2
nov
Seneste opdatering: 2/11-12 kl. 1343
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

Här finns en artikel om judiska församlingen i Helsingfors som jag fått av en vän i Västra Nyland. Artikeln berättar om ett fenomen som är välbekant för oss skåningar men som uppträder lite varstans i Europa. Oroväckande rapporter kommer från Berlin, och så här kommenterade Spiegel saken: “The apparent involvement of Muslims has prompted the German Jewish community to apply pressure against the Muslim community to do more to stop anti-Semitism. In an interview with the Berliner Zeitung newspaper on Friday, the head of the Central Council of Jews in Germany, Dieter Graumann, called on Muslims to redouble such efforts.”

I Frankrike har judehatet lett till både enskilda mord och massakrer. Så sent som under torsdagen hölls en minnesceremoni för offren i Toulouse. Där medverkade såväl Frankrikes president Francois Hollande som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Enligt Haaretz sa Hollande bland annat att “French Jews must know that the republic will do everything to protect them.”

Så här skriver man på YLE (förkortning för finska rundradion/yleisradio-bolaget) om situationen för judarna i Finland:

“Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden. – Det kan bestå av verbala hot, skällsords hälsningar med högerextrema tecken, folk som formar sina händer som vapen och skjuter mot oss, berättar Martin. Han säger att situationen för judarna i Finland inte är bra. Martin tar fram en liten ask som innehåller kort. – Det här är en liten kortlek som jag utvecklat, förklarar Martin samtidigt som han radar upp korten på bordet framför oss. Korten visar bilder på bland annat ett lik utanför skolan i Toulouse strax efter skottlossningen. Det nästa kortet är en bild på en man med arabiskt utseende. Han täcker namnet på mannen med fingret. – Den här mannen brukade stå utanför vår lokal och filma. Han hotade att han skulle döda alla som finns här, beskriver Martin lågmält.”

Notera att sättet att beskriva hoten i mycket liknar de svenska politikernas sätt att “förklara” genom att tiga om de verkliga hoten i Malmö. I den finska artikeln antyds förvisso att”en man med arabiskt utseende” hotar dem.

I Malmö är det numera vardagskunskap att hatet och hoten kommer från muslimska grupperingar från Mellanöstern, den stora och tunga grupp som tidigt bidrog till en islamiseringen av staden. Kan man ta itu med judehatet om man inte vet var det kommer ifrån? Naturligtvis inte.Den judiska församlingen i Kampen i Helsingfors utsätts för hot i genomsnitt sex till tio gånger i månaden…”

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lightmann
Lightmann
9 years ago

– Ole, at kunne forsvare sig selv burde være en menneskeret. Desværre, er det en ret der i lande såsom DK, ofte bliver straffet af staten.

Lightmann
Lightmann
9 years ago

– Og er situationen så meget anderledes i Israel? Der er de jo ligeledes omringet af folk der vil dræbe dem ved først given lejlighed. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg skammer mig på de skandinaviske landes vegne, dem der foruretter bliver beskyttet, den forurettet bliver tvunget til at flytte…Nogen der kan huske den her? : http://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%B8rst_kom_de_for_at

Ole Burde
Ole Burde
9 years ago
Reply to  Lightmann

”Og er situationen så meget anderledes i Israel ? ” …. Svaret er at det føles MEGET bedre når man er istand til at forsvare sigselv .. Specielt føles det enormt tilfredsstillende at se sine børn vokse op til det . Hvis du sætter antallet af krigs-og terrror dræbte israelere op på en graf , vil du se at tallet er støt faldende .

Ole Burde
Ole Burde
9 years ago

Hver gang der har været et terrorangreb mod jøder i Frankrig , kan man mærke det på ejendonspriserne i Israel . Der ankommer 2000 regulære immigranter omåret , men et langt større antal har købt og bliver ved at købe flere og flere ekstra lejligheder i Israel , både som investering og som et sted som er parat ”hvis nu..” . Muligvis omkring 150.000 har valgt at ”sidde på kufferterne” på en elegant måde som også er en måde at holde ferie på ..

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x