25
jul
Seneste opdatering: 26/7-15 kl. 0035
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Bret Stephens, foreign affairs columnist for the Wall Street Journal

Dagbladet vrøvler om utgivelsen av Fjordman’s bok

Av HANS RUSTAD

Dagbladet finner det opportunt å hente frem Peder Nøstvold Jensens bokprosjekt i kjølvannet av fireårsmarkeringen. Men klarer ikke stille de mest elementære spørsmål, slurver med fakta og utelater vesentlig informasjon.

Syv norske forlag har sagt nei til Nøstvold Jensens bok. Det er en skam. Per Nordanger i Spartacus forlag forsøker seg med at den ikke holdt mål. Det står han fritt til å mene. Men: En bok fra en person i 22/7-universet som har fått så mye offentlig interesse skulle være svært dårlig for ikke å fortjene utgivelse, og hvis den var dårlig klarer forlagene alltids å bearbeide den så den blir lesverdig. Den virkelige grunnen Nordanger anfører er at “Den hadde heller ikke tilstrekkelig offentlighetsinteresse til at vi ville ha den, forteller Nordanger.”

Det er utkommet 102 bøker om 22/7. Foreløpig. Å si at en bok av Nøstvold Jensen ikke har krav på offentlig interesse er det samme som å si at norsk forlagsverden ikke vil at han skal komme til orde. Men Nordanger kan ikke si det med rene ord. I stedet hykler han et påskudd som alle vet er falskt.

Journalist Ruben Pedersen kaller Nøstvold Jensen for Breiviks politiske idol, og nevner at fikk 70.000 av Fritt Ord for å skrive bok. Men likevel skulle han ikke ha krav på offentlig interesse?

Det er den type forstillelse som gjør at “åpenheten” ikke blir mer enn et ord. Man kan undre seg over en konsensus i forlagsverden og kultur-Norge som klarer å håndheve en boikottlinje av meninger og personer de ikke liker.

Pressen er selv en ivrig håndhever. Når Dagbladet-journalisten skal fortelle hvem som skal utgi boken, benytter han anledningen til å svine til forlaget og dets leder, Lars Hedegaard. Han trekker frem alt det negative han kan finne og glemmer å nevne det som kunne skapt sympati: At en islamist utkledt som postbud nesten klarte å drepe Hedegaard utenfor egen bolig på Frederiksberg.

Pedersen gidder heller ikke sjekke fakta og tror Hedegaard er leder av Trykkefrihedsselskabet. Det er en god stund siden Katrine Winkel Holm overtok.

Norske forlag vil ikke ha den – «Fjordman» gir ut omstridt bok på dansk

Peder Jensen tilføjer i en kommentar på Document:

Fjordman • for 3 timer siden
Når det gjelder min bok om 22. juli-saken: La meg nok en gang presisere at kommersielle forlag selvsagt står helt fritt til selv å bestemme hvilke bøker de vil gi ut, og hvilke de ikke vil gi ut. Det inkluderer min.

Det er flere grunner til at min bok ikke er kommet ut ennå. Den første er at det til dels var en vanskelig bok for meg å skrive, i alle fall visse deler av den. Jeg har tatt meg god tid for å få litt mer avstand til hendelsene og dermed mer balanse. Stoffet er dessuten blitt grundig bearbeidet. Jeg er overbevist om at sluttresultatet er blitt bedre av å vente litt.

Min bok kunne derimot ha vært i sirkulasjon nå, hvis plan A hadde gått i orden og jeg hadde fått et etablert norsk forlag til å gi den ut. Det fikk jeg dessverre ikke. Ja, jeg har faktisk forsøkt. Etter å ha fått avslag hos alt fra små akademiske forlag til større aktører som Kagge Forlag og Cappelen Damm gav jeg i 2014 kort og godt opp. Kanskje fantes det en eller to flere muligheter i Norge, men tendensen var meget tydelig. Jeg bestemte meg derfor for å gå ut av Norge. Da fikk jeg napp nesten umiddelbart. Vitne til vanvidd blir derfor utgitt på norsk, i Danmark.

Om min bok er så elendig at den ikke kan utgis vil jeg overlate til leserne å avgjøre. Det manuskriptet jeg sendte rundt til norske forlag var en tidlig versjon som trengte en del bearbeidelse. Det er imidlertid ikke uvanlig. Jeg sa klart ifra om at jeg var fullt villig til å ta korreksjoner og foreta endringer i teksten. Jeg har faktisk også foretatt en rekke endringer etter å ha fått kritiske tilbakemeldinger på manuset fra flere personer. Dette er helt vanlig i bransjen.

Jeg er kanskje ikke en nobelprisvinnende forfatter, men det har jeg heller aldri hevdet. De andre bøkene som er gitt ut om 22. juli er ikke alltid blitt skrevet av glimrende skribenter. Er Øyvind Strømmen en glitrende forfatter, for eksempel? Det er mange nordmenn som ikke synes Strømmen er spesielt imponerende, verken i form eller i innhold. Han får likevel gitt ut bøker på et stort norsk forlag uten problemer. Lars Gule er heller ikke den nye Shakespeare, men kan fremdeles bli publisert. ABBs far Jens Breivik fikk en medforfatter da forlaget ønsket å gi ut hans bok. Dette er også ganske utbredt.

Beklager, men jeg kjøper ikke påstanden om at jeg skriver veldig mye dårligere enn for eksempel Øyvind Strømmen, Lars Gule eller Jens Breivik, eller Geir Lippestad for den saks skyld. Etter debatten omkring Fritt Ord-stipendet fikk min bok nesten absurd mye forhåndsomtale. Den ble bokstavelig talt diskutert på regjeringsnivå før den overhodet var ferdig skrevet. En av de mest forhåndsomtalte bøkene i Norge på mange år, som omhandler en av de største nyhetssakene i Norge etter andre verdenskrig, kan altså ikke bli utgitt i Norge. Hvorfor ikke? Jeg tror den enkleste forklaringen også er den mest sannsynlige: De tør ikke. Norske forlag vurderer min bok som så kontroversiell at de ikke tør gi den ut. Jeg kritiserer rettsprosessen mot Breivik samt dommens konklusjon om tilregnelighet og kommer med til dels hard kritikk mot ganske store deler av landets maktelite.

Til gjengjeld tror jeg det blir en god utgivelse hos Trykkefrihedsselskabets Bibliotek. Om boka også blir publisert på engelsk på dette forlaget er ennå ikke avgjort. Jeg vil bruke de neste månedene på å fullføre den litt kortere internasjonale versjonen. Jeg skriver også den engelske versjonen selv.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Taget fra Snaphanen […]

Armadillo
Armadillo
7 years ago

Godt gået Fjordman, jeg kommer til at købe bogen….

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x