11
sep
Seneste opdatering: 12/9-14 kl. 1942
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

‘America stands tall and America stands proud’. Jeg var i Småland 9.11. 2001 med en halvamerikaner, som vi næsten altid var dengang. Der kom en sms fra Danmark ved tretiden på eftermiddagen “tænd fjernsynet”. Det var dramatisk, Sådan blev vi katapulteret ind i en ny tid, der også påvirkede Folketingsvalget i Danmark to måneder efter. Jeg flyttede umiddelbart mit kryds og blev en paria i Sverige og i de kredse af socialdemokrater og Radikale, jeg kendte dengang. Sådan husker jeg 9.11.2001, solskin, Sverige, svampesæson og grædende familiemedlemmer med slægninge på østkysten af USA.

I 2004  havde jeg forladt det hele, og jeg har aldrig kigget mig tilbage. Før 2001 er en anden verden, også rent personligt. Jeg forlod Sverige og begyndte at skrive om det. Jeg synes efter de år, det er lidt nemmere at gøre på  afstand. Jeg har gjort mit feltarbejde i Sverige i mange årtier, jeg synes ikke, jeg behøver være der længere. Disse tretten år har både skilt os ad, og bragt os sammen på en ny måde, jeg ikke kunne have forudset.

Samizdat i Sverige
Det pinefulde med svensk samfundsdebat er, at for få interessante personer deltager. Det er naturligvis mediernes skyld. I Danmark ville Tullberg, Arnstberg, Sandelin og mange andre have skrevet kronikker i de landsdækkende dagblade i mange år. De ville have præget debatten til demokratiets bedste. I Sverige er de marginaliserede af en stupidiseret offentlighed..  Jan Tullberg skriver alligevel.: KRÖNIKA: Den mediala järnburen

Den som vill få utrymme i den mediala debatten måste visa respekt för de högaktade fördomar och gällande konventioner som inte får ifrågasättas utan är premisser för debatten. Den danska högersegern 2001 följdes upp med en ”värdekamp”. Man tänkte inte hålla sig inom de ramar som etablerats under vänsterregimen. I Sverige blev det ingen värdekamp efter maktskiftet 2006, skriver Jan Tullberg, författare till boken Låsningen.

Vi har inte en polarisering i Sverige utan snarare en monopolisering. Detta gör att alternativa medier i dagens Sverige fyller en liknande funktion som samizdat i Sovjet. Tyvärr så gäller också Pravdas privilegium att bara fördöma dissidenterna utan att behöva argumentera mot deras åsikter; då sa man avfärdande ”kontrarevolutionärer”, nu ”rasister”.

Johnny Cash, 26.2.1932-12.9.2003. “Hurt”

Det sidste nummer, Cash indspillede. June Carter døde tre måneder efter, han selv syv måneder.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nielsen
Nielsen
7 years ago
Machiavelli
Machiavelli
7 years ago

Enig og tak PFEP man kan dårlig være uenig. Men Europa grænser bliver ikke lukket, før befolkningerne selv tager skeen i deres egen hånd. Politikerne er rene kultur kriminelle som kun tænker på karrieren. Om ikke mange år, så vælter den arabiske og afrikanske befolkning ind over Danmarks grænser fra Sverige.

PFEP
PFEP
7 years ago

Jeg har boet i Sverige i 27 år, flyttet 6 gange under tiden mellem DK og Sverige, jeg,om nogen har ind på både sjæl og krop, oplevet hvordan Sverige har forandrets og jeg er faktisk urolig i dag. Jeg så “live” (CNN) da det sidste tornet torpederedes og blev faktisk helt kold og urolig for verdensfreden. Lidt OT, allerede den gang havde SVT/SR berøringsangst overfor Islamismen og det sad laaangt inde inden de lokale, statskontrollerede medier begyndte at fabulere om at det måske var “ekstremister” med muslimsk baggrund var bagom denne terror. I dag har vi “IS” med en røvfuld… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x