10
apr
Seneste opdatering: 10/4-14 kl. 1444
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det er rigtig nok Sverigedemokraternes Sven-Olof Sällström, der kommenterer regeringens vårbudgetproposition, men de tal jeg kan kontrollere, – arbejdsløshed, kriminalitet, PISA – stemmmer, så det er værd at give videre som et øjeblikbillede af situationen. Hvis resten af tallene også stemmer, bliver det ikke så sjovt at være den næste statsminister i Sverige, men der er jo altid nogen, der kandiderer.  SD kommenterar regeringens vårbudgetproposition. Se også Sven-Olof Sällström (SD) mot finansministern

Opgør med Palæstina-myten

Søren Ferlings anmeldelse af af Geoffrey Cains ‘Palæstina 1920 – 1948 – Hvordan blev det til’ Forlaget SisyphosISBN 978-87-987570-3-0 Bogen koster 250 kr. og kan bestilles på geoff@geoffreycain.dk

Den mest omtalte og omstridte konflikt i Verden idag og i de sidste mange år er uden tvivl den omkring Israel og de omgivende områder og befolkninger.

Noget af det mest omstridte i den forbindelse er hvorfor og på hvilken måde den jødiske indvandring skete, hvilke magtforhold, der rådede og hvilke aftaler, der fra stormagternes side blev indgået især med arabere og jøder i området – som omfattede hele den del af Det osmanniske Imperium, som lå syd for nutidens Tyrkiet og dertil områder med overvejende arabisk befolkning i tilknytning dertil – altså hele Maghreb, Egypten, Levanten og over til Irans grænse.

1-Indspilning i fuld skærm 10-04-2014 012835

I forordet kridtes banen op med en grundformulering af de to store stridsspørgsmål, som ingen kan blive enige om: Blev araberne snydt i forbindelse med jødisk indvandring til Levanten? Og blev der fordrevet arabere i forbindelse med Israels selvstændighed og i givet fald af hvem? Eller søgte de af egen drift væk fra kamphandlingerne. Disse to hovedspørgsmål har bogen en interessant kommentar til, som der ikke er plads til at gå ind på her.

Et andet centralt spørgsmål Cain med bogen søger at få belyst er de mange navne og betegnelser, som indgår i dokumenterne fra perioden – og her peger han på at ikke mindst begreberne ‘Palæstina’ og ‘palæstinensere’ et nærmere – og viser det sig, ikke enkelt – studium værd. Det fremgår af gennemgangen at en god del af konfliktens uoverskuelighed kommer sig af at mange deltagere i debatten anvender anakronistiske betegnelser for både steder og mennesker og dermed kommer til at tale om noget, der ikke er der – ikke sjældent sikkert uafvidende og som følge af det overfladiske vidensniveau om emnet, som dominerer i Skole og medier, ville jeg mene

.Som et kuriosum og et enkelt eksempel på dette kunne man pege på en erstatningsteologi (overtagelse af såvel jødisk som kristen identitet) med fortællinger fra stedlige arabere og lige til det danske Folkekirkens Nødhjælp om at ‘Jesus var palæstinenser’. Her må kronologien siges at være helt kuldsejlet, al den stund at araberne først erobrede området omkring 600 år efter Jesu gang på denne jord og betegnelsen ‘palæstinensere’ for områdets arabere så dagens lys for få årtier siden.

Det hele startede med 1.v.k. og det endelige sammenbrud af Det osmanniske Imperium, som denne krig udløste og en del af det kaos, der som regel opstår, når imperier går i opløsning og gennem sytten kapitler fører Cain os gennem de herskende magtforhold i perioden og de mest centrale aftaler med vægt på de adskillige mellem arabernes og englændernes forhandlere.

2-Indspilning i fuld skærm 10-04-2014 012933

Cain fokuserer på at den helt overordnede strømning i begivenhederne var at England, for at få hjælp til at slå Centralmagterne og her Osmannerne, lovede araberne selvstændighed efter at de havde hjulpet med til at afkaste Det osmanniske Imperiums flere århundreder gamle åg fra deres skuldre, at der samtidig var både jødisk og arabisk indvandring til Levanten og at man havde lovet jøderne og den zionistiske bevægelse et hjem omtrent, hvor det gamle Israel lå og lovet araberne et samlet frit Arabien. Denne oversigt er naturligvis ganske summarisk og man må gennem en del dokumenter, forhandlinger, aftaler og konferencer for at finde ud af, hvilke detaljer og forviklinger, der har gjort konflikten fastfrossen. Det er dog vigtigt at have i baghovedet at parterne gennem forløbet har været enige om at de endelige grænser skulle fastlægges senere og at aftalerne var med forbehold fra begge sider, for fremtiden og udfaldet af krigen var usikker, som Cain kommer ind på i flere tilfælde.

3-Indspilning i fuld skærm 10-04-2014 013010Et emne i sig selv er at Jerusalem (området) var uinteressant for både arabere og englændere frem til Balfourerklæringen. Dette forhold, som Cain er en af de få, som medtænker idag, giver et interessant perspektiv på dagens diskurs om byen.

Folk der, som undertegnede, mente at have sat sig rimeligt ind i problematikken kommer også på skolebænken igen – således har jeg fået udvidet min forståelse for det intrigante forløb omkring delingen af Mandatområdet Palæstina i Østjordanland og Vestjordanland og indrejse- og bosættelsesforbud for jøder i store dele af det. Dette bliver igen højaktuelt i forbindelse med 2.v.k., hvor araberne i både Levanten og videre ud var affilierede med Aksemagterne og med til at forberede en ‘endlösung’ på ‘jødespørgsmålet’ i Levanten. Dette blev kun forhindret af at Rommel tabte ved El Alamein – de mobile gaskamre stod allerede i venteposition på Balkan, hvor Amin Husseini også rekruterede bosniske muslimer til SS. Ved at gå let hen over alle disse forhold mener jeg at Cain viser stor vilje til at holde sig til det helt faktuelle og undgå det mere følelsesopviklende, som der ellers er grundlag nok for i forløbet.

Lord Arthur Balfour, fadder til Balfour Erklæringen, mente at man måtte kunne forvente at araberne, som var blevet hjulpet af med en gammel undertrykker, ville kunne undvære omkring to procent af deres nyvundne frie samlede Arabien til et Israel. Nu snart hundrede år senere må vi konstatere at det synes de ikke at de kan…

Det går vist an at røbe at man efter læsningen ikke længere kan stille sig tilfreds med MainStreamMediernes og Skolens simplistiske narrativ om et folk, der stjal et andet folks land og som derfor bedømmes som nogle, der egentlig ingen adkomst har til at være på stedet – og det vil nok ryste manges tillid til vestlige mediers vederhæftighed og måske også give et hak i tiltroen til det statslige uddannelsessystem.

4-Indspilning i fuld skærm 10-04-2014 013038Problemet er – i min forståelse – at konflikten er startet under visse omstændigheder og er trukket så længe i langdrag at omstændigheder i form af internationale normer for behandling af den brede befolkning er ændret så drastisk at ingen lige kan se, hvordan man så skal løse konflikten. Dengang konflikten oprindeligt spidsede til, løste man den slags problemer ved at flytte en eller flere befolkninger eller befolkningsgrupper uden hensyn til, hvad de selv mente om situationen, men idag anses en sådan handlemåde for at være etnisk udrensning og dermed imod både Folkeretten og Menneskerettighederne. Jeg tænkte ved læsningen at man kunne inddrage det forhold at jøder blev fordrevet mere eller mindre brutalt fra hele Mellemøsten, men ‘det gør man ikke’ og heller ikke her i bogen søges der lette point for den ene side på dette grundlag.

Bogen er flot og letlæseligt layoutet med sider i stort format og udstyret med mange historiske sort-hvid- og farvebilleder, grafiske fremstillinger og gamle kort – og kan varmt anbefales til dem, som ønsker at have fast grund under fødderne i de så ofte tilbagekommende diskussioner om ‘Israel-og-palæstinenserne’. Mig bekendt findes der ikke på dansk, og måske slet ikke, en tilsvarende på samme tid grundig og lettilgængelig gennemgang af de politiske og juridiske fakta bag og under situationen – den udfylder et monumentalt hul i den almindelige historiske dannelse i Vesten.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nielsen
Nielsen
8 years ago

Reinfeld Rumsfeld -same shit
lying treasonous bastards.

Charles Nielsen
Charles Nielsen
8 years ago

Til Geoffrey Cain: Israle før Jesu tid blev undertiden kaldt Israel eller Palæstina, Og det bestod af det nuværende + vestbredden og gaza. De nuværende palæstinensere stammer fra jordan. Orientering: http://web.mac.com/ovesteensmidt/Kristendomskundskab/Historisk_tidstavle.html Oversigt Historisk tidstavle Kalenderspørgsmål Advent Billeder Kristendomskundskab Sitemap Historisk Tidstavle Denne side indeholder informationer, som i almindelighed regnes for faghistorisk bekræftede. For den historisk interesserede må læsning af Bibelens beretninger nødvendigvis fremkalde nysgerrighed efter udskillelse af det historiske stof. Nedenstående oversigt (som fortsat udvikles videre) sætter nogle fakta i kronologisk rækkefølge. De bibelske beretninger kan læses som farvede vidnesbyrd om de storpolitiske begivenheder, det jødiske folk var indblandet i… Read more »

Charles Nielsen
Charles Nielsen
8 years ago

Jeg gør det for at hjælpe Geoffrey Cain med disse fats.
Hilsen Charles

Da Capo
Da Capo
8 years ago

“…de mobile gaskamre stod allerede i venteposition på Balkan.” ————————– Jasså minsann! Har författaren sett den själv? Gaz – gaz – gaz är alltid populärt och evigt fascinerande.. Ingen enda sk gasbil fanns kvar vid krigsslutet av det tjugotal av enligt hörsägen beställda 30 st från Gaubschat Fahrzeugwerke GmbH, som hade levererats till Einsatz-grupperna på östfrontenn. Det skall ha varit kraftiga saker med en stor MAN-dieselmotor, vilken som bekant inte alstrar någon kolmonooxid. Förekomsten av gasbilar skall ha uppdagats 1943 under en sannfärdig (jmf Nuernberg) sovjetisk rättegång mot nazistiska kollaboratörer (ukrainare) som deltagit i “gasningen” av 6.700 civilpersoner, sannolikt judar,… Read more »

Peter Andersen
8 years ago

Da de arabiske hære stod opmarcheret udenfor den jødiske stat, enten flygtede eller tilsluttede et større antal muslimske palæstinensere sig invasionsstyrkerne. Araberne tabte, som bekendt, og de flygtende/deltagende muslimske palæstinensere havde nu ikke længere noget hjem. De fik derfor midlertidig flygtningestatus i bl.a. Jordan og Libanon, indtil jødestaten var besejret og jøderne var fordrevet, så de kunne vende hjem igen. Den status har deres arabiske “venner”, for ikke at tale om vores egen venstrefløj, så fastholdt dem i, i snart 70 år!!!

Eyvind Dk
Eyvind Dk
8 years ago

Spændende! Den bog må jeg ha’ fat i! 🙂

Ole Burde
Ole Burde
8 years ago

”Konflikten i Melemøsten” kan ikke længere automatisk betyde den Israelsk arabiske konflikt.
Krigen melem Shia-og Sunnimuslimer har allerede kostet 5 gange så mange menneskeliv , og har allerede gjort 3 gange så mange mennesker til flygtninge . Sidste gang(2008) der var en mini-krig hvor Israel var involveret , kostede det alt ialt 14 israelske soldater livet , herunder 5 fra ‘friendly fire’…. Disse tal er i samme liga som de danske tab i Afghanistan konflikten , hvor man forhåbentlig OGSÅ må regne med at et langt større antal taliban’er fik stoppet en dansk kugle .

Prudentius
8 years ago

Tja, det bliver tydeligere og tydeligere hvilken katastrofe multikulturen-masseindvandringen er, nu hvor den efterhånden ikke kan skjules længere, takket være de helt enorme ressourcer den opæder måned for måned, år for år.

Det koster dyrt (i blod som i gangbar mønt) at ville drive de vesteuropæiske lande, som evigt ekspanderende flygtningelejre religiøst forpligtiget på et overnationalt menneskerettigheds-imperium.

Når det fortsat kan lade sig gøre, er det selvfølgelig fordi flertallet i de indfødte befolkninger stadig stemmer stik imod deres egne interesser.

Torben Snarup Hansen
Torben Snarup Hansen
8 years ago

En lille julehistorie. Undertegnede opholdt sig i slutningen af december 1978 i Jerusalem og blev en af juledagene inviteret hjem til en kristen araber, som havde adresse i den gamle bydel – et stenkast fra Golgatha, hvor Jesus ifølge traditionen blev henrettet. Denne “mister X” havde været politimand i mandattiden frem til 1948 og talte flydende engelsk, mens hans mor helst ville kommunikere på fransk. De to fortalte, at de første kristne i Jerusalem var “arabere”. I alt korthed ser begrundelsen således ud: Kong Herodes – romernes vasal i det område, der senere blev kaldt Palæstina – havde hyret lejetropper… Read more »

Torben Snarup Hansen
Torben Snarup Hansen
8 years ago

Palæstinakulten har i årtier været en tung del af den såkaldte “ulandsbistand”, men den indtager en særstilling, fordi “palæstinensernes lidelser” formodes at være ikke blot jødernes og Israels “skyld”, men hele den vestlige verdens. Udbredelsen af denne myte skyldes, at der er meget langt mellem kritiske, faktabaserede tilkendegivelser fra politikere, journalister og universitetsansatte. Messerschmidt er en af de få undtagelser: http://blogs.jp.dk/messerschmidt/2014/04/10/eu-frads-dag-27-bonus-til-palæstinensiske-mordere-eu-betaler/ MORTEN MESSERSCHMIDT EU-fråds dag 27: Bonus til palæstinensiske mordere? EU betaler JP – 10. april, 2014 Europæerne betaler mere og mere til palæstinenserne, som bruger penge på at belønne mordere og terrorister …. — Med bureaukratisk rutine strømmer betalingerne… Read more »

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x