8
okt
Seneste opdatering: 8/10-15 kl. 2359
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Exodus

av Kjell Håkansson

Vi får nästan dagligen se hemska bilder på människor som försöker ta sig till Europa över Medelhavet i överfyllda båtar. Sveriges vice statsminister – som egentligen inte är någon vice statsminister – jämförde detta med förintelselägret Auschwitz. Kanske illustrerar detta mer än något annat hur dum och omdömeslös den svenska makteliten – som egentligen inte är någon elit – har blivit. Hur många av offren i Auschwitz betalade människosmugglare för att få komma dit?

Jag vill med detta inlägg påminna om att det faktiskt har funnits en ström av migranter som färdats i motsatt riktning över Medelhavet och som faktiskt har ett samband med Förintelsen – överlevande judar som reste till det som skulle bli staten Israel. Pionjärer som på egen hand ville bygga upp ett nytt samhälle och som skapade en blomstrande och självförsörjande demokrati. Som ville leva och arbeta tillsammans med det egna folket istället för att kräva att andra folkslag skulle ta ansvar för dem.

Edith Piafs sång nedan är vacker men texten en aning kryptisk: Exodus 1947 seglade sommartid från Frankrike till Palestina; men, men, l´hiver rimmar ju på la mer. Vid ankomsten till Palestina tvingade britterna passagerarna att stiga ombord på nya skepp som seglade dem tillbaka till Frankrike. I Marseille var det meningen att de skulle landsättas med våld eftersom de vägrade att frivilligt gå i land på europeisk mark. Fransmännen – närmare bestämt en mycket ung François Mitterrand – sympatiserade med judarna och motsatte sig en tvångsevakuering. Engelsmännen fraktade då passagerna ända till Hamburg, där de internerades. Många av offren lyckades ändå så småningom ta sig till Israel.

De bröt upp under en vintersol/De bröt upp för att ta sig över havet/För att sudda ut skräcken/För att förgöra skräcken/Som livet naglat fast i deras hjärtans inre/De bröt upp och trodde på fruktbarheten/Av det gamla landet från deras sånger/Deras hjärtan sjöng av hopp/Deras hjärtan skrek av hopp/De hade åter gett sig ut på minnenas väg

De grät havets tårar/De bad så många böner/”Befria oss bröder/Befria oss bröder”/Att deras bröder drog dem mot ljuset/De befinner sig borta i ett nytt land/Som flyter vid skeppsmasten/(Med) Hjärtat brustet av kärlek/Hjärtat förlorat av kärlek/Hade de återfunnit kärlekens land

Originalet, från filmen Exodus, (1960) är instrumentalt men melodin fick något år senare en starkt sionistisk och något militant engelsk text.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
21 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Conny Bergström
6 years ago

Judar? Ha, ha, ha. Dom har ett eget land.

MollyM
MollyM
6 years ago

Utrolig stærk statement af Heidi Mund! Ja, mon ikke der kommer en dag, hvor ret igen bliver ret og tåberne bliver stillet til ansvar for deres medvirken til sammenbruddet af det vestlige Europa …. jeg VIL tro det, ellers er livet jo ikke til at bære!

Jean Valjean
Jean Valjean
6 years ago

Det är tydligen lika dåligt ställt i Tyskland som i Sverige. En press som inte gör sitt arbete . Damen i inslaget är verkligen förtretad och jag förstår henne. Vi i Sverige lever också under ett förtryck skapat av politiker med den försåtliga värdegrunden, den som tyvärr mer eller mindre ersatt demokratin. Svenska och tyska journalister tycks inte ha förmågan att kritisera makten vilket är minst sagt att beklaga. Invasionen av en befolkning från MENA kommer aldrig att tillföra Europa något positivt endast problem.

Lenn
Lenn
6 years ago

Udmærket sagt, af Heidi – selvom jeg kun forstod ca. hvert 2. ord… Den anden dag kunne man se på tysk tv, hvordan ‘flygtninge’ i en asyllejr skabte sig: De hoppede op og ned, som en blanding af chimpanser og 3-årige børnehavebørn. Forskellen var, at de kastede med borde og stole, og slog og sparkede. Havde de haft knive, så var der vist blevet dræbt nogle pansere. Hvorfor sender man ikke sådanne psykopater tilbage til Muhammedanien med første bananbåd…? Hvorfor SKAL vi have dét ross heroppe? Og hvorfor advarer man ikke forældre med små børn om mulige voldtægtsbølger? Dét er… Read more »

trackback
6 years ago

[…] Les videre:  Snaphanen […]

Iq
Iq
6 years ago

Ifølge “Tiroler Zeitung” er våbensalget i Østrig steget eksplosivt. Visse våbentyper er ovenikøbet udsolgt. Det forlyder, at det især er kvinder, som forsyner sig, og at det skyldes den stigende migrantstrøm.

FelixKrull
FelixKrull
6 years ago

Udmaerket lille chanson. Jeg foretrakker nu, situationen taget i betragtning, denne her:

https://www.youtube.com/watch?v=GvrOlKUUSlI

Lenn
Lenn
6 years ago
Reply to  FelixKrull

Men det er nu nok mer’ Russian Crusader 🙂 Putin – my Man! Se denne artikel og de seje russiske Mænd. That’s how to do it, O’Bummer! You failed big time!
http://www.ibtimes.co.in/syria-russia-deploys-elite-spetsnaz-forces-hunt-down-isis-649416
Spetsnaz are the most trained soliders in the world. There almost impossible to crack in interrogation and are taught not ignore pain but to enjoy it.
The Spetsnaz are one of the best Special forces in the world today, being near-impossible to beat in unarmed combat, and possessing high-end weaponry.
– Go get’em, boyz! You are in my prayers!

FelixKrull
FelixKrull
6 years ago
Reply to  Lenn

Ja, heldigvis.

USA er nu ogsaa begyndt at true Rusland med gengaeldelse, fordi de draeber deres allierede i ISIS og Al Qaeda:

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/08/russia-pay-price-syrian-airstrikes-ashton-carter-us-defence-secretary

Lenn
Lenn
6 years ago
Reply to  FelixKrull

Men er det USA, der truer med gengældelse? Siger de ikke, at det er Saudi og dennes allierede, der måske vil hævne sig? Saudi har udtalt fatwaer imod Rusland, men jeg tror ikke, at de evner noget ift. Rusland – http://www.ibtimes.co.in/saudi-clerics-academicians-call-jihad-against-russia-protect-isis-syria-649357 Tænk sig lige engang, at Saudi, som er venner med isis og køber små piger som sexslaver, af isis, er én af vestens allierede?!

FelixKrull
FelixKrull
6 years ago
Reply to  Lenn

Men er det USA, der truer med gengældelse?

Saadan lyder det grangiveligt, naar det kommer ud af munden paa forsvarsministeren: et loefte om terrorangreb fra deres tamme, CIA-kontrollerede terrorister.

Forestil dig at Ruslands forsvarsminister udtalte, at Tyrkiet ville komme til at ‘betale’ for at have bombet kurderne.

Lenn
Lenn
6 years ago
Reply to  FelixKrull

Lige nu ved jeg bare, at jeg ville ønske, at araberen ikke var opfunden! Hold fast, hvor bliver man sur og træt i hovedet pga. de onde muhammedanere! De skulle alle have været placeret i Saudi, og så skulle man have buret dem inde bag høje mure med nul lufthavne eller mulighed for at komme ud! Så ville de snart have udryddet hinanden… Bliver nødt til at gå i seng, for jeg er immervæk træt nu. Godnat, Krull.

Anna Svensson
6 years ago

Tack för det intressanta inlägget och inte minst den vackra låten.

ramonafransson
ramonafransson
6 years ago

Spelar ingen roll vad Johan Westerholm skriver eller tycker. Miggorna har genom Merit Wagers blogg berättat om katastrofen i över fem år,ja faktiskt redan i tio år. INGEN HAR BRYTT SIG FRÅN DE ANSVARIGA! INGEN! Att de nu har mage att påstå att DE INTE FÖRSTOD ELLER VISSTE SÅ LJUGER DE Å DET GRÖVSTA! Jag har INGET ABSOLUT INGET FÖRTROENDE FÖR NÅGON AV DEM! Och kommer heller aldrig att lägga min röst på:MODERATERNA, CENTERN, FOLKPARTIET, KD, VÄNSTERN, SOCIALDEMOKRATER, MILJÖPARTIET, FEMINISTISKT INITIATIV … ALDRIG I LIVET!!!

Jean Valjean
Jean Valjean
6 years ago
Reply to  ramonafransson

Barbros pojk Johan har nu insett att han är ute ur debatten om han inte spurtar i elfte timman.
Vi som antytt betydande skevheter i samhället de senaste åren anser med fog att hans beteende är endast att betrakta som sista chansen av en kappvändare.

ramonafransson
ramonafransson
6 years ago

Och dagens ofattbart korkade politiker vill jämföra judehatande muslimer med offren i Auschwitz. Det är en djup kränkning för muslimerna är endast en död jude en bra jude. Åh vilken lust jag har att skeppa alla västvärldens korkade politiker till Saudi och tvinga dem till slavarbete och att dra på sig burkor. Det hade varit en ren fröjd att se dem i det skitlandet som de hyllar tvättande fötterna på de unkna gamla pedofilgubbarna klädda i sina särkar!

Jean Valjean
Jean Valjean
6 years ago

Tack för den här historiebeskrivningen. Tyvärr vill nog inte svenska makthavare att den delges svensk befolkning. Vad som saknas i det nutida Sverige är en gedigen utbildning i landets skolor vad det gäller historia. Då speciellt i närtid, låt oss säga 100-200 år tillbaka i tiden. Man häpnar när svensk befolkningen till stor del inte tror på informationen att det var lugnare på svenska gator och torg på 1960-talet. Att också Brå med vilseledande statistik försöker dölja sanningar som vem som helst med öppna ögon kan avfärda som lögner. De tror att dagens kriminalitet är något som varit vardag genom… Read more »

tjke
tjke
6 years ago
Reply to  Jean Valjean

Det är mer än beklämmande. Det visar bara vilken dålig regering man har i Sverige. Naturligtvis kommer Löfvén göra allt mot Israel och judar trots sina lögner. Å ena sida är han mot antisemitism men å andra sidan hans första handling som statsminister var att godkänna en icke existerande stat “Palestina”. Före Israels självständighet hette områden Israel, Syrien och Jordanien Brittish Mandate Palestine, namnet som den romerske kejsaren Hadrianus gav Israel, då han förstörde landet. Namnet är en översättning av Philistina. De som bodde där innan de besegrades av israeliska styrkor var greker från Kreta. Arafat myntade ut begreppet palestinier… Read more »

Jean Valjean
Jean Valjean
6 years ago
Reply to  tjke

Blir lite långrandigt om jag tar det från begynnelsen när “Gud skapade världen”. Men hela MENA regionen består från begynnelsen av ett Arabfolk. Då sedan lång tid uppdelade på olika klaner. Den judiska kulturen och religionen har enligt bibliska skrifter fått tillgång till landområdet nuvarande Israel. (tidigare Judéen, Samarien och Galiléen.) De har från tid till annan fördrivits av de övriga i området men har tydligen haft en mer inneboende styrka att uträtta storverk än de andra i sin omgivning. Det var två rejäla konflikter (krig) mellan Judarna och övriga i regionen 1967 och 1973. Israel vann de båda på… Read more »

tjke
tjke
6 years ago
Reply to  Jean Valjean

Fast det ursprungliga folket i Egypten, Nord Afrika var inte araber. Inte heller perser var araber. Kurder är inte heller araber. Men det gemensamma de har är islam.
Assyrier (nuvarande Irak, Syrien) var inte heller araber. Alla dessa länder erövrades av araber och i vissa som i Egypten bl a försvann det ursprungliga folket.
Men annars håller jag med Dig

Scepticus
Scepticus
6 years ago

Tack för kunnskap! 🙂

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x