5
jan
Seneste opdatering: 6/1-14 kl. 1542
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Nå kom­mer det nye avslø­rin­ger om Jan Guil­lou. Det er tid­li­gere blitt avslørt at man­nen arbei­det for KGB. I boken “Höjd över varje mis­stanke” skre­vet av Paul Fri­gyes, ankla­ges Jan Guil­lou nå for blant annet å lyve om sin fami­lies historie.

Han har själv skri­vit i “På jakt efter his­to­rien – spio­ner, repor­tage och häxor” om sina franska röt­ter och berät­tat hur hans far Char­les och far­far Lucien hoppade av den Hit­ler­lo­jala Vichy­re­gi­mens stock­holm­sle­ga­tion.

“Min far och far­far hade öppnat de Fria Frans­män­nens Infor­ma­tion­skon­tor i Stock­holm, en kon­kur­rent till Frank­ri­kes offi­ci­ella lega­tion.”

Men när för­fat­ta­ren Paul Fri­gyes bör­jade leta i de franska arki­ven så fanns det inget spår av de två Guil­lou bland de 60 000 namn­givna mot­ståndskäm­parna. Och dessutom så påstår Fri­gyes att Lucien Guil­lou utsågs till han­dels­at­ta­ché på Vichy­le­ga­tio­nen i Stock­holm i juni 1944, vil­ket skulle inn­e­bära att han var med­lö­pare och inte motståndsman

Mot slike avslø­rin­ger har Guil­lou ett å gjøre; angrep er som kjent det beste for­svar og Expres­sen skri­ver at Guil­lou går til mot­an­grep mot beskyld­nin­gene og kal­ler boken et for­søk på karak­ter­mord. I inter­vjuet med Guil­lou i Expres­sens artik­kel Guil­lou: “Är ett försök till karak­tärs­mord” så sva­rer Guil­lou bekref­tende på at han lyver – før han sam­men­lig­ner vir­ke­lig­he­ten med roman­skri­ving – og der­etter for­sik­rer om at løgn ikke hører jour­na­lis­tik­ken til.

– Lju­ger du?
– Ja, det tror jag…

Talande tystnader

Med en karriere som Lars Lars Gustafssons, nyder man heldigvis endnu visse naturlige privillegier. Læs det hele. (Tak f. tip til HH.)

Det är inget tvivel om att vi befinner oss i en period av extrema och olycksbådande tendenser. Dit hör tsunamiliknande, snabbt växande klasskillnader, påtvingade folkvandringar med katastrofala verkningar. Vid horisonten skymtar tydliga krigshot.

Den varufetichism som Karl Marx så sinnrikt beskrev i “Parismanuskripten” hotar dränka det västerländska kulturlivet i ett tröttsamt anonymt brus. Mot en växande anonymitet och en allt anonymare vardag växer behovet av ställföreträdande liv. Skickliga ordnasare som Knausgård och Norén ersätter Ekelöf och Kyrklund. Den tid när man kunde erövra världen med 17 dikter förefaller plötsligt ligga lika långt tillbaka som Sapfo och Alkaios. Nu skall det vara ett par kilo flöde

Medan inhemsk och importerad antisemitism har gjort Malmö till en i stort sett outhärdlig stad för judar, söker pigga analytiker med ficklampa och förstoringsglas efter eventuella spår av antisemitism i Richard Wagners operor! Vem är det meningen skall skämmas?

I den glasbubbla som är de offentliga intellektuellas värld i Sverige berörs några av de allvarligaste problemen knappast med ett ord. Vi har – kort sagt – att göra med en ny prydhet. Men de förbjudna områdena är inte längre sexuella. Starkt inflammerade problemområden som skola, brottslighet, ett livsfarligt sjukvårdssystem, nedtyngt av landstingskorruption och byråkrati, kolonial utplundring av gruvsöndrade landskap,berörs knappast alls i en skönlitteratur dominerad av elaka pappor,alkoholism och relationsproblem – kort sagt en privatiserad litteratur. Jag hör ett offentligt samtal som skruvats ner till hörbarhetsgränsen. Lars Gustafsson om hotet från en kollapsad offentlighet.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
8 years ago

Intressant nog bubblar det tidiga 70-talet upp igen i USA också. NY Times har publicerat ett filmreportage om ett inbrott i ett FBI-kontor som användes för att blåsa upp en indignerad debatt om FBI:s “olagliga övervakning” av “oskyldiga” vänsterextremister – och framförallt, liksom genom IB-affären i Sverige, för att göra kontraspionaget och försvaret mot kommunistisk infiltration mindre effektivt.: http://www.nytimes.com/2014/01/07/us/burglars-who-took-on-fbi-abandon-shadows.html?hp&_r=0 Redan tidigare har gamla medlemmar från den ökända terrorgruppen Weathermen hyllats som hjältar av den amerikanska nyvänstern. I det här reportaget träder åldrade före detta Vietnamdemonstrations-veteraner och kommunistiska agenter fram och förväntar sig att hyllas som hjältar, som sin tids “visselblåsande”… Read more »

Angela
Angela
8 years ago

Talande tystnader. Ja, det kan man nog säga och det är en tystnad som trots att det är en lysande intelligent skriven artikel och höjer debattnivån väsentligt inte kommer att läsas av särskilt många. Undanskymd på kultursidorna. Hur många läser den? Kultureliten kanske. Men de som skulle behöva läsa den för att inte bara förstå sin samtid utan också förstå allvaret i den för att kunna både reagera och agera läser inte kultursidorna kanske därför den slapp igenom. Den skulle stått på första sidan. Hur många skulle förstå vad han skrivit? Dessvärre tror jag inte många. Många skulle kanske bara… Read more »

Nils
Nils
8 years ago

Karaktermord forudsæatter vel, at der er noget at myrde.

Ludvig
Ludvig
8 years ago

Guillous försök till bortförklaringar är erbarmliga. Han säger att författaren till boken, Paul Frigyes, borde ha frågat honom, Jan Guillou, om faderns påstådda motståndsmeriter under andra världskriget i stället för att leta i franska arkiv. Ingen källkritik alltså när det gäller Guillous historieskrivning om den egna familjen! En bild på Guillous far i franska arméns uniform tagen ett år efter kriget och i en studio i Stockholm (!) skulle enligt sonen bevisa att denne varit motståndsman och inte kollaboratör, som Frigyes hävdar. För information om hur tiotusentals franska kollaboratörer med olika fuskmetoder försökte rentvå sig efter kriget är den på… Read more »

Peter Andersen
8 years ago
Reply to  Ludvig

Bogen er blevet kaldt tilbage og skal nu granskes for fakta-fejl.
Så kommer der sikkert endnu flere graverende Guillous-løgne frem…

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

DKA om “malerigate” i den svenske rigsdag 😉 Kendt gammelt maleri fjernet, så muslimer og feminister ikke udsættes for bare bryster 06. Jan 2014 Af Karen Jespersen og Ralf Pittelkow Da Taleban i Afghanistan sprængte en storslået Buddha-statue i luften, udløste det i hele verden en voldsom forargelse over, at religiøse fanatikere ødelagde uvurderlige kulturskatte. Men også i Europa kan man finde fanatikere, som fjerner kunst, der støder an mod deres verdensbillede. Faktisk behøver man kun at bevæge sig over på den anden side af Øresund for at finde et eksempel. Det drejer sig ikke om en eller anden ekstremistisk… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

Som ung socialdemokrat svinede han Dansk Folkeparti til – nu har han ændret holdning http://denkorteavis.dk/2014/som-ung-socialdemokrat-svinede-han-dansk-folkeparti-til-nu-har-han-aendret-holdning 06. Jan 2014 Af Rasmus Thomsen Det var uden tvivl de billigste point, der kunne scores dengang. Dengang, da jeg som 21-årig, var glødende aktiv i DSU. De billige point kom, når jeg eller andre kunne hakke på Dansk Folkeparti. Så kunne der altid grines. Og hvis man kunne skrive læserbreve, hvor ”partiet for dem, der er lidt dummere end gennemsnittet” blev svinet til, så var der for alvor respekt. Og selv var jeg en af de værste. [!] … Jeg vil gøre op med… Read more »

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x