17
jan
Seneste opdatering: 18/1-15 kl. 1104
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av HANNE TOLG
Det er ikke nok med terapi, dialog og hjemkomstklem for svenske jihadister, nå skal de også tilbys kommunejobb i Örebro kommune. Begrepet “kommunearbeider” vil få nytt innhold og erstatter samtidig de snart oppbrukte og allerede stigmatiserte ordene “Syriafarer” og “fremmedkriger”.

Kommunearbeidere?

IS-krigare som återvänder till Örebro ska erbjudas hjälp av psykolog. Det har kommunledningen bestämt. Återvändarna förmodas ha traumatiska upplevelser bakom sig och det är här kommunen vill hjälpa till.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C) till SVT:s “Tvärsnytt”.

Man vill också erbjuda exkrigarna jobb i kommunen. Satsningen ska motverka utanförskap, som Örebropolitikerna anser är en grund för att delta i striderna i Irak och Syrien

Jobbtilbudet skal forhindre utenforskap!

I Sveriges trange jobbmarked hvor ungdommen betales for å flytte til Norge for å finne seg jobb, skal jihadistene altså tilbys jobb i kommunen. De skal prioriteres for å unngå at de føler seg utenfor. For, ifølge svenskene, er det nettopp utenforskapet som drev dem til å bli jihadister i første omgang. Hadde bare Sverige gjort mer for å integrere og forstå de forvillede “killarna” som ikke visste hva de gjorde, stakkars. Skulle bare mangle om Sverige ikke skulle ta sin del av skylden og kompensere etter beste evne.

Ingenting er godt nok for deres nye landsmenn. Reis til Syria, drep, voldta og torturér og kom hjem til en garantert kommunejobb. Hva slags kommunejobber disse jihadistene skal tilbys er ikke nevnt, men kommunen hjelper sikkert til med en standardisert CV hvor jihadmeritter kan omskrives til passende yrkeserfaring.

Det er nesten umulig å forestille seg tankegangen bak dette. En av de få som gjør dét er, terrorekspert Magnus Ranstorp som støtter forslaget.

Terrorexperten Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och ansvarig för EU:s arbete i frågan, tycker att Örebro gör rätt.

– De som är kritiska är helt ute och cyklar, säger han till Expressen och forsätter:

– De vet inte hur förebyggande arbete fungerar. Det här handlar om att ge de här personerna en struktur. Få dem tillbaka i normaliteten, i stället för att de rekryterar och radikaliserar andra ungdomar. Ett förebyggande arbete så att de inte återfaller i sin våldsbejakande verksamhet. Om man inte har ett förebyggande arbete, det är då det kan bli katastrofala följder.

Ranstorp er ansvarlig for EUs tiltak i samme spørsmål og det forklarer kanskje at han ikke har bakkekontakt.

Andre er kritiske (det er dog usikkert om de sykler). Vivalla ligger i Örebro. Folk flytter derfra i frykt og turde ikke engang pynte til jul på grunn av IS-sympatisørene.

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är kritisk till Örebro kommuns sätt att använda kommunala pengar.

– Tanken går till de gamla “värstingresorna” och liknande kommunala program. Problemet är att det skapar omvända incitament. Frågan som kommunen borde ställa sig är: Om man har råd att skapa sådana här jobb, varför måste människor åka till Syrien för att få dem? Och eventuellt komma tillbaka med allvarliga krigsförbrytelser i bagaget? I stället för att satsa på ungdomar som inte har tagit det här steget, utan kämpar på hemma, säger han.

Terroristene bør ikke belønnes av kommunen, mener Santesson, som, i motsetning til initiativtakerne, fremdeles har nytte av en fungerende hjerne.

Expressen

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Erik Balle Povlsen
7 years ago

Hvis det havde været satire, ville jeg synes det var ok, omend en anelse for langt ude. Jeg har overvejet, om jeg ikke bare skulle lade være med at læse bl.a. Snaphanen og Uriasposten og bare tralle videre i al fredsommelighed (så længe det varer). Jeg bliver så ganske mismodig, når jeg læser om multikulturens ulyksaligheder. Men endnu mere mismodig, når jeg læser og hører om folkevalgte politikeres og offentlig ansattes lovprisning af det multikulturelle samfund. Og helt galt går det, når jeg erfarer deres bestræbelser for at gøre de værste barbarer, ja ondskaben selv, stuerene. Så jeg blir`desværre nok,… Read more »

Skåning
Skåning
7 years ago

Jag hade för några dagar sedan en diskussion på Facebook om IS-rekryter borde betraktas som irreguljära krigförande (utan uniform osv) för främmande makt som har förklarat oss krig (det råder väl ingen tvekan om det). Enligt krigets lagar kan man hålla en kort militärdomstol och sedan arkebusera sådana. Drastiskt kanske, men jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig den här åtgärden i alla fall, och den kommer att vara mindre effektiv.

Santor
Santor
7 years ago

Jeg skrev engang en kommentar hvor jeg ironisk skrev at de formodentlig ville blive tilbudt en plads på ( godt nok Danske ) veteranhjem når de kom hjem.

Who knew?

Fantastisk så grotesk virkeligheden viser sig at efterligne selv de mest vanvittige tanker.

Ole Burde
Ole Burde
7 years ago

Logikken i det lader til at være at IS’erne hos kumunen har adgang til information og erfaring om den lokale infrastruktur , sådan at de kan sabotere den på en professionel måde ! . Også adgang til tungt udstyr og redskaber kan være en stor hjælp …

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x