28
maj
Seneste opdatering: 28/5-15 kl. 1306
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det er ikke en helt almindelig dag, når andre ned Suzanne Brøgger og Carsten Jensen kan få et debatindlæg i en svensk avis. Og Mikael Jalving….Vist bevæger verden sig om end i slow motion. Det har taget en tre-fire årtier at nå til dette i svensk presse. Pas nu på, det ender bare med at det frie svenske ord også omfatter Ingrid Carlqvist, Lars Hedegaard og Morten Uhrskov, for ikke at tale om Jan Milld, Jan Sjunesson, Julia Caesar og Gunnar Sandelin og mange hidtidige ikke-personer, hvis de ikke har mistet appetitten efter 40 år i kulden. Jalving mener, at selv svenske socialdemokrater må være mennesker, selvom de rigtig nok bliver færre og færre. “Formade som de är av en idealism vars like vi inte har sett sedan Sovjetunionen.” Selv er jeg ikke helt sikker.

Socialdemokraterna är formade av en idealism vars like vi inte sett sedan Sovjetunionen.Nu har de målat in sig i ett hörn, från vilket det blir ofantligt svårt att ta sig ur i takt med att invandringen blir dyrare och socialt ohanterlig, skriver den danske debattören Mikael Jalving.

Socialdemokratin har blivit ifrånsprungen av alliansen, och Sverigedemokraterna är rekordstora. Det är kalla siffror i de senaste opinionsmätningarna inför S-kongressen i Västerås. Det borde få Stefan Löfven & co att fundera på om S kan överleva de kommande åren och samtidigt stå fast vid en liberal invandringspolitik.

Kan S hantera de växande sympatierna för SD – eller ska moderater och kristdemokrater bli de första att bryta borgfreden med Socialdemokraterna och vänsterflygeln om invandringen, och skörda den förväntade väljarframgången? Alla kan spå, men ingen vet vad som ska ske. Men det skulle ändå överraska mig mycket om S väljer att göra som sitt danska systerparti och slå in på en mer realistisk politik, med hänsyn till de ekonomiska och sociala påfrestningar som den accelererande och historiskt helt unika invandringen från primärt muslimska länder och områden för med sig.Löfven, lär av dina danska partikamrater! og Danska S lovar tuffare krav- “Rasistisk nidbild”

Adam Wagner: Danskhed i middelalderen

Nu kan du forudbestille forlaget Munch & Lorenzens næste store udgivelse, historikeren Adam Wagners Danskhed i middelalderen.Bogen bliver på over 300 sider og udkommer i hardback. Prisen bliver 300 kr. Men forudbestiller du bogen inden fredag d. 5. juni bliver prisen kun 225 kr. inkl. moms og levering. Du kan bestille ved at skrive til bestilling@munch-lorenzen.dk eller gennem vores bestillingsmodul. Mikael Jalving interviewer Adam Wagner i Danmark graves ud af glemmebogen

Nogle nationalismeforskere har talt om, at nationale fællesskaber er forestillede, dvs. konstruerede?

»Læg mærke til, at selv Benedict Anderson, som du citerer indirekte, udmærket var klar over, at forestillede fællesskaber kan være nok så virkelige. På samme måde med det danske fællesskab i Middelalderen. Mennesker er åndsvæsener og ikke blot materialistiske størrelser. Vi har altid haft tanker, drømme, værdier og fjendebilleder, det er ikke noget nyt. Det nationale stikker dybere, end mange har villet indrømme.«

Hvorfor har forskerne været så modvillige til at indrømme det?

»Jeg tør ikke give et entydigt svar, men jeg tror ikke, der kan være tvivl om, at den materialistiske historie- og menneskeforståelse har spillet en rolle.

»Hvis mennesket opfattes som et væsen, der først og fremmest er optaget af at nå materielle mål, såsom magt og rigdom, kan noget sådant som national identitet stort set kun få en plads i historieforskningen, hvis det kan forklares som en ”ideologi” eller måske en falsk bevidsthed.

Desuden har en del af historieforskningen nok været præget af tanken om en slags evolution, hvor nogle tanker vokser frem i tidens løb, mens andre ”forældede” tanker forsvinder. Man har så låst sig fast på en forståelse af historien, hvor de ”nye” nationale tanker i 1800-tallet afløste de ”gamle” forestillinger om kongetroskab. Men hvis man på forhånd lader sin forståelse af fortiden være bundet af sådanne teorier, er man hildet, når man går til Middelalderens kilder.«

 

 

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Hans Und
Hans Und
6 years ago

Som jeg lige husker omstændighederne omkring hr. Andersons “analyse”, så kommer den fra studie af Jose Rizals to bøger “Noli me Tangera” og “El Filibusterismo”. De findes på engelsk på nettet. Man bør foretrække Derbyshires oversættelse, Andersons er formentligt sovset ind i marxistisk smuds. Oprindeligt skrevet på spansk. Måske en opgave for hr. Snarup og/eller hr Gress med en oversættelse til dansk, når nu bøgernes emne tildels falder indenfor deres fagområde(r), og forfatteren Rizal oversatte HCA til tagalog. Umiddelbart er bøgerne pop-litteratur og morsomme, men de er også krasse kommentarer og enestående analyser, samt, og det må man give Anderson,… Read more »

Morten - - -
Morten - - -
6 years ago

Sagen er jo også den, at da man sagde, at “nationalstaten er en 18hundretalskonstruktion” – så troede mange, at de hørte, at det var “nationen”, der var en konstruktion. Men det var oprindeligt slet ikke det, der blev sagt. Nationen er et spirituelt fænomen, som det også gøres gældende her. Nationalstaten, derimod, er et udtryk for, at nationen erkender sig selv, den er et udtryk for bevidsthed. Det er den udvikling, der i høj grad præger 18hundredetallet. Den bevidsthed har naturligvis ikke været lige så stærk i middelalderen, hvilket blandt andet skyldes, at nationen – i sig selv – var… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago
Reply to  Morten - - -

Lige præcis – der er meget, de “kloge” stadig ikke har forstået på dette område 😉

Niels Henriksen
Niels Henriksen
6 years ago

Uha-da, hvordan skal vi dog klare os uden hans dansk-fjendtlige indblanding? 😉 Er det en trussel … eller et løfte? http://www.expressen.se/nyheter/danska-s-lovar-tuffare-krav-pa-invandrare/ … Vill inte stötta kampanjen På frågan om Stefan Löfven och andra ledande företrädare inom Socialdemokraterna borde bojkotta den danska valrörelsen svarar hon: – Oj, det är en klurig fråga. Vi vill ju ha mer socialism, men jag tycker inte att man ska stötta den här kampanjen. [ !!! – lever de mon på en helt anden planet ovre i Sverige? ] Stefan Löfven har tidigare gjort klart att systerpartiet i Danmark använder sig av en retorik som inte… Read more »

Armadillo
Armadillo
6 years ago

Jeg tror næppe de danske socialdemokrater har nogen større længsel efter at blive sammenkoblet med Stefan Löfven.
Så en svensk S-boykot passer sikkert Helle T ganske udmærket; hvem vil holde en taber i hånden under en brændende valgkamp?

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago
Snaphanen DK København
Reply to  Peter Buch

jeg kendte kun denne https://www.youtube.com/watch?v=tX2ccZ1Dmu0 Både han og Tom Paxton var født i 1937, men Paxton lever endnu. Den alkohol!

Peter Buch
Peter Buch
6 years ago

Ja, nogle overlever helt uden nævneværdige problemer eksempelvis med alkohol, i flere betydninger, i evigheder. Eller hvad nu kunne synes så længe…
Nogle vil vel bare stå af, og vi har da tilbøjelighed til at ville give den og den årsag mest vægt. Det er måske mere kompliceret end vi tit tror.
Rødhætternes tid er nok snart ovre, en ny epoke kan begynde…

Skåning
Skåning
6 years ago

I middelalderen var skånelandene danske. Om denna bok tar hänsyn till det kan jag tänka mig att köpa och läsa den. Annars inte.

Snaphanen DK København
Reply to  Skåning

Jeg kan ikke forstille mig andet, heller ikke når jeg ser indholdsfortegnelsen http://issuu.com/munch-lorenzen/docs/l__sepr__ve/11?e=3401205/12803617

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x