4
dec
Seneste opdatering: 4/12-14 kl. 2154
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Fra SVT Agenda i går, en særudsendelse hvor man også minut 30 kan opleve DR’s Stockholmskorrespodent Anna Gaarslev lyde som en dansker i Sverige. Om aftenen kunne man høre hende på DR Deadline lyde som en svensker i Danmark med hele den forkromede  shaming-retorik. Hvem mon den rigtige Anna Gaarslev er, som taler så fornemt svensk?

Stasispionens rätta ansikte

I kväll torsdag klockan 20 visar SVT2 en dokumentär om Aleksander Radler, agenten som under 25 år arbetade för den östtyska spionorganisationen Stasi. Han värvades av Stasi som agent 1965 och skickades till Lund på Stasichefen Erich Mielkes order efter att han 1968 förrått en grupp östtyska studenter som ville fly DDR. Studenterna dömdes till långa fängelsestraff. Två tog livet av sig efter fängelsevistelsen. Flera av de studenter som Radler förrått ställer upp i dokumentären och berättar hur deras liv påverkats.

Aleksander Radler var ingen vanlig spion. Han tillhörde en kategori elitspioner som bara utgjorde 3 900 utvalda eller två procent av hela Stasis agentkår i den östtyska diktaturen DDR. Hans kodnamn var “IM Thomas”, och han ansågs vara ovanligt nitisk.

Han klarade att ljuga i nästan ett halvt sekel

Spioner har tränats i åratal för att ljuga utan att det märks. Lögnen är deras främsta vapen. Men hur klarar en människa att ljuga i nästan ett halvt sekel? Prästen Aleksander Radler klarade det. Han var Stasispion i 25 år och ljög för alla, inklusive två hustrur och tre barn. Utan samvetsbetänkligheter förrådde han vänner, studiekamrater och människor som ställde upp för honom. Inte förrän han är totalt överbevisad erkänner han.

Erkännandet kommer den 26 juli 2012 när Dagens Nyheter med hjälp av Lena Breitner, inhyrd reporter med specialkunskaper om underrättelseverksamhet, lägger fram så tunga bevis att den 68-årige Radler inser att spelet är slut.

Präst i Svenska kyrkan

Han prästvigdes 1977. Under 35 år av lögner har han arbetat som präst i Svenska kyrkan, därav många år i Burträsks församling i Luleå stift. När DN konfronterar honom med uppgifterna ur ett 39-sidigt expertutlåtande uttrycker han för första gången ånger över de handlingar han har begått. I ett mail till DN skriver han:

”Jag ångrar djupt hela händelseförloppet och kommer att bearbeta min livshistoria under den närmaste tiden.”

Han fortsätter:

”Det som utlåtandet verifierar är att jag var registrerad som IM Thomas. Papprena hjälper mig att förstå mer om sambandet mellan vissa möten och personer under dessa angivna år.”

Han begär att få bli avkragad som präst, lämnar sina politiska uppdrag i kristdemokraterna och drar sig undan offentligheten. Då har det gått 47 år sedan Aleksander Radler började arbeta för Stasi.

Stasiofficerarna var psykologiskt skickliga och hade en förkärlek för mänskliga svagheter och faderlösa. De byggde upp sin agent genom att agera som den fadersgestalt Aleksander Radler aldrig hade i verkligheten.

Lundabon trodde att Radler var en vän

Varför? Denna enkla fråga ställer den tidigare Lundabon Anders Törnvall, som trodde att han hade en vän i den österrikiske studenten Aleksander Radler. Han hade ingen aning om att Radler var Stasiagent. Anders Törnvall är ett av hans många offer. Som ung Lundastudent hade Törnvall engagerat sig för oppositionella studenter i DDR och blivit bekant med Aleksander Radler. Först efter Berlinmurens fall 1989 får han insikt i att Stasi har spionerat på honom.

Anders Törnvall söker försoning och förklaring. I slutscenerna i tv-dokumentären får han äntligen tala med Radler. Det blir en obehaglig lektion i en Stasiagents psyke. Törnvall läxas upp för att han ställer upp i media utan att fråga Radler:

“Jag är besviken på dig.”

Självömkan, förnekelse – och skoningslöshet

Självömkan och förnekelse, men också en skoningslöshet, skriver Lena Breitner i Skanskan.  Törnvall görs till en olydig pojke. Aleksander Radler talar om sina ”eventuella fel” för 50 år sedan. Men han var en flitig agent i ett kvarts sekel. Hans band med Stasi bröts först i och med murens fall.

Se söndagskrönika Stasiprästen och lögnen av Julia Caesar  og Spionen som hamnade i kylan 58 min.

Tingbjergpræsten mistede troen på politikerne

Ulrich Vogel forlader Danmark

Den aktuelle debat illustrerer ifølge Vogel, hvor indgroede problemerne er i Tingbjerg, og hvor lidt vilje der er blandt de ansvarlige politikere til at gøre noget ved dem:

»Sårbare mennesker kommer i klemme i Tingbjerg, og problemerne bliver talt ihjel. Jeg var forberedt på, at jeg selv ville få problemer ved at tale åbent om forholdene, men det har alligevel været specielt at mærke, hvordan det er lettere at gå efter bud¬bringeren end problemerne. Hvis politikerne udviste bare en lille del af samme interesse over for de kriminelle strukturer i Tingbjerg, kunne man nå langt,« siger Ulrich Vogel.

Han fik for en uges tid siden besked om, at han har fået embede i et nyt sogn i Sydslesvig i Tyskland efter en længerevarende ansøgningsproces. Han har sagt op pr. 1. februar.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan har for nylig i en kommentar i Berlingske beskæftiget sig med Tingbjerg og Vogels rolle i det belastede boligområde. I kommentaren skrev hun bl.a., at når præsten »hæfter sig ved de måske 100 ballademagere« i Tingbjerg, så »dømmer han indirekte også de resterende 5.000 mennesker, hvor flertallet i øvrigt ønsker en løsning på problemerne.«

Yildiz Akdogan beklager, hvis Vogel har sagt sit job op pga. den til tider voldsomme debat om hans udmelding om og tolkning af virkeligheden i Tingbjerg. Tingbjergpræst forlader Danmark efter chikane: – Nok er nok

Vogel, kommentar: Nej, det går ikke bedre i Tingbjerg

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
7 years ago

Radler:

Den här är också viktig, om Radler och ärkebiskopen:

http://www.friatider.se/siewert-oholm-jackelen-maste-tala-ut-om-ddr-spionen

nobody
nobody
7 years ago

Apropå att man trots små resurser kan göra skillnad! Både i Sverige, Danmark och Finland.

M.a.o har man talang så har man.

“Bohemian Rhapsody by Porkka Playboys”: https://www.youtube.com/watch?v=irLsjBDPe5c

P.S. Tillägnas snaphanen.dk

nobody
nobody
7 years ago

Apropå Stasispionens rätta ansikte!

Det är inte utan att man blir lite så där lagom svenskt religiös efter Reinfeldts sommartal (i alla fall 87% av dumväljarna)…

Som en härlig gudomskälla (pärleporten): https://www.youtube.com/watch?v=3u6_fmHAi9A

“Som en härlig gudomskälla,
rik och mäktig, djup och stor
är den kärlek, nåd och sanning
som i Reinfeldts hjärta bor.

Han har öppnat skattekistan
så att jag kan bliva rik.
Genom skattepengar har han frälst dem
och förslavat mig som få

Han har öppnat pärleporten…”:

Finn A.Skov
Finn A.Skov
7 years ago

Beklager Falsterbo,sig skidtet op, og du er fri for flere indoktrineringer, men skidtet stopper ikke alligevel.
Hav lidt tålmodigfhed, lokummet hælder og vælter snart, men stå ikke i vejen. Du får lort på skoene.

Falsterbo
7 years ago

KÄRA DANSKAR!
Tag fram spypåsen och lyssna på svenska “kristnas” PK-propaganda…
de framställer en dansk präst som “djävul” och sig själva som Guds Godaste Änglar!
Sån här skit har vi tvingats betala radiolicens för att höra dygnet runt, vecka efter vecka, månad efter månad, ur ut och år in, i flera decennier:-(

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=5973855

Cosmik Debris
Cosmik Debris
7 years ago
Reply to  Falsterbo

“Sån här skit har vi tvingats betala radiolicens för att höra dygnet runt, vecka efter vecka, månad efter månad, ur ut och år in, i flera decennier:-( ”

Vad gör man då? Jo man slutar att betala för skiten.

Säg upp TV-licensen genast!
Ring kundtjänst
0771-91 00 04
eller lämna ett meddelande här

http://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Skicka-ett-meddelande-till-oss/

norje
norje
7 years ago

Har vært noen spionavsløringer i Norge og i det siste, avisen Dagbladet har fått adgang til deler av Mitrokhin-arkivene (den nyeste delen er hemmeligstemplet etter anmodning fra forrige AP-regjering, da den sannsynligvis vil kompromittere aktive AP-politikere), uansett visete det seg at landsfader Einar Gerhardsen som bygde opp Norge etter ww2 hadde beskyttet en venn og statsråd som var sovjetisk spion midt under den kalde krigen. Det er virkelig ikke mye hel ved blant disse politikerne.

Hans Und
Hans Und
7 years ago
Reply to  norje

Hemligstemplet?

Bøgerne kan enhver jo bare købe. De er i øvrigt, har jeg set, tilgængelige på nettet.

Men ellers er det briterne der sidder på materialet. Har nordmændene haft held med at få dem til, at holde den norske del hemmelig?

Morten - - -
Morten - - -
7 years ago

Yildiz Akdogan har altid været uinteressant som debattør. Fordi … det er på én gang for nemt at gendrive hendes åbenlyse vrøvl. Og samtidig enormt omfattende at gå systematisk i gang med det.

Hvor ellers i dette land findes der et samfund med 5.000 sjæle, der huser 100 stærkt kriminelle? Og om hvilket, man ikke ville sige, at der kulturelt er noget helt galt?

– – –

Hans Und
Hans Und
7 years ago

Socialborgmester Jesper Christensens spindoktor var tilsyneladende bagmand for en påtænkt kampagne om at belyve præsten med racisme.

http://undskabenshotel.wordpress.com/2014/11/26/homo-skulle-belyves-med-racisme/

Det må retfærdigvis noteres, at jobskiftet ser ud til, at være noget han har arbejdet på lang tid før Berlingskes dækning.

Victor
Victor
7 years ago

Hvorfor overrasket. At stikke venner og naboer til øvrigheden har – på begge sider af Muren – været en tysk folkesport.

Nu du er i gang med IM Thomas kunne du jo også tage et tit på IM (Inoffizieller Mitarbeiter) Erika..

Eller Google Angela Merkel og FDJ – kommunistpartiets ungdomsorganisation.

T. Snorrason
T. Snorrason
7 years ago

Måske en eller anden – feks. en journalist – skulle spørge den søde Yildiz helt konkret, hvad og hvem det er, der skaber “store udfordringer i Tingbjerg”.
Uden at vide det helt nøjagtigt, er det jo svært at pege på en løsning og hendes kommentarer jo blot vand ud af ørerne.

Prudentius
7 years ago

“…og hvor lidt vilje der er blandt de ansvarlige politikere…” Folk som Vogel kan selvfølgelig ofres 10.000 x 10.000 gange, før politikerne føler sig presset til at justere lidt på den multikulturelle statsideologi. Hans afgang er win-win, man slipper af med en obsternasig skrålhals og hans skæbne sender et fint signal til andre statsansatte, der eventuelt skulle få den gode ide, at undergrave stats-utopien med vidnesbyrd om virkeligheden. De kan nu forsikre sig om en bar røv at trutte i fra oven. Igen og igen ser vi den samme sandhed manifesteret: Den multikulturelle stat kan ikke løse de her problemer,… Read more »

Erling
Erling
7 years ago

Akdogan fortsaetter med at give Vogel skylden for Tingbjergs problemer: »Så skulle han hellere blive og kæmpe,« siger hun, men mener dog også, at han til tider mere har haft nejhatten end jahatten på hvad angår bydelen. »Der er store udfordringer i Tingbjerg, og de kræver en ekstra indsats af en præst. Han kunne måske have gjort en større forskel,« siger hun og understreger, at hun »intet personligt har imod Vogel« og »tager afstand fra enhver form for vold og chikane.« Yildiz Akdogan håber, at Vogels afløser bliver en præst, »der har sat sig ind i den bydel, vedkommende kommer… Read more »

PBr
PBr
7 years ago

Sjovt at Yildiz Akdogan har travlt med at tale og tolke virkeligheden ind i noget der lyder bedre , det kunne selvfølgelig skyldes at hun netop er en del af problemet , kvinde 40 år,cand.scient.pol. , socialdemokrat og indvandrer.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x