1
okt
Seneste opdatering: 1/10-13 kl. 1853
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Filmselskabet mailede mig i går og spurgte om jeg ville bringe traileren for deres nye film om den 109-årige pianist Alice Herz-Sommer. De så, jeg havde en video med hende for tre år siden. Det ville jeg gerne. Der er ikke så få andre videoer med hende.

Alice Herz-Sommer is 109 years old. As well as being the second oldest person living in London, England – she is more significantly the world’s oldest survivor of Hitler’s holocaust.

As might be expected Alice is rather unique. Living entirely alone in a tiny flat in central London she spends hours each day at her piano, practicing beloved Bach and Beethoven, for she was once a renowned and celebrated concert pianist performing to enthusiastic audiences throughout central Europe. But of course, all of that was before… before the ‘lights went out all over Europe’ and the continent was plunged into years of misery and bitter conflict.

During those years Alice suffered experiences that no human being should have to endure. She saw both her mother and her husband put aboard the transports to Auschwitz and yet today she speaks of those times with an absence of malice and quiet grace that wins the hearts of all who know her. Along with her six-year-old son, Raphael, Alice was imprisoned in the Theresienstadt concentration camp where her most enduring memories are of her helplessness and inability to feed her child or to answer his many questions about why they and so many others were being subjected to the indescribable nightmare of the Holocaust. The Lady in Number 6

“Fætter-kusine-ægteskaber bør forbydes”

siger socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen i artiklen Tosprogede fylder op på specialskoler (ikke online). 54 % af de medfødt, svært handikappede i København er børn af mellemøstlige indvandrere (!) Jeg har været inde på det før, f.eks. med dybt rystende dokumentar Channel 4 Dispatches- When Cousins Marry., SVT’s »Emnet er for følsomt« og Ugeskr Læger 2003;165(18):1849 Konsangvinitet og medfødte misdannelser.

Pressen er inde på det ømtålelige emne med visse meget store mellemrum, men når man tænker på hvad en multihandikappet, der skal have hjælp til alt, koster sammenlignet med en almindelig bistandsklient, er det utroligt at nogen synes vi har råd til at lade emnet sejle i sin egen sø, for slet ikke at tale om lidelsen for børnene. Resten af artiklen er væveri fra fagfolk, men som Aslan siger “Der er ikke nogen kulturelle grunde til, at man sidder i kørestol.” Politikernes tanke synes at være, at så længe vi har råd til at lade disse tragedier ske, køber de sig til tavshed for skatteydernes penge.

I Københavns Kommune er tallet dog noget højere – her er 38 procent af eleverne på specialskolerne tosprogede, mens det i de københavnske folkeskoler er 31 procent. På de af skolerne, hvor der går børn med svære handicap, ligger andelen af tosprogede helt oppe på 54 procent. Det får Lars Aslan Rasmussen (S), der sidder i borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, til at slå alarm. Han er uddannet speciallærer og er selv halvt tyrkisk kurder. Han er sikker på, at overrepræsentationen skyldes fætter-kusine-ægteskaber:

”Hvad skulle det ellers skyldes? Det er ikke fordi, jeg vil debattere race eller køre en eller anden hetz. Men det er lidt mærkeligt, at der på de fire specialskoler, hvor folk sidder i kørestol og skal have hjælp til alt, er omtrent 50 procent tosprogede. Det, mener jeg ikke, kan være andet end et resultat af en skadelig kulturel praksis,” siger han.

Lars Aslan Rasmussen påpeger, at emnet diskuteres vidt og bredt i den tyrkiske offentlighed, og han efterlyser mere oplysning eller gerne et forbud her i Danmark mod fætter-kusine-ægteskaber.

”Der er ikke nogen kulturelle grunde til, at man sidder i kørestol. Det er klart. Men hvis man bliver ved med at få børn i den samme familie, skaber det et problem. Det mest problematiske er, at vi ikke engang tør tale om det. Vi taler en hel masse om, at det er skadeligt at drikke eller ryge under graviditeten. Det svarer til, at man med vilje påfører sit barn et stort handicap, og alligevel har vi en berøringsangst i Danmark over for dette her.”

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
chanah
chanah
8 years ago

der var en undersøgelse engang for ca 15 år siden om dette emne og det blev fejet under bordet med ordene at det var ikke kunne bevises at fætter kusine ægteskab resulterede i handicap børn.
I Pakistan ser man det der kaldes rottebørn, et reslutat af fætter kusine ægteskab, som bliver brugt til at tigge penge de indbringer så mange penge at de ofte blive kidnappet eller solgt til en mafia som så sætter det lille rottebarn på gaden for at tigge penge

Anne Marie Buch
Anne Marie Buch
8 years ago

Nej, vi skal ikke forbyde faetter-kusine aegteskaber. For langt de fleste normale danskere vil der ikke vaere nogle genetiske problemer i at gife sig med sin faetter/kusine. Vi skal ikke aendre vores regler, som fungerer fint for danskere, fordi fremmede vaelger at komme hertil. Problemet loese kun ved at vi tager et opgoer med det egentlige problem: At der er for mange fremmede, fra problematiske kulturer, i Danmark. De skal ud. Ikke vores, for danskere velfungerende regler og normer.

Peter Andersen
8 years ago

Jo, men ved du hvad Anne Marie Buch? De kommer aldrig ud! Uanset hvor mange gange vi skriver det, bliver repatriering, deportationer eller hjemsendelser aldrig en del af dagsordenen. Derfor kan vil ligeså godt forsøge os med et lille tiltag hér og et lille tiltag dér. Ikke at det hjælper en dyt, men måske det sender et lille signal om ikke at komme her.

Det er selvfølgelig ikke det der er sigtet – uha nej – men visse kulturer, syd for Europa, er så langt ude så de, desværre, ikke altid kan ignoreres. Men hvem kunne dog vide det?

Jernhesten
8 years ago

Forbyd fætter-kusine ægteskaber? Må bare sige at jeg er enig.

Og hvor er det dog bare til at brække sig over når ellers intelligente mennesker argumenterer imod et forbud ved at sige at det for et par århundrede siden var almindeligt i Danmark.

LarsS
LarsS
8 years ago

Jeg kan vældig godt lide Lars Aslan Rasmussen, han er et stort aktiv for logisk tænkende ligemænd- og kvinder og formår at få fornuften med ind i debatten. Men jeg undrer, hvor længe han for lov til at kaste vildt rundt med sandheder, realiteter og virkeligheder indenfor de stramme rammer af S´s politisk korrekte lejrområde.

Santor
Santor
8 years ago
Reply to  LarsS

Havde han været 100% Dansker ville S sparke ham ud for fuld musik!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x