17
maj
Seneste opdatering: 7/5-14 kl. 0350
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det var ikke noget tilfælde, at Kohl og Mitterand mødtes ved Verdun i 1984. Verdunia, romerrigests nordlige grænse. På mindepladen ved Ossuaire de Douaumont, den monumentale grav over en million døde står der: “Vi har syndet.” Intet sted i Europa er så mange døde på så få kvadratkilometer, som på bakkedragene lige øst for Verdun. Ingen jord er blodigere.

Krigsbevistheden lå dybt i min far, som var født samme år, 1916. Som dreng i slutningen af 1950′ erne, skulle vi forbi Verdun når vi rejste sydpå. Jeg har været der flere gange siden, selv i dag er landskabet koparret og indtil 1960 erne kunne intet gro. Nu er der unge træer, men man kan stadig ikke forlade vejen for ueksploderede granater. Det er snart hundrede år siden 1916.

Jeg har været i Fort Doumont, Fort Souville i Tranchée des Baionnettes, Le Mort Homme. Hvorfor er det andagt mere end Omaha Beach, Auschwitz eller Gestapos hovedkvarter i Berlin? Jeg ved det ikke rigtigt. Hvorfor er jeg så beklemt, hvorfor hviler det så tungt, hvorfor er Verdun værre end alt andet, jeg kender? “Dette slutter ikke før den sidste overlevende franskmand og tysker står op fra skyttegraven, og går løs på hinanden med en bajonet,” står der i Hornes bog. Nordahl Grieg skrev “De unge Døde” om digterne fra skyttegravene, Brooke, Sorley og Owen. Selv Verdun havde sine digtere.

Er det koncentratet af krigens banalitet mere end Auschwitz, som trods alt er en undtagelse hvor krig er regelen? At krigen altid er en mulighed, især for dem der tror den er primitiv fortid? Den der glemmer krigen, påkalder sig den. Hver gang forsøger jeg at få min forstand til at begribe det, når jeg står der på markerne uden for byen, og alt jeg kan gøre er at tage fotografier. Senere vil jeg forstå, tænker jeg. Jeg kan tage dem frem, når jeg er blevet klogere. Petain: “Ils ne passeront pas! Bogen om det hedder Alistair Horne: Verdun 1916. På dansk ved Mogens Boisen efter »The Price of Glory, Verdun 1916«

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] med min far (f.1916) i 1960. Jeg har fotograferet og skrevet om det, alt for lidt, synes jeg: Smertepunktet og Den hellige vej: Landet uden ledelse, og nu står Merkel og Hollande her altså og taler som de […]

trackback

[…] er det, der slår en ved Passchendaele, Ypres og smertepunktet Verdun, hvor omstændighederne nu har taget mig nu fire gange siden jeg var dreng: venerationen, hvor […]

Morani ya Simba
Morani ya Simba
8 years ago

Iøvrigt, nu vi er ved 1. verdenskrig så ville jeg lige nævne et “mønster” jeg har bemærket. Da jeg var lille var jeg glad for at bygge modeljernbaner. Men da jeg skulle rejse en del rundt og til flere lande, var det ikke praktisk at have med. Så istedet for begyndte jeg på et tidspunkt at omprogrammere en simple computerudgave af brætspillet Axis and Allies og lave Nye ikoner for våbenarter (infantry, tanks osv) til det. I starten forsøgte jeg bare at lave A&A mere realistisk ved at redefinere territoriernes værdier baseret på industrital og befolkninger fra dengang og skalere… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
8 years ago

“Hvorfor er jeg så beklemt, hvorfor hviler det så tungt, hvorfor er Verdun værre end alt andet, jeg kender?” Jeg synes selv Auschwitz er værre, særligt moralsk. De to hære der blev ofret ved Verdun kunne I det mindset skyde igen, modsat kvinder og børn I gaskamrene. Men forskellen kan måske være at Auschwitz også kan virke opflammende, motiverende og fokuserende fordi den viser mere tydeligt end alt andet, hvad der kan ske, med teknologisk udvikling vil ske, hvis man lader den civiliserede verdens fjender vinde. Det kan I sig selv virke særdeles stimulerende på mig at stå ansigt til… Read more »

Victor
Victor
8 years ago

Bare lige for at forebygge fremtidige dolkestødslegender, så vil jeg lige gøre opmærksom på, at Venstre nu også vil dele danske pas ud til højre og venstre…

http://politiken.dk/politik/ECE1973883/venstre-stoetter-dobbelt-statsborgerskab/

Min kommentar: Hvis du vil have amerikansk statsborgerskab – eller mexicansk eller egyptisk – så er dét fint nok. Men du kan ikke være loyal mod Margrethe og Obama på samme tid.

Så enkelt er det.

Victor
Victor
8 years ago
Reply to  Victor

Vil lige følge op på historien….der er, ser det ud til, ved at blive åbnet helt op for statsborgerskabs-vanviddet.

Her til morgen var det kun udlandsdanskere, a la Foghs søn, der ikke skulle tvinges til at opgive deres danske statsborgerskab.

Og nu er det så alle mulige andre statsborgere, som også kan få adgang til at kalde sig danskere

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/05/18/105415.htm

Lur mig om det stopper ved de tyske indvandrere.

Prudentius
8 years ago

Og “the syrian civil war” er i virkeligheden “the islamic holy war”. Den ankommer til ethvert sted, der har muslimer nok til at udkæmpe den. Her er vi inde i kernen af noget af det det pan-vestlige multikulturelle regime har misforstået-overset-ignoreret ved islam og dermed ved muslimers livsform ligemeget hvor de befinder sig på kloden. Nemlig den uundgåelige religiøse vold, der er forbundet med at anse Koranen for en guddommelig åbenbaring. Som 2 plus 2 er 4, ligesådan er Koranen lige med vold. Vold i en endeløs strøm. Vores eliter har indtil videre behandlet denne problematik alene med tavshed og… Read more »

trackback

[…] The Syrian Civil War Comes to Australia « Snaphanen. […]

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x