1
dec
Seneste opdatering: 1/12-13 kl. 2023
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar:

gubbjan

Det har stormat rejält kring justitierådet Göran Lambertz  efter visningen av Dan Josefssons tv-dokumenär “Kvinnan bakom Thomas Quick”  i tisdags. I “Veckans brott special” samma kväll hävdade Lambertz att de fällande morddomarna mot Thomas Quick/Sture Bergwall var riktiga, trots att Bergwall har fått resning och friats från samtliga mord.

lambertzSedan har Göran Lambertz låst fast sig vid sin uppfattning ännu mer genom att påstå att de fällande domarna inte utgör någon rättsskandal – och därmed lämnat öppet för att Sture Bergwall kan vara skyldig till de åtta mord som han tidigare dömts för. Bakgrunden till Quickskandalen finns att läsa här.

Under den gångna veckan har justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (s) uppmanat Göran Lambertz att “kliva åt sidan”.  Kritiken mot Lambertz från domarkolleger och andra jurister har varit mycket hård.

“Håll dina tankar för dig själv”

Fredrik Wersäll, hovrättspresident i Svea hovrätt, uppmanade på lördagen Göran Lambertz att hålla käften. Det avslöjas i en hemlig mejlkonversation som Aftonbladet har tagit del av. I ett mail till Lambertz skriver Fredrik Wersäll:

”Vi är nog många som finner den debatt som förevarit de senaste dagarna som oerhört plågsam. Den påverkar tyvärr förtroendet för alla oss domare.”

”Jag skulle, i all välmening, vilja vädja till dig att tills vidare hålla dina tankar i ärendet för dig själv. Det ska ju tillsättas en kommission som ska titta på frågan, så det går ju utmärkt att hänvisa till den.”

Gav åklagare och polis immunitet

Göran Lambertz del i rättsskandalen kring Sture Bergwall är betydande genom att han som tidigare justitiekansler, JK, utgjort juridisk slutinstans. På några dagar 2006 hafsade han ifrån sig en “utredning” av domarna mot Sture Bergwall och godkände dem. Han tyckte att alla domar utom en “såg väldigt bra ut”  och berömde åklagare Christer van der Kwast och polisutredaren Seppo Penttinen för deras arbete. I praktiken gav han dem immunitet mot att någonsin kunna ställas till svars för de fel de har begått. Eftersom Göran Lambertz vid tillfället var JK kan hans beslut inte överprövas. 2009 utsågs Göran Lambertz till justitieråd i Högsta domstolen och kan därmed inte avsättas ens av regeringen.

”Jag har dock funnit att jag inte kan tiga”

Lambertz har deklarerat att han inte tänker lyda hovrättspresident Fredrik Wersälls uppmaning att hålla tyst, utan svarar Wersäll:

”Jag har dock funnit att jag inte kan tiga när medierna samlat behandlar detta som en fastslagen rättsskandal. Och jag skulle förstås önska att fler jurister sa att det inte finns stöd för en sådan slutsats. En annan sak är frågan om det verkligen var en rättsskandal eller inte. Även den fortsätter jag att debattera, men inte i onödan – så mycket kan jag lova dig!”

“Göran Lambertz sitter i sektens knä”

Nu visar nya uppgifter att Lambertz’ förhållningssätt i efterspelet till Quickskandalen är ännu mer uppseendeväckande än vad som har framgått hittills. Journalisten Dan Josefsson  har avslöjat Sveriges största rättsskandal och vårdskandal någonsin. Han är författare till boken “Mannen som slutade ljuga” och mannen bakom tv-dokumentären. Nu avslöjar han på Facebook att Göran Lambertz bokstavligen sitter i knät på den avslöjade Sätersekten. Inlägget publiceras också på Sture Bergwalls blogg. 

Fick yttrandeförbud om Quick-fallet

Det röda huset på bilden ovan ligger på Nämndemansvägen i Falun. Där bor Gubb Jan Stigson, 63, sedan många år kriminalreporter på Dala-Demokraten. Gubb Jan Stigson har gjort sig känd för att under sexton års tid ha producerat cirka 300 artiklar om Thomas Quick/Sture Bergwall, där han envist hävdar att Bergwall är skyldig. För detta belönades han 1995 med Publicistklubbens stora pris ur ordföranden Anette Kullenbergs hand.

Men på den egna tidningen gick Gubb Jan Stigsons totala brist på objektivitet till slut så långt att han belades med yttrandeförbud om Quick-fallet. På bloggen Magasinet Paragraf  intervjuades han för ett år sedan av Dick Sundevall om sin roll i Quick-historien.

“Det skiter jag fullständigt i”

Gubb Jan Stigson får frågan om han fortfarande är lika övertygad om att Sture Bergwall är skyldig till åtta mord och svarar:

“Ja, som du vet tar det ju tid innan man är övertygad. Och jag skulle faktiskt önska att det var någon punkt där jag kunde säga att jag hade fel. Jag skulle gärna ändra mig om det kom fram något. Men det är så jävla mycket ljug nu i resningsprocessen. Och hittills har jag inte hört eller läst något som har fått mig att ändra mig.”

“Tror du att du betraktas av väldigt många som en osedvanligt tjurskallig typ?”

“Ja, det kan nog tänkas.”

“Är det något som bekymrar dig?”

“Nej, det skiter jag fullständigt i.”

Strategiskt möte hemma hos Gubb Jan Stigson

Nu uppger Dan Josefsson att justitierådet Göran Lambertz, åklagaren Christer van der Kwast, polisen Seppo Penttinen och den svenska journalist som bundit sig starkast fast vid tron på Sture Bergwalls skuld, nämligen Gubb Jan Stigson, i början av oktober samlades i Gubb Jans hus i Dalarna och pratade strategi. De kunde naturligtvis förutse att det skulle utbryta storm några veckor senare när Dan Josefsson avslöjade Sätersekten i sin bok och tv-dokumentär. Dan Josefsson skriver på Facebook:

“Att Lambertz samarbetar intimt med åklagare Christer van der Kwast, förhörsledaren Seppo Penttinen och journalisten Gubb Jan Stigson visste vi redan.”

“Göran Lambertz, ledamot av Högsta domstolen, försvarar alltså inte bara styvnackat åtta justitiemord. Han spelar dessutom under täcket med HELA gruppen som orsakade dem.”

Hur ska de kunna rädda sitt eget skinn?

Det här är Sektsverige i kvadrat. Om Dan Josefssons uppgifter stämmer (och de har visat sig stämma hittills) sitter alltså en av landets absolut högsta jurister – ett av sexton oavsättningsbara justitieråd i Högsta domstolen – hemma i villan hos landets mest suspekta journalist vad Quickhistorien anbelangar och kucklar med Sätersektens rättshaverister. Tillsammans med den kapitalt misslyckade åklagaren Christer van der Qvast och polisen Seppo Penttinen, “Sveriges mest inkompetenta polis i modern tid”, lägger de upp strategin för hur mediestormen kring Dan Josefssons avslöjanden ska hanteras. I klartext hur de ska kunna rädda så mycket som möjligt av sitt eget skinn när de står i offentlighetens ljus med brallorna nerdragna av Dan Josefsson. Det är i sanning delikata interiörer som knappast stärker den svårt skadade tilltron till rättssamhället.

De trodde att de gick säkra

Dan Josefsson har med hjälp av undersökande journalistik punkterat en stinkande varböld. Illaluktande gaser pyser upp ur underjorden. Det finns mer, det här är bara början. Att Josefssons bok inte fick Augustpriset i fackboksklassen är ett säkert tecken på att han har träffat rätt. Usch så obehagligt, sådana här böcker vill vi verkligen inte prata om vid kaffebordet. Då känns en bok om en polarexpedition på 1800-talet mycket trivsammare.

Det är alltid lika nöjsamt att iaktta reaktionerna hos maktmänniskor som avslöjas med brallorna nere och fingrarna i syltburken. De är nämligen alltid övertygade om att de gick säkra. Detta trodde de aldrig kunde hända. Det som sker i slutna terapirum är en av samhällets mest dolda företeelser, det kommer sällan fram i ljuset.

Två djupt förorättade psykoterapeuter

cajsaI veckan har två av de psykoterapeuter som varit djupt involverade i Sätersekten och med sektens centralfigur Margit Norell, Cajsa Lindholm och “Lena Arvidsson” (fingerat namn) utgjutit sig i Psykologtidningen om hur förorättade de är av Dan Josefssons avslöjanden och hur ohederligt och oetiskt han har betett sig när han gjort intervjuer med dem med dold kamera.

I intervjun med Cajsa Lindholm – en av Margit Norells mest devota lärjungar, som satt med vid Norells dödsbädd 2005 – berättar hon om en klient som hon har i terapi och som nu har börjat få kontakt med bortträngda minnen av orala sexuella övergrepp som ska ha begåtts när hon var ett år gammal. I artikeln i Psykologtidningen förnekar hon att hon talat om någon av sina klienter och går till rasande angrepp mot Dan Josefssons arbetsmetoder.

Terapi var “stödsamtal”

Psykoterapeuten “Lena Arvidsson” handleddes av Cajsa Lindholm och hade i sin tur psykoterapi med Sture Bergwall i Säter när ordinarie terapeuter var lediga. Hon var dessutom privat vän med honom och skrev förtroliga, fullkomligt gränslösa brev till honom där hon berättade om sin egen terapi. Nu förnekar både Cajsa Lindholm och “Lena Arvidsson” att det var fråga om psykoterapi. Istället rörde det sig om “stödsamtal”. Och vem avgör var den gränsen går?

“Lena Arvidsson” skriver i Psykologtidningen:

“I boken ges på ett mycket utlämnande sätt utdrag ur de brev som jag skrev för 20 år sedan i en brevväxling med Sture Bergwall. I min naivitet uppfattade jag honom som en vän som jag hade sporadisk kontakt med under några år, framför allt i slutet av min utbildning och när jag vikarierade som skötare. Senare förstod jag att det var fel och direkt olämpligt att ha privat kontakt med en patient.”

Åtta mördare går fria

Om man ska välja ett enda ord som kännetecknar Sätersekten är det – gränslöshet. Allting i sektens verksamhet på Säters rättspsykiatriska klinik verkar ha flutit hur som helst, och gränslösheten har smittat av sig på rättssystemet i form av åklagare Christer van der Kwast, rättens “minnesexpert” Sven Å Christianson, försvarsadvokaten Claes Borgström, polisutredaren Seppo Penttinen och de sex tingsrätter som dömde Sture Bergwall. Resultatet blev fritt flytande galenskap enligt välkänd sektmodell. Den värsta konsekvensen av eländet är att åtta mördare går fria för de mord som Sture Bergwall erkände under 1990-talet.

Dåvarande JK Göran Lambertz var den som hade det högsta juridiska ansvaret för att sortera upp i den sagolika röran. I dag vet vi att han struntade i det och istället permanentade misstagen för all framtid genom att godkänna de åtta fällande domarna.

Lambertz har privat mailkontakt med sekten

Nu avslöjar Aftonbladet också att Göran Lambertz har privat mailkontakt med psykologen Cajsa Lindholm. I en mailkonversation med henne går Lambertz till angrepp mot journalisten Dan Josefsson. Cajsa Lindholm skriver:

”Dan Josefsson har i “Mannen som slutade ljuga” och i dokumentären på ett skamlöst sätt använt sig av historien kring TQ (Thomas Quick) för att skapa ett scoop.”

På det svarar Göran Lambertz:

”Tack ska du ha! Ja, det var verkligen fult det han gjorde.”

Lambertz avslöjar också att han står i tät kontakt med den hårt kritiserade professorn och “minnesexperten” Sven Å Christianson som anlitades i samband med Quickutredningen:

”Jag har rätt mycket kontakt med Sven Å Christianson och även han blev ju oerhört fult behandlad.”

Lagrådet beprövad slutförvaring

Kan det bli mycket värre än så här? Ja, det kan det säkert. Hela bottensedimentet har ännu inte frilagts i Quickskandalen. Göran Lambertz för sin del lämnar nu efter den massiva kritiken Högsta domstolen och skyfflas undan till tjänstgöring i lagrådet, den instans som granskar regeringens lagförslag innan de läggs fram för riksdagen. I veckan kallades Lambertz till ett enskilt samtal med Högsta Domstolens ordförande Marianne Lundius. Det är naturligt, enligt Marianne Lundius:

“Det var hans tur i turordningen”

säger hon till Aftonbladet. Lambertz tillträder sin nya tjänst den 9 december. Lagrådet är en beprövad slutförvaring för höga jurister som gjort bort sig. Justitierådet Leif Thorsson flyttades dit 2005 sedan han dömts för att ha köpt sex. Dåvarande JK som bestämde att Leif Thorsson skulle få behålla sitt jobb hette – Göran Lambertz.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
RA
RA
9 years ago

Åtta mördare går fria… Dels var det ett dubbelmord (Steghuisen), dels hade polisen inte ett spår efter dessa “åtta” mördare när Bergwall började erkänna morden. Kolla Johan Asplund-fallet. Eller läs boken!

Agneta Lindhag
Agneta Lindhag
10 years ago

När ett hovrättsråd har bestämt sig för att inför öppen ridå förvandla sig till en hovrättshaverist och i denna dans (läs Lambertz walk) omge sig med det övriga haveristföljet, ja då sitter hela Sveriges befolkning i sina TV-fåtöljer och skruvar på sig. För det är ju så jädrans pinsamt! Samtidigt; underhållning på högsta nivå om det inte vore så förbaskat allvarligt – jag tänker på de mördades anhöriga och Sture Bergwalls familj. Vilket lidande de fått utstå! Men det verkar inblandade i Quick-gruppen inte bry sig ett skvatt om, de tycker mest synd om sig själva. Stackars, stackars dom! Vilka… Read more »

B-E Johansson
B-E Johansson
10 years ago

Lambertz har väl inte hävdat att TQ är skyldig, tvärtom! Han har uttalat sig om domarna. TQ fick resning för att det framkom ny bevisning, och på den friades han.

Tommy
Tommy
10 years ago
Reply to  B-E Johansson

>>>> B-E Johansson

Jag har i ett stort antal intervjuer och debatter där GL deltagit hört honom komma med påståenden som:
“Det finns mycket som talar för att Sture Bergwall är skyldig”
“Det kan mycket väl vara så att Sture Bergwall begått flera av de mord han tidigare dömts för”
“Att han nu frias är inte samma sak som att han är oskyldig”

Listan kan göras lång…….

Den som tar sig tid att googla lite hittar en lång rad liknande påståenden från GL. Många av dessa finns på YouTube så äktheten kan inte ifrågasättas.

Angela
Angela
10 years ago

Du har gjort ett fantastiskt jobb, Julia Caesar, liksom de övriga som avslöjat rättsskandalen och rättsrötan. Ett stort tack till er alla. Ni inger hopp i mörkret. Vad skall man säga om denna skandal? Jag får väl säga som Uggla: Jag mår illa. Man undrar hur många andra som drabbats under årens lopp och hur många oskyldiga som sitter i fängelse eller fått sina liv förstörda. Den största skandalen är samverkan mellan psykiatrin och juridiken. Det känns mycket obehagligt. Så jag studsade när jag hörde på radion idag att nu skulle någon idiot ha terapi med partiledarna som skulle sändas… Read more »

Jonas
Jonas
10 years ago

Mycket bra skrivet tack

FB
FB
10 years ago

Du nämner Anette Kullenberg, tillåt mig att i förbifarten påminna om att hon är syster till Claes Borgström, också han mkt insyltad i detta geschäft.

Julia Caesar
Julia Caesar
10 years ago
Reply to  FB

@ FB.

I förra krönikan skrev jag om alla tre syskonen Borgström och deras inflytande på Sture Bergwalls liv; Anette Kullenberg, Kerstin Vinterhed och Claes Borgström.

http://snaphanen.dk/2013/11/23/sondagskronika-sekten-kring-thomas-quick/

Vänliga hälsningar
Julia Caesar

Niklas R
Niklas R
10 years ago

Alla beslut som Lambertz fattat borde rivas upp och tas om. Han har ju inte alla indianer i kanoten.
Ta bara beslutet om att svenskar INTE omfattas av lagen Hets mot folkgrupp.

XY
XY
10 years ago

Bonuskrönika av JC, som blottlägger den stinkande sekteristiska korruptionen och maktmissbruket hos tjänstemännen skyldiga till rättsrötan kring fallet Thomas Quick/Sture Bergwall. Man kan gott tala om seriejustitiemördare. ; )

Arvid Falk
Arvid Falk
10 years ago

Julia, tack för en ny välskriven artikel!

Som du ju vet, är Justitierådet Leif Thorsson verklig socialdemokratisk adel – son till Inga Thorsson.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Inga_Thorsson

Samtliga svenska journalister dolde beslutsamt detta för läsarna/tittarna, när Högsta Domstolens ledamöter (2005) ansträngde sig att “rädda Leffe” genom ett strafföreläggande och dåvarande JK:s dvs Göran Lambertz stöd.

Ludvig
Ludvig
10 years ago

Högsta Domstolen är en institution i stort behov av en närmare kritisk granskning. För ganska många år sedan, vid det här laget, kom det fram att en majoritet av domstolens ledamöter extraknäckte. Vissa av dem tjänade mer på extraknäcket än på sina höga justitierådslöner. En fråga som säkert inte bara jag ställde mig då var: Hur många rättsfall är det som inte tas upp till prövning i HD av det enkla skälet att de höga herrarna är alltför upptagna av sina lukrativa extrainkomster? Hela frågan om extraknäckandet sjönk förstås snabbt som en sten. För några år sedan lyckades någon få… Read more »

Anna
Anna
10 years ago

Ännu en välskriven och intressant krönika av dig Julia! Jag såg programmet med GL och Leif GW m.fl. och uppfattade GL som att inte allt står rätt till med honom. Har också sett inslag med honom efter det programmet som bekräftar den känsla jag först fick av honom. Han verkar nämligen helt opåverkbar av fakta och upprepar envist att “det är ingen rättsskandal”, som ett mantra. Han ger samma intryck som extremt religiösa personer som är så lyckliga i sin förvissning att de har sett ljuset att ingenting kan rubba dem. Att han också var medlem i sekten kring Norell… Read more »

sunnyman6
sunnyman6
10 years ago
Reply to  Anna

Ja, Lambertz påminner om en medlem i en extrem religiös sekt som envist påstår att Jorden faktiskt skapades på 7 dagar eftersom det står i Bibeln. Men så är det också tydligt att han är djupt insyltad i sekten runt Quick, så vad kan man vänta sig.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x