20
sep
Seneste opdatering: 20/9-11 kl. 1708
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

Vad vet man om morgondagen? Inte ett skvatt. Men man behöver sannerligen inte spå i kaffesump eller fördjupa sig i ideologiernas labyrinter. Men kan göra som Bengt i Wien och läsa precis hur det är. Han gör det hos Paul Krugman som skriver i The New York Times om friheten att dö. Så här:

“I’m referring, as you might guess, to what happened during Monday’s G.O.P. presidential debate. CNN’s Wolf Blitzer asked Representative Ron Paul what we should do if a 30-year-old man who chose not to purchase health insurance suddenly found himself in need of six months of intensive care. Mr. Paul replied, “That’s what freedom is all about — taking your own risks.” Mr. Blitzer pressed him again, asking whether “society should just let him die.” And the crowd erupted with cheers and shouts of “Yeah!”

Är det vad som väntar oss européer också? Ska tjatet om “valfrihet” sist och slutligen reduceras till friheten att dö, därför att man inte kan betala för sin sjukvård?

Så sent som i gårdagens Svenskan läste jag om hur nära dagen är då Greklands statskassa är slut och varken löner eller pensioner kan betalas ut. Tysklands Angela Merkel säger att om det skulle innebära slutet för euron, så är det också slutet för Europa. Jag vet inte om den domedagsprofetian är befogad, men nog finns det skäl att redan omgående oroa sig för den framtida sjukvården och annat i den offentliga verksamheten som varje medborgare tagit för givet. Men folkhemmet är sedan länge dött – och begravt – och just därför kan vår tids politiska klass hantera verkligheten på ett sätt vi lite yrvaket börjat förstå.

Gamla paroller om solidaritet är inget annat än festrekvisita. I grunden är man överens – från Miljöpartiet till regeringsalliansen – om att de somaliska stammarna, i huvudsak familjer utan möjlighet till arbete, i analfabetism och med män som flyr in i kattuggandet, ska återförenas och leva på statsunderstöd i Sverige, att överklassen ska kunna berika sig utan minsta kritik, att skolan ska fortsätta ramla ner i ett bottenlöst träsk, att svenska soldater ska häcka i de afghanska bergen, att tiotusen rop på polishjälp ska ignoreras varje år därför att pengarna är slut, att såväl islamismen som den politiska godhetsideologin ska få fortsätta korrumpera och fräta sönder hela tanken om det öppna samhället, yttrande- och tryckfriheten.

I detta klimat kan man skrota välfärd samtidigt som man i Sveriges Radio accepterar att en imam hotar att mörda landsmän boende i Sverige, om de lämnar islam. De “goda” i medier och politik kommer att blunda för det och fortsätta mässa om “främlingsfientlig retorik”. Det är redan för sent att läsa Kejsarens nya kläder.

Man behöver inte vara pessimist för att ana vad det är Paul Krugman hänvisar till. Barbariet finns överallt runt oss. Är det något vi saknar kan vi importera det. Fredrik Reinfeldt har ju redan försäkrat att före vår tid fanns det i Sverige bara barbariet.

” – Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån. Det var statsminister Fredrik Reinfeldts lakoniska slutsats efter ett besök i invandrartäta Ronna i Södertälje på onsdagen.”

Det försäkrade DN sina läsare redan 2006. Och den fräckhet med vilken sådana politiker uttalar sig har inte mildrats sedan dess. Det kommer mera, som man säger.

Kenneth Karlsson har skrivit en mycket intressant essä om tillståndet för våra samhällen, där inte minst begreppet ömsesidighet diskuteras. Han bygger sina resonemang på egna erfarenheter av att leva i andra länder.Thomas Nydahl: Vad vet man om morgondagen?

Bilfri tirsdag?

En af Københavns mest trafikerede gader, Store Kongensgade, kl 15 tirsdag. Nej, Verdensmesterskaberne i landsvejscykling 2011. I dag kvindernes enkelstart set fra Hendes Majestæts udkigspunkt, mindre kan ikke gøre det. Ruten, fra Rådhuspladsen ud om Hellerup, to gange. Cyklist nr. 1 en thailænder, nr 2 en rumæner. Nr. 3 en singaporeaner og nr. 4 en mexicaner.(klik fotos f. helskræm)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
PK
PK
10 years ago

Død og begravet…ja, det er nok og Danmark.
SE bare her: DF vil/ kan støtte Marianne Jelved som Folketingets formand.
Jeg mangler ord, og vil tænke over mit medlemsskab..
Det er næsten mere end jeg kan klare,,,,støtte jelved….suk

Svenssonsfunderingar
10 years ago

En bra beskrivning om läget i Sverige nu, läs mer här http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/2011/09/20/moderaternas-vata-drommar/

Jonny
Jonny
10 years ago

@Thomas Nydahl
Så, vad finns det för “lösningar”? Vad är, exempelvis, din syn på (frivillig, i första hand) repatriering? Storskalig sådan, ska väl tilläggas.

Svenssonsfunderingar
10 years ago
Reply to  Jonny

Många har försökt ingen har lyckats , om stora länder inte klarar av det, ska då lilla Sverige klara av det ?

Jonny
Jonny
10 years ago

Själv känner jag inte till ett endaste seriöst försök till återvandringsprogram för icke-europeiska invandrare. Varken i små eller stora europeiska länder.

Ole Burde
Ole Burde
10 years ago

Sverrige er et stort land . Måske er tiden inde til at grundlægge et NY-sverrige i en eller anden del af landet , hvor alle gode kræfter så kan koncentereres ? Ganske vidst er det alt alt for tidligt , måske 40 år , men på den anden side er planlægning på lang sigt jo et altafgørende reskab ..

Axel
Axel
10 years ago
Reply to  Ole Burde

Et ‘gated community’ i storskala? En ursvensk enklave i et nymuslimsk Sverige? I løbet af få årtier følger angrebene udefra, og hvis ursvenskerne i den situation vælger at forsvare enklavens porte med næb og kløer – hvorfor i himlens navn gør de det så ikke nu?

barfbag
barfbag
10 years ago

Off topic
Jeg er helt enig i følgende om Afrika: http://plancksconstant.org/blog1/2011/09/the_real_land_of_opportunity.html

Svenssonsfunderingar
10 years ago

Frågan är om man vill veta vad som ska ske på morgondagen , allt blir ju bara sämre. Jag har aldrig vetat att Sverige har ett samarbete med Somalia , men nu vet jag. Reinfeldt och Maud har skrytit om duktiga invandrare, var väl ingen Svensk som kunde tro att dom syftade på Somalia då. Ett folk som inte klarar av att leva i sitt egna land, nu ska dom bygga upp Sverige enligt Reinfeldt och Maud. Halleluja 🙂

Arvid Bengtsson
Arvid Bengtsson
10 years ago

Thomas Nydahl: Mycket väl sammanfattat. Jag hoppas Ditt viktiga inlägg kommer att uppmärksammas också utanför bloggläsarnas krets.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x