16
maj
Seneste opdatering: 16/5-15 kl. 1726
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

Läs nu först detta citat. Här finns kärnan till den nya polisorganisation som träder i kraft nästa årsskifte. I min hemstad ska man nu satsa på “att lyssna”.

“– Jag tror att vi kommer att prata om problem i folks vardag eller upplevd otrygghet som vi inte ser, säger Bengt-Arne Schuster, polisinspektör.”

Två saker ska man lägga märke till:

1/ Människor har problem i sin vardag.
2/ Det finns en upplevd otrygghet (alltså inte att förväxla med en verklig).

Kristianstad ska från och med måndag 18 maj satsa på lyssnande poliser. Lokaltidningen skriver:

“Ur samtalen och en enkel enkät som medborgarna erbjuds att fylla i ska problembilder och förslag på vad polisen ska jobba med vaskas fram.”

Det är alldeles uppenbart att den polisiära organisationen nu ska arbeta utifrån “förslag” och “problembilder”. Det mesta verkar inte vara verkligt, om ordvitsen tillåts. Det mesta är “upplevt” eller blott “bilder” av problem, sociala och andra. De flesta människor vet hur verkligheten ser ut. Också här i bygden vet vi att rånen, misshandelsfallen, inbrotten, narkotikaförsäljningen, vapenbrotten alla ökar. Den senaste tiden har vi dessutom fått erfara ovanligt många bostadsinbrott. Vi vet att den ständigt större populationen från Rumänien inte enbart har blivit ett vardagsproblem med tiggeri, utan också en ökad brottslighet som har med både inbrotten och butikssnatterierna att göra. Inte minst i vår stad vet många äldre människor vilka risker det finns med att öppna dörren för främlingar. Allt för många har redan fått “hembesök” av förslagna, organiserade brottslingar, de har misshandlats, förnedrats och bestulits i sina egna hem. Räcker inte detta för att polisen ska ha listorna överfulla med “förslag” redan? Vad behöver myndigheten mer än larmen och anmälningarna? I mina ögon ser detta ut som ett mycket tidstypiskt sätt att kanalisera människors oro. Får du tala med en levande polis på torget kanske din “upplevda” otrygghet minskar. Eller? I artikeln heter det:

“Polisens mål är att komma närmare medborgarna.”

På tio-femton år bakåt i tiden. Då hade också vår kommun polisstationer i de mindre samhällena i kommunen. De är stängda och skrotade sedan länge. Det är fakta. Det som rapporteras av en lydig press nu är ingenting annat än vackra och tomma ord. De stora sociala problem vi brottas med idag lär knappast gå ett bekämpa med blanketter, opinionsundersökningar och en ny dialogsatsning. Det är inte bara pinsamt att läsa om hur makten försöker trolla bort verkligheten, det är också rejält upprörande.

Dialogpolis mot organiserad brottslighet, ett missförstånd eller ett försök dölja en skandal

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Louis B Knockel
Louis B Knockel
7 years ago

Odense og Århus: Samme samfundssygdom, samme virkningsløse medicin.

Armadillo
Armadillo
7 years ago

Herregud, vad tänker de på egentligen? Det är bara att ta en runda på Näsby i Kristianstad om ett par timmer för att konstatera hur illa det är. Där är dagliga gaturån, överfall och Gud vet allt i Kristianstad och en ‘dialogpolis måste vara kunnig uti menaspråk om hen vill kommunicera. Jag bor tre mil från möghålan och har fönsterlås, hela Nordöstra Skåne är i dag totalt fördärvat genom massinsläpp av ointegrerbara människor. Sverige är sen länge bortom ‘dialog’. Förövrigt är Kristianstadsbladet en skitblaska där förutom att vara bakom en betalvägg till 90% av allt redaktionellt material, en så kallad… Read more »

Arbeideren
Arbeideren
7 years ago

Dialogpolis med rosa uniformer. Velkommen til Sverige anno 2015.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x