11
mar
Seneste opdatering: 22/3-14 kl. 0743
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

(Jeg ved ikke, hvorfor det blev Valkyrieridt, jeg bryder mig slet ikke om Wagner. Man gør så meget, når musikken spiller.)

Skrev Saxo Grammaticus i Gesta Danorum omkring år 1200. Der fandtes en skånsk højkultur inden nationalstaten Danmark omkring år 700, og længe inden nationen Sverige, men Skåne var dansk kerneland fra begyndelsen og i 800 år, og kun svensk i 300. Derfor er det kun på overfladen svensk, nedenunder i sproget, kulturen, arkitekturen og i fortidminderne, er det stadig dansk og før-dansk.

Det er det rigeste kulturlandskab, der findes i hele Skandinavien, og jeg har gjort det på cykel også, hvor man kommer helt tæt ind på detaljerne. De fleste skåninge ville være taknemmelige for, hvis danskerene ville betragte dem som skåninge, og ikke først og fremmest som svenskere, selvom fernissen kan synes svensk.

Vi, en nordmand, en bordercollie og jeg, havde ikke ventet os at finde det i det lys, hvor den varme luft møder den kolde jord og skaber dis oveni de lange skygger. Smukkere kunne det næsten ikke blive. Gamle kærligheder præger én dybest, det er dem, der optræder i ens drømme, de senere når ikke langt ned. Mennesker har også kulturlag, hvor de nyeste betyder mindst selvom de er nutid, og man tror, at de er vigtigst. Skåne er så  gammel en kærlighed for mig, at det findes i mine drømme.

Det dagsaktuelle er, selvom det er ens ikke uvæsentlige  fremtid, røv og nøgler i bevidstheden. Vi er alle fortid, mens vi lever, og vi bliver det mere og mere. At stritte imod er infantilt og ørkesløst. At klemme sig ind i nutiden og fylde så meget som muligt, er tomme kalorier uden smag.  Billederne her er en tak til vores gæstfrie værter på Linderødåsen og i Lunds hjerte ved domkirken. © Snaphanen.dk, klik f. helskærm/click for full screen.

1-P1090269 2-P1090289 3-P1090283 4-P1090266

5-P1090249 6-P10902811-P1090253 2-P1090260

Jeg var i Dalby Kirke sidste sommer, men lyset er banalt midt om sommeren sammenlignet med nu. Kirken er bygget som bispesæde under Svend Estridssen (1047), Harald Hen og Knud den Hellige (1080), men bispesædet overgik i 1066 til Lund kun ti kilometer væk. Kirken har været ødelagt under svenskekrigene, men er dog ret intakt, hvad man ikke kan sige om alle dem, Palle Lauring kaldte ‘risengrynskirkerne,’ den svenske modernisering gennem årene. Modernitetstrangen er en dræber. Der er 300 danske middelalderkirker i Skåne, mod kun 150 på Sjælland, hvilket har bidraget til Saxo’s lovprisning af landskabet. I tusind år har de stået der.

3-P10902921-P1090299 1-P1090302

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] som Strindberg sagde. “Rusland begynder i upp-Sverige,” er en bedre formulering. Ikke i Skåne, som er sig selv og dansk kerneland i 800 år. Upp-svenskere er altså en slags russere, hvad man […]

Robert
Robert
8 years ago

Som Ryssen säger, Krim är Ryskt. Jag är Rus från Roslagen

Skåne är Svenskt.

Hade Rysskräck före Putin 🙂

intetnavntak
intetnavntak
8 years ago
Reply to  Robert

“Skrev Saxo Grammaticus i Gesta Danorum omkring år 1200.”

Vi er med i eussr unionen som også vil falde sammen.
Hvis vi ikke kan lave en union med vores grænselande og tætteste allierede, så kan vi heller ikke med andre.

Der er ingen som går ind for en nordisk union, der ikke ved at Danmark og Sverige er nogle af de 2 lande der har været i krig med hinanden mest.

Robert
Robert
8 years ago

Separatism kommer bara att skada oss ännu mer, sluta med dessa dumheter.

Den som skriver borde fråga sig varför Kalmarunionen sprack historiskt.

Robert

HH
HH
8 years ago

Tack Steen för dessa formidabla bilder! Skåne är väl egentligen det gamla Ost-Danmark, eller hur? Ja, Dalby kyrka känner jag väl till, denna vackra helgedom där en gång i tiden en ärkebiskop fanns. Två av mina barnbarn är döpta där. Kommer du längre ostpå rekommenderar jag Ravlunda kyrka som på väggen i koret har en framtagen text på gammal danska som berättar om “svenskenes” härjningar i trakten till “den danske konges män” kom och körde bort dem! Vi får inte glömma det en gång så stora och välmående Vä – på vägen mot Kristianstad – som lades under jord under… Read more »

Skåning
Skåning
8 years ago

Tack, Steen. Jag har också läst min Saxo grammaticus, Adam av Bremen och de isländska sagor som ger ett tidigt vittnesmål som Skåneland, först som ett fritt kungadöme under vikingatiden, och därefter som danskt kärnland under medeltiden. Att höra en dansk känna sympati för vad som händer oss idag, värmer, även om det inte direkt hjälper.

Thomas Nydahl
8 years ago

Käre Steen, du sammanfattar det så bra man kan: “Vi er alle fortid, mens vi lever, og vi bliver det mere og mere”
Som skåning kan man ju bara ta emot dina vackra bilder och nicka instämmande; svensk, är det vad en skåning vill vara? Nej knappast numera.

Robin Shadowes
Robin Shadowes
8 years ago
Reply to  Thomas Nydahl

Du verkar vara några år äldre än mig. Men du är också skåning. Under hela min levnad har jag upplevt denna kluvenhet mellan att vara skåning, svensk och en sorts lojalitet, kan inte komma på något bättre ord faktiskt, till det gamla moderlandet. Redan som barn kändes det lite märkligt att ha ett annat lands huvudstad närmare än vår egen så att säga. Har heller aldrig besökt Stockholm så många gånger och med bara ett undantag så har det bara varit över dagen. Har iofs inte stannat i Köpenhamn heller mer än över en dag. Å andra sidan så fanns… Read more »

ny kommentator
ny kommentator
8 years ago

Steen… Når jeg læser dine tekster og ser dine billeder….. Så savner jeg og drømmer om den gamle “dannede skole”… Skolen med viden og dybde, og afstand fra “zappe på fjernbetjeningen”, Internet, rappere, blålys, mediepersoner og Paradis Hotel…. Jeg gik i folkeskolen i Sønderjylland i perioden 1973-1982… DU SENDER MIG DIREKTE TILBAGE… Himmelbjerget, Skamlingsbanken, Skoletur til Rundkirker på bornholm, dybbøl ect ect, Som at læse Peter Petterson, Erling Jeppesen, Erik Aalbæk Jensen. Alt på godt og ondt… TAK HERFRA…

Robin Shadowes
Robin Shadowes
8 years ago

Stockholm försöker sig på folkutbyte igen. Det vore så fall inte första gången. På 1600-talet var det mot balter. Nu är det mot MENA-iter. Det ser tyvärr ut att lyckas den här gången.

Crass Børsting
Crass Børsting
8 years ago

Skønne billeder, tak.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x