig til at tro på hvert et ord fra disse selvbestaltede 9-11-“orakler” 😉 Hvordan kan de dog nænne det på Politiken? Verden er af lave – især, hvis man er vant til at måtte nøjes med Politikens normale… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Bjovulf

“Vi har også registreret, at mange kreative mennesker som for eksempel kunstnere [!!!!!] er særligt udsatte for den her slags teorier, fordi de professionelt skal være åbne over for alt«, siger han.” 😀 [ Fin formulering! Det er da vist at sige den barske sandhed på en meget hensynsfuld måde … ] Der er endda et rigtigt stort behov for den slags seriøse oplysningssider til “kunstnere” og andre “kreative” mennesker på mange andre felter end lige 9-11-konspirationsteorierne. Tænk på, hvor meget nytte Anita Bay Bundegaard, Lars fun Trier, Anne-Grethe Bjarup Riis, Rune Engelbreth Larsen, Zenia Stampe samt mange andre fra… Read more »

Emeritus
Emeritus
12 years ago

Nå, man skal ikke pege fingre ad andre landes statsoverhoveder, slet ikke vort broderfolk, så jeg er lidt ked af, at jeg på det personlige plan føler, som jeg gør.

Med beklagelig hilsen

mette
mette
12 years ago
Reply to  Emeritus

Det er du ikke ene om. Den store kollektive sorg, der startede med prinsesse Diana, er et tidens tegn, som jeg finder foruroligende.

Lars M
Lars M
12 years ago
Reply to  Emeritus

Det er greit, det, Emeritus. Godt ord igjen.

Emeritus
Emeritus
12 years ago

OT Jeg har lyttet til og læst meget af det Stoltenberg har udtrykt på egne og nordmænds vegne. Han er meget rost for sin evne til at samle det norske folk i en svær stund. Rosen går nok delvist på, at han inkluderede muslimer ved at optræde i en moske. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg ellers skal mene om den bedemand. I mine øjne er han en ‘whiner’, en klynker. Til tider grådkvalt. Det er næsten for meget af en statsmand at være. Lars Løkke er af en anden støbning. Jeg kan for eksempel meget bedre lide energien i… Read more »

Steinadler
Steinadler
12 years ago
Reply to  Emeritus

Ideolog ? Stoltenberg ? Jeg har fulgt rimelig godt med på norsk politikk gjennom 30 år og det er absolutt ikke mitt inntrykk at Stoltenberg er noen ideolog. Han er riktignok sosialdemokrat, men snarere av de mer pragmatiske, med en adminstrativ innstilling som sikkert har med hans personlighet å gjøre, men som også har blitt forsterket ved hans sosialøkonomiske studier, og ved rollen som finansminister under Brundtland. I rollen som statsminister har han igrunn fulgt mye samme spor som han gjorde dengang, og det var da også derfor han var den hun ønsket som sin efterfølger. Særlig mye til ideolog… Read more »

Lars M
Lars M
12 years ago
Reply to  Emeritus

Jens Stoltenberg har taklet dette utmerket. Er det ikke lov for en statsmann å vise følelser ? Han kjente personlig flere av de myrdede og deres familie. At han greide å beherske situasjonen som han gjorde har vakt allmen beundring i Norge. Ideologien var å ikke reagere med sinne og fordømmelser men med inkludering og raushet – mer åpenhet, mer demokrati. Men ingen naivitet. Og hvorfor ikke besøke sørgende muslimer ? Det var flere muslimer blandt de myrdede. Er disse ikke tillatt å sørge over det som er skjedd ? Er den norske konge også en “whiner” ? Han og… Read more »

LarsS
LarsS
12 years ago

Fjodor Dostojevskij udgav i 1866 en af verdenslitteraturens store klassikere: Forbrydelse og straf. Forbrydelsens psykologi endevendes og udstilles gennem hovedpersonen Raskolnikov: ..I sine fantasier fortæller Raskolnikov sig selv, at det er hans ret at myrde. Han er et geni og kan sætte sig ud over moralen og dens love…… Det er tragisk og ulykkeligt, men Dostjevskijs snart 150 år gamle roman rammer uvirkelig tæt på hvad en terrorist og massemorder som ABB måtte have kunnet indbilde sig og man kunne få den uhyggelige tanke, at han faktisk har læst romanen og ladet sig inspirere. Under et forhør (2003 udg., s.… Read more »

Lenny
12 years ago

Jeg er fra Danmark og så nyhederne om bomben og den efterfølgende massaker i TV. Rystende billeder af ruiner i Oslos regeringskvarter. Kommentatoren havde straks pisken ude efter muslimer og islamistiske fundamentalister – uden dog at vide noget om sagen. Nu har det modsatte vist sig at være sandt – højreekstremisme. Nu skal der tages fat om højreekstremister og åbnes op for mere åbenhed overfor Islam. Det kan ikke være sandt, at hvert eneste terrorangreb straks forbindes med Al-Qaida.

World Traveller
World Traveller
12 years ago
Reply to  Lenny

Vad tror du anledningen ar till att alla (inklusive muslimer sjalva) trodde att att det var muslimer som lag bakom terrordadet?
Det finns en stark anledning till det om du taenker efter.

Pupil
Pupil
12 years ago
Reply to  Lenny

Men hvad får Tyskland ud af…FÅR bedes brugt, tak. For er brugt her decideret forkert, et ord der bruges i anden forbindelse. http://www.tyskholdet.dk/?p=890
Tak for det.
Ordstilling og ordvalg er meget præget af tysk praksis og struktur, set herfra. Overvej eventuelt ændringer.
Med venlig hilsen

Lenny
12 years ago
Reply to  Pupil

Hvad har denne artikel at gøre med denne artikel vi er i gang med at kommentere? 🙂

LFPC
12 years ago
Reply to  Lenny

Der er brug for at stille det spørgsmål som Morten Uhrskov stiller i sin seneste blogpost på JP: Du, Lenny, taler i et påtaget assertivt sprog om hvad der “skal” gøres. Desværre helt uden indhold. Gør derfor dig selv og alle andre en tjeneste, og svar venligst: Skal det fortsat være tilladt at drive en blog som Snaphanen, hvor udgangspunktet er historier om, og analyse af, virkelige forhold i virkelighedens verden? Spørgsmålet er højst berettiget, fordi, helt ærligt, på din side af kløften fremstilles al islamkritik som ren opinion. Det impliceres, men demonstreres aldrig, at blogs som vores udelukkende består… Read more »

Lenny
12 years ago
Reply to  LFPC

Jeg mener ikke min tone er aggressiv. Jeg giver blot udtryk for min holdning. Vi bevæger os ind i et samfund, som udelukkende er bange for islamistiske terrorister. Men hvad med alle de andre konflikter, som frygten for islam fører med sig. Her ser vi et eksempel på, hvad medieskabt frygt kan føre til. Kan det undre nogen, at der findes mennesker i den vestlige verden, som af frygt for islamistisk terror begår forbrydelser? Efter at medierne har fyldt os med frygt?

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Lenny

Det har så åbenbart også undgået din opmærksomhed, at Norge igennem flere år er blevet truet med netop sådanne aktioner af diverse muslimske terrorbevægelser – af hvilke, der endda var et par stykker, der jublende skyndte sig at tage æren for denne terrordåd. For nogle år siden blev en norsk forlægger næsten skudt til døde – formentlig af iranske agenter – bare for sin medvirken til at udgive Salman Rushdies De Sataniske Vers i Norge og flere andre lande. Og vi så jo alle, hvordan mange muslimer i vestlige lande havde travlt med at feste i gaderne d. 11/9 2001… Read more »

Lenny
12 years ago
Reply to  Bjovulf

Man kan ikke på baggrund af tidligere forbrydelser dømme en mistænkt. Det samme gælder i denne sag. Du kan ikke i denne sag lede mistanken over på al-Qaida, uden at have beviser herfor. Dertil vil jeg også gerne tilføje, at jeg ikke ønsker at fremhæve islamister som ofre. Dette er en debat, som du starter. Jeg mener derimod, at den vestlige verdens befolkning er offer for en medieskabt massehysteri. HVIS vi derfor skal snakke om ofre, så må vi her snakke om os danskere, svenskere osv.

LFPC
12 years ago
Reply to  Lenny

Fint nok. Men næste skridt er så at kigge på statistik og proportioner, f. eks. den opgørelse fra Europol vi bragte her, eller på summen af lidet rapportede (men komplet virkelige) islamiske voldshandlinger som gengivet på f. eks. thereligionofpeace.com. Hånden på hjertet, Lenny: Hvor er efter dit skøn det højeste antal terror- og voldshandlinger, legitimeret i religion? Er antallet af dræbte abortlæger i USA sammenligneligt med antallet af de buddhister i det sydlige Thailand der brændes, hakkes ihjel eller halshugges af jihadister? Hvor er det største demografiske vækstlag for voldelige grupper: I steder som Cairo, Gaza og Tora Bora, eller… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Lenny

Hmm, mig bekendt er der overhovet ingen, der har dømt nogen for noget som helst her –
men mange har haft kvalificerede gæt – eller mistanker om du vil – baseret på et omfattende
emperisk grundlag ang. islamistiske aktiviteter over hele den vestlige verden.

Det var med andre ord en endog meget sandsynlig ansvarlig for misdåden. Det er dog
besynderligt som muslimers “fredelige” hensigter og deres åh-så-tolerante religion ALTID
bliver misforstået, ligegyldigt hvor de flytter hen i verden, hva? 😉

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Lenny

“empirisk” hedder det jo – BEEP! 😉

Nils Svensson
Nils Svensson
12 years ago

“Vill man öka trycket och frustrationen hos invånarna tar man tillfället i akt att använda tragedin i Norge som alibi att strypa åsikts- och yttrandefriheten ytterligare. Men ett samhälle där kritiska röster kvävs och tystnad råder är det farligaste av alla.” Detta var vad Breivik ville. Det står klart och tydligt i hans manifest på sidan 1399. I hans CV av alla ställen. “From a tactical and pragmatical viewpoint; the PC Medias defeat of the Progress Party will benefit the armed National Resistance Movement in Norway. The more the moderate alternatives are persecuted the more likely it is that the… Read more »

Anna
12 years ago
Reply to  Nils Svensson

Nils, intressant. Det här har man inte tagit fram tidigare, men det är ju en förklaring av det till synes irrationella dådet. Jag har förundrats över hur ABB kunde tro att dådet skulle främja hans sak, men nu förstår jag. Han iskalla plan framstår som än mer fruktansvärd.

Nils Svensson
Nils Svensson
12 years ago
Reply to  Anna

Jag tror att det var huvudmotivet. Jag har inte läst hela manifestet och denna förklaring som jag citerar kanske förekommer på andra ställen. Men att det står så tydligt i just hans cv är väl ganska symptomatiskt när det gäller en person med ett sånt ego som Breiviks. Oskorei som annars gör en intressant analys av manifestet skriver: “Revolutionära rörelser har normalt först haft framgång med väpnad kamp efter att en framgångsrik politisk rörelse förbjudits. Men Breivik vill börja med den väpnade kampen, och därefter vinna folkligt stöd. Detta är orealistiskt, särskilt med tanke på de metoder han förespråkar.” Misstaget… Read more »

M Capensis
M Capensis
12 years ago
Reply to  Nils Svensson

Ja, det är oroande hur få som inser detta. Och hur få som inser att de med sina skuldbeläggningar, och att de i sin iver att “äntligen” få tvåla till de “främlingsfientliga” genom att glatt sudda ut gränslinjen mellan våldsverkare och demokrater faktiskt går Breiviks ärenden. Det har förvånat mig ett tag, att man är så medvetet försiktig med att göra något som kan radikalisera muslimer. Samtidigt som man helt verkar ha bortsett från möjligheten att även svenskar/skandinaver kan radikaliseras, Om man driver dem tillräckligt långt. Och drevet mot oliktänkande verkar ha en snarast infantil prägel, som i många stycken… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
12 years ago

En utmärkt sammanfattande analys – STORT tack för den!

Emeritus
Emeritus
12 years ago

Meget gik galt i min seneste upload.
Det sidste ord bl.a. ville mobilen bestemme. ‘genhør’ skulle have været: ‘…fejghed…’ derefter gik mobilen i sort af mangel på strøm. Beklager, hvis forståelsen er gået tabt. Har andre oplevet tilsvarende?

Med venlig hilsen

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Emeritus

Haha, jeg måbede godt nok lidt der, Emeritus 😉

Lyder sandsynligt, at der ikke er energi nok til at sende signalerne ordentligt
ved et passende signalniveau.

Eller måske har du ordbogen slået til? Den kan godt være ret emsig af og til.

Galne Gunnar
12 years ago
Delicious
Delicious
12 years ago

Klokt och sansat. Tack!

Anonymous
Anonymous
12 years ago

Min mobil ville genhuse. Jeg ville sige ‘…fejghed…’

Mvh.

Emeritus
Emeritus
12 years ago

…rene lære bag på den elitære, men meget selektive tankegang. Da eliten er omnipotent, er det altid andres fejl.
Men tilpasning er kulturel fernis. Arvemassen kan man ikke stille så meget op med politisk. Men den bestemmer, hvordan det politiske tryk skal håndteres. Oprør eller underkastelse- mod eller genhuse.

Med venlig hilsen

T. Snorrason
T. Snorrason
12 years ago
Reply to  Emeritus

“Eliten”, snarere vor tids Apparatnikker!

Emeritus
Emeritus
12 years ago

‘…Vi är biologiskt anpassade till den region där vi föds, vi är bärare av olika kulturer, ideologier, religioner och andra sammanhang. Vi är kort sagt olika. Drömmen om ”den nya människan” hör hemma i de gamla kommunistiska skräckväldena Sovjet, Kina och DDR. Där trodde man på allvar sig kunna stöpa om den mänskliga naturen till kommunistiska idealmedborgare i den totalitära staten…’ ‘Biologisk anpassede’ er nok at tage munden lovligt fuld. Mennesket er en blanding af arvemassens og hvad man gør det til. Arv og miljø med andre ord. Mit indtryk er, at den multikulturelle elite kun anerkender det påvirkelige i… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Emeritus

Det ville overhovedet ikke forbavse mig spor, hvis Darwins teorier også kan forklare dette, Emeritus 😉 Bor man i en samfund eller en klankultur, hvor blind tiltro til åndsformørkede religiøse og kulturelle dogmer er den eneste vej fremad i livet, og hvor enhver med EVNEN og LYSTEN til selvstændig, analytisk og kritisk tænkning risikerer at miste hovedet – eller forplantningsmulighederne 🙂 – i en relativt ung alder eller – at være et meget uattraktivt valg af partner – pga. den slags “mærkværdige” tilbøjeligheder – til afkommet af de BETYDENDE familier – altså de der bestemmer, hvordan klaveret spiller – i… Read more »

Robin Shadowes
Robin Shadowes
12 years ago
Reply to  Bjovulf

Mycket bra inlägg! Förklarar deras beteende och tänkande på ett mycket pedagogiskt sätt. Är du lärare?

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago
Reply to  Robin Shadowes

Mange tak 😉 Nej, det er jeg ikke – jeg er nemlig en svagtbegavet landbytosse med hang til Morten Korch-romaner, Giro 413 ( klassisk radioprogram med lytterønsker og gratulationer etc. – typ svensk dansbandmusik & klassisk svensktop fra før “kulturbe(k)rigelsen” ) søndag efter søndag & Far til Fire-film ( klassiske “roliga” familie-film ) fra 50’erne, når jeg ikke lige er nede til bankoaften 3 gange ugentligt i det lokale forsamlingshus – altså iflg. Politiken & co. 😀 Hænder dette også i Sverige? At “eliten” forsøger at skamme helt almindelige (vanliga) svenskere og deres synpunkter (åsikter) ud ved på den måde… Read more »

Hans Nilsson
Hans Nilsson
12 years ago

Eftersom jag var för för ung (född 1953) när arbetskraftsinvandringen startade på 50 och 60 talet har jag därför svårt att ha någon mening om denna. Men när den stora anhöriginvandringen startade var jag mer än negativ till denna. Men på den tiden precis som nu föll det inte i god jord att ha en avvikande mening på detta område. Vid denna tidpunkt ansågs det som ett exotiskt inslag i samhällsbilden med invandrarna. Vad det var som var exotiskt förstod jag inte då och gör det heller inte nu och kommer aldrig att förstå det. Att Svenska folket inte har… Read more »

Josefina Bergfast
Josefina Bergfast
12 years ago

Islam har inbyggt i sig (drömmar, viljor, önskningar) om världsdominans, det går inte att komma ifrån. Islam vill sätta agendor och ha tolkningsföreträden, samt bli betraktad som en auktoritet. Västvärlden med judiska makthavare i spetsen för olika maktcentra, vars tankesystem, samhällsmodeller och ekonomiska ordningar har satt sin prägel på större delen av samhället, vill inte att islam skall kräva för mycket makt? Präglingarna har gällt både kommunismen, kapitalismen, neo-liberalismen och demokratin, med alla sina rättighets- och jämställdhetsideal, samt också tidigare i förlängningen national-socialismen, som av judiska auktoritativa trendsättare har influerat världshändelserna. Att revolutionerna finansierades av judiska banker, samt leddes, från… Read more »

Regimkritiker
Regimkritiker
12 years ago

Vilket osannolikt svammel. De som borde veta bättre och som borde se faran med islamiseringen verkar mer upptagna med att jag judiska världskonspirationer som inte finns. Det finns inga som skadar kampen mot PK-överheten så mycket som dessa smyg-nazzar. Gå och läs Wikipedia-artikeln om paranoida psykoser. Och en sak till, det finna inga judiska monster under sängen som kommer fram när du släckt lampan. Försvinn härifrån!

Josefina Bergfast
Josefina Bergfast
12 years ago
Reply to  Regimkritiker

(Skratt!) Svammel kan jag hålla med om….. Dock är epitetet malplacerat. Att förneka inflytelserika judiska tänkare, och samhällspåverkare, idégivare, författare, reklam-, tidnings- makare, tv-producenter, film-makare och politiska och allmänna reformivrare, ekonomiska idégivare osv., deras insatser i olika samhällspolitiska skeenden, det är både ett svek mot dessa, och det är att vilja blunda för verkligheten. De ideal som människor låtit sig påverkas och inspireras av, och som blev allmänt gällande efter kriget, var faktiskt just de anti-auktoritära idealen, de anti-nationella idealen, samt också jämlikhetsidealen. Att vara internationalist var i princip att vara god. Dessa grundideal, sprungna ur både upplysning, samt kommunism,(kamrat-kompis-ideal),… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 years ago
Reply to  Regimkritiker

varning, göd inte uppmärksamhetshoran.

Josefina Bergfast
Josefina Bergfast
12 years ago
Reply to  Anonymous

Skäms.

Och här skall kämpas för de demokratiska yttrandefrihets- principerna, som inte finns i den offentliga debatten? Anonymous är en förstörare för det allmänna samtalets möjligheter.

Formulera en egen ståndpunkt istället, om invandringspolitikens galenskaper, och orsakerna, de många, till dessa.

Hur har det kunnat gå så galet som det har gått vad gäller invandringen? Varför har alla åsikter strypts?

Ha åsikter om det, istället för nedsvärtande, vulgära åsikter om åsiktsfränder i invandringfrågan. Hatet kommer endast att förstöra alla möjligheter till förändrad politisk inriktning.

Är det det som Anonymous önskar sig kanske.

Katinka Glahd
Katinka Glahd
12 years ago

Hej Julia.Välkommen tillbaka,Du har varit saknad. Ja,nu har vi i Norden i över 30 års tid varit utsatta för det mångkulturella experimentet,som havererat totalt och numera ,utgör en påtaglig fara för att det uppstår ett monokulturellt,teokratiskt,islamistiskt Gehenna-samhälle. Frågan är inte längre än OM,utan om NÄR! Så här år det om man inte tar hänsyn till folkets åsikter utan bara kör på utan att respektera sina egna medborgares inställningar i denna fråga. Vi som inte sitter skyddade i Elfenbenstornet utan får framleva våra dagar i det gytter som det svenska samhället blivit till ,har förgäves försökt protesterat mot detta vanvett. På… Read more »

trackback

[…] mer HÄR […]

Olav
Olav
12 years ago

Klippet fra ABC-nyheter i forbindelse med kritikk av doc.no: 24. juli 2011 – 11:03 Nettsteder som document.no er en direkte følge av norsk media i dag. Produktene til Øgrim og hans kolleger vil fortsette å miste lesere; av åpenbare årsaker. Om man ikke alt har tapt evnen til å lese litt lengre og dypere enn det Gjævers avis legger opp til, anbefaler jeg å prøvelese alternative nettsteder, med kritisk blikk, selvfølgelig! At redaksjonen i document.no har politiske preferanser, er opplagt. Jeg tror imidlertid disse, holdt opp mot folket i sin helhet, sammenfaller i stor grad, noe som slett ikke er… Read more »

Limewoody
Limewoody
12 years ago

Danmarks Radio og TVToo er ude i et ærinde hvor man forsøger at miskreditere alle holdninger der ligger til “højre” for de radikale. Eksemplerne er så massive, at enhver ved at se og lytte kan konstatere at påstanden ikke er grebet ud af luften. Der fokuseres massivt på “skandaler” i højreorienterede politiske miljøer, men skandaler på venstrefløjen er ikke-eksisterende. Når der refereres til borgerlige aviser, medier, organisationer eller kommentatorer kaldes disse “højreorienterede”, “borgerlige” eller ekstreme. Man prøver at sværte nyheder ved at brændemærke dem ud fra hvem der nu ejer ejer mediet. Derimod når der refereres fra venstreorienterede medie/aviser/kommentatorer eller… Read more »

bowlaren
12 years ago

Massinvandringen får nu mer kritik , och politikerna gör inget, om politikerna vågade säga – Vi har misslyckats.
http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago

Tack för en lysande Söndagskrönika, Julia.

Och välkommen tillbaks – long time, no see 😉

Nordbo
Nordbo
12 years ago

Bra skrivet. Jag har trots allt varit ganska optimistisk och trott att vi ska kunna ordna problemen på ett värdigt sätt. Breivik har fått mig att undra om jag har underskattat frustrationen vissa upplever. Jag är född efter 1968, men jag växte upp i ett tryggt homogent samhälle och mötte den mångkulturella verkligheten först som vuxen. Men nu undrar jag om en del av ungdomarna som har vuxit upp mitt i den är argare och känner sig mer svikna än jag har insett. Läget är kanske värre än jag trodde. Det finns en och en annan även från de politiskt… Read more »

Fröken Sverige
12 years ago
Reply to  Nordbo

Ta dig lite tid och kolla valresultaten på skolvalen runt om i Sverige. I de orter där mångkulturen införts rejält så röstade högstadie- och gymnasieelever på SD i upp till över 40% på vissa skolor. I några orter ligger SD på 30% bland ungdomarna. Ja, den “berikade” generationen kommer rösta annorlunda än många gör idag. Och jag säger till alla föräldrar och far/morföräldrar som inte tar ansvar (utan fortsätter att rösta på sjuklövern): Det kommer inte att räcka med att säga “förlåt” till era barn en dag. Jag hoppas ni tycker det var värt det, att få 500 mer i… Read more »

Hans Nilsson
Hans Nilsson
12 years ago

Vad svarar dessa föräldrar och mor och farföräldrar när du påpekar att det inte kommer att räcka med ett förlåt. Jag har själv försökt att påverka just dessa grupper men har för det mesta fått till svar att jag överdriver eller så vill de inte veta. De allra flesta tar hoten med en klackspark det som drabbar andra tror de själva de är imuna emot tyvärr. PURSVENSKEN.

Robin Shadowes
Robin Shadowes
12 years ago
Reply to  Hans Nilsson

Är du rasist? Har du gått och blivit nazist? Det trodde jag inte om dig, du som har verkat så trevlig. Det är väl sådan respons man brukar få enligt dom kommentarer jag läst av dom som har försökt.Dom lyssnar helt enkelt inte. Deras hjärnor har verkligen blivit väl marinerade i politiskt korrekt marinad i alltför många decennier. Tror därför att det inte går att få dem att vakna. Dom kommer hålla fast vid mångkulturen ända till slutet.

Bjovulf
Bjovulf
12 years ago

Ja, och snarare 1000-2000 kr mindre, om man ser på det samlade resultatet 😉

Fröken Sverige
12 years ago

Åter igen fantastiskt bra skrivet av Julia Caesar!

Läser, njuter och sprider…

Mvh

/FS

trackback

[…] är några citat från Julia Ceasars söndagskrönika som avhandlar terrordåden i Norge under rubriken ”Ansvar och […]

82
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x