5
dec
Seneste opdatering: 5/12-15 kl. 2051
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Bemærk hvad Stephen Coughlin siger om Europa.

I godhedens tjeneste

I dag er Sveriges ejendommelige vicestatsminister, Åsa Romson, blevet Sverigeberømt for at sige:”Vi tvingas tillfälligt anpassa oss efter verkligheten.” Med “midlertidigt” mener hun, at Sverige vil genoptage sin godhed, når det er kommet sig over, hvad hun og hendes parti har gjort. Jeg tror nu ikke, Sverige nogensinde kommer sig over det. Richard Swartz skriver i DN fra Wien, hvor han bor:

I Sverige är man verksam i det godas tjänst. Vårt projekt är att förbättra världen, den egna och den stora vida, och till det behövs både ett program och ett sinnelag som är optimistiskt. Allt annat blir kontraproduktivt eller deprimerande. Sedan ägnar vi svenskar oss åt att stifta fred, rädda klimatet, tigrar och regnskogar, att ta emot världens förföljda och fattiga när vi inte läxar upp saudiaraber, ännu försänkta i medeltida mörker. Som projekt är detta lika oantastligt som berömvärt; att försiktigt påpeka dess materiella och praktiska begränsningar bär nästan illviljans, åtminstone småskurenhetens prägel. Hur nära nog unik denna svenska inställning är framstår tydligt i dessa dagar när den ena europeiska staten efter den andra försöker avskärma sig från världen och hissar upp den egna vindbryggan. Flyktingfrågan har brutalt påmint oss om att vi lever i nationalstaternas Europa.

I dessa dagar har den svenska invandringspolitiken kollapsat. Det handlar inte längre om att rädda världen utan den egna välfärdsstaten. Ännu anar vi bara konsekvenserna av denna kollaps, som vår regering gör resten av Europa ansvarigt för: där skulle man inte ha visat sig tillräckligt solidarisk. Det är sant. Så är det. Men kanske hade det varit bättre om vi redan från början hållit oss till terrängen i stället för kartan, till verkligheten i stället för utopin? Richard Swartz: Svensken behöver sin optimism

Weekendavisen har hele to artikler om den svenske godhed denne uge. Arne Hardis’ Den svenske mur og Elisabeth Åsbrinks I godhedens navn.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lenn
Lenn
6 years ago

Islam bør forbydes på globalt plan. Opdagede lige denne korte video, som ‘sums it all up’: https://www.youtube.com/watch?v=tNCfTmujfjU&feature=youtu.be

invernes
invernes
6 years ago

Folk i Europa sover videre mens islam bødlene renner inn i kontinentet .

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  invernes

Jeg tror sgu ikke der er nogen der sover videre længere. Men vi har fået placeret os i en humanitær spændetrøje, som ikke sådan lige er til at komme ud af endnu.
Det skal desværre nok blive værre, før det kan blive bedre..!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™

Tillfälligt? Så hon menar att snart kommer man köra över verkligheten igen som under alla andra år?

Anna Svensson
6 years ago

Här är en av de tyska politikerna som är glad att folket byts ut:

https://www.netzplanet.net/stefanie-von-berg-gruene-freut-sich-ueber-die-ueberfremdung-hamburgs/

skitzer
skitzer
6 years ago

I godhedens navn – var det netop ikke en flygtningevenlig artikel? Jeg fik indtrykket af forfatteren som værende helt igennem pladderhumanist. Den svenske mur derimod var en rigtig god artikel.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x