14
okt
Seneste opdatering: 14/10-15 kl. 1602
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

Botho Strauss har tagit till orda om det tyska mottagandet av stora folkmassor från Mellanöstern och Nordafrika. Vi som håller av hans böcker och som vårdat hans mest kända essä, Anschwellender Bocksgesang från 1993, kan alltså glädjas åt ännu en skarpt formulerad essä, också denna gång publicerad i Der Spiegel: Der letzte Deutsche. I den beskriver han sina landsmän som ”andliga nickedockor” och han säger bland annat:

”Jag lever hellre i ett döende folk än i ett som på övervägande ekonomisk-demokratiska grunder föryngras med främlingar.”

Sedan mer än tjugo år lever Botho Strauss i en inre exil i den östtyska provinsen Uckermark. Der Spiegel har bjudit in författaren att skriva om den så kallade ”flyktingkrisen” och Angela Merkels funktion som ”moralisk kompass”.

Han menar att denna kris avslöjat Tyskland som ett ”andligt ökenlandskap, som för länge sedan förlorat rätten att kalla sig själv för en kulturnation”. Sina landsmän betecknar han som ”socialtyskarna som inte är mindre rotlösa än de miljoner rotlösa som nu blandar sig med dem.”

Om tradition och rötter menar Strauss att tyskarna nu kommer att få en lektion av främlingarnas ankomst:

”Vad tradition är, kommer vi att få en lektion i, kanske den viktigaste som islams anhängare kommer att ge oss.” Och han anklagar den tyska eliten för att den använder ”innehållslösa och abstrakta begrepp som frihet och rättigheter, som utan minsta eftertanke appliceras på de nyanlända” och för att ”tillbe grundlagen istället för Tysklands andliga och litterära tradition har den tyska högern svikit landets tradition av andlig storhet, till fördel för den politiska korrektheten som gäller oavsett partitillhörighet.”

”Det är som om man med varje libertiansk åsiktsyttring, varje uppvisning av politisk korrekthet anvisar uppförandesätt som de flesta invandrare bara kan efterleva om de tar farväl av sin tro och sina seder och därmed skulle ha accepterat ytterligare rotlöshet.”

Danska Berlingske skriver att frågan om kulturell identitet är avgörande för Botho Strauss som därför inte ser några politiker som kan lyfta landet ur det självhat som andra världskriget skapade i Tyskland.

I Der Spiegel beklagar han sig över att tysk politik ”reducerats till en lallande parad av åsiktsyttringar som under mångfaldens och frisinnets täckmantel i praktiken likriktar och avrättar varje avvikande ståndpunkt.”

Och så drar han slutsatsen att ”tyskarna berövats sin rätt att vara motståndare till en alltmer maktlysten politisk-moralisk konformism. Parlamentariska partier verkar idag bara bekänna färg när det gäller homosexuella äktenskap”, men mest av allt riktar han sin vrede mot det han kallar ”välkomstkulturen”, ett begrepp som myntades när tyskarna i september drog i massor till järnvägsstationerna i städer som Berlin, München och Hamburg för att hälsa de asylsökande välkomna, sedan Angela Merkel bjudit in syriska flyktingar i Ungern till Tyskland.

Tyskland hyllades då världen över, men Botho Strauss ser bara hyckleriet, rädslan och självbedrägeriet bakom den tyska hjälpsamheten.

”Det varma mottagandet och välkomsten är så forcerat, att också den mest enfaldige måste kunna känna igen en kram som bara är en eufemisering av fruktan, ett slags magiskt försök på att avvärja det olycksbringande.”

Men Strauss ser uppenbarligen något positivt också i detta, ty som han avslutar sin essä, ”bara folk som lever under främmande intolerant herradöme besinnar sig och först när det blivit verklighet får de användning av sin identitet.”

***

Tre till svenska översatta böcker av Botho Strauss som jag kan rekommendera är Ingen annan, Skymma, ljuga, bo samt Kopistens misstag. Problemet är att de väl knappast går att hitta ens antikvatiskt, möjligen har något skonsamt bibliotek kvar dem.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
GustaWasa
GustaWasa
6 years ago

Makt och korruption ( Bryssel-EU) Korruption är en stor anledning till det mesta som nu sker. Ska man ta Sverige så kan man höra de högavlönade politikerna och politiska tjänstemän påtala om sig själva att de är så eftertraktade i utlandet eller på hemma marknaden och att de måste ha höga löner för att ens göra något som är bra för samhället. Deras ord brukar låta, om sina löner och förmåner, “jag är värd detta!”. När “pengadriften” blir större än “samhällsuppdraget” så brukar samhället börja krackelera från toppen av samhällsskicket. Det började på allvar i Sverige med Mona Sahlin som… Read more »

Jean Valjean
Jean Valjean
6 years ago

Det svenska samhället är under stark press av internationella organisationer som -Bilderbergrruppen och -NWO Svenska politiker har inget mandat att fullfölja en demokratisk utveckling i Sverige eftersom de är bakbundna av internationelle intressen.. Stefan Löfvén var förra veckan i USA. Vilka avtal skrev han på då.?. Vi svenskar ifrågasätter vad den svenska regeringen sysslar med bakom vår rygg. Det har skett underligheter sedan 1975 där företrädaren för det politiska etablissemanget har träffat internationella avtal bakom det svenska folkets rygg. Nu kräver vi alla fakta på bordet, men inser att vi lever i en tidigare Sovjetstat där hemlighetsmakeriet går över våra… Read more »

Anna Svensson
6 years ago

Som komplement till Botho Strauss kan det vara intressant att lyssna på ett anförande från den sista Pegida-demonstrationen

https://www.netzplanet.net/tatjana-festerling-merkel-hat-aus-deutschland-ein-riesiges-dschungelcamp-gemacht/

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago

Når man taler om selvhad, så tror jeg det ligger i hele det vesteuropæiske tankesæt. Vi har oplevet frihed og økonomisk fremgang så længe, at det bare blev en selvfølge. Og så ku’ vi jo ligeså godt begynde at beskæftige os med alt muligt andet. Så vi har fået opbygget en overfladisk og åndsforladt popkultur, hvor både det meste musik og litteratur er noget værre bras – som heller ikke skal udgive sig for andet end et øjebliks tidsfordriv. Og så kigger vi ud på verden og synes det hele er så synd for alle de andre. De har jo… Read more »

MollyM
MollyM
6 years ago
Reply to  Peter Zichau

Godt set – jeg er helt enig

Olav Ødegaard
Olav Ødegaard
6 years ago
Reply to  Peter Zichau

De er ikke så lette å begripe, disse 68-erne. Først folketaler Bildt, så griper en annen minister inn med den mest naturlige ting i verden, for målgruppen her:
https://www.youtube.com/watch?v=iZqPMROclcM

SamS
SamS
6 years ago

Det är en skadad självbild som ligger till grund för den mest kravlösa invandringen både i Sverige och Tyskland. Det är jag helt övertygad om. Tysklands ständiga dåliga samvete behöver man inte nämna mer, men den svenska självbilden fick sig en rejäl spricka i och med det politiska fegspelet under andra världskriget. Jag tror detta var mer politiskt än folkligt eftersom människor alltid engagerat sig på båda sidor. Tyskland var också Sveriges största handelspartner. Nu svämmar vi över av väsensfrämmande, ointegrerbara kulturer pga att två länder lever med dåliga självbilder som till varje pris måste förändras till “humanitära föregångsländer”, men… Read more »

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x