20
dec
Seneste opdatering: 21/12-13 kl. 0102
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

mindelunden-4-maj-2013-I-023

(klik foto for helskærm) – Jeg tog billedet i Mindeunden den 4 maj i år. Jeg vidste ikke, hvem han var, men hvorfor jeg tog det, ser man. Han stod på ærespladsen midt for koret og monumentet. I dag syv måneder efter genkender jeg ham på et lille portrætfoto i Kristeligt Dagblads udførlige fødselsdagsomtale, hvor de andre aviser blot har hans navn i en række runde dage. Bent Blüdnikow kom med på billedet, påpeger min jødiske hjemmelsmand. Det vidste jeg heller ikke i maj. Der var andre, jeg først så på videos bagefter, Kastholm og Hedegaard. Det er gaven og charmen ved at fotografere, at man ser mere end man lige troede, man så. Jeg kan godt lykønske og takke en mand, jeg ikke kender. Hvilket liv, se her.

Forhenværende hotelejer James Spektor Benarzi, Holte, der i morgen fylder 90 år, blev født i Berlin som søn af en tysk erhvervsmand og socialdemokratisk medlem af den tyske rigsdag. Familien var tysk-jødisk, og som niårig oplevede Benarzi, at en venligtsindet tysk politimand advarer hans far om, at han vil blive afhentet om kort tid. Faderen flygtede, og kort tid efter kom SA-folk og tyske politifolk og tog hans mor, bror og ham selv med til politipræsidiet i Berlin. På grund af helt særlige forhold fik moderen og den resterende familie lov til senere at rejse til Palæstina, hvor de blev genforenet med faderen.

Det jødiske samfund i Palæstina skabte i begyndelsen af 1940′ erne af frygt for den tyske feltmarskal Rommels fremmarch i Nordafrika et forsvarssystem, som Benarzi meldte sig til for at uddanne sig som kommandosoldat. Han blev her uddannet sammen med Israels senere Premierminister Yitzhak Rabin.

I 1942 meldte han sig til allieret krigstjeneste i de australske styrker. Han var med ved det første succesfulde angreb på tyskerne enheder ved El-Alamein, og senere fik han opgaver på Kreta og var med ved de allieredes invasion af Italien i september 1943.

Under krigen blev han en enkelt gang, i august 1944, kastet ned med faldskærm over Danmark i Struer/ Holstebro-området – hans første møde med det land, han senere skulle komme til at bo i. For sin helt særlige indsats under krigen blev han efter krigen tildelt den næsthøjeste britiske orden, “Distinguished Service Order”.

Efter udråbelsen af Israel var han som repræsentant for regeringen med til at overtage kontrollen af ” Den Lille Triangel” i Israel som en konsekvens af Rhodos-aftalen i 1949. I de følgende år arbejdede han i landets kibbutzer. I starten af 1960′ erne mødte han sin senere hustru, Jette Harder, der var udsendt af danske kibbutzvenner, og fra 1967 har han opholdt sig størstedelen af sit liv i Danmark.

James Spektor Benarzi har her i landet haft flere fremtrædende stillinger i hotelbranchen og har ejet og drevet Hotel Ibsen, Savoy og senest Hotel Leda frem til en førende position inden for branchen. James Spektor Benarzi har i mange år engageret sig inden for hjemmeværnet, som han meldte sig ind i under den tidligere invasionstrussel fra øst. På selve dagen er James Spektor Benarzi bortrejst. – Krig, kibbutzer og hoteller.Kristeligt Dagblad, 20.12.2013 (ikke online)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar Biering
8 years ago

En fantastisk skæbne.

“en venligtsindet tysk politimand advarer hans far”

En vigtig detalje, der ikke er usædvanlig. F.eks. Asger Åmund fortalte for nylig, hvordan en tysk officer advarede hans far før jødeforfølgelsen i Danmark, blot fordi han troede, at han var jødisk (hvad han ikke engang var!).

Så ophidsede kommentatorer bør lade være med at kalde tyskere over en kam for “svin”.

Poul Højlund
Poul Højlund
8 years ago

Du mangler en like-knap. Kommentarer overflødige, bevægende billede, hvilken historie.

Menig
Menig
8 years ago

Var på øvelser med ham tilbage i 1980erne da jeg selv var i samme HJV-kompani 6201. Med flere af hans slags er det klart Israel kunne oprettes og udvikles. Ikke en modstander man let fejer af banen.
http://www.hjv.dk/HHV/TRSJ/HD%20NORDSJÆLLAND/HVK%20RUDERSDAL-ALLERØD/intro/Sider/HVK-RUA-historie.aspx

Niels B. Pedersen
Niels B. Pedersen
4 years ago
Reply to  Menig

Undrer mig meget over at han ikke er opført i det britiske arkiv “Forces War Records” når han bla har modtaget et DSO (Distinguished Service Order) som vist på billedet samt 5 Star medals. Hvis man har fået et DSO står man også opført i dette arkiv. Meget underligt.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x