6
apr
Seneste opdatering: 25/9-12 kl. 1856
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Se det Sixtinske Kapel virtuelt uden at tage til Rom og lægge  dig på gulvet på ryggen.

Grünewald og Bach

The final flowering of the Gothic came relatively late, in the work of the German artist, Matthias Grünewald 1470-1528. He was possibly an exact contemporary of Dürer, but while Dürer was deeply influenced by the Renaissance, Grünewald ignored it in his choice of subject matter and style. Much of his work has not survived to this day, but even from the small amount that has come down to us, it is possible to see Grünewald as one of the most powerful of all painters.

No other painter has ever so terribly and truthfully exposed the horror of suffering, and yet kept before us, as Bosch does not, the conviction of salvation. His Crucifixion, part of the many-panelled Isenheim Altarpiece, is now kept in Colmar.

It was commissioned for the Antoinite monastery at Isenheim and was intended to give support to patients in the monastic hospital. Christ appears hideous, his skin swollen and torn as a result of the flagellation and torture that He endured. This was understandably a powerful image in a hospital that specialized in caring for those suffering from skin complaints. Grünewald’s dark vision.  (detalje fra Isenheim alteret, helbillede her.)

isenheim

Langfredag er det også værd at minde sig om, at påsken oprindeligt var en gammel israelitisk fest fra nomadetiden, hvor man fejrede foråret og kvægets frugtbarhed.

(udvalgte arier og finale fra Matthaüs Passionen)

Erbarme dich, mein Gott

Mache dich, mein Herze, rein

Können Tränen meiner Wangen

Wir setzen uns mit Tränen nieder

Roger Scruton: On Gratitude and Grace

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MIKE
MIKE
9 years ago

God påske til alle, og lad mig i den anledning lige linke til en lidt speciel fortolkning af Grundtvigs digt Påskeblomst som jeg lavede sidste påske …

http://soundcloud.com/mike-14/p-skeblomst-tekst-af-n-f-s

VH

MIKE

Info
Info
9 years ago

EN LÅNGFREDAG MED SORGLIGA NYHETER Kanske innebär ett litet nyhetsinslag i Sveriges radio idag en del av lösningen på gåtan. På gåtan, varför Sjupartiet med strategerna Schlingmann, Reinfeldt och Ferm i ledningen med jämna mellanrum ivrar för villkorslös amnesti åt en ständigt ökande skara av ”papperslösa” (illegala) invandrare. Att Svenska kyrkan spelar med i och med sitt programmatiska gömmande av ”papperslösa” i Godhetens namn förklaras av dess roll som bricka i det statspolitiska skumraskspelet snarare än av människokärlek. Ett illegalt tillskott av utlänningar i landet påskyndar helt enkelt den av Sjupartiet önskade avvecklingen av Sverige som nation och svenskarna som… Read more »

bowlaren
9 years ago

Önskar alla i Danmark Glad Påsk, och alla andra Nordbor Mvh Svensson 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x