7
sep
Seneste opdatering: 8/9-11 kl. 0309
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Spørgsmål, anfægtelser, svar. Et af de møder norsk og dansk presse ikke burde gå glip af, men det gjorde de. Den svenske så vi på forhånd bort fra, men der var flere svenskere tilstede som borgere og privatpersoner, det er en stærkere motivation end at være svensk journalist. Utøya kræver også mod, “denne ø, som ingen forlader, før han har faaet Mærker af den”. Og alligevel skal man som dansk, som Sørine Gotfredsen sagde, “agte sig for ikke at tage andres tragedier på sig, som var det ens egne.”

Historiker og journalist Hans Rustad, Document.no og sognepræst og journalist Sørine Gotfredsen, der kom for skade at skrive kronikken Lad os bruge Anders Breivik rigtigt, havde modet til at forske i forbrydelsen. Ikke i forbryderens pervertede sind, men i hans baggrund, hans omgivelser og de spor han har afsat på alle sine omgivelser. Hans gerning fortæller noget om tiden og om os selv, for den der tør lytte og ikke bare bruger ham som instrument, for den kæphest de allerede red i forvejen, jævnfør Politiken og det traumatiserede norske etablissement. Det er ikke så meget, om de har forstået, hvad der skete. Det er mere, om de overhovedet har turdet forsøge. Svaret i aftes var efter alle spørgsmålene “nej.” Vi risikerer en højre (og venstre) ekstremisme i Europa, vi ikke har kendt siden 30 érne, ikke mindst i alle fortrængningers fædreland, Sverige. Efter kuglerammen, skulle Breivik have været svensker, men skæbnen spillede Sverige et nådigt puds dennegang. Og nåde har vi brug for, som Hans Rustad siger til sidst i sit oplæg. (videoes kan spille i HD) – (klik fotos f. helskærm)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lars H
10 years ago

Tak for videoerne. Det ville de kulturradikale have godt af at se.

trackback

[…] Efter Utøya […]

Allan Hansen
Allan Hansen
10 years ago

“Every man should think what he liks and say what he thinks,,. Spinoza. Den berømte filosof Karl Popper siger/skriver et sted ” det er umuligt at fører en rationel og saglig diskussion eller debattere uden, at der opstår uoverensstemmelser og uenighed – det er jo netop det, som giver diskussionen stykke og substans. Og han forsætter: ” Det er umuligt at diskutere eller debattere uden, at nogle føler sig stødt, men det er den pris vi alle må bære til alteret hvis vi ønsker at deltage i en åben diskurs. Man kan så tilføje en lille ingrediens af sprogfilosoffen Ludwig… Read more »

Morten - - -
10 years ago
Reply to  Allan Hansen

Om ord: Du skal også spørge til anvendelsens øjemed … Det er især dét, vi glemmer.

– – –

MetteD
MetteD
10 years ago

Sørine Gotfredsen skrev en god kronik men fik desværre taget munden for fuld i de sidste afsnit, hvor hun satte lighedstegn mellem indvandring og Breivik. Jeg siger tak for muligheden for at høre hendes selvforsvar og efterfølgende tanker om tragedien i Norge. Efter Utøya og Oslo skrev jeg selv om vor afmagtsfølelse, når vi skal tackle det definitive og uforståelig ondskab, og jeg linkede til en norsk folkevise og Theodor Kittelsens tegning af drengen, der sætter sig på den hvide hest og forsvinder i dybet. Hesten er et symbol på den fællesnordiske mytologiske figur nøkken, der altid vil lokke ved… Read more »

Svenssonsfunderingar
10 years ago

Svenska regeringen låter privata bolag sköta ambulanstransporter, flera svenskar har dött, läs mer om det här http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/2011/09/07/verkar-vara-brist-pa-ambulanser-i-sverige/

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

LA-profilen Joachim B. Olsen: ‘Ok, at have to koner’ 😉 http://www.bt.dk/politik/ok-at-have-to-koner Staten skal ikke bestemme, om en mand skal kunne have mere end en kone, mener Joachim B. Olsen. Danmark er et land fyldt med unødvendige forbud, som griber ind i danskernes frihed og fratager dem det personlige ansvar. Det mener Liberal Alliances spidskandidat Joachim B. Olsen, som i sit forsvar for individets frie valg mener, at flerkoneri er i orden. … [ Ja, med den slags overbevisende argumentation, så kan man da hurtigt få afviklet al dansk og vestlig kultur, normer og grundværdier … hvad bliver så det næste?… Read more »

Victor
Victor
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Bjowulf – Og du kalder dig selv for borgerlig. Du skulle skamme dig. Hvorfor kan du ikke indse, at hvis vi nu ville rulle staten tilbage og tillade, at vi danskere kørte uden sikkerhedsseler, fik lov til at SMSe og køre bil samtidigt – og så endda kunne gifte sig med lige så mange kvinder, som vi havde lyst til – så var vi allesammen blevet millionærer for længst. Det er da en plan.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Victor

Gør jeg det? 😀

Ja, det kunne sandelig være kønt, hva?

Så burde alle andre vel også kunne slippe for at betale hospitalsregningerne
for folk, der optræder så groft uansvarligt i trafikken eller andre steder?

Axel
Axel
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Det er en uudryddelig myte, at to kvinder under samme tag skulle danne det kinesiske tegn for ufred og kiv. Derimod er det et faktum, at en GRIS under et tag er tegnet for ‘hjem’ – og jeg vil undlade at gøre mig dybere tanker om, hvad vi så kan lære af det.

Kimpo
10 years ago

Endnu et eksempel på at Trykkefrihedsselskabet er styret af hovedløse høns. Mænd så naturligvis fodboldlandskampen.

Peter Buch
Peter Buch
10 years ago
Reply to  Kimpo

Rigtige mænd forventede dansk sejr, selv uden vi så kampen eller deltog.

Morten - - -
10 years ago

Det var svært gode ord af Hans Rustad – sikke et sympatisk medmenneske. Vær rar at lytte til ham, hver især. Han fortjener det, uanset.

Nu vil jeg så åbne for Sørine Gotfredsen …

– – –

Peter Buch
Peter Buch
10 years ago

Ja, skræmmende perspektiver unægteligt. Få måneder tidligere var loftet faldet ned hvor mødet blev afholdt, i porten i Tordenskjolds hus, den sidste bolig han havde i Danmark før afrejsen og døden i Tyskland, og selv om man skal være meget forsigtig med at drage videre konklusioner ud fra sådan noget, kan det vel ses, koblingen mellem en af de i Danmark kendteste nordmænd og hvad der foregår i vedkommendes hus og den nylige tragedie i Norge, som et eksempel på menneskets risikable stilling. Med vand i kælderen, et andet fænomen observeret fornylig, og faldende lofter er mennesket, både Tordenskjold og… Read more »

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x