4
okt
Seneste opdatering: 4/10-16 kl. 1338
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det er kjent at Anders Behring Breivik har fÄtt sende og motta en rekke brev i fengselet, selv om noen er blitt sensurert. Jeg har aldri fÄtt noe brev fra Breivik. Jeg mottok heller ikke hans sÄkalte manifest i juli 2011. I 2016 fikk jeg derimot tilgang til fem av ABBs brev via en annen kilde. Brevene jeg har sett fremstÄr som autentiske og er nesten helt sikkert ekte. Jeg gjenkjenner ogsÄ Breiviks skrivestil. Til gjengjeld finnes det trolig flere brev i sirkulasjon enn de 5 jeg har sett.

Jeg er ekstremt lei av Breivik og var fÞrst usikker pÄ om jeg orket Ä skrive noe om disse brevene. Jeg konkluderte gradvis med at dette var nÞdvendig. NÄr jeg fÞrst hadde analysert hans kompendium kunne jeg like gjerne analysere disse brevene ogsÄ. Mediene har fra fÞrste dag vÊrt svÊrt selektive med hva de siterer av Breivik. Dessuten skaper han fortsatt avisoverskrifter. Norge er ennÄ ikke helt ferdig med ABB og 22. juli-saken.

VÄren 2016 ble det holdt en ny rettssak i Skien fengsel, hvor ABB soner. Massedrapsmannen hadde saksÞkt den norske staten for brudd pÄ menneskerettighetene hans, spesielt over isolasjonen i fengselet. Dette fikk han delvis medhold i av retten. AvgjÞrelsen skapte debatt i nasjonale og internasjonale medier. Justisdepartementet anket avgjÞrelsen. Ankesaken vil bli avholdt i 2017.[i]

Jeg skrev en kronikk om noen av mine observasjoner fra Breiviks fengselsbrev. Denne sendte jeg til en stor norsk avis, og deretter en annen stor norsk avis i slutten av september 2016. Begge takket nei, noe de selvsagt har full rett til. Jeg vurderte deretter Ă„ tilby kronikken til andre aviser, men bestemte meg for at dette trolig ikke var hensiktsmessig. Mange store medier i Norge og til dels andre land har allerede mottatt brev fra Breivik. Hvis de ikke selv skriver om innholdet i disse brevene er de neppe spesielt interessert i at andre skal gjĂžre dette heller.

Massemediene refererer kun sporadisk til ABBs brev. De har hittil ikke gjort noe forsÞk pÄ en mer inngÄende analyse av dem. Mitt personlige inntrykk etter Ä ha lest noen av disse brevene er at de fremstÄr som svÊrt psykologisk avvikende, til dels regelrett sinnssyke. Ønsker ikke mediene at folk flest skal se hvor syk og mentalt forstyrret Breivik fremstÄr som? Noen vil stille seg dette spÞrsmÄlet. Debatten om Breiviks tilregnelighet er slett ikke over.

Jeg velger derfor Ä publisere min kronikk pÄ internett. For de som har et sterkt Þnske om Ä lese disse 5 brevene av Breivik fra fengselet har jeg publisert digitale fotografier av dem pÄ nettet.[ii]

Breiviks mentalt forstyrrede brev

Av Peder Jensen, Fjordman. Skribent og forfatter av boka Vitne til vanvidd.

Anders Behring Breivik har sendt en rekke brev til nasjonale og internasjonale medier. Det snakkes pÄfallende lite om innholdet i disse, sammenlignet med hans kompendium eller sÄkalte manifest fra 2011. Jeg fikk i 2016 tilgang til fem brev ABB har skrevet i fengselet mellom 2013 og 2015.

Breivik fremstÄr som minst like forvirret nÄ som fÞr. Jeg tok meg selv i Ä le spontant av noen av hans merkeligste utsagn. Brevene bÊrer et sterkt preg av psykiatri. I hans manifest brukte ABB ogsÄ dusinvis av sider pÄ Ä beskrive Knights Templar-medaljer i detalj, eller pÄ Ä snakke om kjÞnnsorganene og de pÄstÄtte kjÞnnssykdommene til sin sÞster.

Breivik klager pÄ sin behandling og isolasjon i fengselet, som han kaller det verste tilfellet av tortur i Nord-Europa siden andre verdenskrig. Han klager blant annet pÄ at han i sin celle pÄ flere rom har en dÄrlig TV og en gammel PlayStation med barnslige spill.[iii] JÞder i Auschwitz slapp billigere unna enn ham ved Ä bli gasset ihjel pÄ en human mÄte, skriver ABB.[iv] Dette ser ut til Ä vÊre seriÞst ment.

I begynnelsen av 2014 sendte Breivik ut et lengre brev pĂ„ engelsk til medier i flere vestlige land. Han hevder der at hans strategi med angrepene 22. juli var Ă„ skape en heksejakt pĂ„ fredelige antiislamister. I brevet tar han i klartekst avstand fra meg og skriver at nĂ„r massemediene hevdet at Fjordman var hans forbilde sĂ„ “kunne de ikke ta mer feil.”[v] Breivik fremhever selv afrikaneren Nelson Mandela som et forbilde.[vi] Antallet norske medier som har omtalt dette er lik null.

I et brev fra 2014 vil Breivik forklare hvorfor han er blitt nazist. Disse forklaringene svekkes kraftig av at Breivik har svÊrt mangelfulle kunnskaper om ideologi, religion og historie. Han slynger om seg med ord og begreper som han Äpenbart ikke forstÄr, slik han ogsÄ gjorde i sitt manifest. ABB hevder at Øst-Danmark var en kommunistisk sovjetstat som frem til 1991 utsatte dansker for flere tiÄr med terror, arbeidsleire, tortur og massedrap.[vii] PÄstanden er uten rot i virkeligheten.

24. oktober 2014 avla ABB ed med hĂžyre arm hevet til en nasjonalsosialistisk hilsen i retning av Quislings grav. Denne minner pĂ„fallende mye om eden Breivik tidligere skal ha avlagt til Knights Templar, hans oppdiktede tempelriddere. ABB sverger nĂ„ “troskap til Vidkun Quislings arv.”[viii]

Breivik skjĂžt 15 Ă„r gamle jenter pĂ„ UtĂžya fordi han mente de var forrĂŠdere. Men han vil viderefĂžre “arven” til den mest beryktede landsforrĂŠderen i norsk historie.

ABB sier at han ikke lenger er terrorist. Han er nÄ en fredelig aktivist som sÞker dialog og tar avstand fra bruk av vold.[ix] Samtidig er han blitt nasjonalsosialist (nazist). Til og med 22. juli 2011 var Breivik en antinazistisk terrorist. NÄ er han en fredelig og demokratisk dialognazist.

Selv om han ikke lenger hevder Ă„ vĂŠre kommandĂžr for terrornettverket Knights Templar er Breivik i sitt eget hode ikke blitt mindre viktig. I et brev fra Skien fengsel datert 18.08.2014 er det vedlagt et stort organisasjonskart. ABB skisserer her opp The Nordic League, Den Nordiske Liga.[x]

Kartet har forgreninger i mange land, med finansdepartement, studentunion, oversettere, forskningsinstitusjoner, barnehager, biblioteker, TV-stasjoner, radio, forlag og bioteknologi. Breivik vil gjerne organisere fascistiske barnehager pÄ Island og Estland fra fengselet. Dette organisasjonskartet med ham selv sentralt sender han til Kongen, den russiske og den kinesiske ambassaden pluss internasjonale medier.

ABBs store plan, Prosjekt Yggdrasil, involverer at 98% av Norge og andre europeiske land skal oppgis til multikultur. 2 – to – prosent av landets territorium skal settes av til en slags indianerreservater.[xi] Breivik anser seg selv som en nasjonalhelt for Ă„ ville gi bort 98% av landet sitt til andre folkegrupper. Breivik Ăžnsker et lite reservat for etniske nordmenn i det sĂžrvestlige Østfold,[xii] rundt Fredrikstad. Resten av landet er han villig til Ă„ gi bort til arabere, pakistanere og afrikanere.

Det er uklart om ABB ogsÄ vil bli konge av dette norske reservatet. Breivik har tidligere tenkt pÄ Ä bli ny konge under navnet Sigurd korsfareren den andre.[xiii] Akademiker Tore BjÞrgo hevder at slike tanker er vanlige i hÞyreorienterte miljÞer.[xiv]

Breivik har sÄ grandiose forestillinger om sin globale viktighet at det neppe kan beskrives som noe annet enn en alvorlig realitetsbrist. Denne har tilsynelatende vÊrt konstant hos ham i mange Är. Jesus hang bare pÄ korset i tre dager, mens ABB blir torturert hver dag i Ärevis, skriver han.[xv]

Nesten alle kristne trosretninger anser Jesus som Guds sĂžnn og guddommelig. Breivik sammenligner seg altsĂ„ med en gud. ABB er blitt omtalt som en “kristen terrorist,”[xvi] men har aldri hevdet Ă„ vĂŠre en praktiserende kristen. NĂ„ tar han direkte avstand fra kristendommen.[xvii]

Breivik har derimot uttrykt stor beundring for muslimske jihadister. Han kopierte terrornettverket al-Qaida og vil gjerne ha et islamsk kalifat i MidtÞsten. ABB ville i sitt manifest samarbeide med al-Qaida, Hamas eller andre islamske terrorister for Ä gjennomfÞre massemord pÄ europeere.

ABB hevder Ă„ motta personlige beskjeder fra guden Odin. Under rettssaken om hans soningsforhold i 2016 tok hans advokat Øystein Storrvik opp igjen debatten om Breiviks tilregnelighet. “Breivik fremstĂ„r forvirret i retten, etter mine begreper. Og at han er mentalt sĂ„rbar, er et svakt uttrykk, et veldig svakt uttrykk. Det stĂ„r ogsĂ„ i et notat fra psykiater Randi Rosenqvist at han ikke skal begĂ„ sivil ulydighet etter ordre fra Odin. I en hvilken som helst annen sak, ville det fĂ„tt konsekvenser,” sier Storrvik. Han mener Breivik “snakker om ting som vanlige folk finner helt absurd.”[xviii]

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne SĂžrheim konkluderte i 2011 med at ABB lider av paranoid schizofreni og er sinnssyk. Noen mennesker blir kurert fra denne sykdommen. Forholdene for at en eventuell schizofreni hos Breivik skulle forsvinne i fengselet er ikke gunstige. Han mottar ingen kjent behandling mot denne sykdommen. I tillegg sitter han i isolasjon som ville vĂŠrt krevende selv for en frisk person. Spesielt i et brev fra 2015 viser Breivik tegn til mentalt stress.[xix]

Dersom den opprinnelige vurderingen om at ABB lider av paranoid schizofreni var korrekt er det grunn til Ă„ anta at han fortsatt kan ha denne alvorlige sinnslidelsen. De forvirrede, usammenhengende og bisarre brevene Breivik sender fra fengselet samsvarer med teorien om at han fremdeles lider av schizofreni.

[i]  Breivik-saken starter 10. januar. 01.09.2016.

[ii]  Hvorfor jeg publiserer Breiviks brev fra fengselet. 28. mars 2016.

[iii] Brevet pÄ norsk, 10 maskinskrevne sider, er datert fra Skien fengsel 05.11.13, med oppdatering fra 29.01.14. Breivik definerer behandlingen han fÄr i fengselet som grov tortur og truer med Ä sultestreike seg til dÞde. Sitat side 7.

[iv] Dette brevet er pÄ 35 maskinskrevne sider pÄ engelsk. Det var sendt i posten til ulike medier i januar 2014. Det er lagt ved en liten lapp som sier at 2 sider er blitt fjernet/sensurert av Skien fengsel. Sitatet om Auschwitz er fra side 23-24.

[v] Brev pÄ engelsk, sendt tidlig i 2014. Sitatet der ABB tar avstand fra meg er fra brevets siste side, tillegg V.

[vi] Brev pÄ engelsk, sendt tidlig i 2014. Sitatet om Mandela er hentet fra side 10-11.

[vii] Dette brevet er datert Skien, 27.10.14. Brevet er pÄ norsk og er 5 sider langt, pluss en side med negativt svar pÄ ABBs sÞknad om Ä fÄ besÞke Quislings grav. Sitatet om den pÄstÄtte sovjetstaten i Øst-Danmark er fra side 2.

[viii] Maskinskrevet brev pÄ norsk fra Skien datert 27.10.14. Sitatet om nasjonalsosialistisk ed for Quisling side 4.

[ix] Brev pÄ norsk datert 18.08.14. ABB gjentar i brevet det han har sagt flere ganger siden 2012: At han nÄ er en fredelig aktivist som tar avstand fra bruk av vold som politisk virkemiddel.

[x] Brev pÄ norsk datert 18.08.14. Vedlegg med et stort organisasjonskart pÄ engelsk.

[xi] Brev pĂ„ engelsk, sendt tidlig i 2014. Sitat side 16: “‘Project Yggdrasil’, the creation of 13 indigenous micro-states in all 13 nordic countries (only two percent of each country) is the solution.”

[xii] Brev pĂ„ engelsk, sendt tidlig i 2014. Sitat fra tillegg V: “
the founding of this autonomous norwegian-nordic indigenous state in southwest Østfold
”

[xiii]  «Krokodiller» og «Heksehyl» inngikk i Breiviks militÊrstrategi. 14.06.2012.

[xiv]  – Breiviks vrangforestillinger vanlig i hþyreekstreme miljþer. 02.12.2011.

[xv] Brev pÄ engelsk, sendt tidlig i 2014. Sitatet om Jesus som bare hang pÄ korset i tre dager er hentet fra side 24.

[xvi]  – Derfor er Anders Behring Breivik en kristen terrorist. 02.08.2011.

[xvii]  Breivik mener Jesus er «patetisk». Breivik hevder i et nytt brev at han aldri har vÊrt kristen. 19. november 2015.

[xviii]  Breiviks advokat: – Han fremstĂ„r forvirret og mentalt sĂ„rbar. 18.03.2016.

[xix] I et kort norsk brev pÄ 2 sider fra september 2015 skriver ABB blant annet: «Justisminister Anders Anundsen dÞmte meg til dÞden, 02.09.15, gjennom en beslutning som tilsynelatende er et forsÞk pÄ Ä presse meg til selvmord fÞr tortur-sÞksmÄlet kommer opp for Oslo tingrett. Beslutningen stripper meg for alle vesentlige rettigheter som er opparbeidet de siste fire Är, og medfÞrer ulevelig lidelse.» «Jeg er ikke en maskin, og jeg er svÊrt sliten etter Ä ha kjempet mot mishandling i fire Är.» «Jeg orker ikke mer plaging. Dere dreper meg!» Brevet avsluttes med: «Jeg orker ikke mer.»

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dan Mikalsen
Dan Mikalsen
6 years ago

La ABB. fÄ det som han vill. Sett han sammen med andre fanger sÄ blir vi kvitt avskummet en gang for alltid. Det skal visstnok vÀre en pris pÄ ABBs hode blant andre kriminelle.

Oliver Langeland
Oliver Langeland
6 years ago

Tja, Breivik var Ă„penbart en forstyrret sinnsforvirret mann, men 10 Ă„r fĂžr hadde vi en “lignende” terroraksjon hvor stoltheten til “nasjon” og det som betydde “mest” ble “Ăždelagt”. Lovverket forandret seg i “nasjonene” ganske likt og de offentlige versjonene om terroraksjonene holder ikke vann. Samme oppskrift bare forskjellig utĂžvere og alle leder oss i en bestemt globalisert og sentralisert retning. Problem-Reaksjon-LĂžsning, strategy of tension, divide and conquer mm.. Det var altfor mye som skjedde 22 juli og vil derfor bare nevne noen eksempler: Akkurat som 9/11 sĂ„ var sikkerhetsapparatet i en stor Ăžvelse da terroraksjonene fant sted og begge hadde… Read more »

Peder Fjordman Jensen
Peder Fjordman Jensen
6 years ago

Jeg har ennÄ ikke sett noe Breivik ikke kunne ha klart alene. Han gjennomfÞrte brutale, men relativt lavteknologiske angrep.

Oliver Langeland
Oliver Langeland
6 years ago

Du mĂ„ nok se pĂ„ helheten (Politikk, krigfĂžring, innvandring, mĂ„l og mĂ„loppnĂ„else) og spesielt finansieringen og hva som skjedde innenfor politiet og etterretningen. Deretter se pĂ„ hva som skjer med samfunnene i ettertid som helhet, dynamikken og ikke enkelte hendelser. Det er for mye som ikke stemmer og mange “tilfeldigheter” som kom som perler pĂ„ en snor hvor utfallet ble av nesten verst mulig sort. Ville en smart mann som kunne “skape” millioner av kr pĂ„ forholdsvis kort tid villig til Ă„ utfĂžre noe slikt? Ville ikke en smartere mann tatt bedre avgjĂžrelser som ogsĂ„ ville fĂ„tt bedre effekt pĂ„… Read more »

GustaWasa
GustaWasa
6 years ago

Breivik, signalerade fara, samma fara som gĂ€llde för “dĂ„tidens” mĂ€nniskor som tĂ€nde eldar nĂ€r ryssen (vĂ„rdkasar) kom. Samma fara, som gĂ€llde för mĂ€nniskorna nĂ€r Sovjet trĂ€ngde pĂ„ (demokrati), för att införa totalitĂ€r diktatur. Samma fara som norska medborgare insĂ„g nĂ€r nazityskland invaderade. Det Breivik slog mot, det var den priviligierade politikern och det elitiska samhĂ€llet, som hade stĂ€ngt in sig och brydde sig föga om norska barnen och deras förĂ€ldrar som levde utanför priviligierat stĂ€ngt omrĂ„de, nĂ€r samhĂ€llets barn for illa av massinvandringens politiska konsekvenser. Breivik slog till mot den politiska elitens borg i riksdagshuset, dĂ€r fega och omstörtande politiker… Read more »

jasminum
jasminum
6 years ago
Reply to  GustaWasa

Jeg synes du uttrykker det helt fortreffelig. Takk til deg.

Takk til Fjordmann.

GustaWasa
GustaWasa
6 years ago
Reply to  jasminum

Jag tackar för vĂ€nligheten. — D ÂŽArtagnan och de tre musketörerna “en för alla, alla för en” Det skall vara vĂ„rt motto i dessa tider, av förrĂ€diskt beteenden, och invasionsförsök av den “urĂ„ldrige fiende” till denna vĂ„r kontinent, islam! Man och kvinna skall strida tillsammans pĂ„ denna vĂ„r kontinent. MotstĂ„ndarna skall kĂ€nna att ett hjĂ€rta kan inte förstöras genom illasinnad ideologi eller ondskans försök att erövra. Vi ser nu att den islamska presidenten Erdoğan, insett att en vĂ€ndning har skett i Europa i och med att förrĂ€deriet avslöjats av ondsint politisk elit. Han skapar en falsk “militĂ€rkupp”. — Miljoner och… Read more »

River
River
6 years ago

Breivik er et produkt af et samfund der opfĂžrer sig totalt irrationelt og sindssygt ud over enhver grĂŠnse. Samfundet holder hĂ„nden over islams uhyrligheder igennem en lang rĂŠkke syge argumenter. Det har Breivik mĂ„ske i en eller anden grad forstĂ„et og pĂ„ sin egen mĂ„de taget konsekvensen af. Den eneste Ă„rsag til at beskĂŠftige sig med manden er at fortĂŠlle hvor langt han er fra en selv. BeskĂŠftigelsen med ham viser bare hvor sygt og omvendt alting er blevet. Er vi virkelig der hvor frygten for den offentlige mening gĂžr det nĂždvendigt at skulle distancere sig? Og ja, der er… Read more »

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x