13
feb
Seneste opdatering: 13/2-16 kl. 2300
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af HANS RUSTAD

Igjen gjør danskene det. De har fått oversatt og utgitt manifestet til Stepahn Charbonnier, eller Charb, redaktøren for Charlie Hebdo som ble skutt sammen med resten av redaksjonen 7. januar i fjor.

Det er imponerende hva danskene får til, og det skjer ikke i ett miljø, men flere. I Norge snakker man bare om «miljøet» og det er høyreekstremt. Derfor kommer ingen slike bøker ut i Norge.

Men det går an å lese dansk: Skrevet af Charb – chefredaktøren på Charlie Hebdo, der blev dræbt under terrorangrebet

Stéphane Charbonnier kaldet Charb, den dræbte redaktør og tegner fra Charlie Hebdo, færdiggjorde dette manifest kun to dage før han mistede livet i terrorangrebet mod satirebladet i Paris den 7. januar 2015. Dette skrift er en svidende antiracistisk og grundliberal kritik af begrebet islamofobi og måden det bliver brugt på.

Charb går i denne bog til angreb på begrebet islamofobi, som han mener har den uheldige funktion, at det omfortolker reelle racistiske krænkelser til at være krænkelser af religion. Religionen opfattes som målet for angrebet, når mennesker udsættes for racisme eller krænkelser, som går på deres hudfarve, klædedragt eller andet. På den måde åbner ’de som råber islamofobi’ op for, at bekæmpelsen af denne typer krænkelser også bliver religiøs. Han vil have fokus tilbage på de individuelle rettigheder. Vores fri samfund skal beskytte og repræsentere individer, ikke religioner. Islamofobi-begrebet markedsføres ikke kun af den multikulturalistiske (venstre)fløj, men også i høj grad af radikale islamister, der har held med at få sat lighedstegn mellem blasfemi og racisme. Det er denne for ytringsfriheden farlige manøvre, som Charb råber vagt i gevær over for i dette lille, velargumenterede og stærke manifestskrift, der ønsker at råbe venstrefløjen op fra venstre og ruske liv i det liberale grundlag for vores åbne samfund.

”Ingen diskrimination er mere eller mindre alvorlig end andre,” konkluderer Charb, hvis holdninger og arbejde på Charlie Hebdo på brutal vis kostede ham livet. Igjen gjør danskene det: Charbs manifest på dansk

**********

Man skal måske tiføje, at “islamofobi” aldrig har slået an i Danmark. Der kan gå mange uger imellem man støder på det, hvad jeg tilskriver en vis fornuftig, sproglig sans hos danskerne. Hører man det, er det på venstreekstreme sider som Modkraft, sjældnere på P 1 og Politiken. I Sverige har ordet vundet universel anvendelse, hvorved et propagandaord er blevet mainstream. Robert Redeker har skrevet Hvad er islamofoni, også i Information.

omslag.charb2_

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Rune Hansen
Rune Hansen
6 years ago

” . . . det omfortolker reelle racistiske krænkelser til at være krænkelser af religion”

Er det ikke omvendt? Vi har lige set i Helsingør, hvordan en kritik af Islam som ideologi kan resultere i en racismedom.

Peter Zichau
Peter Zichau
6 years ago
Reply to  Rune Hansen

Frem og tilbage er lige langt.
Vi må ikke kritiserer muslimerne og deres ideologi, fordi et vist segment har investeret alt for meget i en kæmpe løgn – og desuden destabiliseret samfundet, gennem en massiv muslimsk indvandring.
Til gengæld må vi godt kritiserer alt muligt andet, der ikke er farligt for den offentlige orden.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x