29
nov
Seneste opdatering: 30/11-14 kl. 0340
54 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar

Indspilning i fuld skærm 29-11-2014 234716

Det första som slår emot honom är vågen av kvalmig hetta. Det är minst 30 grader varmt i lägenheten. Sedan känner han stanken. En obeskrivligt sur stank av urin och avföring står som en vägg framför honom. Stora spyflugor surrar omkring i luften. Fönstren är täckta med filtar, och det råder kompakt mörker. Längst inne i lägenheten, i ett litet kolsvart rum, står en spjälsäng utan sängkläder. Det är därifrån det har hörts barnskrik ända ut i trapphuset. På en hög med filtar i sängen ligger en späd liten flicka i ettårsåldern. I minst fem timmar har hon legat övergiven i lägenheten. Under en filt i ett hörn av vardagsrummet ligger en liten hund, en chihuahua, som är så kraftigt vanvårdad att den måste avlivas.

Tobias Lundberg är polis i Sundsvall och möter många utsatta barn i tjänsten. I SR P1-programmet Kaliber berättar han hur han fann den övergivna, uttorkade och svårt medtagna ettåringen i samband med ett ingripande som egentligen skulle ha varit ett rutinärende.

Rutinärendet blir en chock

Det är eftermiddag onsdagen den 10 september, och Tobias Lundberg är på väg till området Bergsåker i Sundsvall. Tillsammans med en kollega ska han göra husrannsakan i en lägenhet för att söka efter stöldgods. Några timmar tidigare har kolleger till honom stoppat en bil vid Statoilmacken i Bredsand. Bilen är fylld med stöldgods efter ett inbrott.

I bilen finns en tidigare dömd 22-årig kvinna. En månad senare ska hon fylla 23 år. Där finns också hennes man och deras tvååriga barn. Polisen ringer socialtjänsten, som omhändertar tvååringen. Paret tas in för förhör. Polisen vet att de har ytterligare ett barn, men föräldrarna ljuger och säger att ettåringen är hos sin mormor. Polisen gör misstaget att tro på föräldrarna. Det leder till att upptäckten av ettåringen sker av en ren slump och dessutom blir försenad med flera timmar.

Fullt med spyflugor på blöjan

När Tobias Lundberg lyfter upp den lilla flickan ur spjälsängen i det mörka, heta rummet ser han att hon är alldeles smutsig och grusig i ansiktet. De små händerna är också smutsiga. Han säger:

“Hon är så varm så att håret hon har på huvudet ligger som klistrat mot huvudet och mot pannan på henne. När jag håller henne emot mig så märker jag också att på baksidan av blöjan är det fullt med spyflugor som sitter på blöjan. Det är inte bytt på henne på jätte-, jättelänge, och hon luktar så otroligt illa. Surt blandat med urin och avföring.”

“Hon bara sitter där helt apatisk”

” Vi river ner filtarna från fönstren och öppnar dem för att få in luft. Hon skriker inte, hon försöker inte prata, gå eller stå. Hon bara sitter där helt apatisk och stirrar rätt fram. Min kollega försöker… ja… prata med henne och underhålla henne, medan jag springer in till köket, och bland all disk och smuts hittar jag en nappflaska som jag efter bästa förmåga diskar ur. Den är möglig och äcklig. Jag fyller den med vatten och går ut och försöker få henne att dricka, jag förstår att hon måste få i sig vatten.”

Socialarbetaren brister i gråt

Polisen Tobias Lundberg är van att möta utsatta barn, men det här är det värsta han har sett, och chocken finns fortfarande i hans röst när han berättar i Kaliber. 

Efter en stund, som för Lundberg och hans kollega känns som en evighet, kommer en representant från socialtjänsten till lägenheten och tar hand om flickan. Hon har haft med familjen att göra tidigare, och när hon ser i vilket skick flickan är och hur det ser ut i lägenheten rämnar det professionella skalet. Hon brister i gråt.

Föräldrarnas lögn om att ettåringen var hos mormor kunde ha kostat barnet livet. Om flickan inte hade hittats vid husrannsakan hade hon sannolikt avlidit inom kort av värme och uttorkning.

“Påtaglig risk för hälsa och utveckling”

Efter att ettåringen hittats vevas skandalen upp i media. Mamman är känd av socialtjänsten på grund av missbruk och psykiska problem och är tidigare dömd för brott. Även pappan är missbrukare och kriminell. Den ettåriga flickan omhändertogs och placerades i familjehem efter beslut i förvaltningsrätten redan i december 2013 när hon var någon månad gammal, eftersom hon behövde skydd mot föräldrarnas missbruk, psykiska sjukdom och andra brister.

Bristerna i omsorgen var ”på ett sådant sätt att det föreligger en påtaglig risk för att XX hälsa och utveckling skadas. Det råder misär i lägenheten, och föräldrarna kan varken tillgodose grundläggande omsorg eller känslomässig tillgänglighet för barnet” skriver förvaltningsrätten i sin dom, enligt Dagens Nyheter som har granskat domstolshandlingarna.

Barnet lämnades tillbaka till föräldrarna

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-image38353858Föräldrarna överklagar beslutet om omhändertagande ända upp till kammarrätten. Där görs den märkliga upptäckten att barnet trots förvaltningsrättens dom om fortsatt omhändertagande har lämnats tillbaka av socialtjänsten till de missbrukande föräldrarna. Målet avskrivs därför den 17 februari utan att frågan om barnets situation prövas. Socialförvaltningen beslutade att familjen i stället skulle följas upp med öppenvårdsinsatser i form av hembesök varje vecka. Beslutet togs den 4 mars.

Så blev det inte. När ettåringen hittades övergiven i september hade socialtjänsten bara genomfört fyra hembesök istället för 26.  Föräldrarna svarade inte i telefonen, och de avbokade det ena mötet med familjebehandlarna efter det andra. Därmed lämnades familjen av socialtjänsten åt sitt öde. Ettåringens tvååriga storasyster omhändertogs inte heller, trots att hon levde under samma miserabla omständigheter som sin lillasyster. Inte förrän hon påträffades i bilen med stöldgods den 10 september blev hon omhändertagen.

Orosanmälan från familjehemmet

Sex veckor innan ettåringen hittades av Tobias Lundberg hade kommunen fått in en så kallad orosanmälan från det familjehem där ettåringen bodde i drygt fem månader under hösten och vintern 2013. En orosanmälan som förnekas av socialdirektör Torbjörn Stark för SVT Mittnytt när kommunens egen utredning om fallet offentliggjordes på onsdagen.

Inför 2014 hade socialnämnden i Sundsvall ett besparingskrav på 127 miljoner på sig, och Torbjörn Stark, 56, tillsattes i maj 2013 för att leda arbetet med att få ekonomin i balans. Hans arbete handlar om att skära i budgeten, inte att se till små barns behov av trygghet.

“Kommunen har inte gjort något fel”

Torbjörn Stark (1)

Inte förrän nu, två och en halv månad efter att ettåringen hittades, har socialförvaltningen i Sundsvall beslutat att Lex Sarah-anmäla fallet.  Samtidigt säger sig kommunen inte ha gjort något fel i ärendet.

“Vi kan inte hitta någon enskild händelse som är orsaken till faktumet att barnet hittades övergivet i sitt hem”, säger Eva Rönnbäck, chef för socialförvaltningens utredningsgrupp.

Socialdirektör Torbjörn Stark säger att inga fel har begåtts:

“Varje beslut som har tagits under hela resans gång, har vid varje tillfälle varit helt korrekt. Men hade vi vetat hur resultatet skulle bli, som vi ser nu i efterhand, hade det sannolikt gjorts en annan bedömning” säger han till SVT Mittnytt. 

Sannolikt ankare för resten av familjen

En elsladd var ett av de tillhyggen som användes mot Yara Alnajjar, den åttaåriga palestinska flicka som avled på valborgsmässoafton efter att ha utsatts för långvarig misshandel av sin 32-årige morbror och hans 31-åriga fru.

Yara mördad 30 april 2014

Yara hade kommit ensam till Sverige från Gaza,  sannolikt använd som ankare för att resten av familjen i Palestina senare skulle kunna åberopa anknytning och komma till Sverige som anhöriginvandrare. Hon placerades av socialtjänsten i Karlskrona hos morbrodern och hans fru, som själva hade två små barn (nu omhändertagna).

Yara Alnajjar dog av massivt våld

Den rättsmedicinska undersökningen visar att Yara Alnajjar dog av massivt våld. Ett av tillhyggena var en brödkavel som polisen har hittat med Yaras blod på. Troligen kvävdes hon till döds för att små fettpartiklar i kroppen lösgjordes av misshandeln och vandrade vidare till lungorna och kvävde henne. Misshandeln hade gjort att underhudsvävnaden krossats på framför allt flickans armar och ben. Hon hade skador över hela kroppen och även frakturer i olika stadier; färska, halvläkta och helt läkta.

“Har aldrig sett så många skador”

Enligt röntgenläkaren Ingvar Kristiansson var de äldsta frakturerna troligen några månader gamla. Våldet hade varit så brutalt att rättsläkarna frågade polisen om delar av hennes kropp kan ha körts genom en mangel.  Under rättegången om mordet på Yara, som inleddes i Blekinge tingsrätt den 29 oktober, sa Ingvar Kristiansson:

“Jag har aldrig stött på någon som haft så många skador. Trilla och slå sig så här kan man kanske göra, men så många olika frakturer och skador har jag aldrig sett av att man trillat.”

Allting som kunde gå snett gick snett

Utredningen om Yaras död visar att allting som kunde ha gått snett när det gällde att skydda henne också gick snett. Bara på socialförvaltningen var elva handläggare inblandade i fem olika ärenden som rörde flickan, vilket optimerar möjligheterna att bolla ansvaret sinsemellan och skylla på varandra. Ingen såg att flickan for illa. Det fanns ingen helhetsbild av hennes situation.

Ändå hade det kort tid efter att hon kommit till Sverige gjorts orosanmälningar av grannar, butiksföreståndare och andra som påtalade att Yara hade blåmärken, fick gå i sommarkläder trots vinterkyla, att hon skolkade från skolan och att hon inte åt. Men ingenting hände.

Faxet lästes inte förrän Yara var död

Yaras skador tyder på att misshandeln började så snart som hon placerats hos sin morbror sedan tingsrätten i slutet av 2013 utsett honom till vårdnadshavare. Tingsrättens beslut innebar att den enda kontakt som fanns kvar utanför familjen var skolan. Där hade Yara 60 procents frånvaro och visade tydliga tecken på att hon mådde dåligt.

När polisen till slut slog larm om Yaras hemförhållanden i ett fax till socialtjänsten på långfredagen den 18 april gavs faxet till en socialarbetare som var på tjänsteresa utanför kommunen. Först tre dagar efter att faxet hamnade i hennes postlåda fanns hon på kontoret och öppnade dokumentet. Då var flickan redan död.

Utpekad rektor försökte ta sitt liv

Jakten på ansvariga har lett till ett tragiskt efterspel till Yaras död. Hela skulden lades på rektorn för den skola där Yara gick, Johan Johansson. Han stängdes av från sin tjänst och utpekades offentligt vid en presskonferens för att inte ha följt kommunens rutiner för utsatta barn – trots att han flera gånger tagit kontakt med socialförvaltningen med uppgifter om Yaras situation.

“Min man avrättades offentligt” säger hans fru Karin Johansson i en tv-intervju.

rektor

Johan Johansson drabbades av en depression på grund av anklagelserna, sökte psykiatrisk hjälp men hänvisades till vårdcentralen. På midsommarafton försökte han köra ihjäl sig och vårdas sedan dess på sjukhus med svåra hjärnskador. Enligt Lärarförbundet ville kommunledningen i Karlskrona genom att snabbt stänga av Johan Johansson från hans rektorstjänst och göra honom till syndabock förekomma pressen för att undvika granskande journalistik. 

Personalen flyr från socialtjänsten

Radioprogrammet Kalibers granskning av socialtjänsten visar på mycket stora brister. Situationen bland dem som arbetar med socialtjänstens allra svåraste ärenden, barn- och ungdomsärendena, är på många håll så allvarlig att personalen flyr. Ödesdigra misstag begås på löpande band. Yaras död i Karlskrona och den övergivna ettåringen i Sundsvall är inte unika.

En enkät som Kaliber skickade till landets 290 kommuner, och 222 svarade på, visar att 109 kommuner saknar personal bland dem som arbetar med barn- och ungdomsärenden. I 16 kommuner saknades den 1 oktober mellan 20 och 30 procent av personalstyrkan, och i 13 kommuner saknades ännu fler. I Falun saknades 7 av 59 socialsekreterare, i Dorotea 3 av 5, i Hultsfred var 5 av 23 tjänster vakanta.

“Näst intill omöjligt att få erfaren personal”

Hela 70 procent av kommunerna uppger att de har svårt att rekrytera personal till socialtjänsten. Mer än 100 kommuner skriver också egna kommentarer. De berättar att det är näst intill omöjligt att rekrytera personal med erfarenhet, och att socialkontoren slåss om dem som kan tänka sig att ta jobben. Följden blir att de yngsta och mest orutinerade sätts på de svåraste barnärendena. Flera chefer skriver att de är oroliga över hur de ska kunna behålla den personal de har kvar.

– Vi får larmrapporter, otryggheten för barn är stor. Socialarbetarna går på knäna, det saknas resurser, chefer har svårt att organisera verksamheten enligt socialtjänstlagens krav, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, den fackliga organisation där 70 procent av socialsekreterarna är medlemmar, till Expressen.

– Trots att många socionomer utbildas kan många kommuner inte rekrytera socialsekreterare. Det blir ett genomgångsyrke för nyutbildade. Inte attraktivt, inga karriärvägar, dåliga löner, bristande handledning och ingen politisk styrning.

Inte öppnat e-posten på elva månader

2010 gjordes det enligt Socialstyrelsen anmälningar om 60 000 barn som befaras fara illa. Men mörkertalet är stort. Antalet Lex Sarah-beslut som rör barn- och ungdomsärenden från den 1 januari i år till och med den 31 oktober är 85 stycken. I tolv av dem har socialtjänsten, precis som i fallet Yara, helt missat en eller flera anmälningar. Det som hände i Karskrona har redan hänt på fler platser i Sverige:

När en av handläggarna på socialkontoret i Malmö blir långtidssjukskriven går ingen in och läser hennes mejl på flera månader. När mejlen öppnas hittar man 5 orosanmälningar om samma barn, ett barn som misstänks bli misshandlat av sin vårdnadshavare.

På ett annat socialkontor har en postbox fått nytt lås – vilket leder till att posten inte delas ut till socialtjänsten på minst 4 dagar. Hos socialtjänsten i Västerås har e-posten i en myndighetsbrevlåda inte blivit läst på 11 månader. Mellan slutet av mars 2013 och februari 2014 har ingen kontrollerat brevlådan.

Välfärdens krisbranscher bryter ihop

Socialtjänsten är den senaste av välfärdens krisbranscher som bryter ihop. Det kommer inte oväntat – vi kan pricka av den ena efter den andra som nu rasar som korthus inför våra ögon. Sönderfallet i socialtjänsten befinner sig i gott sällskap med skolan, sjukvården, äldreomsorgen, arbetsförmedlingen, det ansträngda läget på bostadsmarknaden och andra viktiga samhällssektorer. Tillsammans har de under decennier utgjort välfärdens kärna. Nu havererar de under det enorma och ständigt växande trycket från Sveriges extrema invandringspolitik. Socialtjänstens sönderfall drabbar i synnerhet de allra svagaste, de mest utsatta – barnen – som inte får det skydd de behöver och har rätt till.

Socialtjänsten har alltid haft svårt att se barn

Fallet Yara och den övergivna ettåringen i Sundsvall visar vilka konsekvenser bristerna kan få. Men bristerna i socialtjänsten handlar inte enbart om ekonomiska resurser. Utsatta barn är socialtjänstens allra svåraste och mest ångestväckande område. Så långt någon kan minnas tillbaka har den haft svårt att se och hjälpa barn som far illa.

Att se barns utsatthet är bland det svåraste man kan göra som vuxen, eftersom det ofta väcker smärta från den egna barndomen till liv. Det kräver både kunskap och mod att ta ställning för barnet och gå emot föräldrar som misshandlar, vanvårdar eller utnyttjar barnet sexuellt. Det är mycket lättare att blunda och tänka att det ordnar sig nog. Vilket det sällan gör. Utsatta barn faller regelmässigt genom maskorna i de skyddsnät som är avsedda att fånga upp dem.

75 procent av omhändertagandena i invandrarfamiljer

Om de här problemen var stora tidigare är det ingenting jämfört med hur barns situation kan se ut i invandrarfamiljer genom det massiva inflödet från dysfunktionella länder. I Sverige är barnaga förbjuden i lag sedan 1979, men många invandrare kommer från kulturer där det är både vanligt och anses nödvändigt att slå barn. När journalisten och dokumentärfilmaren Evin Rubar  gick igenom samtliga LVU-domar (LVU = Lagen om vård av unga) från år 2005 visade det sig att 75 procent av de barn som omhändertagits kom från hem med utländsk, utomnordisk bakgrund. Det visade sig också att våldet mot barn ofta är mycket grövre än man trott.

– Det var nytt för mig att det är så vanligt med tillhyggen. Slag med käppar, bälten och sladdar förekommer, säger Evin Rubar.  Hennes dokumentär “Det svenska sveket” sändes som Dokument inifrån i SVT2 den 13 maj 2007.

Rädsla att stämplas som främlingsfientlig eller rasistisk

Evin Rubar såg också att rädsla för att anklagas för rasism skrämmer socialarbetare från att ingripa i invandrarfamiljer där barn far illa.

– Myndigheterna känner till problemet, men man säger inget utåt av rädsla att stämplas som främlingsfientlig eller rasistisk, säger Evin Rubar.

Aktsamheten om det egna skinnet väger tyngre för socialarbetarna än att följa lagen och hjälpa barn som misshandlas, vanvårdas och utnyttjas sexuellt. Barnen lämnas i sticket. I den officiella verklighetsbeskrivningen är det numera också så grundligt innött att invandrare är “en svag grupp” att det blir ännu svårare att urskilja de verkligt svaga och utsatta – barnen.

Dessutom har vi ju fått lära oss i sant kulturrelativistisk anda att alla kulturer är lika bra. Om invandrarföräldrar slår sina barn är det en del av deras kultur, och då måste ju det också vara bra.

Föräldrarnas etnicitet utelämnas konsekvent

Gammelmedia, i synnerhet lokala media, har i stor utsträckning rapporterat om fallet med den övergivna ettåringen i Sundsvall. Men en omständighet har de konsekvent utelämnat: att föräldrarna är invandrare. Mamman har serbiskt ursprung. Journalisterna följer alltså samma praxis som när det gäller invandrarrelaterad brottslighet: att mörklägga alla fakta om invandrare som kan vara negativa, framför allt det faktum att vissa grupper av invandrare är kraftigt överrepresenterade i våldsbrott. På det sättet hindrar media allmänheten från att få korrekt information. I fallet Yara gick det inte att dölja att hon var palestinier, och på det sättet blev det klart att de som nu står åtalade för mordet, Yaras morbror och hans fru, också är palestinier.

Barnen betalar priset

Som i ett prisma sammanstrålar det svenska samhällets alla tillkortakommanden i hur våra barn har det. Var kommer barnen in? Vem tänker på dem? Vem skyddar dem? Var finns akutmottagningen för barn som far illa?

Det finns ingen.

Ett samhälles kulturnivå kan avläsas på hur man behandlar de allra svagaste. Det är de mest utlämnade barnen som betalar priset för mångkulturens rovdrift på Sverige och den nedmontering av välfärden som är en obönhörlig konsekvens.

FOTNOT 1. Del 2 i Kalibers serie om en socialtjänst i kris sänds söndag 30 november klockan 12 i SR P1. 

FOTNOT 2. Rubriken anspelar på “Var kommer barnen in?” med gruppen Hansson de Wolfe United  från deras album Existensmaximum 1981.

Sång Lorne de Wolfe  (numera Lorne Erik Lawrence Munthe, 66).

Av Julia Caesar

Tidligere kronikker af samme forfatter

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
54 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
Angela
7 years ago

Som jämförelse kan tas Storbritannien där UKIP bara lyckats få in en representant i det brittiska parlamentet. Så det var lysande gjort av den svenska folkrörelsen. Folkrörelsen har skrämt livet ur maktmaffian. 🙂 De har inte hämtat sig från chocken än. Varje dag är det inslag om SD skall fälla regeringen eller ej. DET gjorde ni bra, svenska folket! I Hongkong lyckades de inte. I Thailand lyckades de inte. I Egypten lyckades de inte, i …lyckades de inte – men NI lyckades!

SkyNet
SkyNet
7 years ago

Det är med bestörtning och svårighet jag tar mig igenom dessa fakta. När man läser om sin egen undergång blir det motigt och svårt att acceptera. Hur ska jag få ALLA mina vänner att förstå hur det egentligen ligger till i Sverige….? Att dela ut flygblad är en bra idé, men det krävs långt mer för att “avprogrammera” alla indoktrinerade och hjärntvättade segskallar i detta land! Kan det t.o.m. vara så att allt som händer är väl planerat sedan långt tillbaka? När kaos och inbördeskrig råder i det havererade Sverige, är det då någon som kommer och “hjälper” oss att… Read more »

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  SkyNet

Ja det är planerat sedan lång tid tillbaka på 1800-talet och har utkämpat två världskrig på 1900-talet och tog fart igen efter andra världskriget. Nu försöker man en tredje gång med hjärntvätt i stället. Våra förfäder gjorde vad de kunde för att hindra världsregeringen , NF, som efter kriget ändrades till FN. När något kollapsat kör de på igen under annat namn. Nyspråk. Retorik. EU är ett projekt som skapades efter kriget. Steg för steg precis som Juncker sa att de gör. Folk är ju så dumma, sa han, så de begriper ändå inte vad vi håller på med. Det… Read more »

Robin Shadowes
Robin Shadowes
7 years ago
Reply to  Angela

Hörde igår en ny intervju med Katherine Albrecht på Caravan to midnight. Hon menar på att vi alla generation för generation tillvänjs med ny teknologi. Som hon beskrev det, vi har vants vid elektrisk värme och ser det som naturligt. Dom unga nu vänjs med iPhones och plattor att alltid vara uppkopplade. Nästa steg blir att chippet hamnar inne i kroppen och dom kommer köpa det p g a bekvämlighet och vana. Därför hade hon skrivit en ny bok riktad åt dom unga för att försöka få dem att inte ta märket. Hon är dessutom troende kristen och ser det… Read more »

Jan T God
7 years ago

Den mest tragiska konsekvensen av “rasisthysterin” som kulturmarxisterna underblåser, är att det skapas många offer för våld och övergrepp enbart som konsekvens av att rädslan för att bli uthängd som “rasist” får många att avstå från självklara humanitära åtgärder.
Jfr Rotherham. Hur mycket blod har inte våra vidrigt självgoda “södermalmsantirasister” på sina händer? Måtte räkenskapens dag en gång komma.

Urvalsförfalskning
7 years ago

Lyssna på fallet om barnen i Finland.

10 minuter på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=yVtUjKWSW8s

http://www.redicecreations.com/radio/2013/08/RIR-130814.php

Australian Warren McLachlan tells the tragic story of battling the Finnish government for his children. It all began when his Finnish wife surrendered their two children to Finnish social services while they were separated. Warren explains the details of this horrifically unjust case, ongoing for over 10 years, in the attempts to get his children back.

Angela
Angela
7 years ago

“Socialtjänsten är den senaste av välfärdens krisbranscher som bryter ihop. Det kommer inte oväntat – vi kan pricka av den ena efter den andra som nu rasar som korthus inför våra ögon. Sönderfallet i socialtjänsten befinner sig i gott sällskap med skolan, sjukvården, äldreomsorgen, arbetsförmedlingen, det ansträngda läget på bostadsmarknaden och andra viktiga samhällssektorer. Tillsammans har de under decennier utgjort välfärdens kärna. Nu havererar de under det enorma och ständigt växande trycket från Sveriges extrema invandringspolitik. Socialtjänstens sönderfall drabbar i synnerhet de allra svagaste, de mest utsatta – barnen – som inte får det skydd de behöver och har rätt… Read more »

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  Angela

Hur man prioriterar är en delikat fråga. För ett tag sedan kunde Tv-tittare beskåda Erdogans nya palats lika stort som 30 fotbollsplaner.

http://www.dagensps.se/artiklar/2014/10/06/99527463/index.xml

http://www.svd.se/kultur/understrecket/arabiska-halvon-ett-explosivt-kraftfalt_3862124.svd

De rika länderna i Mellersta Östern (Gulfstaterna) Saudiarabien, Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain är obscent rika. Man får väl anta att de öppnar sina gränser för broderfolken och upplåter sin rikedom åt de som flyr.

Man kan ju hoppas att Erdogan öppnar upp sitt palats för sitt grannlands flyktingar.

Cavatus
Cavatus
7 years ago

Jag glömde att tillägga ovan att det var glädjande att man organiserade ett fackeltåg för den här rektorn som försökte ta livet av sig. Kan ni tänka er! Ett fackeltåg för en vanlig svenne! Det har aldrig hänt mig veterligen när det handlat om frågor som i grunden rör mångkulturen. Det är så enkelt att peka ut en svenne för invandrares dåliga vandel för då händer vanligen inget. Inga protester. Alla bara tiger och tittar på ett annat håll. Men nu tog det – äntligen – hus i helvete. Hur mycket ska svenska folket egentligen behöva utstå? Jag tror att… Read more »

Invandrare1957
Invandrare1957
7 years ago
Reply to  Cavatus

TACK. Jag har alltid hävdat att stataren i oss bor kvar vi kan inte släppa förtrycket från rättaren eller brukspatronen eller bara överheten. Ibland undrar jag om folk vill att man förtrycker dom. Socialdemokratin hade ett osynligt förtryck av folket.

nisse
nisse
7 years ago
Reply to  Invandrare1957

Det ligger mycket i det och “patronerna” väljer lismarna och rövslickarna till rättare, “pålitliga” låg och mellanchefer som vet att att slicka uppåt och sparka neråt. Vilket förstås dödar all kreativ problemlösning. En naturlig följd av politiskt beslutad massarbetslöshetsekonomi. Egentligen ingen större skillnad mellan privat och offentligt.

Ramona Fransson
7 years ago

Hej Stefan! Jag vet vad lagen säger, och jag vet också att detta inte fungerar … alls. Det låter jättefint med allt som står på papper, men det är inte värt annat än toapapper om man inte följer lagen. Och det gör de inte. Barnens bästa, är den mest utslitna och värdelösa meningen i Sverige. Alla tjänstemän, politiker som står i media pratar … å pratar … å pratar … och det är det gubevars duktiga på. Men det är vad som sker och inte vad som sägs som har betydelse. Så mitt förslag kvarstår: Ändra lagen till att barnen… Read more »

Naymlap
Naymlap
7 years ago

Svenskarnas, 87%arnas monumentala dumhet, extrema feghet och det gigantiska storhetsvansinne, som de besitter har gjort dem till riktiga kräk. Det finns väl snart ingen, som kan respektera eller ta ett sådant land på allvar. Inga riktiga vänner vi längre. Bara köpta sådana, ” Inga pengar ingen vänskap”!
Är vad, som gäller för dagens Sverige.

Ramona Fransson
7 years ago

Tack igen Julia! Om jag fick bestämma skulle jag ALLTID ta BARNEN ifrån oansvariga, knarkande, alkoholiserade eller traumatiserade föräldrar och jag skulle INTE lämna tillbaka dem. Barnen skulle omedelbart adopteras bort. Därefter skall man göra vad man kan för att föräldrarna ska bli friska. Och om det lyckas, fine, då kan de “skaffa” sig nya barn, men om de fortsätter med sitt missbruk, skaffar nya barn, tja då ska dessa enligt ( En ny lag som jag tycker borde ha stiftats för decennier sedan) LAG adopteras bort. BARN ÄR INTE EN JÄVLA IKEASOFFA SOM MAN ÄGER! BARN HAR MAN TILL… Read more »

Stefan Borg
Stefan Borg
7 years ago

Ramona, lagen ger inte föräldrarna någon ägorätt till sina barn. Tvärtom betonar den att föräldrarnas ansvar alltid gäller barnets bästa. Det är inte fel på lagen, utan på efterlevnaden. När föräldrar inte vill eller kan efterleva lagens intention om att se till barnet bästa, då ger lagen “samhället” rätt att ingripa till förmån för barnets bästa, även om det innebär inskränkning i föräldrarnas rätt att ensamma bestämma över barnet. Men här ligger också problemet: mellan å ena sidan ett samhälle — läs överhet — som vill beröva vuxna människor deras vuxenansvar för att själv ta över det, å andra sidan,… Read more »

Cavatus
7 years ago

Jag är så tacksam att du är på banan igen, Julia! Dina texter är så gripande och viktiga. Islossningen har börjat och du har gått i bräschen! Denna text är ytterligare ett bevis på hur illa det är ställt i Sverige. Fasaden krackelerar så sakteliga och ingen törs säga vad det beror på! Dessutom vädjar jag till alla dissidenter! Låt oss hjälpas åt att ladda ned, skriva ut och sprida det här nya flygbladet, som blivit polisanmält för rasism, fast inget nämns om invandring eller migration! PK-folket är överkänsliga nu när de känner att bubblan snart spricker! Genom att ladda… Read more »

Falsterbo
7 years ago

Det som hände Johan Johansson när han blev syndabock för andras fel och brister –
det borde väcka alla svenskar!
Ser ni inte hur all moral och rättvisa vittrar sönder?

Invandrare1957
Invandrare1957
7 years ago
Reply to  Falsterbo

Skjut inte budbäraren. Det händer dagligen det hör man om här uppe i Stockholmstrakten. Överheten i kommunerna dom är rädda för sitt skinn och väldigt rädda för dom som sitter över dom. Det är bara ett tecken på att inte samhället fungerar. Man har anställt invandrare i vården som inte kan dokumentera och tycker att blodpudding duger som påskmiddag. Men ta upp det med cheferna så blir dom livrädda att media ska få tag i sånt för då blir det rasistkortet. Stölder och massa sånt som mörkas och den anklagade får ett bättre jobb för att hon eller han råkar… Read more »

Invandrare1957
Invandrare1957
7 years ago

Det här handlar om någonting mera. Som godhetsapostlarna i Sverige inte förstår som framför allt svenskar har svårt att förstå. Morsan sa redan för en tjugo år sedan. Man ser dom komma från Finland med glimten i ögat och glöden dom ska skaffa si än bättre framtid. Sen efter ett tag så ser man glimten försvinna ett tag till så dör den ut. Så kommer spriten fram och vänsterprassel. Sen blir det skilsmässa. Det var om den finska invandringen på sextio talet när männen hämtades med buss sen senare när dom fick bostad så hämtade dom familjen. Har minnen som… Read more »

Niklas R
Niklas R
7 years ago

Problemet för politikerna och resten av det svenska samhället är att sjuklövern 2010 röstade igenom en ändring av Regeringsformen som säger att etniska minoriteter har rätt och samhället en skyldighet att se till att de får behålla sin kultur samt utveckla denna.
Det innebär att barnmisshandel, omskärningar med mera, är brott beroende på vilken kultur barnet tillhör. En svensk flicka får inte bli omskuren enligt lag från 80-talet. Men en arabisk flickan kan bli det eftersom det är en del av hennes kultur.

T. Snorrason
T. Snorrason
7 years ago

Imponerende at læse disse kronikker og se, hvorledes det er lykkedes politikerne – og fagbevægelsen – helt bevidst at ødelægge og ruinere Sveriges velfærdssamfund.
Humanitær stormagt, sikke en gang øregas, som feks. denne kronik tydeligt viser.

Regimkritiker
Regimkritiker
7 years ago

Under tiden stter de skenheliga självförhärligande godhetsapostlarna i TVs morgonsoffer och moraliserar över andras bristande “godhet” samtidigt som de fullständigt struntar i hur samhället faller samman. Vidriga motbjudande avskum.

Martin
Martin
7 years ago

Jag skulle hellre se 100 Yara. Än att med tvång ta ett barn ifrån föräldrarna. Det finns vissa brott som är hemskare än någonting annat. Vissa saker har vi helt enkelt inte rätt att göra mot andra. Att ta ifrån föräldrar deras barn är en av dessa saker. Kosta vad det kosta vill, det är förbjudet.

XY
XY
7 years ago
Reply to  Martin

BS! Förbjudet? Tvärtom. Lagen KRÄVER ingripande till skydd av barn. Vill du hellre se olämpliga föräldrar vanvårda eller misshandla barnen?

Bernt
Bernt
7 years ago
Reply to  XY

Lagen. Men sedan har vi Människosynen, Allas lika värde, och har inte alla Rätt till barn?
Ska samhället starta med tvångssterilisering igen?

Maja Dacke
Maja Dacke
7 years ago
Reply to  Bernt

Mycket enkelt:

Alla har inte RÄTT till barn – men ALLA barn har RÄTT till föräldrar som verkligen kan ta hand om dem.

Peter Andersen
7 years ago
Reply to  Martin

Er du da fuldstændig skudt i roen Martin.!?

Selvfølgelig skal børn, der behandles på den måde, fjernes pr. omgående. Og ikke nok med. De pårørende, i dette tilfælde en morbror og hans kone, skal straffes hårdt!

Jeg kan slet ikke bære den tanke, at nogen børn sidder i en så vanvittig situation, i bare en enkelt dag..!

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Peter Andersen

När du skriver in kravet att ta barn ifrån olämpliga föräldrar så kommer du obönhörligen att göra misstag. Att ta barn ifrån föräldrar i onödan. Och somliga av barnen du tar kommer du att sätta i fosterhem och barnhem som är sämre än när de var hos föräldrarna. Somliga barn kommer på grund av att de konfiskerats växa upp med våld, hån, sexuellt utnyttjande etcetera. Det är så byråkratiska system fungerar. Om man nu skall ta barn ifrån föräldrar så krävs väldigt starka lokala gemenskaper. Det krävs en bygemenskap eller en socken eller någonting liknande. Eller så skulle storfamiljer eller… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
7 years ago
Reply to  Martin

Om du ska vara konkret… anser du alltså, att de föräldrar som lämnade den ettåring (som krönikans första del handlar om) med smutsiga blöjor till att bli intorkad och riskerade livet på barnet genom att ljuga om var barnet befann sig – bör de föräldrarna få behålla vårdnaden av barnet?

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Kan du ta bort lidandet ur världen? Om du bara begår tillräckligt mycket övervåld på andra människor?
Tro mig, om du till sist lyckas så har du skapat någonting ojämförligt hemskt.

I det här fallet hade säkert goda människor som du kunnat prata med föräldrarna och så hade du kunnat erbjuda dig att ta över ansvaret för barnet. Behovet av tvång, rätten till våld, är nödvändig så sällan så det är bäst att ta det onda med det goda och förvägra byråkraterna den rätten.

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Anledningen till att människor överhuvudtaget kan leva i sådan här isolering och med den brist på sammanhang som är en förutsättning för den här misären är välfärdsstaten. Det du ser är baksidan av det oberoende som socialbidrag och dylikt ger. Det kravlösa givandet. Argumenten mot gammaldags välgörenhet var att de som tog emot hjälpen skulle slippa stå med mössan i handen. Här ser du resultatet av detta oberoende.

Arvid Falk
Arvid Falk
7 years ago
Reply to  Martin

Välfärdsstaten har tyvärr nackdelar… men du är obeskrivligt naiv, om du tror att misär och vanvård av barn inte existerande, innan välfärdsstaten fanns. Julia skriver, att “föräldrarna är invandrare. Mamman har serbiskt ursprung”. De kanske är romer? Misären bland Centraleuropas romer brukar rutinmässigt förklaras med, att där inte finns en lika omfattande välfärdsstat som i Sverige. Det obehagliga är, att det finns misär och vanvård UTAN någon välfärdsstat – och det finns misär och vanvård MED en välfärdsstat. I båda fallen så antar tyvärr många – närmast reflexartat – att det motsatta förhållandet (oavsett vilket) skulle lösa problemet och avskaffa… Read more »

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Återigen. Det går inte att utrota lidande. Vilket var min grundpoäng. Det bör inte ens vara ett motiv bakom våldsanvändning. Vill du minska lidandet, gör det genom frivillig hjälp. Genom att DU hjälper. Snarare än att tvinga andra att göra det. I viss mån, när föräldrar begår övergrepp på sina barn så begår de övergrepp på sig själva. Detta är ett mindre problem än när staten begår övergrepp mot medborgarna. Och mot deras barn. Tycker jag. Den springande punkten är vems ansvaret är. Konsekvensen av din attityd är att övergreppen skall begås av staten. Då blir ansvaret MITT. Och det… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
7 years ago
Reply to  Martin

Du skriver: “när föräldrar begår övergrepp på sina barn … är ett mindre problem än när staten begår övergrepp mot medborgarna. … Då blir ansvaret MITT.”

Anser du, att du är staten?

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Ja, staten representerar oss medborgare. Allt staten gör gör den i vårt namn, med auktoritet den fått av oss. Allt staten gör sig skyldig till gör vi oss skyldiga till. Staten är ansvarig inför oss. Och vi är ansvariga för vad staten hittar på. Så fungerar det formellt.

Men man kan ju förstås också välja att se staten som en maffiaorganisation. Det är troligtvis en mer korrekt beskrivning. Men det är ju inte så statens tvång motiveras rent formellt?

Arvid Falk
Arvid Falk
7 years ago
Reply to  Martin

Du skriver: “Allt staten gör sig skyldig till gör vi oss skyldiga till. .. vi är ansvariga för vad staten hittar på.”

Var har du läst eller fått lära dig detta? Är det något som idag lärs ut i den svenska skolan?

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  Martin

Du har många poänger i ditt resonemang. Vi kan inte ta bort allt lidande. Fruktansvärda övergrepp begås mot enskilda i statens namn. Och folket ger staten legitimitet. Men det var kanske inte den utgångspunkten och andemeningen J C hade med sitt inlägg. Men det är bra att att debatten vidgas då får den också en bättre legitimitet. Du har alldeles rätt i att “den springande punkten är vems ansvaret är”. Staten ville inte ta ansvaret i de här fallen och det är den andemeningen som J C har. “Vilket”, säger du, “brukar leda till hemskheter”. Och det var det som… Read more »

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

@Arvid Du har hört uttrycket att “i en diktatur är de enda rättfärdiga de som sitter i fängelse” eller något liknande? Andemeningen är att om du inte har gått ur din väg för att försöka hindra statens handlingar så blir du ansvarig för det staten gör, moraliskt. Nu kanske moral inte är så viktigt egentligen, moralen är ingen stark kraft. Men även rent praktiskt blir vi ansvariga för statens handlingar. Här i sverige lider vi under mångkulturen som staten skapat, därför att vi inte har hindrat den. De tyskar som dödades under andra världskriget eller de tyskor som blev våldtagna… Read more »

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

@Angela Tack för visad sympati. Ok, min inledningskommentar var något skruvad får jag erkänna. Men det är lika bra att ta i så det blir tydligt vad jag tycker. Jag har ju argumenterat mer instinktivt än att jag har en låda färdig och fylld med fiffiga argument. Jag tycker illa om staten och det känns som många här har staten som gud. En välvillig allvetande gud som ska fixa allt. Alltså, själva grundpremissen var bara realistisk i nationalstaten. När alla medborgare kände ett mycket starkt “vi” med varandra. Men nationalstaten finns inte mer. Jag skulle verkligen inte vilja få något… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
7 years ago
Reply to  Martin

@Martin

Du svarade inte på, var du har fått lära dig, att “allt staten gör sig skyldig till gör vi oss skyldiga till”?

Lärs detta idag ut i den svenska skolan?

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Jag vet inte var jag har lärt mig det. Men det är ju en självklarhet i en demokrati? Och som jag förklarade så spelar det ingen roll om du förstår den moraliska aspekten av det. Eftersom vi ändå blir praktiskt ansvariga för vad staten gör.

Thor
Thor
7 years ago
Reply to  Martin

Jag undrar bara i all välmening om du har sökt vård?

Thor
Thor
7 years ago
Reply to  Thor

Jag ställer frågan till både Martin och Bernt. Ni tycks betrakta barn som en ägodel, ni verkar helt renons på empati och fulltändigt inkrökta i er själva. Lika skrämmande att läsa er som Julias krönika.

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Thor

Ditt tänkande är det som leder till tvångssteriliseringar och omskolningsanstalter. Jämför med övergreppen som svenska staten har begått på zigenare, som kanadensiska staten har begått mot ursprungsbefolkningarna i Kanada. Ni säger alltid, den här gången skall det bli annorlunda, den här gången är vi som ska begå övergreppen litet godare än tidigare. Men det blir alltid samma sak. Särskilt nu när barnkonfiskationerna skall ske mellan olika folkgrupper.

Jan T God
7 years ago
Reply to  Martin

Horribel åsikt! Så kan man naturligtvis inte resonera! Det finns ju föräldrar som är gravt psykiskt sjuka bland annat.
I vissa fall MÅSTE barn omhändertas. Att vara biologisk förälder innebär inte att man klarar att vara “funktionell förälder”.

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Jan T God

Ni jämställer att låta bli att rädda en drunknande med att aktivt mörda någon. Det är ett felaktigt resonemang. Det är ett moraliskt moras. Och historiskt har er attityd orsakat oräkneliga hemskheter. Allt från nazisternas t4 program till diverse försök att “göra folk” av någon minoritet. Jag kan som sagt var stå ut med att lokala, organiska samfälligheter kan ha auktoritet att ta ifrån föräldrar deras barn, möjligen. Men en central byråkrati? Horribelt.

XY
XY
7 years ago
Reply to  Martin

Det tog inte många replikskiften innan Godwins lag bekräftades…

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Ber om ursäkt. Fel av mig.

Martin
Martin
7 years ago
Reply to  Martin

Dessutom är ju jämförelser med Canadas program för att göra folk av indianerna under början av nittonhundratalet ett bättre exempel. Vissa kulturella mönster kommer vara oacceptabla för människor som inte delar den kulturen. Nåja, kanske inte är superrelevant för artikeln. Men med det samhälle vi har idag vill jag ha ett tabu mot att konfiskera varandras barn under tvång. Bland annat för att sverige är en mångetnisk stat.

Rozalinda
Rozalinda
7 years ago
Reply to  Martin

Oavsett att det är känsligt att separera barn och föräldrar ifrån varandra, så är det ju så att en del föräldrar aldrig borde haft barn. Ett barn är inte en egendom som föräldrar ostört kan göra vad de vill med, varken misshandla psykiskt eller fysiskt, barns rätt i samhället innebär att de måste säkerställas ett samhälleligt skydd och ansvar, när de befinner sig i fara hos föräldrarna. Alltför många barn bor kvar i vidriga miljöer , som de omgående borde få hjälp med att lämna för alltid. Dessa misshandlade, ibland sexuellt utnyttjade barn som lämnas utelämnade hos föräldrarna förstörs i… Read more »

XY
XY
7 years ago

Ett “ankarbarn” och tjänstemäns undfallenhet, brist på yrkesheder, ledde till en rektors självmordsförsök. Flera fula fiskar i förening: svensk migrationspolitisk gränslöshet och de signaler det medför; egoistiska behov; mediala agendor; bristande yrkesintegritet och civilkurage…

nobody
nobody
7 years ago

Våra sekulariserade länder, kanske skrattar oss fördärvade, men ta detta på allvar snart påbörjas det trdjevärldkriget!

Och då måsdte du välja sida; Vad väljer du? “Sabaton-The Carolean’s praye”:http://www.youtube.com/watch?v=JzL4h1qveLU¨

nobody
nobody
7 years ago

Det hör säkert inte hemma här.

Men hör ni inte “Frihetssången”: http://www.youtube.com/watch?v=spQLQ75Jo7M

54
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x