24
mar
Seneste opdatering: 24/3-15 kl. 1308
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Den låg där hela min barndom, hela min uppväxt, mitt liv, parken vi kallade Pildammarna. Där fanns allt vi behövde, sommar som vinter. Om vintern med kälken nedför Himlabacken – åh, detta namn på en jordhög! – och de riktigt kalla vintrarna på skridskor på en av de större dammarna närmast sjukhusområdet. Om sommaren, Tallriken, den stora runda öppna platsen där vi spelade boll, eller senare i livet satt på filtar med fika, och där senare Folkfesten som jag varit med och initierat i Slottsparken 1971, flyttats för musik, poesi och umgänge.

Och överallt dessa planteringar, de vackra och lummiga områdena med träd, eller de slottsliknande paradgångarna fram till Margaretapaviljongen som byggts för den stora Baltiska utställningen 1914.

Denna park där vi i Gula huset för första gången kunde hångla med flickorna, oskyldigt men då så kittlande och storslaget, det vi också gjorde vid Gamla vattentornet på andra sidan parken.

Pildammarna där idag kåkstäder byggs inne i de lummiga avsnitten av parken för att husera de rumänska zigenarna som kommit för att tigga, kåkstäder fulla av skräp, avföring, urin, matrester, med tvättlinor som strypsnaror mellan träden, kåkstäder som i min barndom ingen ens skulle ha vågat planera, än mindre påbörja bygget av, men som idag, i en större menings namn, inte bara tillåts utan också av kommunledningen tycks ha fått carte blanche.

Liksom vi femtiotalsbarn kom också våra barn, de som föddes på 1970-talet, att älska Pildammarna. Det finns en så stark frihetskänsla där. Det finns rymd och liv. Det finns en rik närvaro av fåglar, alltid villiga att låta sig matas av barnen.

Och för oss som på högstadiet gick på Kronborgsskolan kunde de också symbolisera något annat: den vardagliga cykelvägen utmed parken till skolsalarna där kunskapen förmedlades. Då också cykelvägen från skolan till Malmö stadion där vi hade gymnastiklektioner sommartid. Så långt ifrån en kåkstad man kunde komma, där och då i Folkhemmet Malmö.

Af Thomas Nydahl, fra kommende eringsdringbog om Malmø

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar Edlund
Gunnar Edlund
7 years ago

Det är konstigt att EU-migranter har frikort till sådana här läger i Sverige. Svensk lag gäller tydligen inte för dem, för då kommer rasistkortet fram.

Peter Zichau
Peter Zichau
7 years ago

Ja, det er sgu sørgeligt at se hvordan alting går til grunde i bundløst naive intentioner. Når man ser kontrasten mellem svenske børn, der leger under opsyn, mens romafamilier og andre indvandrede grupper har slået sig ned i interimistiske skraldebunker, så undrer man sig sgu. Hvorfor vil man ødelægge et ordenligt samfund? Tror man seriøst man hjælper nogen?
Hvis dette skete i Søndermarken eller Fælledparken, ville der lyde et ramaskrig..!

Niels Henriksen
Niels Henriksen
7 years ago

Indvandrere skal redde Europas fremtid

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-morgen-2015-03-24#!/

07:53

I Danmark har regeringen lige lanceret en plan for bedre integration af
indvandrere og flygtninge. I Frankrig har vælgerne ved lokalvalg i
weekenden givet højrefløjen en solid sejr. 32 % stemte på Centrum-Højre
og 25 % på Front Nationale – og partiets modstand mod indvandrere.
Medvirkende: Steffen Gram – international korrespondent her i DR.

Peter Zichau
Peter Zichau
7 years ago

De har lukket ubrugelige muslimske 3. verdensborgere ind i vores lande fordi de ikke anede noget om verden.
Er det ikke pinligt Ellemann, Lykketoft og alle I andre fra den venstre-intellektuelle elite? Fordi I ikke anede noget om verden..!
Så kan I sgu kalde os andre lige hvad I vil – men vi har opdaget det..!

Griffin11
Griffin11
7 years ago

Ja, det är ta mej fan så man kan gråta. Min mormor bodde på Anneberg ett stenkast därifrån. Minns när man var där som liten, och hur hon som sparsamheten själv hon var, och 95 år gammal fortfarande är, inte lät något förfaras då hon skar upp gammalt bröd i tärningar. Då visste man att vi skulle gå; hon, världens bästa mormor, och jag “å mata ankorna i parken”. Så med en påse brödbitar styrde vi kosan mot Pildammarna, och att mata fåglarna var natuligtvis jättekul. Folk strövade runt, vissa låg och solade. Fiket vid gamla vattentornet där det kunde… Read more »

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x