15
dec
Seneste opdatering: 16/12-11 kl. 1834
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

 

(NB: Nogle ubehagelige billeder midt i, Levant advarer inden.)

Libyska soldater i Skåne

Af Thomas Nydahl

Igår meddelade Lunds universitetssjukhus att de inte har en enda ledig vårdplats och att pengarna är slut. Ett enda exempel, alla vet att man kunde rada upp dem, oändligt. Sjukvården i Skåne går på knä. Köerna blir allt längre.

För någon vecka sedan meddelade Skåne-landstinget att man skulle låta en delegation flyga till Libyen för att hämta krigsskadade män till vårt län och ge dem vård. Det ansågs det finnas utrymme och resurser till.

Det fanns reservationer. Människor var skeptiska. Erfarenheten från Danmark, mindre än en månad gammal, visade hur svårt det kunde bli. Att ta emot män från den arabiska fronten var kanske inte så enkelt som man kunde tro. Nu är de här. I Lund, i Trelleborg, i Hässleholm och i Kristianstad. När de flögs hit undrade jag över om urvalet endast skett på medicinska grunder, eller om landstingets herrar också funderat på klaner och andra identiteter i det libyska samhället. De aspekterna är bra mycket viktigare än vad herrarna i Skånehuset ens kan föreställa sig. Eller är det så enkelt att Sverige på grund av deltagandet i sönderbombandet av Libyen har en moralisk/ekonomisk förpliktelse gentemot landets soldater?

Uppenbarligen visste och förstod de ingenting alls av det. De flög ner, besiktigade skadorna och valde de män de ville vårda i den skånska idyllen.

I Åhus, där vi vanligtvis njuter av havet, har man byggt ett antal nya, åttakantiga hus. För sommargäster. Där inhystes för dryga 48 timmar sedan de krigsskadade männen. För 24 timmar sedan bröt helvetet ut. Knivslagsmål. Poliserna som larmats till platsen attackerades och tvingades skjuta skarpt.

Vad är det vi gör? Hur naiva får vi bli? Jag är bara dum som använder ordet vi. Vad det handlar om är med all säkerhet en naiv svensk tjänstemannaklass som tror sig fixa bra affärskontrakt med den nya, islamiska, överheten i Libyen. De kommer att misslyckas. Vreden och rädslan som nu finns bland invånarna i Åhus har säkert sin motsvarighet på andra orter dit man tagit krigstaggade, hetsiga unga arabiska män som gärna fortsätter att slåss.

Egyptisk protest over Wilders’ ytringsfrihed

Egypt is concerned about a book that Freedom Party leader Geert Wilders plans to publish in the spring. Earlier today, the German Press Agency DPA reported that Dutch ambassador Susan Blankhart was summoned by the Egyptian Foreign Minister in November to explain anti-Islamic comments by the controversial MP.

According to diplomats, Egypt says it is unable to ignore Mr Wilders unacceptable behaviour. In early November, Egypt refused to issue a visum to Freedom Party MP Raymond de Roon after Mr De Roon accused Cairo of the ethnic cleansing of Christians Copts. As a result a parliamentary foreign affairs delegation of Dutch MPs cancelled a working visit to the Arab country. […] Egypt summoned ambassador over Wilders

Ikke min brors vogter
Der er en vis debat, især i Norge, om hvorvidt man bør udgive en eventuel bog skrevet af massemorderen Anders Breivik.
Det er da værd at diskutere, men umiddelbart kan jeg ikke se, at det kræver en særlig slags overvejelse. For det første må forlagene jo vurdere markedet, ganske som de plejer – vil der være salg i sådan et værk? For det andet må de vurdere værket som de plejer – er det sammenhængende, velskrevet, interessant?
Svaret på begge dele er jo nok et ja – der vil være interesse på markedet, og manuskriptet kan gives en form, så det er læseværdigt.
Problemet er selvfølgelig mere, hvorvidt man ønsker at udbrede hans tanker og holdninger i en bredere kreds. Men bør forlagene overhovedet være ledvogtere for offentlighedens adgang til noget som helst synspunkt, der er interesse omkring? Præmissen for diskussionen synes at være, at de har mulighed for at hindre udbredelsen af et bestemt tankesæt, og sådan forholder det sig jo heldigvis ikke.
Det andet argument imod at et regulært forlag udgiver Anders Breiviks eventuelle bog er, at det vil tildele ham en status, han ikke bør have. Kendt og berygtet er han dog i forvejen, så dét skib er sejlet, men bogen vil jo uden tvivl fremstille ham selv og hans gerninger i det bedst tænkelige lys, og er det nu rimeligt? Ja, for enhver der læser bogen vil vide præcis hvad han har gjort – at det hele endte med en nådesløs nedskydning af 69 ubevæbnede mennesker. Det er en uflyttelig kendsgerning.


Hvem kan i det hele taget dømme om, hvad folk vil få ud af at læse bogen? Selv læste jeg i dagene efter forbrydelse hele hans manifest, 2083, hvad enhver der har en computer for resten kan gøre. Jeg ville vide hvem han var og hvorfor han havde gjort det, og det fandt jeg ud af. Mig bekendt tog jeg ingen skade.
Men mindre befæstede sjæle kunne påvirkes, måske? Ja, måske. Men sådan er der så meget, især på internettet. I så fald har vi en opgave der består i at forklare, hvorfor politisk vold af enhver art er uacceptabel i et demokrati. Det er en tung opgave for tiden, især på grund af totalitær islam og den ekstreme venstrefløj, så vi kan lige så godt komme i gang.
Hvis vi ikke er villige til at stole på ’den almindelige danskers’ sunde dømmekraft – endda hvad angår en terrorist og massemorder – kan vi lige så godt opgive det hele, herunder demokratiet, og det er i yderste konsekvens hvad vi gør, hvis vi begrænser ytringsfriheden. En begrænsning af ytringsfriheden og dermed den politiske frihed er det bedste – det eneste – rimelige argument for at gribe til politisk vold, om end jeg personligt altid vil foretrække civil ulydighed.
Dermed ikke sagt at noget forlag er forpligtet til at udgive Anders Breiviks eventuelle skriverier, slet ikke. Lad os altid huske at ytringsfriheden ikke består i en ret til at få sine synspunkter trykt i en avis eller udgivet af et forlag. Ytringsfriheden kræver kun at ingen forhindrer én i at uddele løbesedler, lave en blog eller stille sig op og tale på en kasse på Rådhuspladsen.
Af Nemo

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Due
Maria Due
10 years ago

Breiviks bog (bøger?) vil før eller seneret blive udgivet og kunne udkomme i mange oplag, oversættes til mange sprog og dermed inspirere endnu mere til vold og død. Den slags er der mange penge i, og hykleriet om, at man kan lære af dem, vil blive brugt som kamuflage for et vaskeægte knæfald for gud mammon og samme slags nysgerrighed som den, der før i tiden fik almuen til at stimle samme ved henrettelser. .I samme genre vil den ønskede Bruce Springsteen koncert på Utøya sikkert kunne sælges i store mængder på cd eller som film, godt indpakket i tårer… Read more »

Peer Pedersen
Peer Pedersen
10 years ago

Den så kallade “Arabiska våren” påminner mest i allegorisk hänseende till “lilla Istiden” vad demokrati anbelangar.

JensH
JensH
10 years ago

OT

Så har den Eurpæiske ‘Menneskerettigheds-domstol’ lige prakket os yderligere Somaliere på:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/12/15/1215141635.htm

Hvor er de ‘Borgerlige’ partier i denne sag?? Hvorfor sætter de ikke spørgsmålstegn ved om DK slavisk skal følge denne ‘domstiols’ kendelser??

Victor
Victor
10 years ago

“Vi er uden skyld i japanske rislamper, hængepile ved Seinen og sporvogne fra Lissabon og de forstyrrer vores skabende evner”…

Her gik jeg og troede, at I var ved at komme i kontakt med jeres indre lavalampe…

Nå – men en artikel i dagens Washington Post er vist et godt bevis på, at nogle år i et svenskt eksil, ikke, nødvendigvis, gør folk mer tolerante.

http://www.washingtonpost.com/world/asia-pacific/hard-line-indonesian-province-detains-punk-rockers-shaves-mohawks/2011/12/14/gIQAJ3qPtO_story.html?tid=pm_world_pop

Husk lige, at en stor del af “det frie sultanat Aches” ledere har været i eksil i Sverige….

Varmt Konservativ (kr)
Varmt Konservativ (kr)
10 years ago

Thomas Nydahl: “Vad är det vi gör? Hur naiva får vi bli? Jag är bara dum som använder ordet vi. Vad det handlar om är med all säkerhet en naiv svensk tjänstemannaklass som tror sig fixa bra affärskontrakt med den nya, islamiska, överheten i Libyen. De kommer att misslyckas. ” Ja, men vi bör trots allt räkna in dessa naiva tjänstemän när vi använder ordet “vi”. De må vara naiva, men de vill egentligen inget illa. De gör bara vad de anser sig tvingade till för att försörja sig. De som driver på eländet, och som själva använder “Dom” när… Read more »

fl
fl
10 years ago

Flot nyt layout, med jeg syntes at i skulle overveje at ændre jeres bi-overskrift fra:

Danmark, Sverige, Verden

Til

Danmark, Norden, Verden

Det er mere dækkende fordi Norge er begyndt fylde betragteligt på siden, og så er det smukkere fordi fokus breder sig ud fra det nære til det globale. Der er også en hvis poesi i at inddrage det verdenshjørne der er jeres udgangspunkt.

Peer Pedersen
Peer Pedersen
10 years ago
Reply to  fl

Enig…

Vagn Henning
Vagn Henning
10 years ago

Det faktum at Ægyptens udenrigsminister har overskud til at bekymre sig om hvilke bøger der udgives i Holland mens Holland ikke protesterer særlig højlydt over de mange forbrydelser det Ægyptiske regime udøver synes jeg siger en masse om hvor asymmetrisk forholdet er: Vi vil så gerne have de elsker os; de er flintrende ligeglade…

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x