9
jul
Seneste opdatering: 9/7-15 kl. 1600
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

The controversy surrounding the Greek debt crisis, referendum, and possible exit from the euro common currency has exposed major tensions underlying the European Union (EU). As the writer Jeremy Warner comments:

“Unintentionally, Greeks have done themselves — and perhaps the rest of Europe too — a favour by voting no. They have been misled by their Government, not to mention a whole host of famous American, salt water economists — Sachs, Krugman, Stiglitz — into thinking they can somehow bring the rest of Europe to heel by facing their creditors down. They cannot. (To be fair, Krugman seems to appreciate better than the other two the vital importance of exchange rate in debt relief). By voting no, they have put themselves on a path to exit and the unilateral debt relief of default. Like Germany in 1953, this offers Greeks the possibility of a new beginning, and with a bit of luck, they might also have fatally wounded the entire euro project.”

This leads us to another question: Can the EU be reformed?

I have had my doubts about this for years. The EU system is so fundamentally flawed and corrupt that it is doubtful whether it can be reformed in any meaningful way. Corruption and a chronic lack of accountability are not flaws in the system; they are there by design. The EU oligarchs have proven themselves very adept at exploiting crises to further more federal integration. This even goes for problems they have themselves created.

The entire EU system since the days of Jean Monnet has been built on creating a European superstate through deceiving the European public by presenting it as merely an elaborate free trade zone. Lies and deceit have become part of the structural DNA of the European Union.

The EU has essentially bribed the political class throughout much of the European continent, and bought their personal loyalty and support. If they become a part of the EU system, they receive well paid jobs. Moreover, they don’t have to answer to the average citizen for what they do, or how they use or abuse their power. It is easy to see why some people find this combination alluring.

The EU elites have a strong vested interest in keeping up a system that provides them with money, power and prestige. For this reason, any attempts at “reform” are likely to be purely cosmetic and designed to appease the masses. The EU has become a bureaucratic colossus. Just like all bureaucratic systems, it has a natural tendency to try to expand its reach.

I don’t see any solution to this other than to formally and publicly abolish all of the institutions of the European Union. For something like this to happen, the EU would have to face massive and sustained popular pressure throughout the continent. This is unlikely to happen without a major and prolonged economic crisis that destroys the credibility and legitimacy of the EU in the eyes of the general public. We may be heading for just such an event in the years to come.

It is not fair to blame the EU for all of Europe’s ills. For instance, low birth rates are currently found throughout the continent, also in European nations that are not members of the EU. However, the EU makes some existing problems even worse. It also adds new ones of its own making.

If we look at the big picture and the geopolitical situation, Europe as a whole faces major challenges in the coming decades. Two of the biggest ones are the escalating Jihad of radical Islam, and large-scale illegal immigration due to the population explosion in parts of the global South. The EU does not adequately address any of these threats. On the contrary, it makes them worse. The EU continues promoting Muslim mass immigration to Europe. The organization also seeks to force all of its member states to accept illegal immigrants from Africa and the Islamic world. By embracing Islamization and the gradual displacement of native Europeans, the EU has arguably become the anti-European Union.

Future historians will debate whether the EU was a good idea gone bad, or whether it was a bad idea from the very beginning. However, in my opinion, there can be no doubt that the EU as it exists today is a failure. The organization does not solve Europe’s most important challenges, and it adds new problems of its own making.

I cannot predict exactly how or when the EU will finally fall apart, but I strongly suspect that a major economic meltdown will play a major part in its collapse.

Co-published with Gates of Vienna

If you appreciate this essay by Fjordman, please consider making a donation to him, using the button at the bottom of this post.

Se også: THE EU: A WOUNDED BEAST WHOSE TIME HAS PASSED

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] http://snaphanen.dk Auteur: […]

Niels Henriksen
Niels Henriksen
7 years ago

Søren Espersen: Den ideologiske lim, som smuldrede http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE7861162/Den-ideologiske-lim-som-smuldrede/ Søren Espersen, MF (DF), Formand for Udenrigspolitisk Nævn Jeg glemmer vist aldrig den konference på Langelinie, som jeg deltog i den 12. november 1998, godt en måned inden euroen skulle søsættes EU-Kommissionens daværende formand, Jacques Santer, var hovedtaler, og han fik selskab af en række af Europas førende økonomer. Og foredragsholderne forsøgte ikke at stikke noget under stolen. Der var, fortalte de fra en kant af, tale om et eksperimenterende projekt, som der ud fra økonomiske betragtninger ikke var nogen anledning til at iværksætte, men at euroen alene blev til som følge… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
7 years ago

Bent Jensen: Europas undergang – tallenes tale (reprise) http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE7378962/Europas-undergang-%E2%80%93-tallenes-tale/ Kronik 22.01.2015 Europa går under for øjnene af os, bliver Bent Jensen belært om af en kulturhistoriker i en samtale, som han gengiver i denne kronik. Konklusionen er, at det er vælgerne, der har lagt grundlaget for denne katastrofe. Bent Jensen, professor, dr. phil., Frørup »Vi lever i de sidste tider,« siger min ven kulturhistorikeren. »Jeg mener det alvorligt, Europas dage er talte. Jeg er glad for, at jeg ikke selv kommer til at opleve finalen, de sidste krampe-trækninger, før det er forbi. Det bliver ikke noget rart syn. Min kone… Read more »

kurt
kurt
7 years ago

Uhyggelig læsning men alt er sandt, Europa går en grum tid i møde -længe leve demokratiet..

kurt
kurt
7 years ago

Taktil Niels Henriksenfort et godt og sandt indlæg.

Ole Burde
Ole Burde
7 years ago

Hvis man som Fjordman prøver at forstå hvad EU er og ikke er , er det nødvendigt at lægge mere vægt på forståelsen af den Juridiske side af EU-Monstret .. EU er ikke kun et politisk projekt for politikere og topembedsmænd med næsten-politiske godheds -ambitioner , det er mindst ligeså meget et Juridsisk projekt for ideologisk motiverede Dommere med næsten- politiske magt-ambitioner …..sagen er at vi i vores kulturelle DNA har en ENORMT stærk tro på retssystemet , som forhindrer os i at se klart i denne sammenhæng … måske kan man sige at vesteuropæernes traditionelle respekt for kongedømmets eller… Read more »

kurt
kurt
7 years ago

Kan EU blive reformeret? Nej!!

kurt
kurt
7 years ago
Reply to  kurt

Efter min beskedne opfattelse er Europas dage som vi kender det med demokrati, fred og ro færdig.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
7 years ago
Reply to  kurt

comment image

Lenn
Lenn
7 years ago
Reply to  kurt

Enig! Pengeglade mennesker vil gladeligt jokke henover deres landsmænds rådnende korpora for at forøge saldoen i banken! Sådanne er EU-U-mennesker.
Men Kurt, jeg mener ikke, at det er EU’s fortjeneste, at der har været to årtier med demokrati, håb, voksende velstand. Det skyldtes skammen og rædslen over ugerningerne mod jøderne under IIWW, tror jeg; ondskaben fordrede venlighed, næstekærlighed og forsoning i stor stil. De to årtier var 50’erne og 60’erne. Fornægtelse, lallegladhed og løgn begyndte at indfinde sig med den voksende velstand, den muslimske indvandring og udsmidningen af kristendommen, og det blev en god grobund for EU.

kurt
kurt
7 years ago

Den store sammensværgelse. Historisk set er sammensværgelser som bekendt ingen nyhed. De mest kendte er konspirations teorierne om angrebet på World Trade center, mordet på præsident Kennedy, eller Stalins anklager i Moskva processerne. konspirations teorier bruges til at rydde konkurrenter af vejen eller svine dem til på en eller anden måde.. Derfor er det selvfølgelig kedeligt at erkende, at den store sammensværgelse nu også har sneget sig ind hos mig eller nærmere mit litterære domæne, idet årets bog fra 2013 Den humanistiske elendighed indgår i en sådan sammensværgelse. Nu skriver jeg ikke bøger for at tjene penge men for at… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
7 years ago

Grænsemanden.
Fjerner man grænsemanden der siger: “Du ikke kommer ind eller videre af denne vej”- åbner man muligheden for samfundsundergravende mordere, og potentielle af samme type at være her. En sådan samfundsundergravning. Det duer ikke.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x